از خُرده کاری بپرهیزید

 
 

نامه ای به رفقای «کی­یف»، از روزنامۀ «پراودا»، مورخ ۳۱ مه ۱۹۲۳

برگردان: آرام نوبخت

رفقای عزیز:

از این شکایت می کنید که نتوانسته اید حتی یک دهم از کتاب هایی را که علاقه مندید، بخوانید؛ و می پرسید که چگونه می توانید وقت خود را به طور عقلایی تخصیص بدهید. مسألۀ بسیار دشواری است، چرا که در بلندمدت هر فردی می بایست چنین تصمیمی را مطابق با نیازها و علایق خاص خود بگیرد. با این حال باید گفت این که فرد تا چه حد و اندازه ای قادر است خود را به ادبیات موجود، اعم از علمی، سیاسی و غیره برساند و از آن عقب نیفتد، نه فقط به تخصیص عقلایی زمان، که همین طور به تعلیمات پیشین فرد بستگی دارد.

در ارتباط با اشارۀ اخص شما به «جوانان حزب»، تنها می توانم به آن ها نصیحت کنم که عجله نکنند، از خرده کاری بپرهیزند، از یک موضوع به موضوع دیگر نپرند، به سراغ کتاب دوم نروند، مگر آن که کتاب اول را آن طور که باید و شاید خوانده باشند. به یاد دارم زمانی که من هم در دسته بندی «جوانان» جای می گرفتم، به شدت احساس می کردم که وقت کافی وجود ندارد. حتی در زندان، زمانی که هیچ کاری جز مطالعه انجام نمی دادم، باز به نظر می رسید که نمی شود به اندازۀ کافی در یک روز مطالعه داشت. در حوزۀ ایدئولوژیک، درست مانند قلمرو اقتصادی، مرحلۀ انباشت اولیه، دشوارترین و دردسرسازترین مرحله است. و تنها پس از تسلط بر مقدمات پایه ای شناخت و به ویژه مقدماتِ مهارت (متد) تئوریک، یعنی به بیانی پس از آن که این ها به جزئی از گوشت و خون فعالیت روشنفکرانۀ فرد بدل شد، آن موقع رساندن خود به ادبیات، نه فقط در حوزه ای که فرد با آن آشناست، که در حوزه های مجاور و به مراتب دورافتاده تر شناخت، راحت تر می شود؛ چرا که متد، در تحلیل نهایی، عمومیت و شمولیت دارد.

بهتر است یک کتاب خواند و آن را خوب خواند؛ بهتر است کم کم، اما تمام و کمال بر آن احاطه یافت.

تنها به این شکل است که نیروی ادراک ذهنی شما، خود را به طور طبیعی بسط می دهد. تفکر به تدریج اعتماد به نفس خواهد یافت و مولدتر می شود. با به یاد داشتن این مقدمات، تخصیص عقلایی زمان برای شما دشوار نخواهد بود؛ و سپس گذار از پیگیری یک موضوع به موضوع دیگر، مسلماً لذت بخش خواهد شد.

با درودهای رفیقانه،

ل. تروتسکی

۲۹ مه ۱۹۲۳

http://marxiststudent.com/trotsky-dont-spread-yourself-too-thin/

 

 
 
 

آرشيو لئون تروتسکی