Lev Trockij

LLETRA A JOSEPH HANSEN

18 de gener de 1940


Benvolgut Joe:


Ja he acabat el meu article contra Shachtman. En dos dies l’hauré polit, i hi utilitzaré alguns dels teus suggeriments.


Però vull parlar ara d’un assumpte força més important. Alguns dels líders de l’oposició estan preparant una escissió; d’aquesta manera, presentaran en el futur a l’oposició com a una minoria perseguida. És molt característic d’aquest tipus de ments retorçudes. Crec que has de respondre’ls més o menys el següent:


Teniu por de represàlies en el futur? Vos proposem garanties mútues per a la futura minoria, sigueu vosaltres o siguem nosaltres. Aquestes garanties poden formular-se en quatre punts: l) no prohibició de les fraccions; 2) l’activitat de les fraccions únicament es restringirà en funció de les necessitats de l’acció comuna; 3) les publicacions oficials representaran, com és natural, la línia que establisca el pròxim congrés; 4) la minoria futura pot tenir, si ho desitja, un butlletí intern per als membres del partit, o un butlletí de discussió en comú amb la majoria”.


La continuació de butlletins de discussió després d’una llarga disputa i un congrés no és la regla, sinó una lamentable excepció. Però no som gens buròcrates. No tenim regles immutables. Som dialèctics, i també en el camp organitzatiu. Si tenim una important minoria dins del partit que queda insatisfeta amb les decisions del congrés, és moltíssim millor legalitzar la discussió després d’aquest congrés que sofrir una escissió.


Podem anar més lluny, si és necessari, i proposar-los, després del congrés, i naturalment sota la supervisió del nou Comitè Nacional, la publicació de números especials de discussió, per al públic en general i no sols per a membres del partit. Hem d’anar com més lluny possible en aquest sentit, fer desaparèixer els seus prematurs temors i dificultar-los l’escissió.


Per la meua banda, crec que la continuació de la discussió, si es fa en un clima de bona voluntat per ambdues parts, pot ésser molt útil, sota les condicions actuals, per a l’educació del partit.


Crec que la majoria ha de fer aquestes propostes oficialment, en el Comitè Nacional i per escrit. Siga quina siga la resposta, el partit en sortirà beneficiat.Amb els meus millors desigs

Cornell (Lev Trotski)

Coyoacán, D. F.