Friedrich Engels

Engels Gertrud Guillaume-Schackille

1885


Kirjoitettu: 5. heinäkuuta 1885
Suomennos: © Timo Koste, Vesa Oittinen
Lähde: Marx–Engels. Kirjeitä, s. 391–392. Kustannusliike Edistys, Moskova (1976).
Skannaus, oikoluku, HTML: Joonas Laine


 

Beutheniin

[Luonnos]

[Lontoo, noin 5. heinäkuuta 1885]

Kunnioitettu rouva!

Kyselyynne[1] voin vain sanoa, ettei minulla ole oikeutta selostaa Marxin ja minun osuutta poliittisissa töissä, joihin olemme luottamuksellisesti osallistuneet; ne tulisivat lopulta kuitenkin julkisuuteen. En voi myöskään Marxin enkä omassa nimessäni ottaa mitään vastuuta koko ranskalaisesta ohjelmasta, jota laadittaessa kuultiin korkeintaan neuvojamme asian olemuksen suhteen. Luottamuksellisesti voin ilmoittaa Teille, että roannelaisen suunnan Parti ouvrier'in ohjelman perusteleva osa on lähtöisin Marxilta.[2]

Kun ranskalaiset vaativat naistyön rajoittamista vähemmän kuin saksalaiset, johtuu tämä siitä että naisten tehdastyö esittää Ranskassa, varsinkin Pariisissa, vain verrattain toissijaista osaa. Sikäli kuin tiedän, kaikki sosialistit vaativat molempien sukupuolien samanpalkkaisuutta samasta työstä koko siksi ajaksi, jona palkkaa ylipäätänsä ei vielä ole poistettu. Että työtätekevä nainen tarvitsee erityissuojaa kapitalistista riistoa vastaan erityisten fysiologisten funktioidensa vuoksi, näyttää minusta selvältä. Naisten muodollista oikeutta saada tulla yhtä perusteellisesti kapitalistien riistämiksi kuin miehet puoltavat englantilaiset naiset ovat myös enimmäkseen itse suoraan tai epäsuorasti kiinnostuneita molempien sukupuolien kapitalistisesta riistosta. Minua, tunnustan sen, kiinnostaa enemmän tulevan sukupolven terveys kuin sukupuolien muodollinen tasa-arvoisuus kapitalistisen tuotantotavan viimeisinä elinvuosina. Naisen ja miehen todellinen tasa-arvoisuus voi vakaumukseni mukaan toteutua vasta kun pääoman toimesta tapahtuva molempien riisto on voitettu ja yksityinen kotityö on muuttunut yhteiskunnallisen tuotannon alaksi.

 


Toimituksen viitteet:

[1] Saksalainen sosialisti Gertrud Guillaume-Schack kääntyi Engelsin puoleen laatiessaan artikkelia naistyön järjestämisestä ja kysyi, ottivatko Marx ja Engels todellakin osaa Ranskan työväenpuolueen ohjelman laatimiseen. Tässä ohjelmassa vaadittiin samasta työstä maksettavan yhtäläistä palkkaa. Toim.

[2] Karl Marx, »Einleitung zum Programm der französischen Arbeiterpartei» (»Ranskan työväenpuolueen ohjelman Johdanto»). Toim.