Principis bàsics del marxisme-leninisme: una introducció.

Josep Maria Sisó

 



Prefaci

Els Principis bàsics del marxisme-leninisme: una introducció foren escrits per Josep Maria Sisó mentre estava a la presó. Després que fos passat de contraban a l’exterior, el manuscrit va passar a formar part de l'estudi obligatori per als nous membres del Partit Comunista de les Filipines, i va servir com a material d'estudi principal per al Curs Avançat del Partit (AKP”). Dos aspectes d'aquest llibre el fan important per a l’estudi.

Exactitud

En primer lloc, el seu contingut continua sent vàlid i rellevant, tot i haver estat escrit fa tres dècades. Així, estudiant aquest llibre podreu copsar el desenvolupament de la ideologia marxista de forma més profunda i amb una comprensió actualitzada.

Aquest text va ser escrit pocs anys després de la mort de Mao, en una època en la qual els partits revolucionaris que defensaven el pensament de Mao Zedong encara discutien sobre la validesa universal d'aquells ensenyaments, uns debats que no van arribar a la cel·la on estava detingut Sisó. Però tot i que l'objectiu d'aquest estudi no era formular una síntesi dels ensenyaments de Mao -sinó més aviat explicar d'una manera global i moderna les tres parts integrants del marxisme- podem veure que en aquell moment Sisó ja tenia una comprensió clara de la universalitat dels ensenyaments filosòfics de Mao.

Utilitat per a la revolució

En segon lloc, els antecedents de com i quan es va escriure aquest text demostren la dedicació indestructible del seu autor al servei de la revolució.

Sisó va escriure aquesta introducció des de la seva cel·la penitenciària. Detingut el 1977 durant la dictadura feixista de Marcos, els militars creien que la seva captura i empresonament seria el cop a la revolució que podria conduir a la liquidació del Partit Comunista de les Filipines. Amb aquest objectiu, van fer tot el possible per obligar el seu fundador a trair el Partit.

El desembre de 2015 les Nacions Unides van adoptar una resolució anomenada comunament com a “Regles Nelson Mandela”, que definia les normes per al tractament dels presoners. Prohibia explícitament “l'aïllament solitari prolongat”; és a dir, l'aïllament d'un pres durant més de quinze dies, perquè estudis moderns van demostrar que aquesta detenció constituïa una forma de tortura psicològica. Des de la seva detenció el 1977, Sisó va ser retingut en un règim d'aïllament solitari (amb l’excepció d'uns mesos el 1980 i el 1981, quan es va reunir en un “aïllament parcial” amb Júlia de Lima, la seva dona), en el qual les “cures d'aigua” i les pallisses eren rutinàries.

Totes les mesures del règim van ser en va, i Sisó, format com a mestre, va aprofitar aquest temps per a fer tot el possible per ajudar a avançar la revolució. A principis dels vuitanta, van sorgir al si del PCF les primeres confusions ideològiques nascudes de l'oportunisme de dreta i “esquerra” -confusions que conduirien al segon moviment de rectificació una dècada més tard. Des de la presó i a través del seu advocat, Sisó va escriure i enviar moltes cartes i articles per tractar i criticar la confusió. Va entendre que la crítica no era suficient: els camarades necessitaven una comprensió més completa dels principis bàsics del marxisme. Van caldre dos anys per a completar aquesta tasca; el llibre que tens a les mans n'és el resultat.

Publicat l'any 1982, Júlia de Lima va treure el text de contraban de la presó i, tot i que el seu estudi va ser immediat i generalitzat, va ser només fins el 2013 que la Xarxa Internacional per a l'Estudi de les Filipines (INPS) el va publicar oficialment en el quart volum de les Obres escollides de Josep Maria Sisó (Detenció i desafiament contra la dictadura).

Continueu el vostre estudi!

L'estudi d'aquesta introducció us ajudarà a entendre el nucli de la ideologia del marxisme actual -és a dir, del marxisme-leninisme-maoisme- i a veure el món a través de les lents de la lluita de classes i la dinàmica de les contradiccions.

Però és important tenir en compte que aquest text és, tal com es titula, “una introducció”. Fa falta més d'un llibre per a entendre la nostra ideologia complexa, i aquest llibre no pot substituir l'estudi de les obres de Marx, Engels, Lenin, Stalin i Mao. A més, cada país té les seves particularitats que han de ser estudiades, analitzades i posades en pràctica.

Si voleu continuar els vostres estudis per entendre millor la història del marxisme, us recomanem el Curs bàsic de marxisme-leninisme-maoisme escrit pel Partit Comunista de la Índia (Maoista), els Cinc rajos daurats (els quals es poden trobar a Formació militant - Araling Aktibista) i els Cinc assaigs filosòfics de Mao Zedong. Aquests textos us poden ajudar a comprendre els principis comunistes i la perspectiva del món de forma més profunda.

Us desitgem un estudi fructífer.

 

El col·lectiu Redspark