Dolores Ibárruri

 

No passaran!

 


«¡No pasarán!», discurs pronunciat en nom del Partit Comunista d’Espanya davant dels micròfons del Ministeri de Governació, el 19 de juliol del 1936.


 

Obrers! Camperols! Antifeixistes! Espanyols patriotes!... Davant la sublevació militar feixista, tots dempeus, a defensar la República, a defensar les llibertats populars i les conquestes democràtiques del poble!...

A través de les notes del govern i del Front Popular, el poble coneix la gravetat del moment actual. Al Marroc i a Canàries lluiten els treballadors, units a les forces lleials a la República, contra els militars i feixistes sublevats.

Al crit de ¡el feixisme no passarà, no passaran els botxins d’octubre!... els obrers i camperols de diferents províncies d’Espanya s’incorporen a la lluita contra els enemics de la República alçats en armes. Els comunistes, els socialistes i anarquistes, els republicans demòcrates, els soldats i les forces fidels a la República han infligit les primeres derrotes als facciosos, que arrosseguen pel fang de la traïció l’honor militar de què tantes vegades han fet gala.

Tot el país vibra d’indignació davant d’aquests sens-ànima que volen enfonsar l’Espanya democràtica i popular en un infern de terror i de mort.

Però NO PASSARAN!

Espanya sencera es disposa al combat. A Madrid el poble és al carrer, donant suport al govern i estimulant-lo amb la seua decisió i esperit de lluita perquè arribe fins al final en l’aixafament dels militars i feixistes sublevats.

Joves, preparau-vos per al combat!

Dones, heroiques dones del poble! Recordau l’heroisme de les dones asturianes el 1934; lluitau també vosaltres al costat dels homes per defensar la vida i la llibertat dels vostres fills, que el feixisme amenaça!

Soldats, fills del poble! Mantingueu-vos fidels al govern de la República, lluitau al costat dels treballadors, al costat de les forces del Front Popular, junt amb els vostres pares, els vostres germans i companys! Lluitau per l’Espanya del 16 de febrer, lluitau per la República, ajudeu-los a triomfar!

Treballadors de totes les tendències! El govern posa a les nostres mans les armes perquè salvam Espanya i el poble de l’horror i de la vergonya que significaria el triomf dels sanguinaris botxins d’octubre.

Que ningú no vacil·le! Tots disposats a per a l’acció. Cada obrer, cada antifeixista ha de considerar-se un soldat en armes.

Pobles de Catalunya, Vascònia i Galícia! Espanyols tots! A defensar la República democràtica, a consolidar la victòria assolida pel poble el 16 de febrer.

El Partit Comunista us crida a la lluita. Us crida especialment a vosaltres, obrers, camperols, intel·lectuals, a ocupar un lloc en el combat per aixafar definitivament els enemics de la República i de les llibertats populars. Visca el Front Popular! Visca la unió de tots els antifeixistes! Visca la República del pobles! Els feixistes no passaran! No passaran!