Aatteen tyttö

Sörnäisten katurauha

1908


Julkaistu: 22. lokakuuta 1908
Lähde: Työmies n:o 244, 22. lokakuuta 1908, s. 7.
Skannaus: Kansalliskirjasto
Oikoluku, HTML: Joonas Laine


 

Sörnäisten nuorille miehille tahtoisin huomauttaa että antaisivat kunniallisten ihmisten kulkea rauhassa kadulla.

Sääliä ja surkutella teitä täytyy, jotka kadun kulmissa seisoskellen laskettelette törkeyksiä ohikulkeville rauhallisille ihmisille. Minä toivoisin että kaikki ne, jotka pitkät illat katujen kulmissa vetelehtivät ja rivouksia laskettelevat, menisivät esim. työväen luennoille, jossa saisivat monta hyvää ja hyödyllistä oppia, ja intoa alkamaan työskennellä köyhälistön asian eteen, joka olisi monin verroin jalostuttavampaa kuin että katujen kulmissa räytätä ja häiritä ihmisiä.

Siis vapautukaa siitä pimeydestä missä vielä olette ja antautukaa parempiin harrastuksiin.

Mainittakoon vielä, että tällaista ala-arvoista käytöstä kaduilla eivät osoita ainoastaan työläisluokkaan kuuluvat, vaan myös yläluokan nuoret miehet häiritsevät, varsinkin naisia, siivottomilla puheillaan, ja ompa täytynyt heitä vastaan puolustautua, kun ovat tuppautuneet käsiksi käymään. Kierrellen ja kaarrellen sekä peläten, täytyy naisien useasti, kulkea ikäänkuin vihaisia koiria olisi vältettävä, ja parempia eivät tällaiset kaduilla maleksijat juuri olekaan.

Näillä riveillä on tahdottu huomauttaa kaikille kadunkulmissa seisoskeleville ja ihmisiä häiritseville henkilöille että jättäisivät jo moisen huligaanimaisuuden ja ainakin antaisivat muiden ihmisien kulkea rauhassa, jos eivät kaduilla vetelehtimisestään voi luopua.

Aatteen tyttö