Prefaci a la vint-i-cinquena edició | Índex | Prefaci a la cinquantena edició



PREFACI A LA TRENTA-QUATRENA EDICIÓ

D’ençà de la vint-i-cinquena edició d’aquesta obra no m’ha estat possible completar-la o reelaborar-la parcialment. Però la demanda continuada del llibre em sembla més valuosa que emprendre una revisió del seu contingut.

De les idees fonamentals que s’expressen en el llibre no he trobat res a alterar. Però he reconsiderat una sèrie de nous fets, que s’han conegut d’ençà de l’aparició de la vint-i-cinquena edició, i alhora una sèrie de nous fenòmens literaris que contenen opinions de consideració per al cercle de les seues reflexions. També he reconsiderat una sèrie d’intervencions i reaccions que m’han arribat repetidament del seu cercle de lectors i als quals exprés el més obligat agraïment.

Per tal d’impedir que el llibre no s’inflàs encara més en volum, m’he vist obligat a triar a partir del material examinat una selecció limitada. Amb la quantitat de material disponible hauria estat fàcil doblar-ne el contingut. Contra aquesta ampliació parlaven, però, les més diferents raons.

Ço que persegueix el llibre, i gosaria dir que ho assoleix en un alt grau – el combat dels prejudicis que s’oposen a la plena igualtat de drets de la dona, així com la propaganda de les idees socialistes, la llur realització particular en l’alliberament social de la dona -, s’assoleix encara més en la forma actual i, esper, en un grau encara superior. No passa, amb tot, ni un dia, que els pensadors no aporten noves proves quant al fet que tan sols una transformació de l’estat i de la societat des dels fonaments pot posar fi a la degradació sempre creixent de les nostres condicions polítiques i socials.

El reconeixement de la necessitat d’aquesta transformació no tan sols arrela en cercles més amples del món femení proletari, sinó que també el moviment femení burgès s’ha vist reimpulsat en els seus esforços i presenta revindicacions que prèviament tan sols presentaven els elements més avançats. El moviment feminista ha pres en gairebé tots els països civilitzats d’any en any més i més terreny, i si bé en aquest moviment es troben encara moltes imprecisions i ambigüitats, aquesta deficiència no ha de restar per gaire més temps en els elements actius; es reimpulsa, agrade o no. Una característicament completament peculiar de l’avenç del moviment és la potent i creixent literatura sobre la qüestió de la dona, que depassa amb escreix la força de qualsevol exemple. Probablement també ací tan sols rarament la qualitat va parella amb la quantitat, però és un signe d’activitat intel·lectual, i definitivament aquesta activitat intel·lectual no és pas menys gran que la d’altres àrees. La qüestió cabdal és que el moviment marxa, i que ofereix una visió, que millora l’instint de les masses i que, una vegada posat en moviment no confonga el camí.

Berlin-Schöneberg, el 15 de novembre del 1902

A. BEBEL