Karl Marx-Friedrich Engels

La ideologia alemanyaI. Llibre
[Crítica de la filosofia alemanya actual en els seus representants, Feuerbach, B. Bauer i Stirner]

Prefaci

Els homes s'han fet fins ara constantment falses concepcions sobre si mateixos, sobre allò que són i allò que haurien d'ésser. D'acord amb les llurs concepcions de déu, de l'home normal, etc., han disposat les llurs relacions. Els fantasmes del cap se'ls hi han pujat. Creadors, s'han agenollat davant les llurs creacions. Alliberam-los de les quimeres, de les idees, dels dogmes, dels éssers imaginaris, sota el jou dels quals s'han doblegat. Rebelem-nos contra aquest domini dels pensaments. Ensenyam-los a canviar aquestes imaginacions per pensaments que es corresponguen a l'essència humana, diu un, a prendre una atitud crítica envers ells, diu l'altre, a fer-les fora del cap, diu el tercer, i la realitat existent s'ensorrarà.

Aquestes fantasies innocents i infantils són el nucli de l'actual filosofia dels joves hegelians, que a Alemanya no tan sols és rebuda pel públic amb horror i por, sinó que és anunciada pels propis herois filosòfics amb consciència solemne de perillositat catàrtica i d'implacabilitat criminal. El primer llibre d'aquesta publicació té l'objectiu de descobrir aquests xais que es prenen i els prenen per llops, i de mostrar com simplement imiten en una forma filosòfica les concepcions del burgès alemany, com les proclamacions d'aquests comentaristes filosòfics únicament reflecteixen la roïnesa de les condicions de la realitat alemanya. És el seu objectiu despullar i desacreditar la lluita filosòfica amb ombres de realitat que cridà a l'ensomniat i confús poble alemany.

Un home valent sostingué una vegada que els homes s'ofeguen a l'aigua, tan sols pel fet d'ésser posseïts pel pensament de la gravetat. Si es poguessen treure del cap aquesta concepció, posam que declarant que no és més que una superstició, un concepte religiós, restarien lliures de tot perill aquàtic. Tota la seua vida lluità contra la il·lusió de la gravetat, dels resultats perjudicials del qual en tenia noves i múltiples evidències en totes les estatístiques. L'home valent era de la mena dels actuals filòsofs revolucionaris alemanys.(1)