Karl Marx

Marx Engelsille

1860


Kirjoitettu: Tammikuun 11. päivän jälkeen 1860
Suomennos: © Timo Koste, Vesa Oittinen
Lähde: Marx–Engels. Kirjeitä, s. 118–119. Kustannusliike Edistys, Moskova (1976).
Skannaus, oikoluku, HTML: Joonas Laine


 

Manchesteriin

[Lontoo, tammikuun 11. päivän jälkeen 1860]

...Darmstadtilaisen »Militär-Zeitungin»[1] huomautus on varsin tervetullut.[2] Pamflettisi[3] avulla olet varmistanut asemasi sotilaallisten asioiden arvostelijana Saksassa. Seuraavassa vaiheessa esität asiasi omalla nimelläsi ja kirjoitat alle: »Po und Rhein» -artikkelin laatija. Vastassamme olevat koirat saavat vähä vähältä nähdä, että me herätämme huomiota yleisön keskuudessa, vaikka emme kysykään lupaa siltä ja sen Betalta.

Käsittääkseni tärkeintä, mitä maailmassa nyt tapahtuu, on toisaalta orjaliike Amerikassa, senhän pani alulle Brownin kuolema,[4] toisaalta orjien liike Venäjällä. Ethän ole voinut olla huomaamatta, että Venäjällä on aatelisto heittäytynyt suoranaiseen agitaatioon perustuslain puolesta, ja jo pari kolme henkilöä tärkeimmistä suvuista on lähtenyt Siperiaan. Samanaikaisesti on Aleksanteri tärvellyt välinsä talonpoikaisten kanssa, kun tuoreimmassa manifestissa selittää sananmukaisesti, että »kyläyhteisön periaate» tulisi häviämään vapautuksen myötä. Täten on pää auki »sosiaaliselle» liikkeelle lännessä ja idässä. Tästä ja Keski-Euroopassa tapahtuvasta romahduksesta tulee suurenmoista.

Luin juuri »Tribunesta», että Missourissa on ollut uusi orjakapina, se tietenkin tukahdutettiin.[5] Mutta merkki on jo annettu. Mikäli asiasta tulee vähitellen vakava, niin miten käy Manchesterin?

Leonard Horner on eronnut paikastaan. Hänen viimeinen lyhyt selontekonsa on täynnä ironista katkeruutta. Voisitko saada selvää, onko Manchesterin tehtaanomistajilla ollut näppinsä pelissä tässä erossa?

»Tehtaantarkastajien selonteoista» (vuodesta 1855 vuoden 1859 ensimmäiseen puoliskoon) ilmenee, että teollisuus on Englannissa kehittynyt tarumaisesti vuoden 1850 jälkeen. Työläisten (aikuiset) terveydentila on parantunut kirjoittamasi »Työtätekevän luokan aseman» jälkeen, (jonka olen lukenut uudelleen lävitse täällä British Museumissa), mutta sen sijaan on lasten (kuolleisuus) huonontunut.

Tervehdys.
Sinun K. M.

 


Viitteet:

[1] »Allgemeine Militär-Zeitung» (»Yleinen sotilaislehti») oli Saksan upseerien ja sotilaiden yhdistyksen äänenkannattaja, jota julkaistiin 1826–1902 Darmstadtissa ja Leipzigissa. Vuosina 1860–1864 lehteä avusti Engels. Toim.

[2] Kyseessä on selostus nimettömänä ilmestyneestä Engelsin vihkosesta »Po und Rhein», joka oli julkaistu »Allgemeine Militär-Zeitungin» numerossa 95–96 vuoden 1859 marraskuun 26. päivältä. Selostuksessa yhdyttiin Engelsin vihkosessa esitettyyn näkemykseen, jonka mukaan se teoria ei pidä paikkaansa, että Saksa tarvitsee turvallisuutensa vuoksi herruuttaan Pohjois-Italiassa. Toim.

[3] Friedrich Engels. »Po und Rhein». Toim.

[4] Lokakuun 16. päivänä 1859 yritti USA:n mustien vapaustaistelija John Brown nostattaa orjavaltioissa mustien kapinan. Hän ja vähäinen joukko samoinajattelevia ottivat haltuunsa valtion asevarikon Harpers-Ferryssä Virginiassa. Kuitenkaan Brownin ei onnistunut saada aikaan laajempaa kapinaa. Miltei kaikki tähän esiintymiseen osallistuneet (22 henkeä, heistä 5 mustia), jotka tekivät epätoivoista vastarintaa hallituksen joukoille, saivat surmansa. Brown ja viisi hänen toveriaan teloitettiin. John Brownin kapina oli osoituksena vallankumouksellisen kriisin kasvusta USA:ssa. Kapina oli omiaan voimistamaan mustien taistelua orjuutta vastaan sekä tiivistämään orjuutta vastustavien voimien yhdistymistä. Toim.

[5] Kyseessä on Bolivarin kaupungin (Missourin osavaltio) mustan väestön yritys nousta kapinaan vuoden 1859 joulukuussa. Marx nojaa uutiseen, joka julkaistiin »New York Daily Tribunen» numerossa 5830 joulukuun 30. päivänä 1859. Toim.