Lev Trockij

LLETRA A MAX SCHACHTMAN

20 de desembre de 1939


Benvolgut camarada Shachtman:

T’envie una còpia del meu últim article. Com veuràs, considere que les divergències tenen un caràcter decisiu. Crec que estàs en la banda errònia de les barricades, benvolgut amic. Amb la teua postura, estàs impulsant tots els elements petitburgesos i antimarxistes a oposar-se a la nostra doctrina, el nostre programa i la nostra tradició. No espere convèncer-te amb aquestes poques línies, però he de dir-te que, si ara et negues a col·laborar amb la fracció marxista contra els revisionistes petitburgesos, cometràs el gran error de la teua vida i ho lamentaràs molt de temps.

Si pogués prendria un avió per a Nova York i discutiria personalment amb tu durant quaranta-vuit o setanta-dues hores seguides. Sent molt que, en aquestes circumstàncies, no sentes la necessitat de venir ací a discutir el problema amb mi. O sí la sents? M’alegraria tant...


Lev Trotski

Coyoacán, D. F.