Partit Català Proletari

A la Catalunya oprimida

Per un 11 de Setembre d'afirmació i lluita

Manifest del Partit Català Proletari amb motiu de l'Onze de Setembre de 1935


Manifest del PCP publicat a «Catalunya Insurgent», número 11, del 10 de setembre del 1935.


Enguany la jornada commemorativa dels herois catalans del 1714 caiguts per defensar la nostra terra, tindrà lloc en unes circumstàncies greus, difícils, excepcionals, éssent necessari que tot el poble de Catalunya formi i es manifesti en massa per a demostrar a l'imperialisme opressor que les ànsies de llibertat que tenim les masses oprimides resten més fortes i potents que mai.

Caiguda la República en mans de les escorrialles del feudalisme espanyol, vençut momentàniament l'esforç portat a cap en OCTUBRE pels treballadors de tota la península, Catalunya s'ha vist sotmesa a un tracte infamant que serveix per a demostrar l'odi que ens té el govern semi-feixista Lerroux-Gil Robles i l'escarni que fa dels nostres drets. Ja no es tracta de l'Estatut plebiscitat pel poble català, en ús de la sobirania que li pertoca, sinó que ens han estat arrabassades les minses facultats que volgué donar-nos el parlament constituient de la República Espanyola.

El Govern de la Generalitat a presidi, empresonats centenars de germans nostres, consells de guerra funcionant contínuament, clausurats els centres i organitzacions obreres i republicanes d'esquerra, aquest és el balanç de l'actual situació. Però el poble que tant valentment ha demostrat en el curs de la seva història el seu desig de llibertat i Catalunya que tant ardidament es disposava a donar la seva sang per a conquerir-la en les jornades d'octubre, sabrà superar tots els obstacles i entrebancs que el poder opressor ens ha posat.

ONZE DE SETEMBRE, jornada nacional! Aquest any el poble desfilarà davant el monument de Casanova per a demostrar als nostres enemics que de res ha de servir-los la cruel repressió que van desencadenant amb l'intent il·lusori d'aixafar-nos per sempre més. Malgrat l'estat de guerra, que sols pesa damunt Catalunya, de tots els indrets de la terra han de venir representacions nombroses per ajuntar-se a tot el poble de Barcelona i retre homenatge ferovorós als qui donaren llur sang generosa. Compactes els nostres rengles, amb serenitat i disciplina per a fer front als intents de provocadors, treballadors del camp i de la ciutat, proletaris i republicans, feu acte de presència davant el monument de l'heroi nacional i demostreu als ulls del món la voluntat que tenim de trencar les cadenes que ens oprimeixen.

Que la diada de l'Onze de Setembre sigui l'inici del moviment que englobant totes les masses treballadores, liquidant odis i diferències suicides, retorni la llibertat als qui per defensar una causa noble es troben reixes endins. Que solament per mitjà de la unitat de tots nosaltres, treballadors de Catalunya, serà possible conquerir la llibertat que com a Nació ens pertoca.

EL PARTIT CATALA PROLETARI, que en tots moments ha guiat la seva acció l'anhel d'aconseguir la independència de Catalunya i la completa alliberació dels treballadors, això és la REPUBLICA SOCIALISTA CATALANA, fa una crida a tots els partits obrers i republicans d'esquerra, per a organitzar conjuntament la diada nacional a l'efecte que per mitjà de la unitat d'acció pugui ésser una jornada que palesi d'una forma clara, vigorosa, la voluntat redemptora de la Catalunya oprimida i esclavitzada.

EL PARTIT CATALA PROLETARI s'adreça també a totes les masses treballadores del nostre poble, per a invitar-les a que assisteixin, unànimes, davant el monument a l'heroi del 1714 i poder fer, amb la presència vostra, una jornada d'afirmació i de lluita sota aquestes consignes:

Amnistia per a tots els presos polítics i socials.

Contra la guerra imperialista.

Per que Catalunya disposi lliurement dels seus destins.

A baix el govern assassí de Lerroux-Gil Robles!

PARTIT CATALA PROLETARI

JOVENTUTS DEL PARTIT CATALA PROLETARI