Alexandru Sahia

Tineretul german

Sub ochii întregii lumi, zilnic se exportează spre pămînturile Spaniei sute şi mii de tineri. Este un fel de "dumping al morţii", pe care-l săvîrşesc conducătorii Germaniei şi Italiei fasciste.

În porturile acestor patrii, asemenea pieselor de tun sau cutiilor cu grăsime, se încarcă în burţi uriaşe de vapoare superba tinereţe. De fapt, este tot ce mai poate exporta o Germanie secătuită şi înnebunită de spiritul lui Rosenberg.

Batalioanele acestea tinere, ale "voluntarilor din ordin", descalecă pentru totdeauna în pământul iberic, dăruite unei morţi egale şi sigure. Trupuri împuternicite şi stilate de sport se prăbuşesc alături de neputinţa armelor. Cadavre tinere, numai tinere, turbură funduri de prăpăstii, în timp ce altele putrezesc pe spinările munţilor sau în cîmpuri, sub giulgiul unei zăpezi plină de inconştienţă şi linişte.

Recent o întreagă divizie a Reichswehr-ului, formată din zece mii de tineri, a fost nimicită pînă la ultimul om. Desigur că altele i-au luat locul...

Iată însă că, de curînd, pe una din străzile lăturalnice Düsseldolfului, au apărut ca din pămînt figuri îmbătrînite şi disperate, strigînd: "Redaţi-ne copiii trimişi în Spania".

Erau părinţii celor ucişi.

Glasului lor s-au adăugat şi altele, crescînd într-un val de nestăpînită indignare. A venit însă o şarjă a poliţiei, stîlcind disperarea şi lacrimile părinţilor imprudenţi.

Dar asemenea manifestări s-au petrecut şi la Berlin şi München. Drama spaniolă, în care se găseşte în joc însăşi civilizaţia şi soarta umanităţii întregi, ia proporţii. Astfel, taberele a două lumi se diferenţiează din ce în ce mai mult şi din ce în ce mai dîrz.

Oricît tineret va sacrifica Germania, istoria îşi va urma cursul ei, aşteptînd şi de data aceasta timpul care se pierde la cotituri. Pentru că omul, cu cît trece peste veac, are nevoie tot mai mult să se scalde în libertate şi să înfrîngă odată pentru totdeauna jugul omului exploatator şi al naturii.

Alexandru Sahia

Reprodus din vol. Alexandru Sahia, Nuvele şi articole, E.S.P.L.A., 1951

 

 



Sursa: Alexandru Sahia - "Uzina vie" , ediţia a II-a, Editura Tineretului, 1964

Transcriere: Condel Emilian, septembrie 2009