Karl Marx

Marx Johann Philipp Beckerille

1862


Kirjoitettu: 26. helmikuuta 1862
Suomennos: © Timo Koste, Vesa Oittinen
Lähde: Marx–Engels. Kirjeitä, s. 126. Kustannusliike Edistys, Moskova (1976).
Skannaus, oikoluku, HTML: Joonas Laine


 

Genèveen

Lontoo, 26. helmikuuta 1862

...Mitä tulee kirjoituksenne tilaamiseen,[1] tulen tekemään voitavani, mutta suurta menestystä en lupaa. Yhdistysten roskaväkipoikkeuksena täysin varaton työläisten valistusyhdistys — on asennoitunut perustuslaillisesti, ja on jopa Preussin kansallisen yhdistämisen kannalla.[2] Nämä miekkoset maksaisivat mieluummin sellaisen kuin Teidän kirjoituksenne villaisellapainamisesta. Tiedättehän, että nämä saksalaiset, nuoret ja vanhat, ovat pelkästään yliviisaita, virheettömiä ja käytännössä taitavia miehiä, jotka pitävät minun ja Teidän kaltaisia ihmisiä epäkypsinä narreina, jotka eivät vieläkään ole parantuneet vallankumoushaaveiluista. Eikä kotimainen roskaväki ole yhtään huonompaa kuin täällä ulkomailla. Käydessäni Berliinissä ym. tulin vakuuttuneeksi siitä, että on täysin turhaa vaikuttaa näihin kanaljoihin kirjallisesti. Näiden jolppien itsetyytyväinen tyhmyys, joilla on lehdistössään, tuossa lehdistösurkeudessaan erinomainen elämäneliksiirinsä, ylittää kaiken uskottavuuden rajat. Tähän liittyy myös ajatuksen laiskuus. Selkäsauna on ainoa elvytyskeino saksalaiselle Tuomaalle, josta, sitten kun hän on kadottanut filosofiset haavekuvansa ja ryhtynyt rahantekemiseen sekä »piensaksalaisuuteen»[3] ja »käytännön perustuslaillisuuteen», on tullut nyt lattea ja tunteikas sirkuspelle...

 


Viitteet:

[1] Kyseessä on siihen aikaan valmisteilla ollut J. Ph. Beckerin kirja, joka koski Saksan yhdistämistä. Kirja ilmestyi vuonna 1862 nimellä »Wie und Wann? Ein ernstes Wort über die Fragen und Aufgaben der Zeit» (»Miten ja milloin? Vakava sana ajan kysymyksistä ja tehtävistä»). Toim.

[2] Saksan kansallisyhdistys perustettiin syyskuun 15.–16. päivänä 1859 saksalaisten valtioiden porvarillisten liberaalien kokouksessa Frankfurt am Mainissa. Kansallisyhdistyksen alullepanijat, jotka edustivat saksalaisen porvariston etuja, asettivat tavoitteekseen »Pien-Saksan» muodostamisen eli yhdistää koko Saksa, Itävaltaa lukuunottamatta, Preussin johdolla. Itävaltalais-preussilaisen sodan jälkeen ja Pohjois-Saksan liiton tultua muodostetuksi yhdistys julistautui hajonneeksi 11. marraskuuta 1867. Toim.

[3] Pien-Saksa tarkoitti Saksaa ilman Itävaltaa Preussin johdolla. Toim.