Lev Trockij

LLETRA A JOHN G. WRIGHT

13 de gener de 1940


Benvolgut amic:


Estic completament d’acord amb tu en la teua apreciació del pamflet de Shachtman. Estem davant del Shachtman més dèbil, multiplicat per la passió fraccional. Li manca aqueixa coseta que s’anomena punt de vista proletari. Viu en el regne de les ombres literàries: quan es viu cara al proletariat o al marxisme, les ombres s’assemblen, si fa o no fa, a la realitat; però ara li ha girat l’esquena a la majoria proletària del partit i al marxisme i tot allò que escriu és una reinterpretació fantàstica de fets i idees. Ara no em queda més remei que dedicar un parell de dies a analitzar més atentament aqueix document absolutament extravagant. Espere demostrar al partit, incloent-hi la major part de la minoria, que cada línia del document de Shachtman és una patètica ruptura amb el marxisme i el bolxevisme.

Fraternalment,
Lev Trotski