Partit Comunista de Catalunya

Davant el procés del Govern de la Generalitat

Manifest del Partit Comunista de Catalunya

Dempeus poble de Catalunya!

Per l'amnistia, per l'alliberació nacional i social!


Manifest del PCC publicat a «Lluita» n. 14, el 31 d'abril del 1935.


El procés contra la Generalitat ha començat a Madrid.

La banda de botxins Gil Robles-Lerroux, que han sembrat el país ibèric de cadàvers proletaris, que manaren assolar per l'aviació barriades obreres d'Astúries, que ordenaren a les tropes mercenàries enviades del Marroc violar dones i noietes, saquejar la població treballadora, assassinar centenars de presoners proletaris, que ha omplert les presons, els vaixells i els camps de concentració de milers de treballadors, que han anul·lat i trepitjat les migrades llibertats autonòmiques conquistades pel poble català, que volen convertir Catalunya en una colònia sotmesa a la rapacitat dels imperialises espanyols i dels seus lacais els capitalistes i terratinents catalans, aquesta banda representativa de la reacció vaticano-feixista es proposa condemnar el Govern de la Generalitat, elegit pel sufragi universal.

El Partit Comunista de Catalunya no vol judicar en aquests moments l'obra del Govern de la Generalitat. Manta vegada ho ha fet amb tota la cruesa i la llibertat de criteri que és peculiar al partir del proletariat.

Però avui, davant el procés contra el Govern de la Generalitat, considerem que aquest procés és el procés contra tot el poble de Catalunya, és la revenja de la més negra reacció que disposa de tots els estaments de l'Estat contra el moviment d'alliberació nacional i social, contra la voluntat del poble de Catalunya a disposar dels seus propis destins.

Obrers, treballadors tots, estudiants i intel·lectuals de Catalunya! Cal sortir de la passivitat suïcida. Cal que la vostra veu, que la vostra ira, que és la veu i la ira de la immensa majoria del poble català, es manifesti al carrer, s'aixequi irada i en manifestacions puixants; emprant totes les formes d'agitació i de demostracions populars paleseu la vostra protesta, la vostra ferma voluntat d'amnistia per tots els empresonats caiguts abans, durant i després del 6 d'octubre.

Cal que durant el Procés contra la Generalitat us manifesteu a la vida pública, a les fàbriques, als teatres i cinemes, a tot arreu on s'aglomerin masses populars.

Cal no oblidar que solament l'acció constant de tots, l'activitat incessant de les masses pot fer recular Gil Robles i tots els enemics del poble treballador de Catalunya, que solament la protesta organitzada en front únic podrà arrencar de les presones i els presidis el milers de combatents obrers d'Astúries i de Catalunya.

Cal alliberar els 17 companys nostres condemnats a 30 anys pels combats de l'Arrabassada, els centenars de rabassaires i els milers d'obrers i de pagesos comunistes, socialistes, anarquistes i antifeixstes empresonats arreu d'Espanya i a Catalunya.

Foragitem de Catalunya les urpes de l'imperialisme espanyol!

Defensem el dret de Catalunya a determinar els seus propis destins, a proclamar la República Catalana!

Organitzem la lluita per la defensa de totes les reivindicacions dels treballadors!

Formem un sol bloc popular antifeixista contra el poder central i per l'alliberació nacional i social de Catalunya!

Lluitem tots per:

L'amnistia total dels presos revolucionaris!

L'aplicació de la llei de Contractes de Conreu i de totes les llibertats autonòmiques conquistades pel poble català.

L'obertura de tots els centres clausurats i llibertat de premsa, de reunió i d'associació pels treballadors!

Per la Universitat i l'ensenyança catalana!

Reposició dels ajuntaments d'elecció popular!

Treballadors! Poble laboriós de Catalunya! L'imperialisme espanyol, la burgesia i els terratinents d'Espanya i de Catalunya, són els enemics del vostre benestar i de les vostres llibertats. Unim-nos tots contra d'ells. Marxem tots units sota una sola bandera, perquè units som invencibles!

Tots dempeus per l'amnistia i la conquista de totes les llibertats!