Karl Marx

Marx Engelsille

1867


Kirjoitettu: 11. syyskuuta 1867
Suomennos: © Timo Koste, Vesa Oittinen
Lähde: Marx–Engels. Kirjeitä, s. 192. Kustannusliike Edistys, Moskova (1976).
Skannaus, oikoluku, HTML: Joonas Laine


 

Manchesteriin

[Lontoo], 11. syyskuuta 1867

...Näistä proudhonisti-aaseista teen selvää henkilökohtaisesti seuraavassa kongressissa Brysselissä. Olen hoitanut koko asian diplomaattisesti enkä olisi halunnut esiintyä henkilökohtaisesti, ennen kuin kirjani on ilmestynyt ja yhdistyksemme juurtunut. Tulen muuten antamaan heille Pääneuvoston virallisessa selonteossa raippoja. (Ponnisteluistaan huolimatta ei pariisilaisten suupalttien onnistunut estää meidän uudelleenvalintaamme.)[1]

Tällä välin on yhdistyksemme ottanut suuria edistysaskeleita. Viheliäinen »Star»,[2] joka on halunnut tyyten ignoroida meidät, selittää eilen pääkirjoituksessaan, että meillä on suurempi merkitys kuin Rauhankongressilla.[3] Schulze-Delitzsch ei kyennyt estämään »Työväenyhdistystään» Berliinissä liittymästä meihin.[4] Trade-unionistiset englantilaiset koirat, joiden mielestä me olemme olleet liian »etäällä», tulevat nyt meille juosten. »Courrier françaisin»[5] lisäksi ovat meidän kongressistamme tehneet selkoa Girardinin »Liberté»,[6] »Siècle»,[7] »Mode», »Gazette de France»[8] ym. Asiat menevät eteenpäin. Ja seuraavan vallankumouksen tullessa, joka kenties on lähempänä, kuin miltä näyttää, on meillä (so. Sinulla ja minulla) käsissämme tämä mahtava koneisto. Vertaa tähän Mazzinin ym. toiminnan tuloksia viimeisten 30 vuoden ajalta! Ja lisäksi ilman rahavaroja! Ja proudhonistien juonitellessa Pariisissa, Mazzinin kannattajien Italiassa, kateellisten Odgerien, Cremereiden ja Potterien Lontoossa sekä Schulze-Delitzschien ja lassallelaisten Saksassa! Voimme olla varsin tyytyväisiä!...

 


Viitteet:

[1] Tässä tarkoitettaan sitä, että Kansainvälisen työväenliiton Lausannen kongressissa valittiin Marx ja suurin osa neuvoston entisistä jäsenistä Pääneuvoston uuteen kokoonpanoon. Toim.

[2] »The Morning Star» (»Aamutähti») oli englantilainen päivälehti, vapaakaupan kannattajien äänenkannattaja, joka ilmestyi Lontoossa vuodesta 1856 vuoteen 1869. Lehdellä oli pysyvä iltapainos »The Evening Star» (»Iltatähti»). Toim.

[3] Vuoden 1867 syyskuun 5. päiväksi oli Geneveen kutsuttu koolle Rauhan ja vapauden liiton perustava kokous. Kyseessä oli porvarillis-pasifistinen järjestö, jonka joukko pikkuporvarillisia ja porvarillisia liberaaleja oli muodostanut Victor Hugon, Giuseppe Garibaldin ym. ollessa aktiivisesti asiassa mukana. Vuosina 1867–1868 Liiton toimintaan osallistui myös Bakunin. Toim.

[4] Berliinin työväenyhdistys perustettiin tammikuussa 1863 Schulze-Delitzschin ollessa aktiivisesti mukana. Se oli edistyksellisten vaikutuksen alaisena, jotka propagoivat trade-unionismin ja porvarillisen osuustoiminnan aatteita. Kansainvälisen työväenliiton tultua perustetuksi ilmeni Yhdistyksen edistyksellisimmissä aineksissa kiinnostusta työväenliittoon. Toim.

[5] »Le Courrier Français» (»Ranskalainen kuriiri») oli aluksi viikottain ja sittemmin kesäkuun 18. päivästä 1867 alkaen ilmestynyt ranskalaisten vasemmistotasavaltalaisten poliittinen lehti. Sitä julkaistiin Pariisissa 1861–1868. Vuoden 1866 toukokuussa lehdestä tuli Internationaalin äänenkannattaja Ranskassa. Siinä julkaistiin Pääneuvoston ja paikallisten jaostojen asiakirjat. Toim.

[6] »La Liberté» (»Vapaus») oli suuntaukseltaan konservatiivinen iltalehti. Se oli suurporvariston äänenkannattaja, jota julkaistiin Pariisissa 1863–1944. Vuosina 1866–1872 se oli Émile de Girardinin omistuksessa. Toim.

[7] »Le Siècle» (»Vuosisatamme») oli ranskalainen päivälehti, joka ilmestyi Pariisissa vuosina 1836–1939. 1860-luvulla se oli maltillisten tasavaltalaisten lehti. Toim.

[8] »La Gazette de France» (»Ranskan lehti») oli kuningasmielisten ranskalaisten päivälehti, joka ilmestyi Pariisissa vuodesta 1631 lähtien. Toim.