Lev Trockij

LLETRA A JAMES CANNON12 de setembre de 1939

Benvolgut Jim:

Estic escrivint un estudi sobre el caràcter social de l’URSS en relació amb el problema de la guerra. L’escrit i la seua traducció no estaran enllestits fins d’ací a una setmana. Les idees fonamentals són les següents:

1.- La nostra definició de l’URSS pot ésser correcta o no, però no veig cap raó perquè aqueixa definició depenga del pacte germanosoviètic.

2.- El caràcter social de l’URSS no està determinat per la seua amistat cap a les democràcies o el feixisme. Qui adopte aquest punt de vista està atrapat per la concepció stalinista del Front Popular.

3.- Qui diga que l’URSS ja no és un estat obrer degenerat, sinó un nou tipus de formació social, ha d’especificar clarament què afegeix a les nostres conclusions polítiques.

4.- No podem considerar el problema de l’URSS aïlladament, fora del procés històric actual, L’estat de Stalin és una formació transitòria, la deformació d’un estat obrer en un país aïllat i endarrerit, o un “col·lectivisme burocràtic” (Bruno R., La Bureaucratisation du Monde, París, 1939), un nou tipus de formació social que està reemplaçant el capitalisme en tot el món (stalinisme, feixisme, New Deal, etc.). Els experiments terminològics (estat obrer, o no; de classe o no de classe, etc.) únicament cobren sentit si tenim en compte el seu aspecte històric. Qui escull la segona alternativa admet, obertament o no, que s’ha extingit tot el potencial revolucionari del proletariat, a nivell mundial, que el moviment socialista està en fallida i que el vell capitalisme s’està autotransformant en “col·lectivisme burocràtic”, amb una nova classe dominant.

L’enorme importància d’aquesta conclusió s’explica per si mateixa. Implica, en el sentit més ampli, el destí de la humanitat i del proletariat mundial. ¿Tenim dret a implicar-nos, simplement per experiments terminològics, en una nova concepció històrica que està en contradicció absoluta amb el nostre programa, la nostra tàctica i estratègia? Un salt tan aventurat podria ésser doblement criminal en un moment de guerra mundial, quan la revolució socialista sembla imminent i quan el cas de l’URSS pot aparèixer als ulls de tot el món com un episodi transitori en el procés de la revolució socialista mundial.

Escric aquestes línies força ràpidament, el que explica la seua insuficiència, però confie poder enviar-te d’ací a una setmana unes tesis més completes.

Un salutació de camaraderia

V.T.O. (Lev Trotski)