Karl Marx

Marx Engelsille

1870


Kirjoitettu: 10. helmikuuta 1870
Suomennos: © Timo Koste, Vesa Oittinen
Lähde: Marx–Engels. Kirjeitä, s. 231. Kustannusliike Edistys, Moskova (1976).
Skannaus, oikoluku, HTML: Joonas Laine


 

Manchesteriin

[Lontoo], 10. helmikuuta 1870

...Flerovskin kirjasta[1] olen lukenut ensimmäiset 150 sivua (Siperiasta, Pohjois-Venäjästä ja Astrakanista). Tämä on ensimmäinen teos, jossa on kerrottu totuus Venäjän taloudellisista oloista. Mies on nimittämänsä »venäläisen optimismin» päättäväinen vastustaja. Minulla ei ole koskaan ollut kovin ruusunhohteisia käsityksiä tästä kommunistisesta Eldoradosta, mutta Flerovski ylittää kyllä kaikki odotukset. On itse asiassa ihmeellistä ja ainakin merkki jonkinlaisesta käänteestä, että sellaista voidaan painaa Pietarissa.

»Meillä on vähän proletaareja, mutta sitten koostuukin työväenluokkamme perusjoukko työntekijöistä, joiden osa on huonompi kuin jokaisen proletaarin osa».

Esitystapa on varsin omintakeinen ja muistuttaa joskus ehkä eniten Monteilia. Näkee, että mies on kaikkialla matkustellut itse ja tehnyt havaintoja. Hehkuva viha tilanherroja, kapitalisteja ja virkamiehiä kohtaan. Ei mitään sosialistista opinkappaletta, ei mitään maahenkimystiikkaa (vaikka hän onkin yhteisöomistuksen kannalla), ei mitään nihilististä yliammuntaa. Siellä täällä hieman hyväntahtoista loruilua, joka kuitenkin sopii niiden ihmisten kehitystasoon, joille kirjoitus on tarkoitettu. Joka tapauksessa tämä on tärkein kirja, joka on ilmestynyt »työväenluokan asemaa» koskevan kirjasi jälkeen...

 


Viitteet:

[1] Н. Флеровски, »Положение рабочего класса в России» (»Työväenluokan asema Venäjällä»). Toim.