MIA > ελληνικό τμήμα > έργα Λένιν

Γράφτηκε: 15 Δεκέμβρη 1922 (1)
Πηγή: Άπαντα Λένιν, 2α αγγλική έκδοση, Εκδότες Progress, Μόσχα, 1965,Αριθμ 33, σελίδες 460-461

Έχω τελειώσει τώρα τις υποθέσεις μου και μπορώ να φύγω με το μυαλό μου σε ειρήνη(2). Έχω έρθει επίσης σε μια συμφωνία με Tρότσκι για την υπεράσπιση των αποψεών μου σχετικά με το μονοπώλιο του ξένου εμπορίου. Μόνο μια περίσταση με ανησυχεί ακόμα πάρα πολύ' είναι ότι θα είναι αδύνατο για μενα μιλήσω στο Κονγκρέσο των Σοβιέτ(3). Οι γιατροί μου έρχονται την Τρίτη και θα δούμε εάν υπάρχει 'εστω και μια μικρή πιθανότητα για να μιλήσω.Θα το θεωρούσα μεγάλη δυσχέρεια να χάσω την ευκαιρία να μιλήσω, για να πω το λιγότερο. Τελείωσα την προετοιμασία της περίληψης μερικές ημέρες πριν. Επομένως προτείνω ότι το γράψιμο μιας έκθεσης που κάποιος θα παραδώσει πρέπει να πάει μπροστά και να αφεθεί ανοικτή η δυνατότητα μέχρι την Τετάρτη ότι ίσως θα κάνω προσωπικά μια ομιλία, πολύ πιό σύντομη από τη συνηθισμένη, παραδείγματος χάριν, μια που θα πάρει τα τρία τέταρτα μιας ώρας. Μια τέτοια ομιλία με κανέναν τρόπο δεν θα εμπόδιζε την ομιλία του αναπληρωτή μου (που μπορείτε να διορίσετε για αυτόν το λόγο), αλλά θα ήταν χρήσιμη πολιτικά και από την προσωπική γωνία δεδομένου ότι θα απέβαλλε την αιτία για μεγάλη ανησυχία. Παρακαλώ έχετε αυτό στο μυαλό, εάν το άνοιγμα του συνεδρίου καθυστερήσει,ενημερώστε με όταν έρθει η ώρα μέσω του γραμματέα μου(4).

Λένιν

Δεκέμβριος 15,1922

Είμαι έντονως ενάντια σε οποιαδήποτε αναβολή της ερώτησης του μονοπωλίου του ξένου εμπορίου.Αν σε οποιαδήποτε περίσταση (συμπεριλαμβανομένης της περίστασης ότι η συμμετοχή μου είναι επιθυμητή στη συζήτηση πέρα από αυτήν την ερώτηση) προκαλέσει την ιδέα να αναβληθεί στην επόμενη πλήρη συνεδρίαση,θα είμαι εντονότερα ενάντια σε αυτή την ιδέα επειδή, πρώτον, είμαι βέβαιος ότι ο Τρότσκι θα υποστηρίξει τις απόψεις μου όπως εγώ'δεύτερον, οι δηλώσεις που εσύ, ο Ζινιόνεβ και, σύμφωνα με τις φήμες, ο Kαμένεβ έχετε κάνει αποδείκνύουν ότι μερικά μέλη της Κ.Κ. έχουν ήδη αλλάξει τα μυαλά τους' τρίτον, και το πιο σημαντικό, οποιαδήποτε περαιτέρω ταλάντευση πέρα από αυτήν την εξαιρετικά σημαντική ερώτηση είναι απολύτως ανεπίτρεπτη και θα καταστρέψει όλη την εργασία μας.

Λένιν

Δεκέμβριος 15,1922

Σημειώσεις

1. Υπαγορευμένο από το τηλέφωνο, πρωτοδημοσιεύτηκε στη συντομευμένη μορφή, το 1930 στους Αριθμ. XXVII των 2ων και 3ων ρωσικών γλωσσικών εκδόσεων των έργων του Λένιν που δημοσιεύονται στο σύνολο σύμφωνα με τις σημειώσεις του στενογράφου (δακτυλογραφημένο αντίγραφο).
2. Όταν η υγεία του Λένιν επιδεινώθηκε οι γιατροί του τον διέταξαν να πάει στο Γκόρκι, ένα προάστιο της Μόσχας.
3. Το δέκατο πανρωσικό συνέδριο των Σοβιέτ, που άνοιξε στη Μόσχα στις 23 Δεκεμβρίου, το 1922. Παρακολουθήθηκε από 2.215 εκπροσώπους, των οποίων οι 488 ήταν αντιπρόσωποι από τη Διακαυκασιακή Σοβιετική Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία, την Ουκρανική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία και τη Λευκορωσική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία.Ο Λένιν εκλέχτηκε τιμητικός πρόεδρος. Ένα μήνυμα των χαιρετισμών του Λένιν υιοθετήθηκε στη μέση της θυελλώδους επιδοκιμασίας και του τραγουδιού της Διεθνούς. Στο συνέδριο συζητήθηκε η έκθεση της Πανρωσικής Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής και του Συμβουλίου των Λαικών Κομμισσαρίων για το σπίτι και την εξωτερική πολιτική της Σοβιετικής Δημοκρατίας, και επίσης οι εκθέσεις του Ανώτατου Οικονομικού Συμβουλίου, του Λαικού Κομισσαριάτου της Εκπαίδευσης, του Λαικού Κομισσαριάτου της Χρηματοδότησης και του Λαικού Κομισσαριάτου της Γεωργίας.Επικυρώνοντας πλήρως την εργασία της Σοβιετικής Κυβέρνησης, το συνέδριο πέρασε αποφάσεις σε μια σειρά μέτρων που στόχευσαν σε περαιτέρω προαγωγή της βιομηχανίας, της γεωργίας και των πόρων χρηματοδότησης. Στις 26 Δεκεμβρίου το συνέδριο άκουσε μια έκθεση σχετικά με την ενοποίηση των σοβιετικών δημοκρατιών, και την επόμενη ημέρα, στην τελευταία συνεδρίασή του, πέρασε μια απόφαση σχετικά με αυτήν την ερώτηση, βρίσκοντας το απαραίτητο να διαμορφώσει την Ένωση των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών. Επιπλέον, το συνέδριο υιοθέτησε μια ομιλία σε όλους τους λαούς του κόσμου, στην οποία εξ ονόματος των εργατών και των αγροτών της Ρωσίας επιβεβαίωσε επισήμως την επιθυμία του για την ειρήνη και ζήτησε από τους εργαζόμενους ανθρώπους όλων των χωρών να συνδυάσουν τις προσπάθειές τους με εκείνες των λαών της Σοβιετικής Ενωσης προκειμένου να εξασφαλιστεί η ειρήνη και να σωθεί η ανθρωπότητα από τους τερατώδεις πολέμους της εξολόθρευσης.
4. Εξαιτίας μιας περαιτέρω επιδείνωσης της υγείας του, ο Λένιν ήταν ανίκανος να παρευρεθεί στο δέκατο πανρωσικό συνέδριο των Σοβιέτ

scroll-up