Friedrich Engels

Engels Eduard Bernsteinille

1883


Kirjoitettu: 18. tammikuuta 1883
Suomennos: © Timo Koste, Vesa Oittinen
Lähde: Marx–Engels. Kirjeitä, s. 364. Kustannusliike Edistys, Moskova (1976).
Skannaus, oikoluku, HTML: Joonas Laine


 

Zürichiin

Lontoo, 18. tammikuuta 1883

...Meitä ovat kovasti ilahduttaneet Grillenbergerin ja »Sozialdemokratin» vastaukset Puttkamerin teeskentelyyn.[1] Se oli oikein. Ei pidä käännellä ja väännellä vastustajan iskuista, ulvoa, ruikuttaa ja änkytellä anteeksipyyntöjä: ettemme tarkoittaneet muka pahaa, kuten vielä niin monet tekevät. On annettava takaisin, jokaisesta vihollisen iskulta kaksi, kolme takaisin. Se on jo kauan ollut taktiikkanamme, ja olemme tähän mennessä uskoakseni selvinneet jokaisesta vastustajasta. »Sanalla sanoen, sotilaidemme voima piilee hyökkäyksessä; ja se onkin aivan oikein», sanoo vanha Fritz[2] ohjesäännössään kenraaleilleen[3] ja niin toimivat työläisemmekin Saksassa. Mutta kun esim. Kayser[4] poikkeuslaeista väiteltäessä — mikäli ◽-tiivistelmä[5] pitää paikkansa — peräytyy ja valittaa, että olemme vallankumouksellisia vain pickwickiläisessä mielessä,[6] niin mitä sitten? Mutta piti sanoa, että koko valtiopäivät ja liittoneuvosto[7] istuvat paikoillaan vain vallankumouksen ansiosta; että vanha Vilhelm oli hänkin vallankumouksellinen silloin kun nielaisi kolme kruunua ja yhden vapaakaupungin;[8] ettei koko laillisuus, kaikki ns. oikeusperusta ole mitään muuta kuin lukemattomien, mutta kansan tahdon vastaisesti tapahtuneiden, kansaa vastaan suunnattujen vallankumousten tuotetta. Oi tuo kirottu saksalainen ajatuksen ja tahdon vetelyys, joka raahattiin niin suurella vaivalla puolueeseen »sivistyneiden» mukana, kunpa vain ensin pääsisimme irti siitä!..

 


Toimituksen viitteet:

[1] Engels viittaa vuoden 1883 alussa »Sozialdemokrat»-lehdessä julkaistuihin artikkelehin, joiden aiheena oli sosiaalidemokraattien valtiopäivämiehen Karl Grillenbergerin valtiopäivillä 14. joulukuuta 1882 pitämä puhe sisäasiainministeri Puttkameria vastaan. Puttkamer vaati sosialistilain nojalla saattamaan voimaan piiritystilan lukuisilla Saksan alueilla, minkä hän perusteli sillä, että soiaalidemokraatit horjuttavat perheen pyhyyttä ja saarnaavat vapaata rakkautta. Toim.

[2] — Friedrich Vilhelm II. Toim.

[3] Sitaatti Fredrik-Vilhelm II:n ohjesäännöstä ratsuväen kenraalimajureille 14. elokuuta 1748. Toim.

[4] — Max Kayser. Toim.

[5] Louis Viereckin tiivistelmä (Viereck — nelikulmio). Toim.

[6] Viittaus sosiaalidemokraattien valtiopäiväedustajan Max Kayserin puheeseen, jonka tämä piti valtiopäivillä 11. tammikuuta 1883 sosialistilakia koskevan keskustelun yhteydessä. Toim.

[7] Perustuslain mukaan vuonna 1871 lakkautetun Pohjois-Saksan liiton liittoneuvosto koostui kaikkien saksalaisten valtioiden liittoon kuuluvien hallitusten nimittämistä edustajista; neuvoston tehtävänä oli lakien vahvistaminen. Toim.

[8] Viittaus Itävallan ja Preussin välisen vuoden 1866 sodan sekä Saksan yhdistämisen tuloksena tapahtuneeseen aiemmin itsenäisten valtioiden — Hannoverin, Nassaun ja Hessenin vaaliruhtinaskunnan — sekä Frankfurt am Mainin vapaakaupungin Preussiin liittämiseen. Toim.