MIA: Ιστορία: Σοβιετική Ιστορία: 100η Επέτειος της Ρωσικής Επανάστασης: Εισαγωγή


Το επετειακό πρόγραμμα
του JACOBIN για τη
Ρωσική Επανάσταση του 1917

του Έντα Ο Καλαχαν (Einde O’Callaghan)
μετάφραση Βασίλη Μορέλλα για το Rproject

Ο Λένιν με τον Κάμενεφ και τον Τρότσκι

Ο Λένιν απευθύνεται σε μια συνάντηση στη Μόσχα, ενώ ο Καμενεφ και ο Τρότσκι εξετάζουν. Προέλευση: Marxists.com

Το έτος 2017 είναι η εκατοστή επέτειος των μνημειωδών γεγονότων που ταρακούνησαν τη Ρωσία το 1917 και διαμόρφωσαν τον κόσμο για τον υπόλοιπο 20ο αιώνα. Αν και το καθεστώς που αναδύθηκε από την επανάσταση τελικά κατέρρευσε πριν από 25 χρόνια, είναι μάλλον έντιμο να πούμε ότι οι αντηχήσεις εκείνων των επαναστατικών εξάρσεων είναι ακόμη αισθητές. Άσχετα με τη στάση που τηρούν οι αριστεροί προς τα καθεστώτα που αναδύθηκαν στο τέλος της επανάστασης, είναι σαφές ότι η επανάσταση είναι κεντρικής σημασίας για προσδιορισμό της έννοιας του σοσιαλισμού, ανεξάρτητα από την ακριβή ερμηνεία των γεγονότων που δίνει κανείς.

Ωστόσο, η επανάσταση και τα γεγονότα της έχουν συσκοτιστεί σε μεγάλο βαθμό από μύθους, παρερμηνείες και προπαγάνδα, όχι μόνον από υπερασπιστές του παλιού καθεστώτος και αντιπάλους του καινούργιου, αλλά εξίσου από πολλούς που είδαν ή βλέπουν τον εαυτό τους ως υπερασπιστές της επανάστασης. Με σκοπό το ξεπέρασμα πολλής από αυτή τη σύγχυση, μια διεθνής ομάδα ριζοσπαστών ιστορικών έχει ενώσει τις δυνάμεις της με το περιοδικό Jacobin για να παράσχει σύντομα άρθρα πάνω σε διάφορες πλευρές της επανάστασης από διάφορες αριστερές οπτικές. Πολλοί σοσιαλιστές ακτιβιστές από διαφορετικές χώρες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα μεταφράζοντας τα άρθρα σε ποικίλες γλώσσες, ώστε να εξασφαλίσουν ευρύτερα ακροατήρια. Τα άρθρα θα εμφανίζονται στα αγγλικά στην ιστοσελίδα του Jacobin και οι μεταφράσεις θα εμφανίζονται διεθνώς σε πολλές ιστοσελίδες και μπλογκ, που θα δημοσιεύουν μερικά ή όλα τα άρθρα που αναφέρουμε παρακάτω.

Επιπρόσθετα, όλες οι μεταφράσεις θα συγκεντρωθούν και θα φιλοξενηθούν από το Marxists’ Internetn Archive ως μέρος του δικού τους Αρχείου Σοβιετικής Ιστορίας.

Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να αποτελέσει εισαγωγή στα άρθρα και τους συγγραφείς τους.

Το πρώτο άρθρο, “Πριν τον Φλεβάρη” του Todd Chretien, καταπιάνεται με το υπόβαθρο της επανάστασης. Ο Todd είναι αμερικανός πολιτικός ακτιβιστής από την περιοχή του Σαν Φρανσίσκο και συχνός συνεργάτης του International Socialist Review.

Ακολούθως, βρίσκεται “Η Φεβρουαριανή Επανάσταση” του Kevin Murphy, που, όπως υποδηλώνει ο τίτλος του, αντιμετωπίζει τα γεγονότα που οδήγησαν στην κατάρρευση ενός καθεστώτος πολλών αιώνων, αυτού των Ρομανόφ, ξεκινώντας την κατάδηλη επαναστατική διαδικασία. Ο Kevin είναι ιστορικός του Πανεπιστημίου Μασαχουσέτης της Βοστώνης και συγγραφέας του Επανάσταση και Αντεπανάσταση: Ταξική Πάλη σε ένα Εργοστάσιο Μετάλλου της Μόσχας, που κέρδισε το περίβλεπτο Βραβείο Ντόιτσερ το 2005.

Τα επόμενα άρθρα καταπιάνονται με θεματικές πλευρές της επανάστασης. Το Μπολσεβίκικο Κόμμα ήταν ένας από τους κύριους συντελεστές του επαναστατικού σχεδίου. Αυτό το κόμμα αποτελεί το θέμα του “Όλη η Εξουσία στα Σοβιέτ! Η Καρδιά του Μπολσεβίκικοι Μηνύματος το 1917” του Lars Lih. Ο Lars είναι μελετητής που ζει στο Μόντρεαλ και τα βιβλία του περιλαμβάνουν τα “Ψωμί και Εξουσία στη Ρωσία, 1914–1921” και “Ξανα-ανακαλύπτοντας τον Λένιν: το Τι να Κάνουμε; σε πλαίσιο”.

Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος αποτέλεσε το σκηνικό της επανάστασης κι ήταν επίσης η μείζων αιτία της πρώτης κρίσης της επαναστατικής περιόδου. Αυτό καλύπτεται από το δοκίμιο του Yurii Colombo “Από το Σταθμό Φινλανδίας”. Ο Yurii είναι ιταλός σοσιαλιστής ακτιβιστής με μεγάλη διαδρομή και έδρα σε Μόσχα και Μιλάνο. Έχει γράψει εκτενώς για την ιστορία της εργατικής τάξης και τη ρωσική κοινωνία.

Έπειτα, ο Eric Blanc κοιτάζει μια πολύ παραμελημένη πλευρά της επανάστασης στο “Η Φινλανδική Επανάσταση του 1917”. Ο Eric είναι ακτιβιστής και ιστορικός στο Όκλαντ της Καλιφόρνια και συγγραφέας του «Αντι-αποικιακός Μαρξισμός: Καταπίεση & Επανάσταση στην Τσαρική Παραμεθόριο».

Φυσικά, οι διεθνείς επιπτώσεις της επανάστασης δεν θα μπορούσαν να αγνοηθούν. Οι Daniela Mussi και Alvaro Bianchi βλέπουν τον τρόπο που επηρεάστηκε η Ιταλία στο “Ο Γκράμσι και η Ρώσικη Επανάσταση”. Η Daniela είναι βραζιλιάνα πολιτική επιστήμονας και δημοσιογράφος∙ ο Alvaro είναι πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Καμπίνας (Βραζιλία). Αμφότεροι ανήκουν στην συντακτική επιτροπή του περιοδικού Outubro και είναι μέλη της συντακτικής κολεκτίβας του μπλογκ Junho.

Οι απεργίες που προκάλεσαν την Φεβρουαριανή Επανάσταση είχαν ξεκινήσει από γυναίκες εργάτριες της υφαντουργίας, αλλά μετά οι γυναίκες τείνουν να εξαφανιστούν από τους απολογισμούς της Επανάστασης. Η Megan Trudell αποκαθιστά το ιστορικό στο δοκίμιό της “Οι γυναίκες του 1917”. Η Megan είναι σοσιαλίστρια ακτιβίστρια στη Βρετανία εδώ και 30 χρόνια. Έχει γράψει πολλά για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, τη Ρώσικη Επανάσταση και τον Εμφύλιο Πόλεμο και τώρα εργάζεται πάνω στην κρίση της Ιταλίας που ακολούθησε τον Α΄ ΠΠ.

Ο αντισημιτισμός στάθηκε πολιτικό εργαλείο που χρησιμοποίησε το τσαρικό καθεστώς στις προσπάθειές του να εκτρέψει τις μάζες από την αντικαθεστωτική πολιτική δράση. Φυσικά, δεν εξαφανίστηκε με το ξέσπασμα της επανάστασης. Αυτό είναι και το θέμα του “Αντισημιτισμός και Επαναστατική Πολιτική το 1917” του Brendan McGeever. Ο Brendan είναι κοινωνιολόγος στο Κολέγιο του Μπίρκμπεκ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και συγγραφέας του “Οι Μπολσεβίκοι και ο Αντισημιτισμός στη Ρωσική Επανάσταση”.

Ένα άλλο διαρκές ζήτημα για τους πάσης φύσης αντιπάλους της επανάστασης είναι εκείνο της βίας. Αυτό το μεταχειρίζεται ο Mike Haynes στο άρθρο του «Βία και Επανάσταση το 1917». Ο Mike διδάσκει πολιτική οικονομία στο Πανεπιστήμιο του Γούλβερχαμπτον και είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων, όπως τα «Ρωσία: Τάξη και Εξουσία τον Εικοστό Αιώνα» και «Ο Νικολάι Μπουχάριν και η Μετάβαση από τον Καπιταλισμό στον Σοσιαλισμό».

Επιστρέφοντας στα συγκεκριμένα επεισόδια της Επανάστασης, ο Ronald Suny παρατηρεί την «Κομμούνα του Μπακού». Ο Ronald είναι μεταξύ άλλων διευθυντής του Ινστιτούτου Ιστορικών Μελετών του Άιζενμπεργκ και συγγραφέας πάρα πολλών δημοσιεύσεων, περιλαμβανομένων των «Η Κομμούνα του Μπακού, 1917-1918: Τάξη και Εθνικότητα στη Ρωσική Επανάσταση» και «Το Σοβιετικό Πείραμα: Ρωσία, ΕΣΣΔ και Διάδοχα Κράτη».

Ο Daniel Gaido καταπιάνεται με μια ακόμη από τις μεγάλες κρίσεις της επαναστατικής περιόδου στο «Οι Μέρες του Ιούλη». Ο Daniel είναι ερευνητής στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας (Conicet) της Αργεντινής, συγγραφέας του «Η Περίοδος Σχηματισμού του Αμερικάνικου Καπιταλισμού» και επιμελητής, μαζί με τον Richard Day, του «Μαρτυρίες της Διαρκούς Επανάστασης».

Ο Christopher Read εξετάζει την “Κρίση του Όψιμου Θέρους και Πολιτική Πόλωση”. Ο Christopher είναι ιστορικός στο Πανεπιστήμιο του Γουόργουικ και συγγραφέας, μεταξύ άλλων βιβλίων, του «Λένιν: Ένας Επαναστατικός Βίος» και «Πόλεμος και Επανάσταση στη Ρωσία: 1914-1922».

Ο Kevin Murphy επιστρέφει για να πραγματευτεί μια από τις σημαντικότερες οργανώσεις της επαναστατικής διαδικασίας στο δοκίμιό του «Το Σοβιέτ της Πετρούπολης».

Μια κρίσιμη πλευρά της επανάστασης ήταν ο συνδυασμός της επανάστασης στις πόλεις με τον μαζικό αγροτικό ξεσηκωμό στην ύπαιθρο. Αυτό είναι το θέμα της Sarah Badcock στο άρθρο “Οι αγροτικές επαναστάσεις στη Ρωσία μέσα στο 1917”. Η Sarah είναι ιστορικός στο Πανεπιστήμιο του Νότινγκαμ και συγγραφέας του «Πολιτική και Λαός στην Επαναστατική Ρωσία».

Η τελευταία μείζων απόπειρα φραγμού της επαναστατικής διαδικασίας ήταν η αποτυχημένη απόπειρα του Κορνίλοφ να καταλάβει την Πετρούπολη στα τέλη του Αυγούστου. Ο Paul Le Blanc εξετάζει αυτό το επεισόδιο στο «Η Ήττα του Πραξικοπήματος Κορνίλοφ». Ο Paul είναι ιστορικός στο Κολλέγιο Λα Ρος του Πίτσμπουργκ, επιμελητής του «Β.Ι. Λένιν, Επανάσταση, Δημοκρατία, Σοσιαλισμός: Διαλεχτά Κείμενα» και συγγραφέας του «Ο Λένιν και το Επαναστατικό Κόμμα».

Ο Alexei Gusev ρίχνει μια ματιά στην άλλη πτέρυγα του Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος στο «1917 – Η Μενσεβίκικη Εναλλακτική». Ο Alexei είναι ιστορικός στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μοσχας και έχει συνεργαστεί στην συγγραφή και την επιμέλεια πολλών βιβλίων, όπως «Πολιτικά Κόμματα στη Ρωσία: Σελίδες Ιστορίας» και «Βικτόρ Σερζ: Σοσιαλιστικός Ουμανισμός εναντίον Ολοκληρωτισμού».

Όπως αναφέρθηκε στην αρχή αυτής της εισαγωγής, η Ρωσική Επανάσταση του 1917 υπήρξε ένα από τα καθοριστικά γεγονότα του 20ου αιώνα. Ο David Mandel μελετά αυτήν την πλευρά στο δοκίμιό του «Η Κληρονομιά της Οκτωβριανής Επανάστασης». Ο David είναι πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ στο Μόντρεαλ κι έχει υπάρξει ενεργός στην εργατική εκπαίδευση σε Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία για πολλά χρόνια. Είναι συγγραφέας των «Οι Εργάτες της Πετρούπολης στη Ρωσική Επανάσταση – Φλεβάρης 1917-Ιούνης 1918» και «Η Εργασία μετά τον Κομμουνισμό».

Καμία σειρά άρθρων για τη Ρωσική Επανάσταση δεν θα ήταν πλήρης χωρίς έναν απολογισμό της εξέγερσης του Οκτώβρη/Νοέμβρη. Ο China Miéville δίνει έναν τέτοιον απολογισμό στο άρθρο του «Η Οκτωβριανή Επανάσταση». Ο China είναι πολύ γνωστός συγγραφέας του είδους που περιγράφει ως «αλλόκοτη φαντασία» («weird fiction»). Είναι λιγότερο γνωστός ο ρόλος του ως συγγραφέας του «Μεταξύ Ίσων Δικαιωμάτων: Μια Μαρξιστική Θεωρία του Διεθνούς Δικαίου» και πιο πρόσφατα του «Οκτώβρης: Η Ιστορία της Ρωσικής Επανάστασης».

Ο Alexander Rabinowitch επιστρέφει στο θέμα του δικού του βιβλίου αναφοράς του 1976 στο «Οι Μπολσεβίκοι στην Εξουσία: μια αναθεώρηση». Ο Alexander είναι ιστορικός και Συνεργάτης Ερευνητής Επιστήμονας του Ινστιτούτου Ιστορίας της Αγ. Πετρούπολης στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών. Εκτός του «Οι Μπολσεβίκοι στην Εξουσία: μια αναθεώρηση» είναι συγγραφέας και των «Πρελούδιο της Επανάστασης» και «Οι Μπολσεβίκοι στην Εξουσία».

Ένας από τους χρονικογράφους της μετεπαναστατικής Ρωσίας είναι ο Βικτόρ Σερζ, αντικείμενο της Suzi Weissman στο «Βικτόρ Σερζ –Από τον Οκτώβρη στο Γενάρη». Η Suzi είναι πολιτική επιστήμονας στο Κολλέγιο Σεντ Μέρι της Καλιφόρνια όπως και εκφωνήτρια και συγγραφέας του «Βικτόρ Σερζ: Η Πορεία προς την Ελπίδα».

Μια από τις κριτικές στους Μπολσεβίκους είναι ότι αυτοί έστησαν μια δικτατορία, αλλά την εποχή της επανάστασης δεν ήταν αυτή η αντίληψη πολλών ανθρώπων τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό. Η One of the criticisms of the Bolsheviks is that they set up a dictatorship, but at the time of the revolution this was not the perception of many people both in Russia and abroad. Η Soma Marik πραγματεύεται την «Επαναστατική Δημοκρατία». Η Soma είναι ιστορικός στο RKSM Βιβεκανάντα Βιντιά Μπχαβάν της Καλκούτας και πολιτική ακτιβίστρια που έχει γράψει εκτενώς στο «International Viewpoint».

Ο Λέον Τρότσκι δεν ήταν μόνο ηγετική φυσιογνωμία της Οκτωβριανής Επανάστασης, δεύτερος μόνο μετά τον Λένιν, ήταν επίσης ο πρώτος μεγάλος ιστορικός της επανάστασης. Ο Neil Davidson εξετάζει την κληρονομιά του στο «Η Ιστορία της Ρωσικής Επανάστασης του Λέον Τρότσκι». Ο Neil είναι κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και συγγραφέας του «Πόσο Επαναστατικές Ήταν οι Αστικές Επαναστάσεις;» και του «Δεν Μπορούμε να Αποδράσουμε από την Ιστορία: Κράτη και Επαναστάσεις».

Καθώς θα δημοσιεύονται τα άρθρα θα προσθέτουμε εδώ συντομεύσεις γι’αυτά.

Επίσης, αναζητούμε εθελοντές να μας βοηθήσουν στη μετάφραση, στις γλώσσες που έχουμε ήδη καλύψει αλλά και, πιο σημαντικά, στις γλώσσες που δεν έχουμε καλύψει ακόμη. Ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα να βρούμε ανθρώπους που μεταφράζουν στα αραβικά, τουρκικά, χίντι, μπάγκλα και άλλες γλώσσες της Ινδίας, όπου είμαστε ιδιαίτερα αδύναμοι. Αν ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο eindeo (at) marxists (dot) org.

Ο Einde O’Callaghan είναι πολιτικός ακτιβιστής ιρλανδικής καταγωγής που τώρα ζει στη Γερμανία. Είναι μέλος του DIE LINKE και ενεργός στα αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά κινήματα. Είναι επίσης μέλος της συλλογικότητας του Marxists’ Internet Archive.

https://rproject.gr/article/epeteiako-afieroma-toy-jacobin-gia-ti-rosiki-epanastasi-toy-1917
Einde O’Callaghan: The JACOBIN Russian Revolution 1917 Commemoration Project


100η Επέτειος της Ρώσικης Επανάστασης του 1917

Τελευταία ενημέρωση στις 12 Οκτωβρίου 2017