Λέων Τρότσκι

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η σοβιετική κυβέρνηση και η βιομηχανία

Αν, στην πρώτη περίοδο της σοβιετικής Επανάστασης, η κύρια οργή του αστικού κόσμου κατευθυνόταν ενάντια στην αγριότητα και τη δίψα μας για αίμα, αργότερα, όταν εκείνο το επιχείρημα, από τη συχνή χρήση, αμβλύνθηκε και έχασε τη δύναμή του, γίναμε αρμόδιοι κυρίως για την οικονομική αποδιοργάνωση της χώρας. Σε αρμονία με την παρούσα αποστολή του, ο Κάουτσκι μεταφράζει μεθοδικά, σε γλώσσα ψευδομαρξιστική, όλα όσα ο αστός χρεώνει ενάντια στη σοβιετική κυβέρνηση, για την καταστροφή της βιομηχανικής ζωής της Ρωσίας. Οι Μπολσεβίκοι άρχισαν την κοινωνικοποίηση χωρίς σχέδιο. Κοινωνικοποίησαν αυτό που δεν ήταν έτοιμο για κοινωνικοποίηση. Η ρωσική εργατική τάξη, συνολικά, δεν είναι προετοιμασμένη ακόμα για τη διοίκηση της βιομηχανίας και ούτω καθεξής.

Επαναλαμβάνοντας και συνδυάζοντας αυτές τις κατηγορίες, ο Κάουτσκι, με θαμπή επιμονή, κρύβει την πραγματική αιτία για την οικονομική αποδιοργάνωσή μας: την ιμπεριαλιστική σφαγή, τον εμφύλιο πόλεμο και τον αποκλεισμό.

Η σοβιετική Ρωσία, από τους πρώτους μήνες της ύπαρξής της, βρέθηκε στερημένη από άνθρακα, πετρέλαιο, μέταλλο, και βαμβάκι. Πρώτα ο Αυστρο-Γερμανικός και έπειτα της Αντάντ, οι Ιμπεριαλισμοί, με τη βοήθεια των Ρώσων Λευκοφρουρών, απέσπασαν από τη σοβιετική Ρωσία την περιοχή επεξεργασίας άνθρακα και μετάλλου του Ντονέτσκ, τις πετρελαϊκές περιοχές του Καύκασου, το Τουρκεστάν με το βαμβάκι του, τα Ουράλια με τα πλουσιότερα κοιτάσματα μετάλλων του, τη Σιβηρία με το ψωμί και το κρέας της. Η περιοχή του Ντονέτσκ εφοδίαζε συνήθως τη βιομηχανία μας με το 94% του άνθρακά της και το 74% του ακατέργαστου μεταλλεύματος της. Τα Ουράλια παρείχαν τα υπόλοιπα 20%του μεταλλεύματος και 4% του άνθρακα. Και οι δύο αυτές οι περιοχές, κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου, αποκόπηκαν από μας. Στερηθήκαμε μισό δισεκατομμύριο πούτια (8.190.000.000 κιλά) από τον άνθρακα που εισάγαμε από το εξωτερικό. Ταυτόχρονα, αφεθήκαμε χωρίς πετρέλαιο: όλες οι πετρελαιοφόρες περιοχές, μας πέρασαν στα χέρια των εχθρών μας. Κάποιος πρέπει να έχει ένα αληθινά σκληρό κεφάλι για να μιλήσει για αυτά τα γεγονότα, την καταστρεπτική επιρροή της «πρόωρης», «βάρβαρης», κ.λπ., κοινωνικοποίησης. Μια βιομηχανία που στερείται εντελώς τα καύσιμα και τις πρώτες ύλες – ανεξάρτητα από το αν εκείνη η βιομηχανία ανήκει σε ένα καπιταλιστικό τραστ ή στο εργατικό κράτος, ανεξάρτητα αν τα εργοστάσιά της είναι κοινωνικοποιημένα ή όχι - οι καπνοδόχοι της δεν θα καπνίσουν είτε χωρίς άνθρακα είτε χωρίς πετρέλαιο. Κάτι θα μπορούσε να μάθει κανείς για αυτό, για παράδειγμα, στην Αυστρία και στη Γερμανία την ίδια. Ένα εργοστάσιο υφαντικής που αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τις καλύτερες Καουτσκικές μεθόδους - εάν αναγνωρίσουμε ότι οτιδήποτε μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις Καουτσκικές μεθόδους, εκτός από το ίδιο του το μελανοδοχείο- δεν θα παραγάγει εκτυπώσεις εάν δεν παρέχεται το βαμβάκι. Και στερηθήκαμε ταυτόχρονα και το αμερικανικό βαμβάκι και του Τουρκεστάν. Επιπλέον, όπως επισημάνθηκε, δεν είχαμε καθόλου καύσιμο.

Φυσικά, ο αποκλεισμός και ο εμφύλιος πόλεμος ήρθαν ως αποτέλεσμα της προλεταριακής Επανάστασης στη Ρωσία. Αλλά δεν προκύπτει καθόλου από αυτό, ότι η φοβερή ερήμωση που προκαλείται από τον αγγλο-αμερικανικό-γαλλικό αποκλεισμό και τις ληστρικές εκστρατείες των Κολτσάκ και Ντενίκιν, πρέπει να δυσφημήσει τις σοβιετικές μεθόδους οικονομικής οργάνωσης.

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που προηγήθηκε της Επανάστασης, με τις υλικές και τεχνικές απαιτήσεις καταβρόχθισής των πάντων, επέβαλε μια πολύ μεγαλύτερη πίεση στη νέα βιομηχανία μας απ' ό,τι στη βιομηχανία των ισχυρότερων καπιταλιστικών χωρών. Οι μεταφορές μας το υφίσταται ιδιαίτερα σοβαρά. Η εκμετάλλευση των σιδηροδρόμων αυξήθηκε αρκετά, η φθορά λόγω χρήσης αντίστοιχα, ενώ οι επισκευές μειώθηκαν στο ελάχιστο. Η αναπόφευκτη ώρα της Νέμεσης ήρθε νωρίτερα από την κρίση των καυσίμων. Η σχεδόν ταυτόχρονη απώλειά του άνθρακα του Ντονέτσκ, του ξένου άνθρακα και του πετρελαίου του Καύκασου, μας υποχρέωσε στον τομέα της μεταφοράς να προσφύγουμε στο ξύλο. Και δεδομένου ότι οι προμήθειες των ξύλινων καυσίμων δεν ήταν ούτε στο ελάχιστο υπολογισμένες γι’ αυτό το σκοπό, έπρεπε να τροφοδοτήσουμε τους λέβητές μας με το πρόσφατα αποθηκευμένο ακατέργαστο ξύλο, το οποίο είχε μια εξαιρετικά καταστρεπτική επίδραση στο μηχανισμό των ατμομηχανών που ήταν φθαρμένες ήδη. Βλέπουμε, κατά συνέπεια, ότι οι κύριοι λόγοι για την κατάρρευση των μεταφορών, προηγήθηκαν του Νοεμβρίου του 1917. Αλλά ακόμη και εκείνοι οι λόγοι που είναι άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένοι με την Επανάσταση του Νοεμβρίου, εμπίπτουν στον τίτλο των πολιτικών συνεπειών της Επανάστασης και σε καμία περίπτωση δεν έχουν επιπτώσεις στις σοσιαλιστικές οικονομικές μεθόδους.

Η επιρροή των πολιτικών διαταραχών στην οικονομική σφαίρα δεν περιορίστηκε μόνο στα θέματα της μεταφοράς και των καυσίμων. Εάν η παγκόσμια βιομηχανία, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, γινόταν όλο και περισσότερο ένας ενιαίος οργανισμός, τόσο αμεσότερα ισχύει αυτό και για την εθνική βιομηχανία. Αφ' ετέρου, ο πόλεμος και η Επανάσταση διέλυαν μηχανικά και χώριζαν τη ρωσική βιομηχανία σε κάθε κατεύθυνση. Η βιομηχανική καταστροφή της Πολωνίας, των Βαλτικών περιοχών και αργότερα του Πέτρογκραντ, άρχισε υπό τον Τσαρισμό και συνεχίστηκε υπό τον Κερένσκι, αγκαλιάζοντας πάντα νέες και νεώτερες περιοχές. Οι ατελείωτες ταυτόχρονες εκκενώσεις με την καταστροφή της βιομηχανίας, σήμαναν αναγκαστικά την καταστροφή επίσης των μεταφορών. Κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου, με τα μεταβαλλόμενα μέτωπά του, οι εκκενώσεις έλαβαν έναν καταστρεπτικό χαρακτήρα πιο πυρετώδη και συνεπώς ακόμη πιο καταστροφικό χαρακτήρα. Κάθε πλευρά προσωρινά ή μόνιμα εκκένωνε το ένα ή το άλλο βιομηχανικό κέντρο και λάμβανε όλα τα πιθανά μέτρα για να εξασφαλίσει ότι οι σημαντικότερες βιομηχανικές επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τον εχθρό. Όλες οι πολύτιμες μηχανές κουβαλήθηκαν μακριά, ή οπωσδήποτε τα λεπτότερα μέρη τους, μαζί με τους τεχνικούς και τους καλύτερους εργαζομένους. Η εκκένωση ακολουθήθηκε από μια επανεκκένωση, η οποία όχι σπάνια ολοκλήρωσε την καταστροφή και των μεταφερόμενων προϊόντων και των σιδηροδρόμων. Μερικές από τις σημαντικότερες βιομηχανικές περιοχές - ειδικά στην Ουκρανία και στα Ουράλια - άλλαξαν χέρια αρκετές φορές.

Σε αυτό πρέπει να προστεθεί ότι, όταν ολοκληρωνόταν η καταστροφή του τεχνικού εξοπλισμού σε μια πρωτοφανή κλίμακα, η προμήθεια των μηχανών από το εξωτερικό, που έπαιξε έως τώρα έναν αποφασιστικό ρόλο στη βιομηχανία μας, είχε σταματήσει εντελώς.

Αλλά όχι μόνο τα νεκρά στοιχεία της παραγωγής - κτήρια, μηχανές, ράγες, καύσιμα και πρώτη ύλη - είχαν απώλειες κάτω από τα συνδυασμένα χτυπήματα του πολέμου και της Επανάστασης. Όχι λιγότερο, εάν όχι περισσότερο, έκαναν τον κύριο παράγοντα της βιομηχανίας, τη δημιουργική δύναμη διαβίωσής της - το προλεταριάτο – να υποφέρει. Το προλεταριάτο παγίωνε την Επανάσταση του Νοεμβρίου, έχτιζε και υπεράσπιζε το καθεστώς της σοβιετικής εξουσίας, και συνέχιζε μια ακατάπαυστη πάλη με τους Λευκοφρουρούς. Οι εξειδικευμένοι εργάτες είναι, κατά κανόνα, συγχρόνως οι πιο προηγμένοι. Ο εμφύλιος πόλεμος απομάκρυνε πολλές δεκάδες χιλιάδων από τους καλύτερους εργαζόμενους για πολύ καιρό από την παραγωγική εργασία, καταπίνοντας πολλές χιλιάδες από αυτούς για πάντα. Η σοσιαλιστική Επανάσταση τοποθέτησε το κύριο φορτίο των θυσιών της επάνω στην προλεταριακή εμπροσθοφυλακή και συνεπώς και στη βιομηχανία.

Όλη η προσοχή του σοβιετικού κράτους έχει κατευθυνθεί, για τα δύο και μισό έτη της ύπαρξής του, στο πρόβλημα της στρατιωτικής άμυνας. Οι καλύτερες δυνάμεις και οι κύριοι πόροι της δόθηκαν στο μέτωπο.

Σε κάθε περίπτωση, η ταξική πάλη προκαλεί χτυπήματα στη βιομηχανία. Αυτή η κατηγορία, έχει ειπωθεί, πολύ πριν από τον Κάουτσκι, από όλους τους φιλοσόφους της σοσιαλιστικής αρμονίας. Κατά τη διάρκεια των απλών οικονομικών απεργιών οι εργαζόμενοι καταναλώνουν, και δεν παράγουν. Ακόμη πιο ισχυρά, επομένως, είναι τα χτυπήματα που προκαλούνται στην οικονομική ζωή από την ταξική πάλη στην αυστηρότερη μορφή της - τη μορφή της ένοπλης σύγκρουσης. Αλλά είναι αρκετά σαφές ότι ο εμφύλιος πόλεμος δεν μπορεί να ταξινομηθεί υπό τον τίτλο των σοσιαλιστικών οικονομικών μεθόδων.

Οι λόγοι που απαριθμούνται παραπάνω είναι περισσότερο από επαρκείς για να εξηγήσουν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της σοβιετικής Ρωσίας. Δεν υπάρχει κανένα καύσιμο, δεν υπάρχει κανένα μέταλλο, δεν υπάρχει κανένα βαμβάκι, η μεταφορές καταστρέφονται, ο τεχνικός εξοπλισμός είναι σε αναταραχή, η διαβίωση του εργατικού-δυναμικού είναι διεσπαρμένη σε όλη τη χώρα και ένα υψηλό ποσοστό από αυτήν έχει χαθεί στο μέτωπο - υπάρχει οποιαδήποτε ανάγκη να αναζητηθούν συμπληρωματικοί λόγοι στον οικονομικό ουτοπισμό των Μπολσεβίκων προκειμένου να εξηγηθεί η πτώση της βιομηχανίας μας; Αντίθετα, κάθε ένας από τους λόγους που αναφέρονται μόνος του, είναι επαρκής για να προκαλέσει την ερώτηση: πώς είναι δυνατό με όλα αυτά, υπό τέτοιους όρους, να έπρεπε να συνεχίσουν τα εργοστάσια και τα εργαστήρια να λειτουργούν;

Και όμως συνεχίζουν, κυρίως με μορφή της πολεμικής βιομηχανίας, η οποία ζει αυτή τη στιγμή εις βάρος της υπόλοιπης. Η σοβιετική κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη για να την επαναδημιουργήσει, ακριβώς όπως το στρατό, από τα θραύσματα. Η πολεμική βιομηχανία, οργανωμένη πάλι υπό αυτούς τους όρους της πρωτοφανούς δυσκολίας, έχει εκπληρώσει και εκπληρώνει το καθήκον της: ο Κόκκινος Στρατός είναι ντυμένος, παπουτσωμένος, εξοπλισμένος με το τουφέκι του, το πολυβόλο του, τη σφαίρα του, την οβίδα του, το αεροπλάνο του, και ότι άλλο απαιτείται.

Μόλις η αυγή της Ειρήνης έκανε την εμφάνισή της - μετά από την καταστροφή των Κολτσάκ, Γιουντένιτς, και Ντενίκιν - τοποθετήσαμε ενώπιον μας το πρόβλημα της οικονομικής οργάνωσης με τον πληρέστερο πιθανό τρόπο. Και ήδη, κατά τη διάρκεια τριών ή τεσσάρων μηνών της εντατικής εργασίας σε αυτό το πεδίο, έχει γίνει σαφές πέρα από κάθε δυνατότητα αμφιβολίας οτι, χάρη στην στενότερη σύνδεσή της με τις λαϊκές μάζες, την ελαστικότητα του καθεστώτος της και της επαναστατικής πρωτοβουλία της, η σοβιετική κυβέρνηση διαθέτει τέτοιους πόρους και μεθόδους για οικονομική αναδημιουργία όπως καμία άλλη κυβέρνηση δεν είχε ποτέ ή έχει σήμερα.

Αλήθεια, ενώπιον μας προέκυψαν πολλά νέα ερωτήματα και νέες δυσκολίες στον τομέα της οργάνωσης της εργασίας. Η σοσιαλιστική θεωρία δεν είχε καμία απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις, και δεν θα μπορούσε να έχει. Έπρεπε να βρούμε τη λύση στην πράξη, και να την δοκιμάσουμε στην πράξη. Ο Καουτσκισμός είναι μια ολόκληρη εποχή πίσω από τα γιγαντιαία οικονομικά προβλήματα που λύνονται αυτή τη στιγμή από τη σοβιετική κυβέρνηση. Με τη μορφή του Μενσεβικισμού, ρίχνει συνεχώς εμπόδια στο δρόμο μας, αντιτάσσοντας στα πρακτικά μέτρα της οικονομικής αναδημιουργίας μας τις αστικές προκαταλήψεις και τον γραφειοκρατικό - διανοητικό σκεπτικισμό.

Για να εισαγάγουμε τον αναγνώστη στην ίδια την ουσία των θεμάτων της οργάνωσης της εργασίας, όπως στέκονται αυτή τη στιγμή ενώπιον μας, παραθέτουμε από κάτω την έκθεση του συντάκτη αυτού του βιβλίου στο Τρίτο Πανρωσικό Συνέδριο των Συνδικάτων. Με αντικείμενο την πληρέστερη πιθανή διευκρίνιση του ζητήματος, το κείμενο της ομιλίας συμπληρώνεται από τα ιδιαίτερα αποσπάσματα από τις εκθέσεις του συντάκτη στο Πανρωσικό Συνέδριο των Οικονομικών Επιτροπών και στο Ένατο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Έκθεση σχετικά με την οργάνωση της εργασίας

Σύντροφοι, ο εσωτερικός εμφύλιος πόλεμος φτάνει στο τέλος του. Στο δυτικό μέτωπο, η κατάσταση παραμένει αναποφάσιστη. Είναι πιθανό η πολωνική αστική τάξη να εκσφενδονίσει μια πρόκληση στη μοίρα της… αλλά ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση - δεν την επιδιώκουμε - ο πόλεμος δεν θα απαιτήσει από μας αυτή την αδηφάγα συγκέντρωση των δυνάμεων που η ταυτόχρονη προσπάθεια σε τέσσερα μέτωπα επέβαλε σε μας. Η φοβερή πίεση του πολέμου γίνεται πιο αδύνατη. Οι οικονομικές απαιτήσεις και τα προβλήματα έρχονται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο. Η ιστορία μας φέρνει αμέσως μπροστά στο θεμελιώδες πρόβλημά μας - την οργάνωση της εργασίας σε νέα, σοσιαλιστικά θεμέλια. Η οργάνωση της εργασίας είναι στην ουσία της η οργάνωση της νέας κοινωνίας: κάθε ιστορική μορφή της κοινωνίας είναι στα θεμέλια της μια μορφή οργάνωσης της εργασίας. Ενώ κάθε προηγούμενη μορφή κοινωνίας ήταν οργάνωση της εργασίας προς όφελος μιας μειονότητας, η οποία οργάνωνε τους κρατικούς μηχανισμούς της για την κατοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων, εμείς κάνουμε την πρώτη προσπάθεια στην παγκόσμια ιστορία να οργανώσουμε την εργασία προς όφελος της ίδιας της εργατικής πλειοψηφίας. Αυτό, εντούτοις, δεν αποκλείει το στοιχείο του εξαναγκασμού σε όλες τις μορφές του και του ευγενέστερου και του εξαιρετικά αυστηρού. Το στοιχείο του κρατικού εξαναγκασμού όχι μόνο δεν εξαφανίζεται από τον ιστορικό χώρο, αλλά αντίθετα θα παίξει ακόμα, για μια ιδιαίτερη περίοδο, έναν εξαιρετικά προεξέχοντα ρόλο.

Κατά γενικό κανόνα, ο άνθρωπος προσπαθεί να αποφύγει την εργασία. Η αγάπη για την εργασία δεν είναι καθόλου ένα εγγενές χαρακτηριστικό: δημιουργείται από την οικονομική πίεση και την κοινωνική εκπαίδευση. Κάποιος μπορεί ακόμη και να πει ότι ο άνθρωπος είναι ένα αρκετά οκνηρό ζώο. Με αυτήν την ιδιότητα, στην πραγματικότητα, η οποία εμφανίζεται σε σημαντική έκταση σε όλη την ανθρώπινη πρόοδο, εάν το άτομο δεν προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει την ενέργειά του οικονομικά, επιδιώκοντας να λάβει τη μεγαλύτερη πιθανή ποσότητα προϊόντων σε αντάλλαγμα για μια μικρή ποσότητα ενέργειας, δεν θα είχε υπάρξει καμία τεχνική ανάπτυξη ή κοινωνικός πολιτισμός. Εμφανίζεται, κατόπιν, από αυτήν την άποψη, ότι η ανθρώπινη τεμπελιά είναι μια προοδευτική δύναμη, ο γέρο Αντόνιο Λαμπριόλα, ο Ιταλός Μαρξιστής, που συνήθιζε ακόμη και να απεικονίζει τον άνθρωπο του μέλλοντος ως μια «ευτυχή και οκνηρή μεγαλοφυΐα.» Δεν πρέπει, εντούτοις, να συναγάγουμε το συμπέρασμα από αυτό, ότι το κόμμα και τα συνδικάτα πρέπει να διαδώσουν αυτήν την ποιότητα στην αναταραχή τους ως ηθικό καθήκον. Όχι, όχι. Έχουμε ικανοποιητική από αυτήν, όπως είναι. Το πρόβλημα ενώπιον της κοινωνικής οργάνωσης είναι ακριβώς να παρουσιαστεί «η τεμπελιά» μέσα σε ένα καθορισμένο πλαίσιο, να πειθαρχήσουμε σε αυτήν και να τραβήξουμε την ανθρωπότητα μαζί με τη βοήθεια των μεθόδων και των μέτρων που εφευρίσκονται από την ίδια.

Υποχρεωτική Υπηρεσία Εργασίας

Το κλειδί για την οικονομική οργάνωση είναι το εργατικό δυναμικό, ειδικευμένο, στοιχειωδώς εκπαιδευμένο, ημιεκπαιδευμένο, ανεκπαίδευτο, ή ανειδίκευτο. Για να επιλύσει τις μεθόδους για την ακριβή καταγραφή του, κινητοποίηση, διανομή, παραγωγική εφαρμογή, για να λυθεί ουσιαστικά το πρόβλημα της οικονομικής οικοδόμησης. Αυτό είναι πρόβλημα μιας ολόκληρης εποχής - ένα γιγαντιαίο πρόβλημα. Η δυσκολία της εντείνεται από το γεγονός ότι πρέπει να αναδημιουργήσουμε την εργασία σε σοσιαλιστικά θεμέλια με όρους έως τώρα άγνωστης ένδειας και τρομακτικής δυστυχίας.

Όσο περισσότερο φθείρεται ο εξοπλισμός των μηχανών μας, όσο πιο διαταραγμένοι γίνονται οι σιδηρόδρομοί μας, όσο λιγότερη ελπίδα θα υπάρξει για να λάβουμε μηχανές σε οποιαδήποτε σημαντική έκταση από το εξωτερικό στο κοντινό μέλλον, τόσο μεγαλύτερη είναι η σημασία που απέκτησε το θέμα της διαβίωσης του εργατικού δυναμικού. Με την πρώτη ματιά, θα φαινόταν ότι υπάρχει αφθονία από αυτό. Αλλά πώς μπορούμε να το αποκτήσουμε; Πώς μπορούμε να του απευθυνθούμε; Πώς μπορούμε να το οργανώσουμε παραγωγικά; Ακόμη και με τον καθαρισμό του χιονιού από τις σιδηροδρομικές γραμμές, ήρθαμε πρόσωπο με πρόσωπο με πολύ μεγάλες δυσκολίες. Ήταν απολύτως αδύνατο να ανταποκριθούν εκείνες οι δυσκολίες με τη βοήθεια της αγοράς εργατικού δυναμικού στην αγορά, με την παρούσα ασήμαντη αγοραστική δύναμη χρημάτων και λόγω της πληρέστερης έλλειψης των βιομηχανικών προϊόντων. Οι απαιτήσεις μας σε καύσιμα δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, ακόμα και μερικώς, χωρίς μια μαζική εφαρμογή σε μια κλίμακα έως τώρα άγνωστη, της εργασίας του εργατικού δυναμικού στο ξύλο, στα καύσιμα, στην τύρφη, και στο σχιστόλιθο. Ο εμφύλιος πόλεμος έχει φέρει τον όλεθρο στους σιδηροδρόμους μας, στις γέφυρές μας, στα κτίρια μας, στους σταθμούς μας. Χρειαζόμαστε αμέσως δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες χεριών για να αποκαταστήσουν την τάξη σε όλο αυτό. Για την παραγωγή σε μια μεγάλη κλίμακα της ξυλείας μας, της τύρφης, και άλλων επιχειρήσεων, απαιτούμε κατοικία για τους εργαζομένους μας, έστω και προσωρινές καλύβες. Ως εκ τούτου, πάλι, τίθεται η ανάγκη ενός μη αμελητέου ποσού εργατικού δυναμικού για την οικοδόμηση της εργασίας. Πολλοί εργαζόμενοι πρέπει για να οργανώσουν τη ναυσιπλοΐα των ποταμών και ούτω καθεξής,… και ούτω καθεξής…

Η καπιταλιστική βιομηχανία χρησιμοποιεί τη βοηθητική δύναμη εργασίας σε μια μεγάλη κλίμακα, με τη μορφή αγροτών που απασχολούνται στη βιομηχανία για ένα μόνο μέρος του έτους. Το χωριό, ωθούμενο από τον κλοιό της ακτημοσύνης, έριχνε πάντα ένα ορισμένο πλεόνασμα του εργατικού δυναμικού στην αγορά. Το κράτος το υποχρέωσε να το κάνει αυτό από την απαίτησή του για φόρους. Η αγορά προσφέρει στον αγρότη μεταποιημένα αγαθά. Σήμερα, δεν έχουμε κανένα από αυτά. Το χωριό έχει αποκτήσει περισσότερο έδαφος, δεν υπάρχουν ικανοποιητικά γεωργικά μηχανήματα, εργαζόμενοι απαιτούνται για τη γη, η βιομηχανία δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να δώσει σχεδόν τίποτα πρακτικά στο χωριό και η αγορά δεν έχει πλέον μια ελκυστική επιρροή στο εργατικό δυναμικό.

Ωστόσο, το εργατικό δυναμικό απαιτείται - απαιτείται περισσότερο από οποιαδήποτε στιγμή στο παρελθόν. Όχι μόνο ο εργαζόμενος, αλλά ο αγρότης επίσης, πρέπει να δώσει στο σοβιετικό κράτος την ενέργειά του, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η εργαζόμενη Ρωσία και μέσω της οι ίδιες οι εργατικές μάζες, δεν πρέπει να συντριβούν. Ο μόνος τρόπος να προσελκυστεί η απαραίτητη εργατική δύναμη για τα οικονομικά προβλήματα μας, είναι να εισαχθεί η υποχρεωτική υπηρεσία εργασίας.

Η ίδια η αρχή της υποχρεωτικής υπηρεσίας εργασίας είναι για τον Κομμουνιστή αρκετά αναμφισβήτητη. «Ο μη εργαζόμενος μηδέ εσθιέτω». Και όπως όλοι πρέπει να φάνε, όλοι είναι υποχρεωμένοι να εργαστούν. Η υποχρεωτική υπηρεσία εργασίας σκιαγραφείται στο Σύνταγμά μας και στον Εργατικό μας Κώδικα. Αλλά έως τώρα, έχει παραμείνει μια απλή αρχή. Η εφαρμογή της είχε πάντα έναν τυχαίο, αμερόληπτο, επεισοδιακό χαρακτήρα. Μόνο τώρα, όταν σύμφωνα με ολόκληρη τη σειρά, φθάσαμε στο θέμα της οικονομικής αναγέννησης της χώρας, τα προβλήματα της υποχρεωτικής υπηρεσίας εργασίας προέκυψαν ενώπιον μας με τον πιο συγκεκριμένο δυνατό τρόπο. Η μόνη λύση των οικονομικών δυσκολιών που είναι σωστή από την άποψη και της αρχής και της πρακτικής, είναι να αντιμετωπιστεί ο πληθυσμός ολόκληρης της χώρας ως δεξαμενή της απαραίτητης δύναμης εργασίας - μια σχεδόν ανεξάντλητη δεξαμενή - και να εισαχθεί η ακριβής διαταγή στην εργασία της καταγραφής, της κινητοποίησης και της χρησιμοποίησής του.

Πώς είμαστε για να αρχίσουμε ουσιαστικά τη χρησιμοποίηση του εργατικού δυναμικού βάσει της υποχρεωτικής στρατιωτικής υπηρεσίας;

Έως τώρα, μόνο το πολεμικό τμήμα είχε οποιαδήποτε εμπειρία στον τομέα της καταγραφής, της κινητοποίησης, του σχηματισμού, και της μετακίνησης από ένα μέρος σε άλλο, των μεγάλων μαζών. Αυτές οι τεχνικές μέθοδοι και αρχές κληρονομήθηκαν από το πολεμικό τμήμα μας, σε σημαντική έκταση, από το παρελθόν.

Από τον οικονομικό τομέα, δεν υπάρχει καμία τέτοια κληρονομιά, δεδομένου ότι σε εκείνο τον τομέα υπήρξε η αρχή της ιδιωτικής ιδιοκτησίας και το εργατικό δυναμικό έμπαινε σε κάθε εργοστάσιο ξεχωριστά από την αγορά. Είναι συνεπώς φυσικό, ότι πρέπει να υποχρεωθούμε, οπωσδήποτε κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου, να χρησιμοποιήσουμε τα όργανα του πολεμικού τμήματος σε μια μεγάλη κλίμακα για τις εργατικές κινητοποιήσεις.

Δημιουργήσαμε τις ειδικές οργανώσεις οργάνωσης για την εφαρμογή της αρχής της υποχρεωτικής υπηρεσίας εργασίας στο κέντρο και στις περιφέρειες: στις επαρχίες, τους νομούς και τις αγροτικές περιοχές, έχουμε ήδη τις υποχρεωτικές επιτροπές εργασίας σε λειτουργία. Στηρίζονται ως επί το πλείστον στα κεντρικά και τοπικά όργανα του πολεμικού τμήματος. Τα οικονομικά κέντρα μας - το Ανώτατο Οικονομικό Συμβούλιο, το Λαϊκό Κομισαριάτο Γεωργίας, το Λαϊκό Κομισαριάτο Συγκοινωνιών και Επικοινωνιών, το Λαϊκό Κομισαριάτο Τροφίμων - επιλύουν τις εκτιμήσεις του εργατικού δυναμικού που χρειάζονται. Η Κεντρική Επιτροπή Υποχρεωτικής Υπηρεσίας Εργασίας, λαμβάνει αυτές τις εκτιμήσεις, τις συντονίζει, τις φέρνει σε συμφωνία με τους τοπικούς πόρους του εργατικού δυναμικού, δίνει τις αντίστοιχες κατευθύνσεις στα τοπικά όργανά της και μέσω αυτών πραγματοποιεί τις εργατικές κινητοποιήσεις. Μέσα στα όρια των περιοχών, των επαρχιών και των νομών, οι τοπικοί οργανισμοί εκτελούν αυτήν την εργασία ανεξάρτητα, με αντικείμενο την ικανοποίηση των τοπικών οικονομικών απαιτήσεων.

Όλη αυτή η οργάνωση είναι αυτή τη στιγμή μόνο σε εμβρυακό στάδιο. Είναι ακόμα πολύ ατελής. Αλλά η πορεία που έχουμε υιοθετήσει είναι αδιαφιλονίκητα η σωστή.

Αν η οργάνωση της νέας κοινωνίας έχει σαν βάση την πλήρη αναδιοργάνωση της εργασίας, η οργάνωση της εργασίας δηλώνει με τη σειρά της τη σωστή εισαγωγή της γενικής υπηρεσίας εργασίας. Αυτό το πρόβλημα σε καμία περίπτωση δεν καλύπτεται από μέτρα καθαρά υπηρεσιακού και διοικητικού χαρακτήρα. Αγγίζει τα ίδια τα θεμέλια της οικονομικής ζωής και της κοινωνικής δομής. Βρίσκεται σε σύγκρουση με τις ισχυρότερες ψυχολογικές συνήθειες και προκαταλήψεις. Η εισαγωγή της υποχρεωτικής υπηρεσίας εργασίας προϋποθέτει, αφ' ενός, μια κολοσσιαία εργασία για εκπαίδευση και, αφ' ετέρου, τη μέγιστη δυνατή προσοχή στην πρακτική μέθοδο που υιοθετείται.

Η χρησιμοποίηση του εργατικού δυναμικού, πρέπει να είναι στον τελευταίο βαθμό οικονομική. Στις εργατικές κινητοποιήσεις μας, πρέπει να υπολογίσουμε τους οικονομικούς και κοινωνικούς όρους κάθε περιοχής και τις απαιτήσεις του κύριου επαγγέλματος του τοπικού πληθυσμού - δηλ., της γεωργίας. Πρέπει, εάν είναι δυνατόν, να χρησιμοποιήσουμε τα προηγούμενα βοηθητικά επαγγέλματα και τις μερικής απασχόλησης βιομηχανίες του τοπικού πληθυσμού. Πρέπει, η μεταφορά του κινητοποιημένου εργατικού δυναμικού να πραγματοποιηθεί πέρα από τις πιο σύντομες πιθανές αποστάσεις - δηλ. στους κοντινότερους τομείς του μετώπου εργασίας. Πρέπει ότι ο αριθμός εργαζομένων που κινητοποιείται, να αντιστοιχεί στο εύρος του οικονομικού προβλήματος μας. Πρέπει οι εργαζόμενοι που κινητοποιούνται, να εφοδιάζονται όταν έρθει η ώρα με τα απαραίτητα μέσα της παραγωγής και με τρόφιμα. Πρέπει, να κοιτάξουμε για να τοποθετήσουμε επικεφαλείς, τους πεπειραμένους και μεθοδικούς εκπαιδευτικούς. Πρέπει οι εργαζόμενοι που κινητοποιούνται να πείθονται επί τόπου ότι το εργατικό δυναμικό τους χρησιμοποιείται προσεκτικά και οικονομικά και δεν χρησιμοποιείται τυχαία. Οπουδήποτε είναι δυνατό, η άμεση κινητοποίηση πρέπει να αντικατασταθεί από το στόχο εργασίας - δηλ., από την επιβολή στην αγροτική περιοχή μιας υποχρέωσης να παρέχει, παραδείγματος χάριν, σε ένα συγκεκριμένο χρόνο έναν συγκεκριμένο αριθμό κυβικών σάσζεν1 ξύλου, ή να μεταφέρει σε έναν συγκεκριμένο σταθμό συγκεκριμένα πούτιαalso see note 1 χυτοσιδήρου, κ.λπ. Με αυτό τον τρόπο, είναι ουσιαστικό να μελετηθεί η εμπειρία όπως συσσωρεύεται με ιδιαίτερη προσοχή, για να επιτρέψει ένα μεγάλο μέτρο της ελαστικότητας του οικονομικού καθεστώτος, να δείξει περισσότερη προσοχή στα τοπικά ενδιαφέροντα και τις κοινωνικές ιδιαιτερότητες της παράδοσης. Με μια λέξη, πρέπει να ολοκληρώσουμε, να βελτιώσουμε, να τελειοποιήσουμε, το σύστημα, τις μεθόδους και τα όργανα, για την κινητοποίηση του εργατικού δυναμικού. Αλλά συγχρόνως είναι απαραίτητο μια για πάντα να καταστήσουμε σαφές στους εαυτούς μας, οτι η ίδια η αρχή της υποχρεωτικής υπηρεσίας εργασίας αντικατέστησε ακριβώς τόσο ριζικά και μόνιμα την αρχή της ελεύθερης πρόσληψης, όπως η κοινωνικοποίηση των μέσων της παραγωγής έχει αντικαταστήσει την καπιταλιστική ιδιοκτησία.

Η στρατιωτικοποίηση της εργασίας

Η εισαγωγή της υποχρεωτικής υπηρεσίας εργασίας είναι αδιανόητη χωρίς την εφαρμογή, σε έναν μεγαλύτερο ή λιγότερο βαθμό, των μεθόδων στρατιωτικοποίησης της εργασίας. Αυτός ο όρος μας φέρνει αμέσως στην περιοχή της μέγιστης δυνατής προκατάληψης και κατακραυγής από την αντιπολίτευση.

Για να καταλάβουμε τι σημαίνει στρατιωτικοποίηση του εργατικού κράτους και ποιες είναι οι μέθοδοί της, κάποιος πρέπει να καταστήσει σαφές με ποιο τρόπο ο ίδιος ο στρατός ήταν στρατιωτικοποιημένος - γιατί, όπως είναι γνωστό, στις πρώτες ημέρες του ο στρατός δεν κατείχε καθόλου τις απαραίτητες «στρατιωτικές» ιδιότητες. Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ετών, κινητοποιήσαμε στον Κόκκινο Στρατό σχεδόν τόσους στρατιώτες όσα είναι τα μέλη στα συνδικάτα μας. Αλλά τα μέλη των συνδικάτων είναι εργαζόμενοι, ενώ στο στρατό οι εργαζόμενοι αποτελούν περίπου το 15%, το υπόλοιπο είναι μάζες αγροτών. Και εντούτοις, δεν μπορούμε να έχουμε καμία αμφιβολία ότι ο αληθινός οικοδόμος και «στρατιωτικοποιητής» του Κόκκινου Στρατού είναι ο κύριος εργαζόμενος, που ωθείται προς τα εμπρός από το κόμμα και τα οργανωμένα συνδικάτα. Όποτε η κατάσταση στο μέτωπο ήταν δύσκολη, όποτε η πρόσφατα κινητοποιημένη μάζα αγροτών δεν επέδειξε την ικανοποιητική σταθερότητα, τείναμε το ένα χέρι στην κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος και το άλλο στο Πανρωσικό Συμβούλιο των Συνδικάτων. Και από τις δύο αυτές πηγές στάλθηκαν στο μέτωπο οι κύριοι εργαζόμενοι και έχτισαν τον Κόκκινο Στρατό καθ’ εικόνα και ομοίωσή τους - εκπαιδεύοντας, σκληραίνοντας και στρατιωτικοποιώντας τις μάζες των αγροτών.

Αυτό το γεγονός πρέπει να ληφθεί υπόψη σήμερα με όλη την πιθανή καθαρότητα, επειδή ρίχνει το καλύτερο δυνατό φως στην έννοια της στρατιωτικοποίησης των εργαζομένων και του Εργατικού Κράτους. Η στρατιωτικοποίηση της εργασίας έχει υποβληθεί περισσότερο από μία φορά ως σύνθημα και έχει πραγματοποιηθεί στους χωριστούς κλάδους της οικονομικής ζωής στις αστικές χώρες και στη Δύση και στη Ρωσία κάτω από τον Τσαρισμό. Αλλά η στρατιωτικοποίησή μας διακρίνεται από εκείνα τα πειράματα, από τους στόχους και τις μεθόδους της, ακριβώς όπως το ταξικά συνειδητοποιημένο προλεταριάτο που οργανώνεται για τη χειραφέτηση διακρίνεται από την ταξικά συνειδητοποιημένη αστική τάξη που οργανώνεται για την εκμετάλλευση.

Από τη σύγχυση, από ημιασυναισθησία και ημισκοπιμότητα των δύο διαφορετικών ιστορικών μορφών στρατιωτικοποίησης - της προλεταριακής ή ο σοσιαλιστικής και της αστικής - αναδεικνύεται το μεγαλύτερο μέρος των προκαταλήψεων, των λαθών, των διαμαρτυριών και των κατακραυγών σε αυτό το θέμα. Είναι σε μια τέτοια σύγχυση των εννοιών ,που στηρίζεται ολόκληρη η θέση των Μενσεβίκων, των Ρώσων Κάουτσκι μας, όπως εκφράστηκε στο θεωρητικό ψήφισμά τους που παρουσίασαν στο παρόν Συνέδριο των Συνδικάτων.

Οι Μενσεβίκοι επιτίθενται, όχι μόνο στη στρατιωτικοποίηση της εργασίας, αλλά επίσης στη γενική υπηρεσία εργασίας. Απορρίπτουν αυτές τις μεθόδους ως «υποχρεωτικές». Κηρύττουν ότι η γενική υπηρεσία εργασίας σημαίνει χαμηλή παραγωγικότητα εργασίας, ενώ η στρατιωτικοποίηση σημαίνει την ανόητη διασπορά του εργατικού δυναμικού.

«Η υποχρεωτική εργασία είναι πάντα μη παραγωγική εργασία» - τέτοια είναι η ακριβής φράση στο ψήφισμα των Μενσεβίκων. Αυτή η διαβεβαίωση μας φέρνει ακριβώς στην ίδια την ουσία της ερώτησης. Διότι, καθώς βλέπουμε, η ερώτηση δεν είναι καθόλου εάν είναι σοφό ή παράλογο να κηρύξουμε αυτό ή εκείνο το εργοστάσιο στρατιωτικοποιημένο, ή εάν είναι χρήσιμο ή όχι να δώσουμε στα Στρατιωτικά Επαναστατικά Δικαστήρια τη δύναμη να τιμωρήσουν τους διεφθαρμένους εργαζομένους που κλέβουν τα υλικά και τα εργαλεία, τα τόσο πολύτιμα σε μας, ή που υπονομεύουν την εργασία τους. Όχι, οι Μενσεβίκοι έχουν πάει πολύ πιο μακριά το θέμα. Βεβαιώνοντας ότι η υποχρεωτική εργασία είναι πάντα μη παραγωγική, με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να κόψουν το έδαφος κάτω από τα πόδια της οικονομικής αναδημιουργίας μας στην παρούσα μεταβατική εποχή. Γιατί είναι αναμφισβήτητο ότι το βήμα από την αστική αναρχία στη σοσιαλιστική οικονομία χωρίς μια επαναστατική Δικτατορία και χωρίς υποχρεωτικές μορφές οικονομικής οργάνωσης, είναι αδύνατο.

Στην πρώτη παράγραφο του ψηφίσματος των Μενσεβίκων, μας λένε ότι ζούμε στην περίοδο μετάβασης από την καπιταλιστική μέθοδο παραγωγής στη σοσιαλιστική. Τι σημαίνει αυτό; Και καταρχήν, από όπου προέρχεται αυτό; Από τι ώρα αυτό έχει αναγνωριστεί από τους Καουτσκιστές μας; Μας κατηγόρησαν - και αυτό αποτέλεσε τη βάση των διαφορών μας - για σοσιαλιστικό Ουτοπισμό δήλωσαν - και αυτό αποτέλεσε την ουσία της πολιτικής διδασκαλίας τους - ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση για τη μετάβαση στο Σοσιαλισμό στην εποχή μας, ότι η Επανάστασή μας είναι μια αστική Επανάσταση, ότι Κομμουνιστές καταστρέφουμε μόνο την καπιταλιστική οικονομία και ότι δεν οδηγούμε τη χώρα μπροστά, αλλά τη ρίχνουμε πίσω. Αυτή ήταν η ριζική διαφορά - η βαθύτερη, η πιο αδιάλλακτη - από την οποία όλες οι άλλες πρόεκυψαν. Τώρα οι Μενσεβίκοι μας λένε ξαφνικά, στην εισαγωγική παράγραφο του ψηφίσματός τους, ως κάτι που δεν απαιτεί απόδειξη, ότι είμαστε στην περίοδο μετάβασης από τον Καπιταλισμό στο Σοσιαλισμό. Και αυτή η αρκετά απροσδόκητη αποδοχή, που, κάποιος μπορεί να σκεφτεί, είναι αρκετά σαν μια πλήρη συνθηκολόγηση, γίνεται ελαφρύτερη και απρόσεκτη από το οτι, όπως ολόκληρο το ψήφισμα παρουσιάζει, αυτό δεν επιβάλλει καμία επαναστατική υποχρέωση στους Μενσεβίκους. Παραμένουν εξ ολοκλήρου αιχμάλωτοι στην αστική ιδεολογία. Μετά την αναγνώριση ότι είμαστε στο δρόμο προς στο Σοσιαλισμό, οι Μενσεβίκοι συνεχίζουν τη μεγαλύτερη επίθεση αγριότητας προς εκείνες τις μεθόδους χωρίς τις οποίες, στους σκληρούς και δύσκολους όρους της παρούσας ημέρας, η μετάβαση στο Σοσιαλισμό δεν μπορεί να ολοκληρωθεί.

Η υποχρεωτική εργασία, μας λένε, είναι πάντα μη παραγωγική. Ρωτάμε τι κάνει την υποχρεωτική εργασία κακιά, δηλαδή, τι είδους εργασία αντιτείνετε; Προφανώς, την ελεύθερη εργασία. Τι καταλαβαίνουμε εμείς, σε αυτή την περίπτωση, από την ελεύθερη εργασία; Αυτή η φράση διατυπώθηκε από τους προοδευτικούς φιλοσόφους της αστικής τάξης, στον αγώνα κατά της ανελευθερίας, δηλ., ενάντια στην εργασία δουλοπάροικων των αγροτών, και ενάντια στην τυποποιημένη και ρυθμισμένη εργασία των συντεχνιών τέχνης. Η ελεύθερη εργασία σήμανε την εργασία που «ελεύθερα» αγοράζεται στην αγορά: η ελευθερία μειώθηκε σε μια νομική μυθιστοριογραφία, βάσει της ελεύθερα-μισθωμένης σκλαβιάς. Δε γνωρίζουμε καμία άλλη μορφή ελεύθερης εργασίας στην Ιστορία. Αφήστε τους πολύ λίγους αντιπροσώπους των Μενσεβίκων σε αυτό το Συνέδριο, να εξηγήσουν σε μας τι εννοούν με την ελεύθερη, προαιρετική εργασία, εάν όχι την αγορά του εργατικού δυναμικού.

Η Ιστορία γνώρισε την εργασία των σκλάβων. Η Ιστορία γνώρισε την εργασία των δουλοπάροικων. Η Ιστορία γνώρισε τη ρυθμισμένη εργασία των μεσαιωνικών συντεχνιών τεχνιτών. Σε όλο τον κόσμο τώρα επικρατεί η μισθωμένη εργασία, την οποία οι κίτρινοι δημοσιογράφοι όλων των χωρών αντιτάσσουν, ως υψηλότερη πιθανή μορφή Ελευθερίας, στην σοβιετική «σκλαβιά». Εμείς, από την πλευρά μας, αντιτάσσουμε στην καπιταλιστική σκλαβιά την σοσιαλιστικά ρυθμισμένη εργασία βάσει ενός οικονομικού σχεδίου, υποχρεωτική για όλους τους ανθρώπους και συνεπώς υποχρεωτική για κάθε εργαζόμενο στη χώρα. Χωρίς αυτή δεν μπορούμε καν να ονειρευτούμε μια μετάβαση στο Σοσιαλισμό. Το στοιχείο του υλικού, φυσικού εξαναγκασμού, μπορεί να είναι μεγαλύτερο ή λιγότερο, αυτό εξαρτάται από πολλούς όρους - στο βαθμό του πλούτου ή της ένδειας της χώρας, στην κληρονομιά του παρελθόντος, στο γενικό επίπεδο πολιτισμού, στην κατάσταση των μεταφορών, στο διοικητικό καθεστώς, κ.λπ., κ.λπ. Αλλά η υποχρέωση και συνεπώς, ο εξαναγκασμός, είναι ουσιαστικοί όροι προκειμένου να δεσμεύσουμε την αστική αναρχία, για να εξασφαλίσουμε την κοινωνικοποίηση των μέσων της παραγωγής και της εργασίας και για να αναδημιουργήσουμε την οικονομική ζωή βάσει ενός ενιαίου σχεδίου.

Για τον Φιλελεύθερο, η ελευθερία σημαίνει μακροπρόθεσμα την αγορά. Μπορεί ή δε μπορεί ο Καπιταλιστής να αγοράσει το εργατικό δυναμικό σε μια μέτρια τιμή - αυτό είναι γι’ αυτόν το μόνο μέτρο της ελευθερίας της εργασίας. Εκείνο το μέτρο είναι ψεύτικο, όχι μόνο σε σχέση με το μέλλον, αλλά και σχετικά με το παρελθόν.

Θα ήταν παράλογο να φανταστούμε ότι, κατά τη διάρκεια του χρόνου του δικαιώματος στη σκλαβιά, η εργασία έγινε εξ ολοκλήρου κάτω από το ραβδί του φυσικού εξαναγκασμού, σαν ένας επιστάτης που στέκεται και μαστιγώνει πίσω από την πλάτη κάθε αγρότη. Οι μεσαιωνικές μορφές οικονομικής ζωής μεγάλωσαν από καθορισμένους όρους παραγωγής και δημιούργησαν τις καθορισμένες μορφές κοινωνικής ζωής, με τις οποίες ο αγρότης έγινε εξοικειωμένος και που σε ορισμένες περιόδους τις θεώρησε σωστές, ή οπωσδήποτε αναλλοίωτες. Όποτε, υπό την επήρεια μιας αλλαγής στους υλικούς όρους, επέδειξε εχθρότητα, το κράτος τον συνέτριψε με την υλική του δύναμή, επιδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της οργάνωσης της εργασίας.

Τα θεμέλια της στρατιωτικοποίησης της εργασίας είναι εκείνες οι μορφές κρατικού εξαναγκασμού, χωρίς τις οποίες η αντικατάσταση της καπιταλιστικής οικονομίας από τη σοσιαλιστική θα παρέμενε πάντα μια κούφια λέξη. Γιατί μιλάμε για τη στρατιωτικοποίηση; Φυσικά, αυτό είναι μόνο μια αναλογία ,αλλά αναλογία πολύ πλούσια σε περιεχόμενο. Καμία κοινωνική οργάνωση, εκτός από το στρατό, δεν έχει εξετάσει τα πάντα που δικαιολογούν την υπαγωγή των πολιτών σε ένα τέτοιο βαθμό και για να τους ελέγξει με τη θέλησή της από όλες τις πλευρές σε έναν τέτοιο βαθμό, όπως το κράτος της προλεταριακής Δικτατορίας εξετάζει που δικαιολογείται να το κάνει, πράξει. Μόνο ο στρατός - ακριβώς επειδή με τον τρόπο του συνήθιζε να αποφασίσει για τα θέματα της ζωής ή του θανάτου των εθνών, κρατών και αρχουσών τάξεων - χρηματοδοτήθηκε με τις δυνάμεις της απαίτησης από κάθε έναν και όλους, της πλήρους υποβολής στα προβλήματα, τους στόχους, τους κανονισμούς, και τις διαταγές του. Και το πέτυχε αυτό στο μεγαλύτερο βαθμό, όσο περισσότερο τα προβλήματα της στρατιωτικής οργάνωσης συνέπεσαν με τις απαιτήσεις της σοσιαλιστικής ανάπτυξης.

Το θέμα της ζωής ή του θανάτου της σοβιετικής Ρωσίας τίθεται αυτή τη στιγμή στο μέτωπο της εργασίας: οικονομικές μας και μαζί με αυτές οι επαγγελματικές και παραγωγικές οργανώσεις μας, έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν από τα μέλη τους όλη την αφοσίωση, πειθαρχία και εκτελεστική πληρότητα, τα οποία έως τώρα μόνο ο στρατός απαίτησε.

Αφ' ετέρου, η σχέση του Καπιταλιστή με τον εργαζόμενο δε βρίσκεται καθόλου μόνο στο «ελεύθερο» συμβόλαιο, αλλά περιλαμβάνει τα πολύ ισχυρά στοιχεία του κρατικού διακανονισμού και υλικού εξαναγκασμού.

Ο ανταγωνισμός του Καπιταλιστή με τον Καπιταλιστή, μετέδωσε μια ορισμένη, πολύ περιορισμένη πραγματικότητα, στη μυθιστοριογραφία της ελευθερίας της εργασίας, αλλά αυτό τον ανταγωνισμό, που είχε μειωθεί στο ελάχιστο από τις εταιρίες και τα συνδικάτα, τον έχουμε εξαλείψει τελικά, με την καταστροφή της ιδιωτικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής. Η μετάβαση στο Σοσιαλισμό, που αναγνωρίζεται προφορικά από τους Μενσεβίκους, σημαίνει τη μετάβαση από την άναρχη διανομή του εργατικού δυναμικού - με τη βοήθεια του παιχνιδιού της αγοράς και της πώλησης, της μετακίνησης των τιμών αγοράς και των αμοιβών - στη συστηματική διανομή των εργαζομένων από τις οικονομικές οργανώσεις του νομού, της επαρχίας, και ολόκληρης της χώρας. Μια τέτοια μορφή προγραμματισμένης διανομής, προϋποθέτει την υπαγωγή εκείνων που διανέμονται στο οικονομικό σχέδιο του κράτους. Και αυτή είναι η ουσία της υποχρεωτικής υπηρεσίας εργασίας, που εισάγεται αναπόφευκτα στο πρόγραμμα της σοσιαλιστικής οργάνωσης της εργασίας, ως θεμελιώδες στοιχείο της.

Εάν η οργανωμένη οικονομική ζωή είναι αδιανόητη χωρίς υποχρεωτική υπηρεσία εργασίας, το τελευταίο δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί χωρίς την κατάργηση της μυθοπλασίας της ελευθερίας της εργασίας και χωρίς την αντικατάσταση της από την υποχρεωτικής αρχή, η οποία συμπληρώνεται από τον πραγματικό εξαναγκασμό.

Το οτι η ελεύθερη εργασία είναι παραγωγικότερη από την υποχρεωτική εργασία, είναι αρκετά αληθινό όταν αναφέρεται στην περίοδο μετάβασης από τη φεουδαρχική κοινωνία στην αστική κοινωνία. Αλλά κάποιος πρέπει να είναι Φιλελεύθερος ή – στο σημερινό καιρό - ένας Καουτσκιστής, για να καταστήσει εκείνη την αλήθεια μόνιμη και να μεταφέρει την εφαρμογή της στην περίοδο μετάβασης από την αστική στη σοσιαλιστική αρχή. Αν είναι αλήθεια ότι η υποχρεωτική εργασία είναι μη παραγωγική πάντα και υπό κάθε όρο, όπως το ψήφισμα των Μενσεβίκων λέει, όλη η εποικοδομητική εργασία μας θα καταδικαζόταν σε αποτυχία. Γιατί δεν μπορούμε να έχουμε κανένα μέσο για το Σοσιαλισμό, εκτός από τον επιτακτικό κανονισμό των οικονομικών δυνάμεων και των πόρων της χώρας και τη συγκεντρωμένη διανομή του εργατικού δυναμικού σε αρμονία με το γενικό σχέδιο του κράτους. Το εργατικό κράτος θεωρεί οτι είναι εξουσιοδοτημένο να στείλει κάθε εργαζόμενο στη θέση όπου η εργασία του είναι απαραίτητη. Και κανένας σοβαρός Σοσιαλιστής θα μπορέσει να αρνηθεί στο εργατικό κράτος το δικαίωμα να χειραγωγήσει τον εργαζόμενο που αρνείται να εκτελέσει το εργατικό καθήκον του. Αλλά όλο το θέμα είναι, ότι η Μενσεβικική πορεία της μετάβασης στο «Σοσιαλισμό» είναι ένας γαλαξίας, χωρίς το μονοπώλιο του ψωμιού, χωρίς την κατάργηση της αγοράς, χωρίς την επαναστατική Δικτατορία, και χωρίς τη στρατιωτικοποίηση της εργασίας.

Χωρίς τη γενική υπηρεσία εργασίας, χωρίς το δικαίωμα να διαταχτεί και να απαιτηθεί η εκπλήρωση των διαταγών, τα συνδικάτα θα μετασχηματιστούν σε μια απλή μορφή χωρίς πραγματικότητα. Για το νέο σοσιαλιστικό κράτος απαιτούνται τα συνδικάτα, όχι για μια προσπάθεια για καλύτερους όρους εργασίας - αυτός είναι ο στόχος των σοσιαλιστικών και κρατικών οργανώσεων συνολικά - αλλά για να οργανώσουν την εργατική τάξη για τα άκρα της παραγωγής, την εκπαίδευση, την πειθαρχία, τη διανομή, την ομαδοποίηση, να διατηρούν ορισμένες κατηγορίες και ορισμένους εργαζομένους στις θέσεις τους για σταθερές περιόδους - με μια λέξη μαζί με το κράτος, για να ασκήσουν την εξουσία τους προκειμένου να οδηγηθούν οι εργαζόμενοι στο πλαίσιο ενός ενιαίου οικονομικού σχεδίου. Το να υπερασπίζεσαι, υπό τέτοιους όρους, την «ελευθερία» της εργασίας σημαίνει να υπερασπίζεσαι τις άκαρπες, ανίσχυρες, απολύτως ανεξέλεγκτες αναζητήσεις των καλύτερων όρων, τις ανοργάνωτες, χαοτικές αλλαγές από εργοστάσιο σε εργοστάσιο, σε μια πεινασμένη χώρα, στους όρους της φοβερής αποδιοργάνωσης των μεταφορών και των τροφίμων… Τι άλλο εκτός από την πλήρη κατάρρευση της εργατικής τάξης και της πλήρους οικονομικής αναρχίας θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα της ηλίθιας προσπάθειας να συμφιλιωθεί η αστική Ελευθερία της εργασίας με την προλεταριακή κοινωνικοποίηση των μέσων της παραγωγής;

Συνεπώς, σύντροφοι, η στρατιωτικοποίηση της εργασίας, υπό την ριζική της έννοια που υποδεικνύεται από εμένα, δεν είναι η εφεύρεση μεμονωμένων πολιτικών ή μια εφεύρεση του Πολεμικού Τμήματός μας, αλλά αντιπροσωπεύει την αναπόφευκτη μέθοδο οργάνωσης και πειθάρχησης του εργατικού δυναμικού κατά τη διάρκεια της περιόδου μετάβασης από τον Καπιταλισμό στο Σοσιαλισμό. Και εάν η υποχρεωτική διανομή του εργατικού δυναμικού, η συνοπτική ή παρατεταμένη διατήρησή του σε συγκεκριμένες βιομηχανίες και εργοστάσια, η ρύθμιση του στα πλαίσια του γενικού οικονομικού σχεδίου του κράτους - εάν αυτές οι μορφές εξαναγκασμού οδηγούν πάντα και παντού, όπως αναφέρει το ψήφισμα των Μενσεβίκων, στο χαμήλωμα της παραγωγικότητας, κατόπιν μπορείτε να φτιάξετε ένα μνημείο στον τάφο του Σοσιαλισμού. Γιατί δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε το Σοσιαλισμό με μειωμένη παραγωγή. Κάθε κοινωνική οργάνωση είναι στα θεμέλια της οργάνωση της εργασίας και εάν η νέα οργάνωσή εργασίας μας οδηγεί σε χαμήλωμα της παραγωγικότητάς, αυτό μοιραία οδηγεί στην καταστροφή της σοσιαλιστικής κοινωνίας που εμείς χτίζουμε, σε οποιαδήποτε δρόμο κι αν στρίψουμε ή γυρίσουμε, οποιοδήποτε μέτρο σωτηρίας κι αν εφεύρουμε.

Γι’ αυτό δήλωσα στην αρχή, ότι το επιχείρημα των Μενσεβίκων ενάντια στη στρατιωτικοποίηση, μας οδηγεί στο ριζικό θέμα της γενικής υπηρεσίας εργασίας και της επιρροής του στην παραγωγικότητα της εργασίας. Είναι αλήθεια ότι η υποχρεωτική εργασία είναι πάντα μη παραγωγική; Πρέπει να απαντήσουμε ότι αυτή είναι η πιο θλιβερή και άνευ αξίας Φιλελεύθερη προκατάληψη. Το όλο θέμα είναι: ποιος εφαρμόζει την αρχή του εξαναγκασμού, πάνω σε ποιόν και για ποιο σκοπό; Ποιο κράτος, ποια τάξη, υπό ποιες συνθήκες, με ποιες μεθόδους; Ακόμη και η οργάνωση των δουλοπάροικων ήταν σε ορισμένους όρους ένα βήμα προς τα εμπρός και οδήγησε στην αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας. Η παραγωγή αυξήθηκε εξαιρετικά κάτω από τον Καπιταλισμό, δηλ., την εποχή της ελεύθερης αγοράς και της πώλησης του εργατικού δυναμικού στην αγορά. Αλλά η ελεύθερη εργασία, μαζί με τον όλο Καπιταλισμό, εισήγαγε το στάδιο του Ιμπεριαλισμού και έφερε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ολόκληρη η οικονομική ζωή του κόσμου μπήκε σε μια περίοδο αιματηρής αναρχίας, τερατωδών διαταραχών, εξασθένησης, εξαφάνισης και καταστροφής των λαϊκών μαζών. Μπορούμε, υπό τέτοιους όρους, να συζητήσουμε για την παραγωγικότητα της ελεύθερης εργασίας, όταν οι καρποί εκείνης της εργασίας καταστρέφονται δέκα φορές γρηγορότερα από ότι δημιουργούνται; Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και αυτό που τον ακολούθησε, επέδειξαν το αδύνατο της κοινωνίας να υπάρξει άλλο στα θεμέλια της ελεύθερης εργασίας. Ή ίσως κάποιος κατέχει το μυστικό για το πώς να ξεχωρίσει την ελεύθερη εργασία από το τρομώδες παραλήρημα του Ιμπεριαλισμού, δηλαδή να γυρίσει πίσω το ρολόι μισού αιώνα κοινωνικής ανάπτυξης ή ενός αιώνα;

Εάν επρόκειτο για αλήθεια, ότι η προγραμματισμένη και συνεπώς υποχρεωτική, οργάνωση της εργασίας που προκύπτει για να αντικαταστήσει τον Ιμπεριαλισμό, οδηγεί στην πτώση της οικονομικής ζωής, θα σήμαινε την καταστροφή όλου του πολιτισμού μας και μια οπισθοδρομική μετακίνηση της ανθρωπότητας πίσω στη βαρβαρότητα και την αγριότητα.

Ευτυχώς, όχι μόνο για τη σοβιετική Ρωσία αλλά για την όλη ανθρωπότητα, η φιλοσοφία της χαμηλής παραγωγικότητας της υποχρεωτικής εργασίας -«παντού και υπό όλους τους όρους» - είναι μόνο μια καθυστερημένη ηχώ των αρχαίων Φιλελεύθερων μελωδιών. Η παραγωγικότητα της εργασίας είναι η συνολική παραγωγική έννοια του πιο σύνθετου συνδυασμού των κοινωνικών όρων και δε μπορεί να μετρηθεί ή να προκαθοριστεί από τη νομική μορφή της εργασίας.

Η όλη ιστορία της ανθρωπότητας είναι η ιστορία της οργάνωσης και της εκπαίδευσης του συλλογικού ατόμου για εργασία, με το αντικείμενο της επίτευξης ενός υψηλότερου επιπέδου παραγωγικότητας. Το άτομο, όπως έχω επιτρέψει ήδη στον εαυτό μου να επισημάνει, είναι οκνηρό, δηλαδή προσπαθεί ενστικτωδώς να λάβει τη μεγαλύτερη πιθανή ποσότητα προϊόντων για τις λιγότερες πιθανές δαπάνες ενέργειας. Χωρίς αυτή την προσπάθεια, δεν θα είχε υπάρξει καμία οικονομική ανάπτυξη. Η αύξηση του πολιτισμού μετριέται από την παραγωγικότητα της ανθρώπινης εργασίας και κάθε νέα μορφή κοινωνικών σχέσεων πρέπει να περάσει μέσω μιας δοκιμής σε αυτές τις γραμμές.

Η «ελεύθερη», δηλαδή η ελεύθερα μισθωμένη εργασία, δεν εμφανίστηκε εντελώς ξαφνικά επάνω στον κόσμο, με όλες τις ιδιότητες της παραγωγικότητας. Απόκτησε ένα υψηλό επίπεδο παραγωγικότητας μόνο βαθμιαία, ως αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης εφαρμογής των μεθόδων οργάνωσης εργασίας και εκπαίδευσης εργασίας. Σε εκείνη την εκπαίδευση εισήχθηκαν οι πιο ποικίλες μέθοδοι και τις πρακτικές, οι οποίες επιπλέον άλλαζαν από τη μια εποχή στην άλλη. Καταρχήν, η αστική τάξη οδήγησε τον αγρότη από το χωριό στο δρόμο με το ρόπαλο της, προκαταρκτικά έχοντας ληστέψει τη γη του και όταν δεν θα εργαζόταν στο εργοστάσιο ,μαρκάρισε το μέτωπό του με πυρωμένο σίδηρο, τον κρέμασε, τον έστειλε στις αγχόνες και μακροπρόθεσμα δίδαξε τον αγύρτη που ήταν αποτιναγμένος από το χωριό του, να σταθεί στον τόρνο στο εργοστάσιο. Σε αυτή τη φάση, καθώς βλέπουμε, η «ελεύθερη» εργασία είναι ελάχιστα διαφορετική από τα καταναγκαστικά έργα και στους υλικούς όρους της και στη νομική πτυχή της.

Σε διαφορετικούς χρόνους, η αστική τάξη συνδύασε τα πυρωμένα σίδερα της καταστολής σε διαφορετικές αναλογίες με τις μεθόδους ηθικής επιρροής και καταρχήν, τη διδασκαλία του ιερέα. Από το δέκατο έκτο αιώνα, ανασχημάτισε την παλαιά θρησκεία του Καθολικισμού, που υπεράσπισε τη φεουδαρχική τάξη και προσάρμοσε για αυτήν μια νέα θρησκεία υπό τη μορφή της Μεταρρύθμισης, η οποία συνδύασε την ελεύθερη ψυχή με τις ελεύθερες συναλλαγές και την ελεύθερη εργασία. Βρήκε για αυτό νέους ιερείς, οι οποίοι έγιναν οι πνευματικοί καταστηματάρχες-βοηθοί, ευσεβείς υπηρέτες της αστικής τάξης. Το σχολείο, ο Τύπος, η αγορά και το Κοινοβούλιο, προσαρμόστηκαν από την αστική τάξη για την ηθική διαμόρφωση της εργατικής τάξης. Οι διαφορετικές μορφές αμοιβών – ημερήσιες αμοιβές, κομματιαστές αμοιβές, συμβάσεις και συλλογικές διαπραγματεύσεις - όλα αυτά αλλάζουν μόνο τις μεθόδους στα χέρια της αστικής τάξης για την εργατική κινητοποίηση του προλεταριάτου. Σε αυτό προστίθενται όλα τα είδη των μορφών για την ενθάρρυνση της εργασίας και τη διέγερση της φιλοδοξίας. Τέλος, η αστική τάξη έμαθε πώς να κερδίσει την κατοχή ακόμη και των συνδικάτων – δηλαδή τις οργανώσεις της ίδιας της εργατικής τάξης και τα χρησιμοποίησε σε μεγάλη κλίμακα, ιδιαίτερα στη Μεγάλη Βρετανία, για να πειθαρχήσει στους εργαζομένους. Εξημέρωσε τους ηγέτες και με τη βοήθειά τους εμβολίασε τους εργαζομένους με τη μυθιστοριογραφία της ανάγκης για την ειρηνική βιολογική εργασία, για μια αλάνθαστη στάση απέναντι στα καθήκοντά τους και για μια ακριβή εκτέλεση των νόμων του αστικού κράτους. Η κορωνίδα όλης αυτής της εργασίας είναι ο Τεϋλορισμός, στον οποίο τα στοιχεία της επιστημονικής οργάνωσης της διαδικασίας της παραγωγής, συνδυάζονται με τις συγκεντρωμένες μεθόδους του συστήματος του ιδρώτα.

Από όλα όσα έχουν ειπωθεί ανωτέρω, είναι σαφές ότι η παραγωγικότητα της ελεύθερα μισθωμένης εργασίας δεν είναι κάτι που εμφανίστηκε εντελώς ξαφνικά, τελειοποιημένο, παρουσιασμένο από την ιστορία σε ένα δίσκο. Όχι, ήταν το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας και επίμονης πολιτικής καταστολής, εκπαίδευσης, οργάνωσης και ενθάρρυνσης, που εφαρμόστηκε από την αστική τάξη στις σχέσεις της με την εργατική τάξη. Βαθμιαία έμαθε να αποσπά από τους εργαζομένους πάντα όλο και περισσότερα προϊόντα της εργασίας και ένα από τα ισχυρότερα όπλα στο χέρι της αποδείχθηκε η διακήρυξη της ελεύθερης μίσθωσης ως μοναδική ελεύθερη, κανονική, υγιής, παραγωγική και σωτήρια εργασία.

Μια νομική μορφή της εργασίας, που εγγυάται από μόνη της την παραγωγικότητά, δεν είναι γνωστή στην Ιστορία και δεν μπορεί να μαθευτεί. Το νομικό εποικοδόμημα της εργασίας αντιστοιχεί στις σχέσεις και τις τρέχουσες ιδέες της εποχής. Η παραγωγικότητα της εργασίας αναπτύσσεται, βάσει της ανάπτυξης των τεχνικών δυνάμεων, από την εκπαίδευση εργασίας, από τη βαθμιαία προσαρμογή των εργαζομένων στις αλλαγμένες μεθόδους παραγωγής και από τη νέα μορφή κοινωνικών σχέσεων.

Η δημιουργία της σοσιαλιστικής κοινωνίας, σημαίνει την οργάνωση των εργαζομένων σε νέα θεμέλια, η προσαρμογή τους σε αυτά τα θεμέλια και η επανεκπαίδευση της εργασίας τους, με σκοπό την αύξηση στην παραγωγικότητα της εργασίας. Η εργατική τάξη, κάτω από την ηγεσία της εμπροσθοφυλακής της, πρέπει η ίδια να επανεκπαιδευθεί στα θεμέλια του Σοσιαλισμού. Όποιος δεν το έχει καταλάβει αυτό, αγνοεί την αλφαβήτα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

Ποιες μεθόδους έχουμε, οπότε, για την επανεκπαίδευση των εργαζομένων; Απείρως ευρύτερες από αυτές που έχει η αστική τάξη - και επιπλέον, τίμιες, άμεσες, ανοικτές μεθόδους, που δεν μολύνονται ούτε από τη υποκρισία ούτε από τα ψέματα. Η αστική τάξη έπρεπε να προσφύγει στην εξαπάτηση, αντιπροσωπεύοντας την εργασία της ως ελεύθερη, όταν στην πραγματικότητα ήταν όχι απλώς κοινωνικά επιβεβλημένη, αλλά πραγματικά εργασία σκλάβων. Γιατί ήταν η εργασία της πλειοψηφίας προς όφελος της μειοψηφίας. Αφ' ετέρου, εμείς οργανώνουμε την εργασία προς όφελος των εργαζομένων των ίδιων και επομένως δεν μπορούμε να έχουμε κανένα κίνητρο για κρύψιμο ή κάλυψη του κοινωνικά υποχρεωτικού χαρακτήρα της οργάνωσης εργασίας μας. Δεν χρειαζόμαστε ούτε τις νεράιδοϊστορίες κανενός από τους ιερείς, ούτε από τους Φιλελεύθερους, ούτε από τους Καουτσκιστές. Λέμε άμεσα και ανοιχτά στις μάζες ότι μπορούν να σώσουν, να επανοικοδομήσουν και να φέρουν σε ακμάζουσα κατάσταση μια σοσιαλιστική χώρα μόνο με τη βοήθεια της σκληρής δουλειάς, της τυφλής πειθαρχίας και της ακρίβειας στην εκτέλεση εκ μέρους κάθε εργαζομένου.

Ο επικεφαλής των πόρων μας είναι ηθική επιρροή – η προπαγάνδα όχι μόνο στις λέξεις αλλά και στις πράξεις. Η γενική υπηρεσία εργασίας έχει έναν υποχρεωτικό χαρακτήρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι αντιπροσωπεύει βία προς την εργατική τάξη. Εάν η υποχρεωτική εργασία προσέκρουε την αντίθεση της πλειοψηφίας των εργαζομένων, θα γινόταν ένα σπασμένο καλάμι και μαζί της όλη η σοβιετική αρχή. Η στρατιωτικοποίηση της εργασίας, όταν οι εργαζόμενοι αντιτάσσονται σε αυτήν, είναι η κρατική σκλαβιά του Αρακτσέγιεφ. Η στρατιωτικοποίηση της εργασίας, από τη θέληση των ίδιων των εργαζομένων, είναι η σοσιαλιστική Δικτατορία. Η υποχρεωτική υπηρεσία εργασίας και η στρατιωτικοποίηση της εργασίας δεν καταπιέζουν τη θέληση των εργαζομένων, όπως η «ελεύθερη» εργασία συνήθιζε να κάνει, παρουσιάζονται καλύτερα με την πρωτοφανή άνθηση στην ιστορία της ανθρωπότητας, της εθελοντικής εργασίας υπό μορφή «Σαμπότνικς» (κομμουνιστικά Σάββατα). Ένα τέτοιο φαινόμενο δεν υπήρξε ποτέ πριν, οπουδήποτε ή οποιαδήποτε στιγμή. Από την εθελοντική εργασία τους, ελεύθερα λαμβάνοντας υπόψη - μία φορά την εβδομάδα και συχνότερα - οι εργαζόμενοι κατέδειξαν σαφώς όχι μόνο την ετοιμότητά τους να αντέξουν το ζυγό της «υποχρεωτικής» εργασίας αλλά και την προθυμία τους να δώσουν στο κράτος εκτός από αυτό, μια ορισμένη ποσότητα πρόσθετης εργασίας. Τα «Σαμπότνικς» δεν είναι μόνο μια θαυμάσια επίδειξη της κομμουνιστικής αλληλεγγύης, αλλά και η καλύτερη δυνατή εγγύηση για την επιτυχή εισαγωγή της γενικής υπηρεσίας εργασίας. Τέτοιες αληθινά κομμουνιστικές τάσεις πρέπει να παρουσιαστούν στη βάση τους, να επεκταθούν, και να αναπτυχθούν με τη βοήθεια της προπαγάνδας.

Το κύριο πνευματικό όπλο της αστικής τάξης είναι θρησκεία, το δικό μας είναι η ανοικτή εξήγηση στις μάζες της ακριβούς θέσης των πραγμάτων, της επέκτασης των επιστημονικών και τεχνικών γνώσεων και της ένταξης των μαζών στο γενικό οικονομικό σχέδιο του κράτους, βάσει του οποίου πρέπει να ασκηθεί όλο το εργατικό δυναμικό στη διάθεση του σοβιετικού καθεστώτος.

Η πολιτική οικονομία παρείχε σε μας την κύρια ουσία της αγκιτάτσιας μας στην περίοδο που μόλις ξεπεράσαμε: η κοινωνική τάξη των Καπιταλιστών ήταν ένα αίνιγμα και εξηγήσαμε εκείνο το αίνιγμα στις μάζες. Σήμερα, τα κοινωνικά αινίγματα εξηγούνται στις μάζες από τον ίδιο τον μηχανισμό της σοβιετικής αρχής, η οποία σύρει τις μάζες σε όλους τους κλάδους της διοίκησης. Η πολιτική οικονομία, όλο και περισσότερο περνάει στη σφαίρα της ιστορίας. Θα προχωρήσουμε προς τα εμπρός, φέρνοντας στο πρώτο πλάνο τις επιστήμες που μελετούν τη φύση και τις μεθόδους της υποταγής της στον άνθρωπο.

Τα συνδικάτα πρέπει να οργανώσουν την επιστημονική και τεχνική εκπαιδευτική εργασία στην ευρύτερη πιθανή κλίμακα, έτσι ώστε κάθε εργαζόμενος στον κλάδο βιομηχανίας του να βρει την ώθηση για τη θεωρητική εργασία του εγκεφάλου, ενώ τα τελευταία πρέπει πάλι να τον επιστρέφουν στην εργασία, τελειοποιώντας τον και καθιστώντας τον παραγωγικότερο. Ο Τύπος συνολικά πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τα οικονομικά προβλήματα της χώρας - όχι υπό εκείνη την έννοια με την οποία αυτό γίνεται αυτή τη στιγμή - δηλ., όχι από την άποψη μιας απλής γενικής αγκιτάτσιας υπέρ μιας αναγέννησης της εργασίας - αλλά από την άποψη της συζήτησης και του ζυγίσματος των συγκεκριμένων οικονομικών προβλημάτων και σχεδίων, μέσων και τρόπων της λύσης τους και το σημαντικότερο από όλα, της δοκιμής και της κριτικής των ήδη πραγματοποιημένων αποτελεσμάτων. Οι εφημερίδες, πρέπει μέρα με τη μέρα να ακολουθήσουν την παραγωγή των σημαντικότερων εργοστασίων και άλλων επιχειρήσεων, που καταχωρώντας τις επιτυχίες και αποτυχίες τους, ενθαρρύνοντας μερικούς και διαπομπεύοντας άλλους…

Ο ρωσικός Καπιταλισμός, σε συνέπεια της καθυστέρησής του, της έλλειψης ανεξαρτησίας του και τα προκύπτοντα παρασιτικά χαρακτηριστικά γνωρίσματά του, είχε πολύ λιγότερο χρόνο από τον ευρωπαϊκό Καπιταλισμό τεχνικά να μορφώσει τις εργατικές μάζες, να τις εκπαιδεύσει και να τις πειθαρχήσει για την παραγωγή. Αυτό το πρόβλημα τώρα στο σύνολο, επιβάλλεται επάνω στις βιομηχανικές οργανώσεις του προλεταριάτου. Ένας καλός μηχανικός, ένας καλός μηχανουργός και ένας καλός ξυλουργός, πρέπει να έχουν στη σοβιετική Δημοκρατία την ίδια δημοσιότητα και φήμη που έως τώρα απολάμβαναν από τους προεξέχοντες ταραχοποιούς, τους επαναστατικούς μαχητές και στην πιο πρόσφατη περίοδο, τους πιο θαρραλέους και ικανούς Διοικητές και Κομισάριους. Οι μεγαλύτεροι και μικρότεροι ηγέτες της τεχνικής ανάπτυξης πρέπει να καταλάβουν κεντρική θέση στα μάτια του κοινού. Οι κακοί εργαζόμενοι πρέπει να ντρέπονται να κάνουν την εργασία τους άσχημα.

Διατηρούμε ακόμα και για πολύ ακόμη θα διατηρούμε, το σύστημα των αμοιβών. Όσο περισσότερο προχωράμε, περισσότερη σημασία θα έχει απλά για να εγγυηθούμε σε όλα τα μέλη της κοινωνίας όλες τις αναγκαιότητες της ζωής και με αυτόν τον τρόπο θα παύσει να είναι ένα σύστημα των αμοιβών. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν είμαστε αρκετά πλούσιοι για αυτό. Το κύριο πρόβλημα μας είναι να αυξήσουμε την ποσότητα των προϊόντων που βγαίνουν και σε αυτό το πρόβλημα όλα τα υπόλοιπα πρέπει να υπαχθούν. Στην παρούσα δύσκολη περίοδο, το σύστημα των αμοιβών είναι για μας, πρώτα απ' όλα, όχι μια μέθοδος για την προσωπική ύπαρξη οποιουδήποτε χωριστού εργαζομένου, αλλά μια μέθοδος για το τι εκείνος ο μεμονωμένος εργαζόμενος φέρνει από την εργασία του στη Εργατική Δημοκρατία.

Συνεπώς, οι αμοιβές, στη μορφή και χρημάτων και αγαθών, πρέπει να έρθουν στην πιο στενή πιθανή επαφή με την παραγωγικότητα της μεμονωμένης εργασίας. Κάτω από τον Καπιταλισμό, το σύστημα της τμηματικής εργασίας και ταξινόμησης, η εφαρμογή του συστήματος του Τέιλορ, κ.λπ., έχουν ως αντικείμενό τους να αυξήσουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων και να αυξήσουν την υπεραξία. Υπό τη σοσιαλιστική παραγωγή, η τμηματική εργασία, τα επιδόματα, κ.λπ., έχουν ως πρόβλημά τους να αυξήσουν τον όγκο του κοινωνικού προϊόντος και συνεπώς να αυξήσουν τη γενική ευημερία. Εκείνοι οι εργαζόμενοι που κάνουν περισσότερα για το γενικό συμφέρον, απολαμβάνουν το δικαίωμα σε μια μεγαλύτερη ποσότητα κοινωνικού προϊόντος από τους οκνηρούς, τους απρόσεκτους, και τους αποδιοργανωτές.

Τέλος, όταν ανταμείβει μερικούς, το Εργατικό Κράτος δεν μπορεί παρά να τιμωρεί άλλους - εκείνους που παραβιάζουν σαφώς την εργατική αλληλεγγύη, που υπονομεύουν την κοινή εργασία και εξασθενίζουν σοβαρά τη σοσιαλιστική αναγέννηση της χώρας. Η καταστολή για την επίτευξη των οικονομικών σκοπών, είναι ένα απαραίτητο όπλο της σοσιαλιστικής Δικτατορίας.

Όλα τα μέτρα που απαριθμούνται παραπάνω - και μαζί με τους διάφορα άλλα - πρέπει να βοηθήσουν την ανάπτυξη του ανταγωνισμού στον τομέα της παραγωγής. Χωρίς αυτό δεν θα ξεπεράσουμε ποτέ το μέσο όρο, ο οποίος είναι ένα πολύ ανεπαρκές επίπεδο. Στο κατώτατο σημείο του ανταγωνισμού βρίσκεται το ζωτικής σημασίας ένστικτο – ο αγώνας για επιβίωση - που στην αρχή των αστών αναλαμβάνει το χαρακτήρα του ανταγωνισμού. Ο ανταγωνισμός δεν θα εξαφανιστεί ακόμη και στην αναπτυγμένη σοσιαλιστική κοινωνία, αλλά με την αυξανόμενη εγγύηση των απαραίτητων απαιτήσεων της ζωής ο ανταγωνισμός θα αποκτήσει έναν χαρακτήρα πάντα λιγότερο εγωιστικό και καθαρά ιδεαλιστικό. Θα εκφραστεί σε μια προσπάθεια να εκτελεσθεί η μέγιστη πιθανή υπηρεσία για το χωριό, το νομό, την πόλη, ή όλη την κοινωνία και τη λήψη σε αντάλλαγμα της φήμης, της ευγνωμοσύνης, της συμπόνιας, ή τελικά, ακριβώς εσωτερική ικανοποίηση από τη συνείδηση της καλά καμωμένης δουλειάς. Αλλά στη δύσκολη περίοδο της μετάβασης, σε συνθήκες ακραίας έλλειψης υλικών αγαθών και τη μέχρι τώρα ανεπαρκώς αναπτυγμένη κατάσταση της κοινωνικής αλληλεγγύης, ο ανταγωνισμός πρέπει αναπόφευκτα να είναι σε έναν μεγαλύτερο ή λιγότερο βαθμό δεμένος με μια προσπάθεια να εγγυηθούν για κάποιον οι δικές του απαιτήσεις.

Αυτό σύντροφοι, είναι το ποσό των πόρων στη διάθεση του Εργατικού Κράτους προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητα της εργασίας. Όπως βλέπουμε, δεν υπάρχει καμία έτοιμη λύση εδώ. Δε θα το βρούμε γραμμένο σε κανένα βιβλίο. Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ένα τέτοιο βιβλίο. Τώρα μόνο αρχίζουμε, μαζί με σας, να γράφουμε εκείνο το βιβλίο με τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων. Λέμε: εργαζόμενοι, άνδρες και οι γυναίκες, εσείς έχετε διασχίσει την πορεία της ρυθμισμένης εργασίας. Μόνο κατά μήκος εκείνου του δρόμου θα χτίσετε τη σοσιαλιστική κοινωνία. Ενώπιον σας, βρίσκεται ένα πρόβλημα που κανένας δεν θα ρυθμίσει για σας: το πρόβλημα της αυξανόμενης παραγωγής στα νέα σοσιαλιστικά θεμέλια. Αν δε λύσετε αυτό το πρόβλημα, θα χαθείτε. Εάν το λύσετε, θα αυξήσετε την ανθρωπότητα από ένα ολόκληρο κεφάλι.

Εργατικές Στρατιές

Το θέμα της εφαρμογής του στρατού στους σκοπούς της εργασίας, που έχουν αποκτήσει μεταξύ μας μια τεράστια σημασία από την άποψη της αρχής, προσεγγίστηκε από μας από την πορεία της πρακτικής, καθόλου στα θεμέλια της θεωρητικής εκτίμησης. Σε ορισμένα σύνορα της σοβιετικής Ρωσίας, είχαν προκύψει περιστάσεις που είχαν αφήσει σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις ελεύθερες για μια αόριστη περίοδο. Το να τις μεταφέρουμε σε άλλα ενεργά μέτωπα, ειδικά το Χειμώνα, ήταν η δύσκολη συνέπεια της αναταραχής των σιδηροδρομικών μεταφορών. Αυτό, παραδείγματος χάριν, απέδειξε τη θέση της 3ης στρατιάς, που κατανεμήθηκε τις επαρχίες των Ουραλίων και στην περιοχή των Ουραλίων. Οι κύριοι εργαζόμενοι εκείνου του στρατού, που καταλαβαίνουν ότι μέχρι τώρα δεν θα μπορούσαν να αποστρατευτούν, οι ίδιοι πρόβαλαν το ερώτημα της μεταφοράς τους στην παραγωγική εργασία. Έστειλαν στο κέντρο ένα λίγο πολύ επιλυμένο σχέδιο διατάγματος για έναν στρατό εργασίας.

Το πρόβλημα ήταν νέο και δύσκολο. Οι στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού θα εργάζονταν; Η εργασία τους θα ήταν αρκετά παραγωγική; Θα δικαιωνόμασταν; Επ' αυτού υπήρξαν αμφιβολίες ακόμη και στις τάξεις μας. Περιττό να πούμε, οτι οι Μενσεβίκοι τάχθηκαν με τη χορωδία της αντίθεσης. Το ίδιο ο Αμπράμοβιτς, στο Συνέδριο των Οικονομικών Συμβουλίων που συγκλήθηκε τον Ιανουάριο ή στις αρχές Φεβρουαρίου - δηλαδή, όταν ήταν ακόμα ολόκληρη η υπόθεση στο στάδιο σχεδίων - πρόβλεψε ότι θα υποστούμε μια αναπόφευκτη αποτυχία, οτι ολόκληρη η επιχείρηση ήταν ανόητη, μια ουτοπία στυλ Αρακτσέγιεφ, κ.λπ., κ.λπ. Εξετάσαμε το θέμα διαφορετικά. Φυσικά οι δυσκολίες ήταν μεγάλες, αλλά δεν ήταν διακριτές σε γενικές γραμμές από πολλές άλλες δυσκολίες της σοβιετικής εποικοδομητικής εργασίας.

Ας εξετάσουμε στην πραγματικότητα ποιος ήταν ο οργανισμός της 3ης Στρατιάς. Λαμβάνοντας τον εν γένει, ένα πυροβολικό τμήμα και ένα ιππικό τμήμα - συνολικά δεκαπέντε Συντάγματα - και επιπλέον, ειδικές μονάδες. Οι υπόλοιποι στρατιωτικοί σχηματισμοί ήταν μετασχηματισμένοι ήδη σε άλλους στρατούς και μέτωπα. Αλλά το καθεστώς της στρατιωτικής διοίκησης είχε παραμείνει άθικτο ως βετεράνοι και το θεωρήσαμε πιθανό την Άνοιξη να το μεταφέρουμε κατά μήκος του Βόλγα στο μέτωπο του Καύκασου, ενάντια στον Ντενίκιν, εάν έως τότε δεν ήταν ολότελα συντριμμένος. Γενικά, στην 3η Στρατιά παρέμειναν περίπου 120.000 Κόκκινοι Στρατιώτες σε διοικητικές θέσεις, όργανα, στρατιωτικές μονάδες, νοσοκομεία, κ.λπ. Σε αυτήν την γενική μάζα, κυρίως αγροτών στη σύνθεσή της, υπολογίστηκαν 16.000 Κομμουνιστές και μέλη της οργάνωσης των υποστηρικτών - σε σημαντική έκταση εργαζόμενοι των Ουραλίων. Κατά αυτόν τον τρόπο, στη σύνθεση και τη δομή της, η 3η Στρατιά αντιπροσώπευε μια μάζα αγροτών που δεσμεύθηκε μαζί σε μια στρατιωτική οργάνωση κάτω από την ηγεσία των πρωτοπόρων εργαζομένων. Στο στρατό λειτουργούσε ένας σημαντικός αριθμός στρατιωτικών ειδικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν σημαντικές στρατιωτικές λειτουργίες ενώ παρέμεναν υπό τον γενικό έλεγχο των Κομμουνιστών. Εάν εξετάσουμε την 3η Στρατιά από αυτήν την γενική άποψη, θα δούμε ότι αντιπροσωπεύει σε μικρογραφία την όλη σοβιετική Ρωσία. Εάν πάρουμε τον Κόκκινο Στρατό συνολικά, ή την οργάνωση του σοβιετικού καθεστώτος στους νομούς, επαρχίες, ή ολόκληρη τη Δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών οργάνων, θα βρούμε παντού το ίδιο σχέδιο της οργάνωσης: εκατομμύρια αγροτών που σύρονται στις νέες μορφές πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής από τους οργανωμένους εργαζομένους, οι οποίοι καταλαμβάνουν θέσεις ελέγχου σε όλες τις σφαίρες της σοβιετικής κατασκευής. Στις θέσεις που απαιτούν ειδικές γνώσεις, στέλνουμε τους εμπειρογνώμονες της αστικής σχολής. Τους δίνεται η απαραίτητη ανεξαρτησία, αλλά ο έλεγχος της εργασίας τους παραμένει στα χέρια της εργατικής τάξης, στο πρόσωπο του Κομμουνιστικού Κόμματος της. Η εισαγωγή της γενικής υπηρεσίας εργασίας είναι πάλι μόνο κατανοητή για μας ως κινητοποίηση κυρίως του εργατικού δυναμικού των αγροτών κάτω από την καθοδήγηση των πιο προηγμένων εργαζομένων. Κατά αυτόν τον τρόπο δεν υπήρξε και δεν θα μπορούσε να υπάρξει, οποιοδήποτε εμπόδιο σε γενικές γραμμές με τον τρόπο της εφαρμογής του στρατού στην εργασία. Με άλλα λόγια, η αντίθεση σε γενικές γραμμές στους στρατούς εργασίας, εκ μέρους εκείνων των ίδιων Μενσεβίκων, ήταν στην πραγματικότητα αντίθεση στη «υποχρεωτική» εργασία γενικά και συνεπώς ενάντια στη γενική υπηρεσία εργασίας και ενάντια στις σοβιετικές μεθόδους οικονομικής αναδημιουργίας συνολικά. Αυτή η αντίθεση δεν μας ενόχλησε πολύ.

Φυσικά, το στρατιωτικό καθεστώς ως τέτοιο, δεν προσαρμόζεται άμεσα στη διαδικασία της εργασίας. Αλλά δεν είχαμε καμία παραίσθηση για αυτό. Ο έλεγχος έπρεπε να παραμείνει στα χέρια των αρμόδιων οικονομικών οργάνων, ο στρατός παρείχε την απαραίτητη δύναμη εργασίας υπό μορφή οργανωμένων, συμπαγών μονάδων, κατάλληλων στη μάζα για την εκτέλεση των απλούστερων ομοιογενών τύπων εργασίας: η απελευθέρωση των δρόμων από το χιόνι, η αποθήκευση των καυσίμων, η εργασία οικοδόμησης, η οργάνωση των μεταφορών, κ.λπ., κ.λπ.

Σήμερα, έχουμε ήδη την ιδιαίτερη εμπειρία στην εργασία της εφαρμογής της εργασίας του στρατού και δεν μπορούμε να δώσουμε μόνο μια προκαταρκτική ή υποθετική εκτίμηση. Ποιά είναι τα συμπεράσματα που προέρχονται από αυτή την εμπειρία; Οι Μενσεβίκοι βιάστηκαν να τα βγάλουν. Το ίδιο κι ο Αμπράμοβιτς πάλι, που ανήγγειλε στο Συνέδριο των Ανθρακωρύχων ότι είχαμε χρεοκοπήσει, ότι οι στρατοί εργασίας αντιπροσωπεύουν παρασιτικούς σχηματισμούς, στους οποίους υπάρχουν 100 ανώτεροι υπάλληλοι για κάθε 10 εργαζομένους. Είναι αυτό αληθινό; Όχι. Αυτό είναι η ανεύθυνη και κακοήθης κριτική των ατόμων που στέκονται σε μια πλευρά, δεν ξέρουν τα γεγονότα, συλλέγουν μόνο τεμάχια και σκουπίδια και ασχολούνται με κάθε τρόπο και οποιονδήποτε τρόπο, για να δηλώσουν την πτώχευσή μας είτε για να την προφητεύσουν. Στην πραγματικότητα, οι στρατοί εργασίας όχι μόνο δεν χρεοκόπησαν, αλλά αντίθετα, είχαν σημαντικές επιτυχίες, έχουν επιδείξει την πίστη τους, αναπτύσσονται και γίνονται όλο και ισχυρότεροι. Ακριβώς εκείνοι οι προφήτες έχουν χρεοκοπήσει οι οποίοι προέβλεψαν ότι τίποτα δεν θα έβγαινε από ολόκληρο το σχέδιο, οτι κανένας δεν θα άρχιζε να δουλεύει και ότι οι Κόκκινοι Στρατιώτες δεν θα πήγαιναν στο εργατικό μέτωπο, αλλά θα διασκορπίζονταν απλώς στα σπίτια τους.

Αυτές οι κριτικές υπαγορεύθηκαν από έναν φιλισταϊκό σκεπτικισμό, έλλειψη πίστης στις μάζες, έλλειψη πίστης στην τολμηρή πρωτοβουλία και την οργάνωση. Αλλά δεν ακούσαμε κι εμείς ακριβώς την ίδια κριτική, κατά βάθος, όταν είχαμε προσφύγει στις εκτενείς κινητοποιήσεις για τα στρατιωτικά προβλήματα; Κατόπιν επίσης εκφοβιστήκαμε, τρομοκρατηθήκαμε από ιστορίες μαζικής λιποταξίας, που ήταν απολύτως αναπόφευκτη έλεγαν, μετά από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Φυσικά λιποταξία υπήρξε, αλλά εξεταζόμενη από τη δοκιμασία της εμπειρίας, δεν αποδείχθηκε καθόλου σε τέτοια μαζική κλίμακα όπως προβλέφθηκε, δεν κατέστρεψε το στρατό, ο δεσμός του ηθικού και της οργάνωσης - κομμουνιστικός εθελοντισμός και κρατικός εξαναγκασμός συνδυασμένα - μας επέτρεψε να πραγματοποιήσουμε τις κινητοποιήσεις των εκατομμυρίων για να βγουν εις πέρας οι πολυάριθμοι σχηματισμοί και οι αναδιανομές και να λυθούν τα δυσκολότερα στρατιωτικά προβλήματα. Μακροπρόθεσμα, ο στρατός ήταν νικηφόρος. Σε σχέση με τα προβλήματα εργασίας, στα θεμέλια της στρατιωτικής μας εμπειρίας, αναμέναμε τα ίδια αποτελέσματα και δεν βγήκαμε λάθος. Οι Κόκκινοι Στρατιώτες δεν διασκόρπισαν όταν μετασχηματίστηκαν από στρατιώτες σε εργάτες, καθώς οι σκεπτικιστές προφήτευσαν. Χάρη στην έξοχα οργανωμένη αγκιτάτσια μας, η ίδια η μεταφορά πραγματοποιήθηκε στη μέση ενός μεγάλου ενθουσιασμού. Αλήθεια, μια ορισμένη μερίδα των στρατιωτών προσπάθησε να αφήσει το στρατό, αλλά αυτό συμβαίνει πάντα όταν ένας μεγάλος στρατιωτικός σχηματισμός μεταφέρεται από ένα μέτωπο στο άλλο, ή στέλνεται από τα πίσω προς τα εμπρός - γενικά όταν αναστατώνεται - και όταν η πιθανή λιποταξία γίνεται ενεργή. Αλλά αμέσως τα πολιτικά τμήματα, ο Τύπος, τα όργανα καταπολέμησης λιποταξίας, κ.λπ., εισήχθησαν στα δικαιώματά τους και σήμερα το ποσοστό των λιποτακτών από τους στρατούς εργασίας μας δεν είναι σε καμία περίπτωση υψηλότερο απ' ότι στους στρατούς μας στην ενεργό υπηρεσία.

Η δήλωση ότι οι στρατοί, λαμβάνοντας υπόψη την εσωτερική δομή τους, μπορούν να παράξουν μόνο ένα μικρό ποσοστό εργαζομένων, είναι αληθινή μόνο μέχρι ένα σημείο. Όσον αφορά την 3η Στρατιά, ήδη έχω επισημάνει ότι διατήρησε το πλήρες καθεστώς διοίκησής της, δίπλα-δίπλα με έναν εξαιρετικά σημαντικό αριθμό στρατιωτικών μονάδων. Ενώ εμείς- εξ αιτίας των στρατιωτικών και μη οικονομικών εκτιμήσεων - διατηρήσαμε άθικτο το προσωπικό του στρατού και το διοικητικό καθεστώς του, το ποσοστό των εργαζομένων που παρήχθη από το στρατό ήταν πραγματικά εξαιρετικά χαμηλό. Από το γενικό αριθμό 120.000 Κόκκινων Στρατιωτών, το 21% απέδειξε οτι υιοθετεί τη διοικητική και οικονομική εργασία, το 16% συμμετείχε στην καθημερινή εργασία λεπτομέρειας (φρουρές, κ.λπ.) σχετικά με το μεγάλο αριθμό οργάνων στρατού και καταστημάτων, ο αριθμός αρρώστων, κυρίως περιπτώσεις τύφου, μαζί με το ιατρουγειονομικό προσωπικό, ήταν περίπου το 13% ,περίπου το 25% δεν ήταν διαθέσιμο για διάφορους λόγους (αποσύνδεση, άδεια, απουσία χωρίς άδεια, κ.λπ.). Κατά αυτόν τον τρόπο, το συνολικό διαθέσιμο προσωπικό για την εργασία δεν αποτελεί περισσότερο από 23% και αυτό είναι το μέγιστο που μπορεί να προέλθει για εργασία από το δεδομένο στρατό. Πραγματικά, καταρχάς, δούλεψε μόνο περίπου το 14%, προερχόμενο κυρίως από τα δύο τμήματα, το πυροβολικό και το ιππικό, τα οποία παρέμειναν ακόμα με το στρατό.

Αλλά μόλις ήταν σαφές ότι ο Ντενίκιν συντρίφθηκε και ότι δεν πρέπει να στείλουμε την 3η Στρατιά κάτω από το Βόλγα για να βοηθήσουμε την Άνοιξη τις δυνάμεις στο μέτωπο του Καύκασου, εισαγάγαμε αμέσως την απόλυση του αδέξιου καθεστώτος του στρατού και μια κανονικότερη προσαρμογή των οργάνων του στρατού στα προβλήματα της εργασίας. Αν και αυτή η εργασία δεν είναι ακόμα πλήρης, είχε ήδη το χρόνο να δώσει μερικά πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Προς το παρόν (Μάρτιος του 1920), η πρώην 3η Στρατιά, δίνει περίπου το 38% της συνολικής σύνθεσής της ως εργαζομένους. Όσον αφορά στις στρατιωτικές μονάδες της στρατιωτικής περιοχής των Ουραλίων που λειτουργούν δίπλα της, παρέχουν ήδη το 49% του αριθμού τους ως εργαζομένους. Αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο κακό, εάν το συγκρίνουμε με το ποσό εργασίας που εκτελείται στα εργοστάσια και τα εργαστήρια, μεταξύ των οποίων, στην περίπτωση πολλών αρκετά πρόσφατα, στην περίπτωση μερικών ακόμα και σήμερα, η απουσία από την εργασία για νόμιμους και παράνομους λόγους έφθασε το 50% και παραπάνω. [Από τότε το χρονικό ποσοστό έχει χαμηλώσει αρκετά (Ιούνιος του 1920).] Σε αυτό πρέπει να προστεθεί, ότι οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια και τα εργαστήρια, βοηθιούνται όχι σπάνια από τα ενήλικα μέλη της οικογένειάς τους, ενώ οι Κόκκινοι Στρατιώτες δεν έχουν καμία βοηθητική δύναμη παρά τους ίδιους.

Εάν πάρουμε την περίπτωση των 19χρονων, που έχουν κινητοποιηθεί στα Ουράλια με τη βοήθεια του στρατιωτικού καθεστώτος - κυρίως για εργασία καυσόξυλων - θα διαπιστώσουμε ότι, από το γενικό αριθμό των πάνω από 30.000, πάνω από το 75% πηγαίνουν στην εργασία. Αυτό είναι ήδη ένα πολύ μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Δείχνει ότι, χρησιμοποιώντας τον στρατιωτικό μηχανισμό για την κινητοποίηση και το σχηματισμό, μπορούμε να εισαγάγουμε τέτοιες αλλαγές στην κατασκευή καθαρών μονάδων εργασίας, ως εγγύηση για την τεράστια αύξηση στο ποσοστό εκείνων που συμμετέχουν άμεσα στην υλική διαδικασία της παραγωγής.

Τέλος, σχετικά με την παραγωγικότητα της στρατιωτικής εργασίας, μπορούμε επίσης τώρα να κρίνουμε βάσει της εμπειρίας. Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών, η παραγωγικότητα της εργασίας στα κύρια τμήματα εργασίας, παρά το μεγάλο ηθικό ενθουσιασμό, ήταν στην πραγματικότητα πολύ χαμηλή και μπορούσε να φανεί εντελώς αποθαρρυντική αν ένας διάβαζε τα πρώτα εργατικά ανακοινωθέντα. Κατά συνέπεια, για την προετοιμασία ενός κυβικού σάζεν ξύλου καταρχάς, κάποιος έπρεπε να υπολογίσει δεκατρείς έως δεκαπέντε Εργατικές Ημέρες εκτιμώντας ότι τα πρότυπα - αληθινά, σπάνια επιτυγχάνονται στην παρούσα ημέρα - υπολογίζουν τρεις ημέρες. Κάποιος πρέπει να προσθέσει, επιπλέον, ότι οι ειδικοί σε αυτό τον τομέα είναι ικανοί, υπό ευνοϊκούς όρους, για παραγωγή ενός κυβικού σάζεν ανά ημέρα ανά άτομο. Τι συνέβη στην πραγματικότητα; Οι στρατιωτικές μονάδες είχαν καταλύσει μακριά από το δάσος που έκοβαν. Σε πολλές περιπτώσεις ήταν απαραίτητο να βαδίσουν από και προς την εργασία τους 6 έως 8 βέρστια, τα οποία καταλάμβαναν μια ιδιαίτερη μερίδα της εργάσιμης ημέρας. Δεν υπήρξαν ικανοποιητικά τσεκούρια και πριόνια επιτόπου. Πολλοί Κόκκινοι Στρατιώτες, γεννημένοι στις πεδιάδες, δεν ήξεραν τα δάση, δεν είχαν κόψει ποτέ τους δέντρα, δεν τα είχαν ποτέ τεμαχίσει ή πριονίσει. Οι Επιτροπές Ξυλείας των επαρχιών και των νομών ήταν πολύ μακριά από το να ξέρουν, καταρχάς πώς να χρησιμοποιούν τις στρατιωτικές μονάδες, πώς να τους κατευθύνουν όπου απαιτήθηκαν, πώς να τους εξοπλίσουν όπως πρέπει να εξοπλιστούν. Δεν είναι περίεργο λοιπόν, ότι όλο αυτό είχε ως αποτέλεσμά εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο παραγωγικότητας. Αλλά αφότου αποβλήθηκαν οι κραυγαλέες ατέλειες στην οργάνωση, τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν ήταν πολύ πιο ικανοποιητικά. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, σε εκείνη την ίδια την Πρώτη Εργατική Στρατιά, τέσσερις και μισές εργάσιμες ημέρες αφιερώνονται τώρα για ένα σάζεν ξύλου, το οποίο δεν είναι τόσο μακριά από τα σημερινά πρότυπα. Αυτό που είναι περισσότερο παρήγορο, εντούτοις, είναι το γεγονός ότι η παραγωγικότητα της εργασίας αυξάνεται συστηματικά, στο μέτρο της βελτίωσης των συνθηκών της.

Ενώ, ως προς αυτό που μπορεί να επιτευχθεί από αυτή την άποψη, έχουμε μια συνοπτική αλλά πολύ πλούσια εμπειρία στο Σύνταγμα Μηχανικών της Μόσχας. Η Κεντρική Επιτροπή των Στρατιωτικών Μηχανικών, που έλεγξαν αυτό το πείραμα, άρχισαν με τον καθορισμό των προτύπων της παραγωγής σε τρεις εργάσιμες ημέρες για έναν κυβικό σάζεν ξύλου. Αυτά τα πρότυπα αποδείχθηκαν σύντομα ξεπερασμένα. Τον Ιανουάριο ξοδεύτηκε ένα κυβικό σάζεν ξύλου σε δυόμιση εργάσιμες ημέρες, το Φεβρουάριο 2,1 ,το Μάρτιο 1,5 ,τα οποία αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά ένα υψηλό επίπεδο παραγωγικότητας. Αυτό το αποτέλεσμα επιτεύχθηκε από την ηθική επιρροή, από την ακριβή καταγραφή της μεμονωμένης εργασίας κάθε ατόμου, με το ξύπνημα της υπερηφάνειας της εργασίας, από τη διανομή επιδομάτων στους εργαζομένους που παρήγαγαν περισσότερο αποτέλεσμα από το μέσο - ή, για να μιλήσουμε στη γλώσσα των συνδικάτων, από μια ευλύγιστη κλίμακα, προσαρμόσιμη σε όλες τις μεμονωμένες αλλαγές στην παραγωγικότητα της εργασίας. Αυτό το πείραμα, που πραγματοποιήθηκε σχεδόν υπό εργαστηριακούς όρους, δείχνει σαφώς την πορεία κατά μήκος της οποίας πρέπει να πάμε στο μέλλον.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούμε μια σειρά από στρατιές εργασίας – την 1η, στο Πέτρογκραντ, στην Ουκρανία, στον Καύκασο, στο νότιο Βόλγα, τους εφέδρους. Η τελευταία, όπως είναι γνωστό, βοήθησε αρκετά για να αυξηθεί η ικανότητα κυκλοφορίας του σιδηροδρόμου Καζάν-Εκατερίνμπουργκ και οπουδήποτε το πείραμα της προσαρμογής των στρατιωτικών μονάδων για τα προβλήματα εργασίας πραγματοποιήθηκε με κάποια νοημοσύνη, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτή η μέθοδος είναι αδιαφιλονίκητα ζωντανή και σωστή.

Η προκατάληψη σχετικά με την αναπόφευκτα παρασιτική φύση της στρατιωτικής οργάνωσης, κάτω από κάθε συνθήκη, αποδεικνύεται κατεστραμμένη. Ο σοβιετικός στρατός αναπαράγει μέσα του τις τάσεις της σοβιετικής κοινωνικής τάξης. Δεν πρέπει να σκεφτούμε στους απολιθωμένους όρους της τελευταίας εποχής: «Μιλιταρισμός», «στρατιωτική οργάνωση», «η μη παραγωγικότητα της υποχρεωτικής εργασίας» .Πρέπει να πλησιάσουμε τα φαινόμενα της νέας εποχής χωρίς οποιεσδήποτε προκαταλήψεις και με ευρύ ανοικτό μάτι και πρέπει να θυμηθούμε ότι το Σάββατο υπάρχει για τον άνθρωπο, και όχι αντίστροφα. Ότι όλες οι μορφές οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής, είναι μόνο όπλα στα χέρια της εργατικής τάξης στην εξουσία, η οποία έχει και το δικαίωμα και τη δυνατότητα, της αλλαγής, αυτών των όπλων, έως ότου επιτύχει το απαραίτητο αποτέλεσμα.

Το ενιαίο οικονομικό πρόγραμμα

Η ευρύτερη πιθανή εφαρμογή της αρχής της γενικής υπηρεσίας εργασίας, μαζί με τα μέτρα για τη στρατιωτικοποίηση της εργασίας, μπορούν να παίξουν έναν αποφασιστικό ρόλο μόνο σε περίπτωση που εφαρμόζονται βάσει ενός ενιαίου οικονομικού σχεδίου που καλύπτει ολόκληρη τη χώρα και όλους τους κλάδους της παραγωγικής δραστηριότητας. Αυτό το σχέδιο πρέπει να συνταχτεί για διάφορα έτη, για ολόκληρη την εποχή που βρίσκεται ενώπιον μας. Χωρίζεται φυσικά σε χωριστές περιόδους ή στάδια, που αντιστοιχούν στα αναπόφευκτα στάδια στην οικονομική αναγέννηση της χώρας. Θα πρέπει να αρχίσουμε με τα απλούστερα και συγχρόνως τα περισσότερο θεμελιώδη προβλήματα.

Πρέπει, καταρχήν, να παρέχουμε στην εργατική τάξη την ίδια την δυνατότητα να ζήσει- αν και με τους δυσκολότερους όρους - και με αυτόν τον τρόπο να συντηρήσουμε τα βιομηχανικά κέντρα μας και να σώσουμε τις πόλεις. Αυτό είναι το σημείο αναχώρησης. Εάν δεν επιθυμούμε να απορροφήσουμε την πόλη στη γεωργία και να μετασχηματίσουμε ολόκληρη τη χώρα σε ένα κράτος αγροτών, πρέπει να υποστηρίξουμε τις μεταφορές μας, ακόμη και στο κατώτατο επίπεδο και να εξασφαλίσουμε το ψωμί για τις πόλεις, τα καύσιμα και τις πρώτες ύλες για τη βιομηχανία, τις ζωοτροφές για τα βοοειδή. Χωρίς αυτό δεν θα κάνουμε ένα βήμα προς τα εμπρός. Συνεπώς, το πρώτο μέρος του σχεδίου περιλαμβάνει τη βελτίωση των μεταφορών ή, εν πάση περιπτώσει, την πρόληψη της περαιτέρω επιδείνωσής τους και την προετοιμασία των πιο απαραίτητων παροχών των τροφίμων, των πρώτων υλών και των καυσίμων. Όλη η επόμενη περίοδος θα καλυφθεί στο σύνολο της, με τη συγκέντρωση και το τέντωμα του εργατικού δυναμικού για να λυθούν αυτά τα ριζικά προβλήματα και μόνο κατά αυτόν τον τρόπο θα θέσουμε τα θεμέλια για όλα αυτά που πρόκειται να έρθουν. Ήταν ένα τέτοιο πρόβλημα, τυχαία, το οποίο βάλαμε ενώπιον των εργατικών στρατιών μας. Εάν οι πρώτες ή επόμενες περίοδοι θα μετρηθούν σε μήνες ή έτη, είναι άκαρπο αυτή τη στιγμή να το υποθέσουμε. Αυτό εξαρτάται από πολλούς λόγους, αρχίζοντας με τη διεθνή κατάσταση και τελειώνοντας με το βαθμό του ενιαίου πνεύματος και της σταθερότητας της εργατικής τάξης.

Το δεύτερο μέρος είναι η περίοδος της κατασκευής μηχανών προς όφελος της μεταφοράς και της αποθήκευσης της πρώτης ύλης και των καυσίμων. Εδώ ο πυρήνας είναι στην ατμομηχανή.

Αυτή την περίοδο η επισκευή των ατμομηχανών συνεχίζεται με ανοργάνωτο τρόπο, καταπίνοντας την ενέργεια και τους πόρους πέρα από κάθε μέτρο. Πρέπει να αναδιοργανώσουμε την επισκευή του τροχαίου υλικού μας, βάσει της μαζικής παραγωγής ανταλλακτικών. Σήμερα, όταν ολόκληρο το δίκτυο των σιδηροδρόμων και των εργοστασίων είναι στα χέρια ενός κυρίου, του Εργατικού Κράτους, μπορούμε και πρέπει να καθορίσουμε ενιαίους τύπους ατμομηχανών και φορτηγών για ολόκληρη τη χώρα, να τυποποιήσουμε τα ανταλλακτικά, να σύρουμε όλα τα απαραίτητα εργοστάσια στην εργασία της μαζικής παραγωγής των ανταλλακτικών, να μειώσουμε την επισκευή σε απλή αντικατάσταση των καταπονημένων μερών από νέα και με αυτόν τον τρόπο να καταστήσουμε πιθανό να στηριχτούμε σε νέες ατμομηχανές σε μια μαζική κλίμακα από ανταλλακτικά.

Τώρα που οι πηγές καυσίμων και πρώτης ύλης είναι πάλι ανοικτές σε μας, πρέπει να συγκεντρώσουμε την αποκλειστική προσοχή μας στην κατασκευή ατμομηχανών.

Η τρίτη περίοδος θα είναι μια περίοδος κατασκευής μηχανών προς όφελος της παραγωγής των ειδών πρώτης ανάγκης.

Τέλος, η τέταρτη περίοδος, στηριζόμενη στις κατακτήσεις των πρώτων τριών, θα μας επιτρέψει να αρχίσουμε την παραγωγή των ειδών προσωπικής ή δευτερεύουσας σημασίας στην ευρύτερη πιθανή κλίμακα.

Αυτό το σχέδιο έχει τη μεγάλη σημασία, όχι μόνο ως γενικός οδηγός για την πρακτική εργασία των οικονομικών οργάνων μας, αλλά και ως γραμμή σύμφωνα με την οποία η προπαγάνδα μεταξύ των εργατικών μαζών σχετικά με τα οικονομικά μας προβλήματα πρόκειται να προχωρήσει. Η εργατική κινητοποίηση μας δεν θα εισαχθεί στη πραγματική ζωή, δεν θα ριζώσει, εάν δεν διεγείρουμε το ενδιαφέρον διαβίωσης όλων αυτών που είναι τίμιοι, με ταξική συνείδηση και εμπνευσμένοι στην εργατική τάξη. Πρέπει να εξηγήσουμε στις μάζες ολόκληρη την αλήθεια ως προς την κατάστασή μας και ως προς τις απόψεις μας για το μέλλον. Πρέπει να τους πούμε ανοιχτά ότι το οικονομικό σχέδιό μας, με το μέγιστο της άσκησης του εκ μέρους των εργαζομένων, ούτε αύριο ούτε μεθαύριο θα μας δώσει ένα έδαφος που θα ρέει γάλα και μέλι. Οτι κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου, η κύρια εργασία μας συνίσταται στην προετοιμασία των όρων για την παραγωγή των μέσων της παραγωγής. Μόνο αφού έχουμε εξασφαλίσει, αν και στη μικρότερη δυνατή κλίμακα, τη δυνατότητα της ανοικοδόμησης στα μέσα συγκοινωνίας και παραγωγής, θα περάσουμε στην παραγωγή των ειδών για γενική κατανάλωση. Κατά αυτόν τον τρόπο ο καρπός της εργασίας τους, που είναι το άμεσο αντικείμενο των εργαζομένων, με τη μορφή των ειδών για την προσωπική κατανάλωση, θα φθάσει μόνο στο τελευταίο, το τέταρτο, στάδιο του οικονομικού σχεδίου μας και μόνο αφού θα έχουμε μια σοβαρή βελτίωση στη ζωή μας. Οι μάζες, που για μια παρατεταμένη περίοδο θα αντέξουν ακόμα όλο το βάρος της εργασίας και της στέρησης, πρέπει να κατανοήσουν πλήρως την αναπόφευκτη εσωτερική λογική αυτού του οικονομικού σχεδίου, εάν πρόκειται να αποδεχθούν να το πραγματοποιήσουν.

Η ακολουθία των τεσσάρων οικονομικών περιόδων που περιγράφονται ανωτέρω, δεν πρέπει να γίνει κατανοητή απολύτως. Φυσικά, δεν προτείνουμε να φέρουμε εντελώς σε ένα σταμάτημα τη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας μας, δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό για τις στρατιωτικές εκτιμήσεις μόνο. Αλλά επειδή προσοχή μας και οι δυνάμεις μας δεν πρέπει να αποσπαστούν από την πίεση των απαιτήσεων και των αναγκών που φωνάζουν σε μας από όλες τις μεριές, είναι ουσιαστικό να χρησιμοποιήσουμε το οικονομικό σχέδιο ως θεμελιώδες κριτήριο και να χωρίσουμε τα σημαντικά και τα θεμελιώδη από τα βοηθητικά και δευτεροβάθμια. Δε χρειάζεται να πούμε, κάτω από καμία περίσταση ότι προσπαθούμε για έναν στενό «εθνικό» Κομμουνισμό: η άρση του αποκλεισμού, και η ευρωπαϊκή Επανάσταση επιπλέον, θα εισάγουν ριζικότερες αλλαγές στο οικονομικό μας σχέδιό, περιορίζοντας τα στάδια ανάπτυξής του και φέρνοντας τα από κοινού. Αλλά δεν ξέρουμε πότε αυτά τα γεγονότα θα συμβούν και πρέπει να ενεργήσουμε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αντέξουμε και να γίνουμε ισχυρότεροι κάτω από τις πιο δυσμενείς περιστάσεις - δηλαδή, παρά την πιθανή αργή ανάπτυξη της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας Επανάστασης. Σε περίπτωση που είμαστε σε θέση πραγματικά να καθιερώσουμε σχέσεις εμπορικών συναλλαγών με τις καπιταλιστικές χώρες, θα καθοδηγηθούμε πάλι από το οικονομικό σχέδιο που σκιαγραφείται παραπάνω. Θα ανταλλάξουμε μέρος των πρώτων υλών μας για ατμομηχανές ή για απαραίτητες μηχανές, αλλά υπό καμία περίσταση για ρουχισμό, μπότες, ή αποικιακά προϊόντα: το πρώτο θέμα μας δεν είναι είδη κατανάλωσης, αλλά μέσα μεταφοράς και παραγωγής.

Πρέπει να είμαστε μυωπικοί σκεπτικιστές και τα πιο χαρακτηριστικά αστικά στραβόξυλα, αν φανταστήκαμε ότι η αναγέννηση της οικονομικής ζωής μας θα λάβει τη μορφή μιας βαθμιαίας μετάβασης από την παρούσα οικονομική κατάρρευση στους όρους που προηγήθηκαν εκείνης της κατάρρευσης, δηλαδή, ότι πρέπει να ανεβούμε τα ίδια βήματα από τα οποία κατεβήκαμε και μόνο μετά από μια ορισμένη, παρατεταμένη αρκετά περίοδο θα είμαστε σε θέση να επαναφέρουμε τη σοσιαλιστική οικονομία μας στο επίπεδο στο οποίο στεκόταν την παραμονή του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Μια τέτοια σύλληψη όχι μόνο δεν είναι παρηγορητική, αλλά και απολύτως ανακριβής. Η οικονομική κατάρρευση, που κατέστρεψε και διέλυσε στην πορεία της μια ανυπολόγιστη ποσότητα αξιών, επίσης κατέστρεψε πολλά που ήταν φτωχά και σάπια, τα οποία ήταν απολύτως ανόητα και με αυτόν τον τρόπο καθάρισε την πορεία για μια νέα μέθοδο αναδημιουργίας, που αντιστοιχεί σε εκείνο τον τεχνικό εξοπλισμό που η παγκόσμια οικονομία τώρα κατέχει.

Εάν ο ρωσικός Καπιταλισμός αναπτύχθηκε, όχι από στάδιο σε στάδιο, αλλά με άλματα πάνω από μια σειρά σταδίων και καθιέρωσε αμερικανικά εργοστάσια στη μέση των πρωτόγονων στεπών, περισσότερο είναι μια τέτοια αναγκαστική πορεία πιθανή για τη σοσιαλιστική οικονομία. Αφότου έχουμε νικήσει τη φοβερή δυστυχία μας, έχουμε συσσωρεύσει τις μικρές παροχές των πρώτων υλών και των τροφίμων και έχουμε βελτιώσει τις μεταφορές μας, θα είμαστε σε θέση να πηδήσουμε πέρα από ολόκληρη μια σειρά ενδιάμεσων σταδίων, επωφελούμενοι το γεγονός ότι δεν δεσμευόμαστε από τις αλυσίδες της ιδιωτικής ιδιοκτησίας και επομένως είμαστε σε θέση να υπάγουμε όλες τις επιχειρήσεις και όλα τα στοιχεία της οικονομικής ζωής σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο.

Κατά συνέπεια, παραδείγματος χάριν, θα είμαστε σε θέση αναμφισβήτητα να εισαγάγουμε την περίοδο εξηλεκτρισμού, σε όλους τους κύριους κλάδους της βιομηχανίας και στον τομέα της προσωπικής κατανάλωσης, χωρίς να περάσουμε μέσα από την «εποχή του ατμού» . Το πρόγραμμα του εξηλεκτρισμού έχει καταρτίσει ήδη μία σειρά των λογικά επακόλουθων σταδίων, που αντιστοιχούν στα θεμελιώδη στάδια του γενικού οικονομικού σχεδίου.

Ένας νέος πόλεμος μπορεί να επιβραδύνει την πραγματοποίηση των οικονομικών προθέσεών μας :η ενέργεια και η εμμονή μας μπορούν και πρέπει να επιταχύνουν τη διαδικασία της οικονομικής μας αναγέννησής. Αλλά, οποιοδήποτε είναι το ποσοστό υπό το οποίο τα οικονομικά γεγονότα ξετυλίγονται στο μέλλον, είναι σαφές ότι στα θεμέλια όλης της εργασίας μας - κινητοποίηση του εργατικού δυναμικού, στρατιωτικοποίηση της εργασίας, Σαμπότνικς, και άλλες μορφές κομμουνιστικής εθελοντικής εργασίας - πρέπει να υπάρξει το ενιαίο οικονομικό σχέδιο. Και η περίοδος που είναι μπροστά μας απαιτεί από μας την πλήρη συγκέντρωση όλων των ενεργειών μας στα πρώτα στοιχειώδη προβλήματα: τρόφιμα, καύσιμα, πρώτες ύλες, μεταφορές. Να μην επιτρέψουμε στην προσοχή μας να αποσπαστεί, να μην διαλύσουμε τις δυνάμεις μας, να μην σπαταλήσουμε την ενέργεια μας. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς τη σωτηρία.

Συλλογικότητα και διαχείριση ενός ατόμου

Οι Μενσεβίκοι προσπαθούν να σταθούν σε ένα ακόμα ζήτημα που φαίνεται ευνοϊκό για την επιθυμία τους να συνδεθούν άλλη μια φορά με την εργατική τάξη. Αυτό είναι το θέμα της μεθόδου διοίκησης των βιομηχανικών επιχειρήσεων - το θέμα της συλλογικής (επιτροπή) ή της μονοπρόσωπης αρχής. Μας λένε ότι η μεταφορά των εργοστασίων σε μεμονωμένους διευθυντές αντί σε μια επιτροπή, είναι ένα έγκλημα ενάντια στην εργατική τάξη και τη σοσιαλιστική Επανάσταση. Είναι αξιοπρόσεκτο ότι, οι πιο ενθουσιώδεις υπερασπιστές της σοσιαλιστικής Επανάστασης ενάντια στην αρχή της διαχείρισης ενός ανθρώπου, είναι εκείνοι οι ίδιοι οι Μενσεβίκοι που αρκετά πρόσφατα ακόμα, θεώρησαν ότι η ιδέα μιας σοσιαλιστικής Επανάστασης ήταν μια προσβολή στην ιστορία και ένα έγκλημα ενάντια στην εργατική τάξη.

Ο πρώτος που πρέπει να δηλώσει ένοχος έναντι στη σοσιαλιστική Επανάσταση, είναι το Συνέδριο του Κόμματος μας, το οποίο εκφράστηκε υπέρ της αρχής της διαχείρισης ενός ανθρώπου στη διοίκηση της βιομηχανίας και προ πάντων στις χαμηλότερες τάξεις, στα εργοστάσια και τις εγκαταστάσεις. Θα ήταν το μέγιστο πιθανό λάθος εντούτοις, να εξεταστεί η παρούσα απόφαση ως χτύπημα στην ανεξαρτησία της εργατικής τάξης. Η ανεξαρτησία των εργαζομένων, δεν καθορίζεται και μετριέται από εάν τρεις εργαζόμενοι ή ένας τοποθετούνται επικεφαλής ενός εργοστασίου, αλλά από παράγοντες και φαινόμενα ενός βαθύτερου χαρακτήρα - η κατασκευή των οικονομικών οργάνων με την ενεργό βοήθεια των συνδικάτων, η ενίσχυση όλων των σοβιετικών οργάνων με τη βοήθεια των σοβιετικών συνεδρίων, που αντιπροσωπεύουν τις δεκάδες των εκατομμυρίων των εργαζομένων, η προσέλκυση στην εργασία της διοίκησης, ή έλεγχος της διοίκησης, εκείνων που διαχειρίζονται. Σε τέτοια πράγματα μπορεί να εκφραστεί η ανεξαρτησία της εργατικής τάξης. Και το αν η εργατική τάξη, στα θεμέλια της ύπαρξής της, βγάλει μέσα από τα συνέδριά της, το σοβιετικό κόμμα και τα συνδικάτα, το συμπέρασμα ότι είναι καλύτερο να τοποθετηθεί ένα άτομο επικεφαλής ενός εργοστασίου και όχι μια επιτροπή, καθίσταται μια απόφαση υπαγορευμένη από την ανεξαρτησία της εργατικής τάξης. Μπορεί να είναι σωστό ή ανακριβές από την άποψη της τεχνικής διοίκησης, αλλά δεν επιβάλλεται επάνω στο προλεταριάτο, υπαγορεύεται από τη δική του θέληση και ευχαρίστηση. Θα ήταν συνεπώς ένα κραυγαλέο λάθος να συγχύσουμε την ερώτηση ως προς την υπεροχή του προλεταριάτου με το θέμα των επιτροπών των εργαζομένων επικεφαλής των εργοστασίων. Η Δικτατορία του προλεταριάτου εκφράζεται στην κατάργηση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας στα μέσα της παραγωγής, στην υπεροχή σε ολόκληρο το σοβιετικό μηχανισμό της συλλογικότητας των εργαζομένων και καθόλου στη μορφή στην οποία αντιμετωπίζονται οι μεμονωμένες οικονομικές επιχειρήσεις.

Εδώ είναι απαραίτητο να απαντήσουμε σε μια άλλη κατηγορία που κατευθύνεται ενάντια στους υπερασπιστές της αρχής του ενός ανθρώπου. Οι αντίπαλοί μας λένε: «Αυτή είναι η προσπάθεια των σοβιετικών Μιλιταριστών να μεταφέρουν την εμπειρία τους από τη στρατιωτική σφαίρα στη σφαίρα των οικονομικών. Ενδεχομένως στο στρατό η αρχή του ενός ανθρώπου είναι ικανοποιητική, αλλά δεν ταιριάζει την οικονομική εργασία.» Μια τέτοια κριτική είναι ανακριβής με κάθε τρόπο. Είναι αναληθές, ότι στο στρατό αρχίσαμε με την αρχή του ενός ανθρώπου: ακόμη και τώρα είμαστε μακριά από το να την έχουμε υιοθετήσει εντελώς. Είναι επίσης αναληθές, ότι για την υπεράσπιση των μορφών διοικήσεων ενός ανθρώπου στις οικονομικές μας επιχειρήσεις, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων, υιοθετήσαμε τη στάση μας μόνο στα θεμέλια της στρατιωτικής μας εμπειρίας. Στην πραγματικότητα, σε αυτό το ερώτημα υιοθετήσαμε τη στάση μας και συνεχίζουμε να το κάνουμε έτσι, σε καθαρώς μαρξιστικές απόψεις των επαναστατικών προβλημάτων και των δημιουργικών καθηκόντων του προλεταριάτου όταν πάρει την εξουσία στα χέρια του. Η ανάγκη για τις τεχνικές γνώσεις και τις μεθόδους που έχουν συσσωρευτεί στο παρελθόν, η ανάγκη της προσέλκυσης εμπειρογνωμόνων και της χρησιμοποίησης τους σε μια ευρεία κλίμακα, κατά τέτοιο τρόπο ώστε η τεχνική μας να πάει όχι προς τα πίσω, αλλά προς τα μπρος - όλο αυτό έγινε κατανοητό και αναγνωρίστηκε από μας, όχι μόνο από την αρχή της Επανάστασης, αλλά ακόμα και πολύ πριν τον Οκτώβριο. Θεωρώ, ότι εάν ο εμφύλιος πόλεμος δεν είχε λεηλατήσει τα οικονομικά όργανα, όλα αυτά θα ήταν ισχυρότερα, πιο ανεξάρτητα, πιο προικισμένα με πρωτοβουλία. Πρέπει αναμφισβήτητα να εισάγουμε την οδό της διαχείρισης του ενός ανθρώπου στον τομέα της οικονομικής διοίκησης πολύ πιο σύντομα και πολύ λιγότερο οδυνηρά.

Μερικοί σύντροφοι, κοιτάζουν το καθεστώς της βιομηχανικής διοίκησης πρώτα και κύρια σαν σε σχολείο. Αυτό είναι φυσικά, απολύτως λανθασμένο. Ο στόχος της διαχείρισης είναι να διαχειριστεί. Εάν ένας επιθυμεί και είναι σε θέση να μάθει τη διοίκηση, αφήστε τον να πάει στο σχολείο, στα ειδικά μαθήματα διδασκαλίας, αφήστε τον να πάει ως βοηθητικός, προσέχοντας και αποκτώντας εμπειρία, αλλά ένα άτομο που διορίζεται για να ελέγξει ένα εργοστάσιο δεν πηγαίνει σχολείο, αλλά σε μια υπεύθυνη θέση της οικονομικής διοίκησης. Και ακόμα κι αν εξετάζουμε αυτό το ζήτημα περιορισμένα και επομένως στην εσφαλμένη βάση ενός «σχολείου» , θα πω ότι όταν επικρατεί η αρχή ενός ανθρώπου το σχολείο είναι δέκα φορές καλύτερα: επειδή όπως ακριβώς δεν μπορείτε να αντικαταστήσετε έναν καλό εργαζόμενο από τρεις ανώριμους εργαζομένους, ομοίως, τοποθετώντας μια επιτροπή τριών ανώριμων εργαζομένων σε μια αρμόδια θέση, τους στερείτε από τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσουν τις ατέλειές τους. Ο κάθε ένας κοιτάζει στον άλλο όταν λαμβάνονται οι αποφάσεις και κατηγορεί άλλους όταν η επιτυχία δεν έρχεται.

Ότι αυτό δεν είναι ένα θέμα αρχής για τους αντιπάλους της αρχής του ενός ανθρώπου, παρουσιάζεται καλύτερα από όλα, με την μη απαίτησή τους για συλλογική αρχή για τα πραγματικά εργαστήρια, τις εργασίες, και τα ορυχεία. Λένε ακόμη και με αγανάκτηση, ότι μόνο ένας τρελός μπορεί να απαιτήσει να διαχειριστεί μια επιτροπή τριών ή πέντε ένα εργαστήριο. Πρέπει να υπάρξει ένας διευθυντής και ένας μόνο. Γιατί; Εάν η συλλογική διοίκηση είναι ένα «σχολείο» ,γιατί δεν απαιτούμε ένα δημοτικό σχολείο; Γιατί δεν θα έπρεπε να εισαγάγουμε τις επιτροπές στα εργαστήρια; Και εάν η συλλογική αρχή δεν είναι ένα ιερό Ευαγγέλιο για τα εργαστήρια, γιατί είναι υποχρεωτικό για τα εργοστάσια;

Ο Αμπράμοβιτς είπε εδώ ότι, δεδομένου ότι έχουμε λίγους εμπειρογνώμονες - χάρη στους Μπολσεβίκους, επαναλαμβάνει μετά τον Κάουτσκι – θελήσαμε να τις αντικαταστήσουμε από επιτροπές εργαζομένων. Αυτά είναι αηδίες. Καμία επιτροπή προσώπων που δεν ξέρουν τη δεδομένη επιχείρηση, δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα άτομο που την ξέρει. Μια επιτροπή δικηγόρων, δε μπορεί να αντικαταστήσει έναν κλειδούχο. Μια επιτροπή ασθενών, δε μπορεί να αντικαταστήσει ένα γιατρό. Η ίδια η ιδέα είναι ανακριβής. Μια επιτροπή από μόνη της, δε δίνει γνώση στον ανίδεο. Μπορεί μόνο να κρύψει την άγνοια του ανίδεου. Εάν ένα πρόσωπο διορίζεται σε μια υπεύθυνη διοικητική θέση, είναι κάτω από την επίβλεψη, όχι μόνο των άλλων αλλά και του εαυτού του και βλέπει σαφώς τι ξέρει και τι δεν ξέρει. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα χειρότερα από μια επιτροπή ανίδεων, άσχημα προετοιμασμένων εργαζομένων που διορίζονται σε μια καθαρώς πρακτική θέση, που απαιτεί την ειδική γνώση. Τα μέλη της επιτροπής είναι σε μια κατάσταση διαρκούς πανικού και αμοιβαίας δυσαρέσκειας και από την ανικανότητά τους, εισάγουν το δισταγμό και το χάος σε όλη την εργασία τους. Η εργατική τάξη ενδιαφέρεται πολύ βαθειά για την αύξηση της ικανότητάς της για διοίκηση, δηλαδή στο να εκπαιδευτεί. Αλλά αυτό επιτυγχάνεται στον τομέα της βιομηχανίας με την περιοδική έκθεση του διοικητικού σώματος ενός εργοστασίου μπροστά σε ολόκληρο το εργοστάσιο και της συζήτησης του οικονομικού σχεδίου για το έτος ή για τον τρέχοντα μήνα. Όλοι οι εργαζόμενοι που επιδεικνύουν σοβαρό ενδιαφέρον για την εργασία της βιομηχανικής οργάνωσης, εγγράφονται από τους διευθυντές της επιχείρησης, ή από τις ειδικές επιτροπές. Λαμβάνουν κατάλληλες σειρές μαθημάτων, στενά συνδεμένες με πρακτική εργασία στο ίδιο το εργοστάσιο και διορίζονται έπειτα, πρώτα σε λιγότερο αρμόδιες και έπειτα στις περισσότερο αρμόδιες θέσεις. Με τέτοιο τρόπο θα αγκαλιάσουμε πολλές χιλιάδες και στο μέλλον, δεκάδες χιλιάδων. Αλλά το θέμα των «τριών» και «πέντε» ,δεν ενδιαφέρει τις εργατικές μάζες, αλλά τις πιο καθυστερημένες, τις πιο αδύνατες, τις λιγότερο ικανές για ανεξάρτητη εργασία, τμήμα της σοβιετικής εργατικής γραφειοκρατίας. Ο προχωρημένος, ευφυής, καθορισμένος διοικητής, προσπαθεί φυσικά να πάρει το εργοστάσιο στα χέρια του συνολικά και να δείξει και στον εαυτό του και στους άλλους ότι μπορεί να εκτελέσει την εργασία του. Ενώ εάν εκείνος ο διοικητής είναι ένα ασθενές πλάσμα, το οποίο δεν στέκεται πολύ σταθερά στα πόδια του, προσπαθεί να συνδέσει έναν άλλο με τον εαυτό του, γιατί στην επιχείρηση ενός άλλου, η αδυναμία του θα περάσει απαρατήρητη. Σε μια τέτοια συλλογική αρχή, υπάρχει ένα πολύ επικίνδυνο θεμέλιο - η εξάλειψη της προσωπικής ευθύνης. Εάν ένας εργαζόμενος είναι ικανός αλλά μη πεπειραμένος, απαιτεί φυσικά έναν οδηγό: υπό τον έλεγχό του θα μάθει και αύριο θα τον διορίσουμε επιστάτη ενός μικρού εργοστασίου. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα πάει προς τα εμπρός. Σε μια τυχαία επιτροπή, στην οποία η δύναμη και η αδυναμία του κάθε ενός δεν είναι σαφείς, το αίσθημα της ευθύνης εξαφανίζεται αναπόφευκτα.

Το ψήφισμά μας μιλά για μια συστηματική προσέγγιση στην αρχή του ενός ανθρώπου - φυσικά, όχι με μια μονοκονδυλιά. Οι παραλλαγές και οι συνδυασμοί είναι πιθανοί εδώ. Όπου ο εργαζόμενος μπορεί να διαχειριστεί μόνος, βάλτε τον υπεύθυνο για το εργοστάσιο και δώστε του έναν εμπειρογνώμονα ως βοηθό. Όπου υπάρχει ένας καλός εμπειρογνώμονας, βάλτε τον υπεύθυνο και δώστε του ως βοηθούς δύο ή τρείς εργαζόμενους. Τέλος, όπου μια «επιτροπή» έχει παρουσιάσει στην πράξη ικανότητά για εργασία, συντηρήστε την. Αυτή είναι η μόνη σοβαρή τοποθέτηση για να την πάρουμε και μόνο με τέτοιο τρόπο θα φθάσουμε στη σωστή οργάνωση της παραγωγής.

Υπάρχει μια άλλη εκτίμηση με κοινωνικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, που μου φαίνεται πιο σημαντική. Το καθοδηγητικό στρώμα της εργατικής τάξης μας είναι πάρα πολύ λεπτό. Εκείνο το στρώμα που ήξερε την υπόγεια εργασία, που διεξήγαγε πολύ τον επαναστατικό αγώνα, που ήταν στο εξωτερικό, που διάβασε πολλά στις φυλακές και στην εξορία, που είχε την πολιτική εμπειρία και μια ευρεία προοπτική, είναι το πολυτιμότερο τμήμα της εργατικής τάξης. Κατόπιν, υπάρχει μια νεώτερη γενιά που έχει κάνει συνειδητά την Επανάσταση, αρχίζοντας το 1917. Αυτό είναι ένα πολύ πολύτιμο τμήμα της εργατικής τάξης. Οπουδήποτε ρίξουμε το μάτι μας - στη σοβιετική κατασκευή, στα συνδικάτα, στο μέτωπο του εμφύλιου πολέμου - παντού βρίσκουμε να παίζει τον κύριο ρόλο αυτό το ανώτερο στρώμα του προλεταριάτου. Η κύρια εργασία της σοβιετικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια αυτών των δύο και μισό ετών, συνίσταντο στον ελιγμό και τη ρίψη του πρώτιστου αυτού τμήματος των εργαζομένων από το ένα μέτωπο στο άλλο. Τα βαθύτερα στρώματα της εργατικής τάξης, που προέκυψαν από τις αγροτικές μάζες, τείνουν επαναστατικά, αλλά είναι ακόμα πάρα πολύ φτωχά στην πρωτοβουλία. Η ασθένεια του Ρώσου αγρότη μας είναι το ένστικτο του κοπαδιού, η απουσία προσωπικότητας: με άλλα λόγια, η ίδια ποιότητα που εκθειαζόταν από τους αντιδραστικούς Λαϊκιστές(Ναρόντνικοι) μας και που ο Λέων Τολστόι εξυμνούσε στο χαρακτήρα του Πλάτων Καρατάγιεφ: ο αγρότης που αφομοιώνεται στην κοινότητά του χωριού του, που υποβάλλεται στη γη. Είναι αρκετά σαφές ότι η σοσιαλιστική οικονομία βασίζεται, όχι στον Πλάτων Καρατάγιεφ, αλλά στο σκεπτόμενο εργαζόμενο που διαθέτει πρωτοβουλία. Αυτή την προσωπική πρωτοβουλία είναι απαραίτητο να αναπτύξουμε στον εργαζόμενο. Η προσωπική βάση κάτω από την αστική τάξη, σήμαινε τον εγωιστικό ατομικισμό και τον ανταγωνισμό. Η προσωπική βάση κάτω από την εργατική τάξη, δεν είναι αντίθετη ούτε στην αλληλεγγύη ούτε στην αδελφική συνεργασία. Η σοσιαλιστική αλληλεγγύη δεν μπορεί να στηριχθεί, ούτε στην απουσία προσωπικότητας, ούτε στο ένστικτο του κοπαδιού. Και είναι ακριβώς η απουσία προσωπικότητας που είναι συχνά κρυμμένη πίσω από τη συλλογική αρχή.

Στην εργατική τάξη υπάρχουν πολλές δυνάμεις, δώρα και ταλέντα. Πρέπει να παρουσιαστούν και να επιδειχθούν στον ανταγωνισμό. Η αρχή του ενός ανθρώπου στο διοικητικό και τεχνικό τομέα το βοηθά αυτό. Γι’ αυτό είναι υψηλότερη και πιο καρποφόρα από τη συλλογική αρχή.

Συμπέρασμα της έκθεσης

Σύντροφοι, τα επιχειρήματα των ρητόρων των Μενσεβίκων, ιδιαίτερα του Αμπράμοβιτς, απεικονίζουν καταρχήν την πλήρη αποσύνδεσή τους από τη ζωή και τα προβλήματά της. Ένας παρατηρητής στέκεται στις όχθες ενός ποταμού που πρέπει να κολυμπήσει και σκέφτεται στις ιδιότητες του νερού και την ισχύ του ρεύματος. Πρέπει να το κολυμπήσει: αυτός είναι ο στόχος του! Αλλά ο Καουτσκιστής μας στέκεται πρώτα στο ένα πόδι και έπειτα στο άλλο. «Δεν αρνούμαστε,» λέει, «την ανάγκη να το κολυμπήσουμε, αλλά συγχρόνως, ως πραγματιστές, βλέπουμε τον κίνδυνο - και όχι μόνο έναν, αλλά περισσότερους: το ρεύμα είναι γρήγορο, υπάρχουν βυθισμένες πέτρες, οι άνθρωποι είναι κουρασμένοι, κ.λπ., κ.λπ. Αλλά όταν σας λένε ότι αρνούμαστε την ίδια την αναγκαιότητα, αυτό δεν είναι αλήθεια - όχι, όχι κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις. Είκοσι τρία χρόνια πριν δεν την αρνηθήκαμε…»

Και σε αυτό στηρίζεται όλο, από την αρχή μέχρι το τέλος. Κατ' αρχάς, λένε οι Μενσεβίκοι, δεν αρνούμαστε και δεν αρνηθήκαμε ποτέ, την ανάγκη της αυτοάμυνας: συνεπώς, δεν αποκηρύσσουμε το στρατό. Αφετέρου, δεν αποκηρύσσουμε σε γενικές γραμμές τη γενική υπηρεσία εργασίας. Αλλά, σε τελευταία ανάλυση, πού υπάρχει κάποιος στον κόσμο, με εξαίρεση τις μικρές θρησκευτικές αιρέσεις, ο οποίος αρνείται την αυτοάμυνα «σε γενικές γραμμές;»! Εντούτοις, το θέμα δεν κινείται ένα βήμα προς τα εμπρός, ως αποτέλεσμα της αφηρημένης παραδοχής σας. Όταν ήρθε σε μια πραγματική μάχη ,η δημιουργία ενός πραγματικού στρατού ενάντια στους πραγματικούς εχθρούς της εργατικής τάξης, εσείς τι κάνατε; Αντιτάξατε, υπονομεύσατε - μην αποκηρύσσοντας την αυτοάμυνα σε γενικές γραμμές. Είπατε και γράψατε στα έγγραφά σας: «Κάτω ο εμφύλιος πόλεμος!», τη στιγμή που περικυκλωθήκαμε από Λευκοφρουρούς και το μαχαίρι ήταν στο λαιμό μας. Τώρα, εγκρίνοντας τη νικηφόρα αυτοάμυνά μας, μετά από αυτό το γεγονός, μεταφέρετε το κριτικό βλέμμα σας στα νέα προβλήματα και προσπαθείτε να μας διδάξετε. «Γενικά, δεν αποκηρύσσουμε την αρχή της γενικής υπηρεσίας εργασίας,» λέτε, «αλλά… χωρίς νομικό εξαναγκασμό.» Ακόμα και σε αυτές τις ίδιες τις λέξεις υπάρχει μια τερατώδης εσωτερική αντίφαση! Η ιδέα της «υποχρεωτικής υπηρεσίας» η ίδια, περιλαμβάνει το στοιχείο του εξαναγκασμού. Ένα άτομο είναι υποχρεωμένο, είναι αναγκασμένο να κάνει κάτι. Εάν δεν το κάνει, προφανώς θα υποστεί τον εξαναγκασμό, μια ποινή. Εδώ πλησιάζουμε το θέμα ποιας ποινής. Ο Αμπράμοβιτς λέει: «Οικονομική πίεση, ναι αλλά όχι νομικός εξαναγκασμός» . Ο σύντροφος Χόλτζμαν, ο αντιπρόσωπος της Ένωσης Εργαζομένων Μετάλλου, κατέδειξε εξαίσια όλο το σχολαστικισμό αυτής της ιδέας. Ακόμη και κάτω από τον Καπιταλισμό, δηλαδή κάτω από το καθεστώς της «ελεύθερης» εργασίας, η οικονομική πίεση είναι αδιάσπαστη από το νομικό εξαναγκασμό. Ακόμη περισσότερο τώρα.

Στην έκθεσή μου προσπάθησα να εξηγήσω ότι η προσαρμογή των εργαζομένων στα νέα κοινωνικά ιδρύματα ,στις νέες μορφές εργασίας και η επίτευξη ενός υψηλότερου επιπέδου της παραγωγικότητας της εργασίας, είναι δυνατές μόνο με τη βοήθεια της ταυτόχρονης εφαρμογής διάφορων μεθόδων, το οικονομικό συμφέρον, ο νομικός εξαναγκασμός, η επιρροή μιας εσωτερικά συντονισμένης οικονομικής οργάνωσης, η δύναμη της καταστολής και πρώτο και τελευταίο, η ηθική επιρροή, η αναταραχή, η προπαγάνδα και η γενική βελτίωση του πολιτιστικού επιπέδου.

Μόνο με το συνδυασμό όλων αυτών των μεθόδων μπορούμε να επιτύχουμε ένα υψηλό επίπεδο σοσιαλιστικής οικονομίας.

Εάν ακόμη και κάτω από τον Καπιταλισμό το οικονομικό συμφέρον συνδυάζεται αναπόφευκτα με το νομικό εξαναγκασμό, πίσω από το οποίο στέκεται η υλική δύναμη του κράτους, στο σοβιετικό κράτος - δηλ., το κράτος της μετάβασης στο Σοσιαλισμό - δεν μπορούμε καθόλου να σύρουμε κανένα υδατοστεγές διαμέρισμα μεταξύ του οικονομικού και νομικού εξαναγκασμού. Όλες οι σημαντικότερες βιομηχανίες μας είναι στα χέρια του κράτους. Όταν λέμε στον τορναδόρο Ιβανόφ, «είσαι δεσμευμένος αμέσως σε εργασία στο εργοστάσιο Σόρμοβο, εάν αρνηθείς, δεν θα λάβεις το δελτίο τροφίμων σου» , πως μπορεί αυτό να ονομαστεί; Οικονομική πίεση ή νομικός εξαναγκασμός; Δεν μπορεί να πάει σε ένα άλλο εργοστάσιο, γιατί όλα τα εργοστάσια είναι στα χέρια του κράτους, το οποίο δεν θα επιτρέψει μια τέτοια αλλαγή. Συνεπώς, η οικονομική πίεση λειώνει εδώ, υπό την πίεση του κρατικού εξαναγκασμού. Ο Αμπράμοβιτς προφανώς θα επιθυμούσε εμάς, ως ρυθμιστές της διανομής της δύναμης εργασίας, να κάνουμε χρήση μόνο μέσων όπως αύξηση των αμοιβών, των επιδομάτων, κ.λπ., προκειμένου να προσελκυστούν οι απαραίτητοι εργαζόμενοι στα σημαντικότερα εργοστάσιά μας. Προφανώς αυτό περιλαμβάνει όλες τις σκέψεις του στο θέμα. Αλλά εάν θέσουμε το ερώτημα κατά αυτόν τον τρόπο, κάθε σοβαρός εργαζόμενος στο συνδικαλιστικό κίνημα θα καταλάβει ότι είναι καθαρή ουτοπία. Δεν μπορούμε να ελπίσουμε σε μια ελεύθερη εισροή του εργατικού δυναμικού από την αγορά, για να επιτύχουμε, αυτό το κράτος, θα πρέπει να έχει στα χέρια του αρκετά εκτενή «αποθέματα ελιγμών», υπό μορφή τροφίμων, κατοικίας και μεταφοράς, δηλαδή, ακριβώς εκείνους τους όρους που πρέπει ακόμα μόνο να δημιουργήσουμε. Χωρίς συστηματικά οργανωμένη μεταφορά του εργατικού δυναμικού σε μια μαζική κλίμακα, σύμφωνα με τα αιτήματα της οικονομικής οργάνωσης, δεν θα επιτύχουμε τίποτα. Εδώ, η στιγμή του εξαναγκασμού προκύπτει ενώπιον μας σε όλη τη δύναμη της οικονομικής ανάγκης της. Σας διάβασα ένα τηλεγράφημα από το Εκατερίνμπουργκ, εξετάζοντας την εργασία της Πρώτης Εργατικής Στρατιάς. Λέει ότι έχουν περάσει από την Επιτροπή Ουραλίων για την Υπηρεσία Εργασίας, 4.000 εργαζόμενοι. Από πού εμφανίστηκαν αυτοί; Κυρίως από την πρώην Τρίτη Στρατιά. Δεν τους επετράπη να πάνε στα σπίτια τους, αλλά στάλθηκαν όπου απαιτήθηκαν. Από το στρατό παραδόθηκαν στην Επιτροπή για την Υπηρεσία Εργασίας, η οποία τους διένειμε σύμφωνα με τις κατηγορίες τους και τους έστειλε στα εργοστάσια. Αυτό, από τη Φιλελεύθερη άποψη, είναι «βία» στην ελευθερία του ατόμου. Ακόμη, μια συντριπτική πλειοψηφία εργαζομένων, πήγε πρόθυμα στο μέτωπο της εργασίας, όπως έως τώρα στο στρατιωτικό, συνειδητοποιώντας ότι το κοινό συμφέρον το απαίτησε αυτό. Ένα μέρος πήγε ενάντια στη θέλησή του. Αυτοί αναγκάστηκαν.

Φυσικά, είναι αρκετά σαφές ότι το κράτος πρέπει, με τη βοήθεια του συστήματος επιδομάτων, να δίνει στους καλύτερους εργαζομένους του, καλύτερους όρους ύπαρξης. Αλλά αυτό όχι μόνο δεν αποκλείει, αλλά αντίθετα προϋποθέτει, ότι το κράτος και τα συνδικάτα, χωρίς τα οποία το σοβιετικό κράτος δεν θα δημιουργούσε τη βιομηχανία, αποκτούν νέα δικαιώματα κάποιου είδους πάνω στον εργαζόμενο. Ο εργαζόμενος δεν πρέπει μόνο να διαπραγματεύεται με το σοβιετικό κράτος: όχι, υπάγεται στο σοβιετικό κράτος, κάτω από τις διαταγές του σε κάθε κατεύθυνση - για είναι το κράτος του.

«Εάν», λέει ο Αμπράμοβιτς, «απλώς μας λέγατε ότι είναι ένα θέμα βιομηχανικής πειθαρχίας, εκεί δε θα υπήρχε τίποτα για να μαλώσουμε, αλλά γιατί εισάγετε τη στρατιωτικοποίηση;» Φυσικά, σε σημαντική έκταση, το ζήτημα είναι για την πειθαρχία των συνδικάτων, αλλά για τη νέα πειθαρχία των νέων, παραγωγικών συνδικάτων. Ζούμε σε μια σοβιετική χώρα, όπου η εργατική τάξη είναι στην εξουσία - ένα γεγονός που οι Καουτσκιστές μας δεν το καταλαβαίνουν. Όταν ο Μενσεβίκος Ρουμπτσόφ είπε, ότι έμεινε μόνο ένα κομμάτι του συνδικαλιστικού κινήματος στην έκθεσή μου, υπήρξε ένα συγκεκριμένο ποσό αλήθειας σε αυτό. Από τα συνδικάτα, όπως τα καταλαβαίνει - δηλαδή, συνδικάτα παλαιού πανούργου τύπου - στην πραγματικότητα έχουν παραμείνει πολύ λίγα, αλλά η βιομηχανική παραγωγική οργάνωση της εργατικής τάξης, στους όρους της σοβιετικής Ρωσίας, έχει πολύ μεγαλύτερους στόχους μπροστά της. Ποιούς στόχους; Φυσικά, όχι τους στόχους που περιλαμβάνονται σε μια μάχη με το κράτος, στο όνομα των συμφερόντων της εργασίας, αλλά στόχους που περιλαμβάνονται στην κατασκευή, δίπλα-δίπλα με το κράτος της σοσιαλιστικής οικονομίας. Μια τέτοια μορφή ένωσης είναι σε γενικές γραμμές νέα οργάνωση, που είναι ευδιάκριτη, όχι μόνο από τα συνδικάτα, αλλά και από τις επαναστατικές βιομηχανικές ενώσεις της αστικής κοινωνίας, ακριβώς όπως η υπεροχή του προλεταριάτου είναι ευδιάκριτη από την υπεροχή της αστικής τάξης. Η παραγωγική ένωση της ηγέτιδας εργατικής τάξης, δεν έχει πλέον τα προβλήματα, τις μεθόδους, την πειθαρχία της ένωσης για την πάλη μιας καταπιεσμένης τάξης. Όλοι οι εργαζόμενοί μας είναι υποχρεωμένοι να μπουν στα συνδικάτα. Οι Μενσεβίκοι είναι ενάντια σε αυτό. Αυτό είναι αρκετά κατανοητό, επειδή στην πραγματικότητα είναι ενάντια στη Δικτατορία του προλεταριάτου. Είναι σε αυτό που, μακροπρόθεσμα, συνοψίζεται ολόκληρο το ζήτημα. Οι Καουτσκιστές είναι ενάντια στη Δικτατορία του προλεταριάτου και με αυτό τον τρόπο, είναι ενάντια σε όλες τις συνέπειές της. Και οι δύο, ο οικονομικός/πολιτικός εξαναγκασμός είναι μόνο μορφές της έκφρασης της Δικτατορίας της εργατικής τάξης σε δύο πολύ συνδεδεμένους τομείς. Αλήθεια, ο Αμπράμοβιτς κατέδειξε σε μας σοφά, ότι κάτω από το Σοσιαλισμό, δεν θα υπάρξει κανένας εξαναγκασμός, ο οποίος εξ αρχής έρχεται σε αντίθεση με το Σοσιαλισμό, οτι κάτω από το Σοσιαλισμό θα κινηθούμε από το συναίσθημα του καθήκοντος, τη συνήθεια της εργασίας, την ελκυστικότητα της εργασίας, κ.λπ., κ.λπ. Αυτό είναι αναμφισβήτητο. Μόνο αυτή η αναμφισβήτητη αλήθεια, πρέπει να είναι λίγο πιο εκτεταμένη. Πράγματι, κάτω από το Σοσιαλισμό δεν θα υπάρχει ο μηχανισμός του εξαναγκασμού ο ίδιος, δηλαδή, το κράτος: γιατί θα έχει εξαφανιστεί εξ ολοκλήρου σε μια Κομμούνα παραγωγής και κατανάλωσης. Εντούτοις, ο δρόμος στο Σοσιαλισμό βρίσκεται μέσω μιας περιόδου της υψηλότερης πιθανής ενδυνάμωσης της αρχής του κράτους. Και εσείς και εγώ, περνάμε ακριβώς μέσω εκείνης της περιόδου. Ακριβώς σαν λαμπτήρας, που πριν σβήσει, βγάζει μια λαμπρή φλόγα, έτσι το κράτος, πριν εξαφανιστεί, λαμβάνει τη μορφή της Δικτατορίας του προλεταριάτου, δηλαδή, την πιο άσπλαχνη μορφή κράτους, η οποία αγκαλιάζει τη ζωή των πολιτών εξουσιαστικά σε κάθε κατεύθυνση. Τώρα, ακριβώς εκείνο το ασήμαντα μικρό γεγονός – αυτό το ιστορικό βήμα της κρατικής Δικτατορίας – ο Αμπράμοβιτς, και στο πρόσωπό του όλοι οι Μενσεβίκοι, δεν παρατήρησαν και συνεπώς, έχουν πέσει πάνω του.

Καμία οργάνωση εκτός από το στρατό, δεν έχει ποτέ ελέγξει τα άτομα με τέτοιο αυστηρό εξαναγκασμό, όπως η κρατική οργάνωση της εργατικής τάξης στη δυσκολότερη περίοδο μετάβασης. Είναι ακριβώς για αυτόν τον λόγο για τον οποίο μιλάμε για στρατιωτικοποίηση της εργασίας. Η μοίρα των Μενσεβίκων είναι να σύρονται κατά μήκος της ουράς των γεγονότων και να αναγνωρίζουν εκείνα τα μέρη του επαναστατικού προγράμματος που είχαν ήδη χάσει στο χρόνο όλη την πρακτική σημασία τους. Σήμερα οι Μενσεβίκοι, αν και με επιφυλάξεις, δεν αρνούνται τη νομιμότητα των αυστηρών μέτρων με τους Λευκοφρουρούς και με τους λιποτάκτες του Κόκκινου Στρατού: έχουν αναγκαστεί να το αναγνωρίσουν αυτό, μετά από τα αξιοθρήνητα πειράματά τους με τη «Δημοκρατία» . Σε όλες τις εκφάνσεις έχουν καταλάβει - πολύ αργά σήμερα - ότι, όταν κάποιος είναι πρόσωπο με πρόσωπο με τις αντεπαναστατικές ζώνες, δεν μπορεί να ζήσει από τις φράσεις όπως τη μεγάλη αλήθεια, ότι κάτω από το Σοσιαλισμό δεν θα χρειαστούμε καμία Κόκκινη Τρομοκρατία. Αλλά στον οικονομικό τομέα, η προσπάθεια των Μενσεβίκων ακόμα παραπέμπει στους γιους μας και ιδιαίτερα στους εγγονούς μας. Εντούτοις, πρέπει να επανοικοδομήσουμε την οικονομική ζωή μας σήμερα, χωρίς αναμονή, κάτω από τις περιστάσεις μιας πολύ επίπονης κληρονομιάς από την αστική κοινωνία και έναν ακόμα ατελή εμφύλιο πόλεμο.

Ο Μενσεβικισμός, όπως όλος ο Καουτσκισμός γενικότερα, πνίγεται στις δημοκρατικές αναλογίες και τις σοσιαλιστικές αφαιρέσεις. Επανειλημμένως έχει αποδειχθεί, ότι για αυτούς δεν υπάρχουν τα προβλήματα της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή, της προλεταριακής Επανάστασης. Ως εκ τούτου και ο νεκρός χαρακτήρας της κριτικής τους, των συμβουλών τους, των σχεδίων τους και των συνταγών τους. Το ερώτημα δεν είναι τι πρόκειται να συμβεί σε είκοσι ή τριάντα χρόνια - σε εκείνη την ημερομηνία, φυσικά, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα - αλλά για το πως σήμερα να αγωνιστούμε μέσα από τα ερείπια μας, πως να διανείμουμε αμέσως το εργατικό δυναμικό, πως να αυξήσουμε σήμερα την παραγωγικότητα της εργασίας και πώς ιδιαίτερα, να ενεργήσουμε στην περίπτωση εκείνων των 4.000 εξειδικευμένων εργατών που διαλέξαμε από το στρατό στα Ουράλια. Να τους απομακρύνουμε στις τέσσερις γωνίες της Γης, λέγοντας «επιδιώξτε τις καλύτερες συνθήκες, όπου μπορείτε να τις βρείτε, σύντροφοι»; Όχι, δεν θα μπορούσαμε να ενεργήσουμε κατά αυτόν τον τρόπο. Τους βάλαμε στα στρατιωτικά κλιμάκια και τους διανείμαμε μεταξύ των εργοστασίων και των εργασιών.

«Που λοιπόν, ο Σοσιαλισμός σας», κραυγάζει ο Αμπράμοβιτς, «διαφέρει από την αιγυπτιακή σκλαβιά; Ήταν ακριβώς παρόμοιες οι μέθοδοι με τις οποίες οι Φαραώ έχτισαν τις πυραμίδες, αναγκάζοντας τις μάζες να εργαστούν.» Πραγματικά, μια ασυναγώνιστη αναλογία για έναν «Σοσιαλιστή»! Άλλη μια φορά από ένα μικρό ασήμαντο γεγονός, έχει ξεχάσει την ταξική φύση της κυβέρνησης! Ο Αμπράμοβιτς δεν βλέπει καμία διαφορά μεταξύ του αιγυπτιακού καθεστώτος και του δικού μας. Έχει ξεχάσει ότι στην Αίγυπτο υπήρχαν Φαραώ, υπήρχαν ιδιοκτήτες σκλάβων και σκλάβοι. Δεν ήταν οι αιγύπτιοι αγρότες που αποφάσισαν μέσω των Σοβιέτ τους να χτίσουν τις πυραμίδες, υπήρξε μια κοινωνική αρχή που βασίστηκε σε μια ιεραρχική κάστα και οι εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν για να κοπιάσουν από μια τάξη που ήταν εχθρική σε αυτούς. Ο εξαναγκασμός μας εφαρμόζεται από μια κυβέρνηση αγροτών και εργαζομένων, στο όνομα των ενδιαφερόντων των εργατικών μαζών. Αυτό είναι όλο αυτό που ο Αμπράμοβιτς δεν έχει παρατηρήσει. Μαθαίνουμε στο σχολείο του Σοσιαλισμού, ότι όλη η κοινωνική εξέλιξη βασίζεται στις τάξεις και την πάλη τους και όλη η πορεία της ανθρώπινης ζωής καθορίζεται από το ποια τάξη στέκεται επικεφαλής των υποθέσεων και στο όνομα ποιας κάστας εφαρμόζει την πολιτική της. Αυτό είναι αυτό που ο Αμπράμοβιτς δεν έχει πιάσει. Ίσως είναι καλά εξοικειωμένος με την Παλαιά Διαθήκη, αλλά ο Σοσιαλισμός είναι για αυτόν, ένα βιβλίο σφραγισμένο με επτά σφραγίδες.

Πηγαίνοντας κατά μήκος της πορείας των ρηχών Φιλελεύθερων αναλογιών, που δεν υπολογίζουν την ταξική φύση του κράτους, ο Αμπράμοβιτς (και στο παρελθόν οι Μενσεβίκοι το έκαναν περισσότερο από μία φορά) ταυτίζει τον Κόκκινο και τον Λευκό στρατό. Και στους δυο, γίνονται κινητοποιήσεις, κυρίως στις αγροτικές μάζες. Και στους δυο, το στοιχείο του εξαναγκασμού έχει τη θέση του. Και στους δυο, δεν υπήρξαν λίγοι αξιωματικοί που είχαν περάσει μέσω της ίδιας τσαρικής σχολής. Τα ίδια τουφέκια, τα ίδια φυσίγγια και στα δύο στρατόπεδα. Πού είναι η διαφορά; Υπάρχει μια διαφορά κύριοι και καθορίζεται από ένα βασικό τεστ: ποιος είναι στην εξουσία; Η εργατική τάξη ή η τάξη των ιδιοκτητών, οι Φαραώ ή οι αγρότες, οι Λευκοφρουροί, ή το προλεταριάτο του Πέτρογκραντ; Υπάρχει μια διαφορά και τα στοιχεία για το θέμα εφοδιάζονται από τη μοίρα των Γιουντένιτς, Κολτσάκ, και Ντενίκιν. Οι αγρότες μας κινητοποιήθηκαν από τους εργαζομένους, στο στρατόπεδο του Κολτσάκ, από τους Λευκοφρουρούς αξιωματικούς. Ο στρατός μας έχει ενώσει τις δυνάμεις του και έχει γίνει ισχυρός, ο Λευκός Στρατός έχει κομματιαστεί και κονιορτοποιηθεί. Ναι, υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του σοβιετικού καθεστώτος και του καθεστώτος των Φαραώ. Και δεν είναι μάταιο το ότι οι προλετάριοι του Πέτρογκραντ άρχισαν την Επανάστασή τους με τον πυροβολισμό των Φαραώ2 στα καμπαναριά του Πέτρογκραντ.

Ένας από τους Μενσεβίκους ομιλητές, προσπάθησε παρεμπιπτόντως να με παρουσιάσει ως υπερασπιστή του Μιλιταρισμού γενικά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του, εμφανίζομαι, όπως βλέπετε, πως δεν υπερασπίζω τίποτα λιγότερο πολύ από τον γερμανικό Μιλιταρισμό. Απέδειξα, αν είναι δυνατόν, ότι ο Γερμανός Υπαξιωματικός ήταν ένα θαύμα της φύσης και όλα αυτά που κάνει είναι υπεράνω κριτικής. Τι είπα στην πραγματικότητα; Μόνο εκείνος ο Μιλιταρισμός, στον οποίο όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της κοινωνικής εξέλιξης βρίσκουν τελειωτική τους, αιχμηρή και σαφή έκφραση, θα μπορούσε να εξεταστεί από δύο απόψεις. Πρώτα από την πολιτική ή τη σοσιαλιστική - και εδώ εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το θέμα ποια τάξη είναι στην εξουσία και αφετέρου, από την άποψη της οργάνωσης, ως σύστημα της ακριβούς κατανομής των καθηκόντων, των ακριβών αμοιβαίων σχέσεων, των τυφλών αρμοδιοτήτων και της σκληρής επιμονής στην εκτέλεση. Ο αστικός στρατός είναι ένας μηχανισμός άγριας κατοχής και καταστολής των εργαζομένων, ο σοσιαλιστικός στρατός είναι ένα όπλο για την απελευθέρωση και την υπεράσπιση των εργαζομένων. Αλλά η τυφλή υπαγωγή των μερών στο σύνολο, είναι ένα χαρακτηριστικό κοινό για κάθε στρατό. Ένα αυστηρό εσωτερικό καθεστώς είναι αδιάσπαστο από τη στρατιωτική οργάνωση. Στον πόλεμο κάθε κομμάτι χαλαρότητας, κάθε έλλειψη πληρότητας, και ακόμη και ένα απλό λάθος, φέρουν όχι σπάνια στις σειρές του τις βαρύτερες θυσίες. Εξ’ ου η προσπάθεια της στρατιωτικής οργάνωσης να φέρει την καθαρότητα, την προσδιορισιμότητα, την ακρίβεια των σχέσεων και των ευθυνών, στον υψηλότερο βαθμό ανάπτυξης. Οι «στρατιωτικές» ιδιότητες επ' αυτού εκτιμούνται σε κάθε τομέα. Ήταν από αυτή την άποψη όταν είπα, ότι κάθε τάξη προτιμά να έχει στην υπηρεσία της εκείνα τα μέλη της που, σε άλλες παρόμοιες συνθήκες, έχουν περάσει μέσω του στρατιωτικού σχολείου. Ο Γερμανός αγρότης, παραδείγματος χάριν, που έχει περάσει από τους στρατώνες με την ιδιότητα του Υπαξιωματικού, ήταν για τη γερμανική Μοναρχία, και παραμένει για τη Δημοκρατία του Έμπερτ, πολύ πιο αγαπητός και πολυτιμότερος, από τον ίδιο αγρότη που δεν έχει περάσει μέσω της στρατιωτικής εκπαίδευσης. Ο μηχανισμός των γερμανικών σιδηροδρόμων οργανώθηκε έξοχα, χάρη σε έναν ιδιαίτερο βαθμό στην απασχόληση των Υπαξιωματικών και των Αξιωματικών στις διοικητικές θέσεις στο τμήμα μεταφορών. Από αυτή την άποψη έχουμε επίσης κάτι να μάθουμε από το Μιλιταρισμό. Ο σύντροφος Τσιπέροβιτς, ένας από τους πρώτιστους ηγέτες των συνδικάτων μας, αναγνώρισε εδώ, ότι ο εργαζόμενος των συνδικάτων που έχει περάσει μέσω στρατιωτικής εκπαίδευσης, ο οποίος, παραδείγματος χάριν, έχει καταλάβει την αρμόδια θέση Διοικητικού Κομισάριου για ένα χρόνο - δεν γίνεται χειρότερος από την άποψη της εργασίας των συνδικάτων κατά συνέπεια. Επιστρέφει στο συνδικάτο ο ίδιος προλετάριος ,από το κεφάλι ως τα πόδια, γιατί πάλευε για το προλεταριάτο, αλλά έχει επιστρέψει παλαίμαχος, πιο ανεξάρτητος, αποφασιστικότερος για ήταν σε πολύ αρμόδιες θέσεις. Είχε την ευκαιρία να ελέγξει μερικές χιλιάδες Κόκκινους Στρατιώτες διαφορετικών βαθμών ταξικής συνείδησης - οι περισσότεροι από αυτούς, αγρότες. Μαζί με τους έχει ζήσει μέσα από νίκες και αποτυχίες, έχει προωθηθεί και έχει υποχωρήσει. Υπήρξαν περιπτώσεις προδοσίας εκ μέρους του προσωπικού διοίκησης, εξεγέρσεις αγροτών, πανικού - αλλά παρέμεινε στη θέση του, διατήρησε τη συνοχή της λιγότερο ταξικά συνειδητοποιημένης μάζας, την κατεύθυνε, την ενέπνευσε με το παράδειγμα, τιμώρησε προδότες και δειλούς. Αυτή η εμπειρία είναι μια μεγάλη και πολύτιμη εμπειρία. Και όταν ένας προηγούμενος Διοικητικός Κομισάριος επιστρέφει στο συνδικάτο του, γίνεται καλός διοργανωτής.

Στο θέμα της συλλογικής αρχής, τα επιχειρήματα του Αμπράμοβιτς είναι γεμάτα σφοδρή επιθυμία τόσο άψυχα όσο σε όλα τα άλλα θέματα - τα επιχειρήματα ενός αποσυνδεμένου παρατηρητή που στέκεται στις όχθες ενός ποταμού.

Ο Αμπράμοβιτς μας εξήγησε, ότι μια καλή επιτροπή είναι καλύτερη από έναν κακό διαχειριστή, οτι σε μια καλή επιτροπή πρέπει να υπάρξει ένας καλός εμπειρογνώμονας. Όλο αυτό είναι θαυμάσιο - οπότε γιατί οι Μενσεβίκοι δεν μας προσφέρουν αρκετές επιτροπές; Σκέφτομαι ότι το Ανώτατο οικονομικό Συμβούλιο θα βρει ικανοποιητική χρήση για αυτούς. Αλλά εμείς - όχι παρατηρητές, αλλά εργάτες - πρέπει να χτίσουμε από το υλικό που έχουμε στη διάθεσή μας. Έχουμε τους ειδικούς, έχουμε τους εμπειρογνώμονες, από τους οποίους, ας πούμε, το ένα τρίτο είμαστε ευσυνείδητοι και εκπαιδευμένοι, ένα άλλο τρίτο μόνο μισό-ευσυνείδητοι και μισό-εκπαιδευμένοι και το τελευταίο τρίτο δεν έχει καμία χρήση καθόλου. Στην εργατική τάξη υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι, αφιερωμένοι, και ενεργητικοί άνθρωποι. Μερικοί - δυστυχώς λίγοι - έχουν ήδη την απαραίτητη γνώση και την εμπειρία. Μερικοί έχουν το χαρακτήρα και την ικανότητα, αλλά δεν έχουν καμία γνώση ή εμπειρία. Άλλοι δεν έχουν ούτε το ένα ούτε άλλο. Από αυτό το υλικό πρέπει να δημιουργήσουμε τα εργοστάσια μας και άλλους διοικητικούς οργανισμούς και εδώ δεν μπορούμε να ικανοποιηθούμε με γενικές φράσεις. Καταρχήν, πρέπει να επιλέξουμε όλους τους εργαζομένους που ήδη στην εμπειρία έχουν δείξει ότι μπορούν να κατευθύνουν τις επιχειρήσεις και να δώσουν σε τέτοια άτομα τη δυνατότητα να σταθούν στα πόδια τους. Τέτοια άτομα, οι ίδιοι, ζητούν την διαχείριση ενός ανθρώπου, επειδή η εργασία του ελέγχου ενός εργοστασίου δεν είναι ένα σχολείο για καθυστερημένους. Ένας εργαζόμενος που ξέρει την επιχείρησή του, επιθυμεί λεπτομερώς να ελεγχθεί. Εάν έχει αποφασίσει και διατάξει, η απόφασή του πρέπει να ολοκληρωθεί. Μπορεί να αντικατασταθεί - αυτό είναι ένα άλλο θέμα, αλλά ενώ είναι το αφεντικό, ένα σοβιετικό, προλεταριακό αφεντικό- ελέγχει την επιχείρηση εξ ολοκλήρου και εντελώς. Εάν πρέπει να περιληφθεί σε μια επιτροπή πιο αδύνατων ατόμων, τα οποία παρεμβαίνουν στη διοίκηση, τίποτα δεν θα βγει από αυτό. Σε έναν τέτοιο διοικητή εργατικής τάξης, πρέπει να δοθεί ένας ειδικός βοηθός, ένας ή δύο σύμφωνα με την επιχείρηση. Εάν δεν υπάρχει κανένας κατάλληλος διοικητής εργατικής τάξης, αλλά υπάρχει ένας ευσυνείδητος και εκπαιδευμένος εμπειρογνώμονας, θα τον βάλουμε προϊστάμενο μιας επιχείρησης και θα τον συνδέσουμε με δύο ή τρεις προεξέχοντες εργαζομένους με την ιδιότητα των βοηθών, κατά τέτοιο τρόπο ώστε κάθε απόφαση του εμπειρογνώμονα να πρέπει να μαθευτεί στους βοηθούς, αλλά δεν πρέπει να έχουν το δικαίωμα στην αντιστροφή εκείνης της απόφασης. Βαθμιαία, θα ακολουθήσουν τον ειδικό στην εργασία του, θα μάθουν κάτι και σε έξι μήνες ή ένα χρόνο θα είναι σε θέση να καταλάβουν ανεξάρτητες θέσεις.

Ο Αμπράμοβιτς ανέφερε από την ομιλία μου το παράδειγμα του κομμωτή που έχει διοικήσει μια Μεραρχία και έναν στρατό. Σωστό! Αλλά αυτό που, εντούτοις, ο Αμπράμοβιτς δεν ξέρει είναι, ότι αν οι Κομμουνιστές σύντροφοί μας έχουν αρχίσει να διατάζουν τα Συντάγματα, τις Μεραρχίες και τις Στρατιές, αυτό είναι επειδή προηγουμένως ήταν Κομισάριοι που συνδέθηκαν με διοικητές εμπειρογνώμονες. Η ευθύνη έπεσε στον εμπειρογνώμονα, που ήξερε ότι, εάν έκανε ένα λάθος, αυτός θα αναλάμβανε όλο το βάρος και δεν θα ήταν σε θέση να πει ότι ήταν μόνο «σύμβουλος» ή «μέλος της επιτροπής» .Σήμερα, στο στρατό μας η πλειοψηφία των θέσεων της διοίκησης, ιδιαίτερα στις χαμηλότερες - δηλαδή, πολιτικά τις σημαντικότερες βαθμίδες - γεμίζει από εργαζομένους και πρώτιστους αγρότες. Αλλά με τι αρχίσαμε; Βάλαμε αξιωματικούς στις θέσεις της διοίκησης και τους συνδέσαμε με τους εργαζομένους ως Κομισάριοι και έμαθαν και έμαθαν επιτυχώς, να νικάνε τον εχθρό.

Σύντροφοι, στεκόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με μια πολύ δύσκολη περίοδο, ίσως τη δυσκολότερη όλων. Στις δύσκολες περιόδους στη ζωή των λαών και των τάξεων, αντιστοιχούν σκληρά μέτρα. Όσο παραπέρα πηγαίνουμε, τόσο ευκολότερα θα γίνονται τα πράγματα, τόσο πιο ελεύθερος θα αισθανθεί κάθε πολίτης, τόσο πιο ανεπαίσθητη θα γίνει η επιτακτική δύναμη του προλεταριακού κράτους. Ίσως έπειτα ακόμη και να επιτρέψουμε στους Μενσεβίκους να έχουν έγγραφα, εάν μόνο οι Μενσεβίκοι παραμείνουν μέχρι εκείνο τον καιρό. Αλλά σήμερα ζούμε σε περίοδο Δικτατορίας, πολιτικής και οικονομικής. Και οι Μενσεβίκοι συνεχίζουν να υπονομεύουν αυτή την Δικτατορία. Όταν παλεύουμε στο αστικό μέτωπο, διαφυλάττοντας την Επανάσταση από τους εχθρούς της και η εφημερίδα των Μενσεβίκων γράφει: «Κάτω ο εμφύλιος πόλεμος» , δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό. Μια Δικτατορία είναι Δικτατορία και ο πόλεμος είναι πόλεμος. Και τώρα που έχουμε διασχίσει στην πορεία της μέγιστης συγκέντρωσης δυνάμεων στον τομέα της οικονομικής αναγέννησης της χώρας, οι Ρώσοι Καουτσκιστές, οι Μενσεβίκοι, παραμένουν πιστοί στο αντεπαναστατικό κάλεσμα τους. Η φωνή τους, όπως μέχρι τώρα, ηχεί ως φωνή της αμφιβολίας και της αποσύνθεσης, της αποδιοργάνωσης και της υπονόμευσης, της δυσπιστίας και της κατάρρευσης.

Δεν είναι τερατώδες και τραγελαφικό ότι, σε αυτό το Συνέδριο, στο οποίο 1.500 αντιπρόσωποι της ρωσικής εργατικής τάξης είναι παρόντες, όπου οι Μενσεβίκοι αποτελούν λιγότερο από το 5% και οι Κομμουνιστές το 90%, ο Αμπράμοβιτς θα πει σε μας: «Μην προσελκύεστε με μεθόδους που οδηγούν σε μια μικρή ζώνη που παίρνει τη θέση των ανθρώπων».«Όλα μέσω του λαού» , λέει ο αντιπρόσωπος των Μενσεβίκων, «κανένας φύλακας των εργατικών μαζών! Όλα μέσω των εργατικών μαζών, μέσω της ανεξάρτητης δραστηριότητάς τους!» Και, περαιτέρω, «είναι αδύνατο να πειστεί μια τάξη από επιχειρήματα» . Έπειτα, κοιτάξτε αυτήν την ίδια την αίθουσα: εδώ είναι εκείνη η τάξη! Η εργατική τάξη είναι εδώ, ενώπιον σας, και μαζί μας και είστε ακριβώς εσείς, μια ασήμαντη ζώνη Μενσεβίκων, ο οποία προσπαθεί να τους πείσει με αστικά επιχειρήματα! Είστε εσείς που επιθυμείτε να γίνετε οι φύλακες αυτής της τάξης. Και όμως, έχει υψηλό βαθμό ανεξαρτησίας και αυτή η ανεξαρτησία έχει επιδειχθεί εξάλλου, όταν σας ανέτρεψε και προχώρησε προς τα εμπρός, κατά μήκος της δικής της πορείας!


Σημειώσεις

1.= sazhens και poods, ρωσικές μονάδες μέτρησης. Είναι, 1 sachen =2,1336m. και 1 pood=16.3807 kg.

2.= Αυτό ήταν το όνομα που δόθηκε στην αυτοκρατορική αστυνομία, την οποία ο Υπουργός Εσωτερικών Πρωτοποπόφ, είχε κατανείμει στα τέλη Φεβρουαρίου του 1917, τις στέγες των σπιτιών και στα καμπαναριά.


ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ

Προηγούμενο: Η εργατική τάξη και η σοβιετική πολιτική της  |   Επόμενο: Ο Καρλ Κάουτσκι, η σχολή και το βιβλίο του

Πίσω στο Ελληνικό Αρχείο Τρότσκι
Πίσω στο Ελληνικό Αρχείο Μαρξιστών