Partit Socialista Unificat de Catalunya

Declaració del nou Partit Socialista Unificat de Catalunya

Després de cinc dies de lluita conjunta a les barricades, els Partits Comunista, Socialista, Català Proletari i Unió Socialista s'unifiquen sota una direcció única amb el nom de Partit Socialista Unificat de Catalunya


Publicat a «Treball», n. 3., el 23 de juliol del 1936.


L'aixafament a Catalunya del feixisme criminal que traïdorament havia preparat el cop d'Estat militar a tot el territori de la República contra les llibertats i les ànsies de progrés del poble català i dels altres pobles d'Espanya, ha ajuntat en un esforç suprem, segellat amb sang dels militants, la classe obrera en general i els nostres militants en particular.

Colze a colze han lluitat junts els militants comunistes, socialistes i del Català Proletari al costat i al davant de totes les forces obreres i democràtiques de Catalunya.

Conjuntament han ofert la seva sang generosa per impedir que fossin realitat els designis criminals dels Gil Robles, Goicoechea i Martínez Anido, de retraure el país als moments d'opressió i assassinats del bienni i de l'obscurantisme inquisitorial. I hem vençut.

Passaren els primers tres dies de lluita en què cadascú ocupava el seu lloc al carrer, a les barricades revolucionàries.

Vençuts els reductes feixistes més importants, les direccions dels quatre partits components del Comitè d'Enllaç s'han buscat, s'han trobat i han estudiat la situació.

La necessitat d'unir més estretament encara la nostra situació fou afirmada per tots d'una manera unànime.

Es consultaren els Comitès dels Partits i tots plegats han convingut anar a la unificació immediata, de la qual es donarà compte en el Congrés que se celebri tan aviat com les circunstàncies ho permetin.

En la columna cap a Saragossa aniran ja com a membres d'un sol partit els nostres milicians.

El Comitè del nou partit ha estat nomenat.

El Partit Socialista Unificat, adherit a la Internacional Comunista, al costat del Partit Comunista d'Espanya, que tan gloriosament mena el proletariat espanyol cap a la victòria definitiva, és un pas decisiu cap al triomf de Catalunya en les seves ànsies d'alliberament nacional i social.

Visca la unitat del Proletariat!

Visca el Partit Unificat de Catalunya!

Visca la Internacional Comunista!

Visca la lluita revolucionària del proletariat d'Espanya i de Catalunya contra el feixisme criminal!