Paul Lafargue

Proprietatea - origine şi evoluţie

Capitolul IV

Proprietatea feudală

__________

I

Organizarea feudală

Proprietatea feudală se prezintă sub două forme: proprietatea imobiliară, numită de juriştii medievali corporală, care era formată dintr-un castel sau un conac cu ogrăzile sale, dependenţele sale şi pămīnturile īnconjurătoare, "atīt de departe cīt poate zbura un clapon dintr-un singur zbor"; proprietatea mobiliară, denumită incorporală, care era formată din servicii militare, corvezi, dijme şi diverse impozite.

Proprietatea feudală, īn cadrul căreia proprietatea ecleziastică nu este decīt o variantă, se naşte īn mijlocul comunităţilor rurale bazate pe proprietatea colectivă şi se măreşte pe socoteala lor. Īn urma unei serii de transformări seculare, proprietatea feudală se finalizează īn proprietatea burgheză, adevărata formă a proprietăţii individuale.

 Proprietatea feudală şi organizarea socială care a creat-o servesc drept coridor īntre colectivismul de familie sau, mai exact, colectivismul cosangvin şi individualismul burghez.

 Īn perioada feudală, proprietatea şi proprietarul au obligaţii şi nu au dobīndit independenţa burgheză, dreptul de a uza şi de a abuza. Pămīntul nu poate fi cumpărat şi nu poate fi vīndut fiindcă este ipotecat prin obligaţii şi este transferabil după obiceiuri şi legi pe care proprietarul nu le poate īncălca: proprietarul este obligat să īndeplinească datorii faţă de cei care īi sīnt superiori şi inferiori din punct de vedere ierarhic.

 Īn esenţa sa, feudalitatea este un contract de servicii reciproce: baronul nu posedă un pămīnt şi drepturi asupra muncii şi a recoltelor iobagilor săi decīt cu condiţia de a face servicii īn favoarea superiorului său şi a inferiorilor săi. Prin faptul că acceptă "credinţa şi omagiul" din partea vasalului său, seniorul feudal "īşi lua obligaţia să-l apere faţă de toţi şi īmpotriva tuturor şi să-l ajute īn toate īmprejurările"; pentru a-şi asigura această apărare, vasalul trebuia să-şi urmeze seniorul īn război şi să-i plătească anumite impozite sub formă de servicii personale şi dijme din recoltele şi animale sale domestice[1]. Pentru a beneficia de ajutor şi sprijin īn caz de nevoie, baronul se alătura unui senior mai puternic, care la rīndul său era vasalul unuia din marii feudatari ai regelui sau ai īmpăratului.

 Pornind de la iobag şi pīnă la rege sau īmpărat, toţi membrii ierarhiei feudale erau strīns legaţi prin īndatori reciproce. Precum aviditatea īn zilele noastre, datoria era sufletul societăţii īn acele vremuri; se făcea totul pentru a īntipări profund datoria īn sufletele celor mari şi mici. Poezia populară, acest prim şi puternic mod de educare, făcea din datorie o religie. Roland, eroul epic al feudalităţii, asaltat şi copleşit la Roncevaux de Sarazeni, īi face reproşuri lui Olivier, fratele său de arme, care se plīngea că a fost abandonat de Carol cel Mare:

                            ..... Ne dites tel ultrage.
               Mal seit de l'coer ki el' piz se cuardet !
               Nus remeindrum en estal en la place;
               Par nus i iert e li colps e li caples.
               .......................................................
               Pur sun seignur deit hum suffrir granz mals.
               E endurer e forz freiz e granz calz.
               Si'n deit hum perdre de l'sanc e de la carn.
               Fier de ta lance e jo de Durendal,
               Ma bone espée que li Reis me dunat.
               Se jo i moerc, dire poet ki l'avrat,
               Que ele fut à nobilie vassal
[2]                Aoi.

Colectivismul cosangvin nu a putut da decīt unitatea comunală; feudalitatea a creat o viaţă provincială şi naţională, aducīnd la uniunea grupurilor autonome şi izolate dintr-o provincie şi naţiune prin intermediul unor īndatoriri şi servicii reciproce. Din acest punct de vedere, feudalitatea este o federaţie militară a baroniilor.

Datoriile baronului faţă de iobagii, arendaşii şi vasalii săi erau multe şi apăsătoare; dar, odată cu declinul feudalităţii, el s-a eliberat de datoriile sale mărind impozitele şi corvezile care odinioară nu erau decīt preţul serviciilor reale pe care le acorda. Fiind nemulţumit de faptul că era nevoit să renunţe la īndatoririle feudale, baronul a venit cu pretenţii la pămīnturilor vasalilor săi, la pădurile şi la restul bunurilor comunitare. Juriştii feudali francezi, pe bună dreptate stigmatizaţi cu epitetul "pene feudale", au susţinut că pămīntul, pădurile şi păşunile au aparţinut din totdeauna seniorului care nu a făcut decīt să cedeze profiturile īn favoarea iobagilor şi a vasalilor săi. Juriştii feudali englezi inventează aceeaşi istorie; ei declară că īntr-o epocă nedeterminată, "uneori asociată īn mod vag cu feudalizarea Europei, alteori asociată mai concret cu cucerirea normandă, īntreg teritoriul Angliei a fost confiscat. Juriştii feudali englezi mai declară că pămīnturile fiecărei seniorii au fost acordate seniorului īn deplină proprietate, iar acesta a distribuit o parte din ele oamenilor liberi care īl urmau dar a păstrat o parte din pămīnturi pe care le-a dat iobagilor săi pentru a fi cultivate. Juriştii feudali englezi mai declară că tot ceea ce nu a fost inclus īn această distribuţie a fost pus la o parte drept pămīnturi nedefinite care aparţin seniorului iar toate utilizările care nu pot fi legate de principiile feudale s-au mărit ulterior īn mod insensibil prin toleranţa seniorului feudal."[3] Īntr-un cuvīnt, īn trecut totul a aparţinut baronului iar totul trebuia să-i fie restituit. Datorită acestor falsificări neruşinate, nobilimea din Franţa şi Anglia a putut pune mīna pe pădurile şi pămīnturile care erau proprietatea comunităţilor săteşti.

 Din dorinţa lor de a regăsi forma individuală a proprietăţii pīnă īn timpurile feudale, istoricii burghezi şi Merlin, teribilul jurist al Convenţiei şi marele distrugător al bunurilor comune, au admis teza interesată a aristocraţilor. Istoria genezei şi a evoluţiei proprietăţii feudale va expune caracterul fals al opiniilor susţinute de juriştii feudali şi va demonstra cum proprietatea seniorială a fost constituită prin fraudă şi violenţă.

 

II

Originile proprietăţii feudale

 Feudalitatea, care pare a fi organizarea ierarhică a autorităţii, a luat naştere şi s-a dezvoltat īn mediul egalitar; dar, pentru ca egalitatea să creeze despotismul, a fost necesară conlucrarea laică a unor evenimente pe care trebuie să le reamintim pentru a explica această geneză.

 Triburile germanice, care au invadat Europa occidentală īn decursul mai multor veacuri, erau populaţii migratoare care se aflau īntr-un stadiu de barbarie destul de asemănător cu cel al triburilor de Irochezi, atunci cīnd a fost descoperită America.

Strabon ne spune că barbarii stabiliţi īn Belgia şi īn nord-estul Franţei ignorau agricultura şi trăiau numai din lăptărie şi carne, īn special din carnea vie a turmelor de porci, sălbatici şi periculoşi ca lupii, care dăinuiau īn libertate īn imensele păduri care acopereau regiunea şi care erau atīt de numeroşi īncīt erau suficienţi pentru hrană precum şi pentru achiziţionarea altor obiecte de consum şi de lux. Strabon mai spune că Galicii aveau acelaşi obiceiuri iar pentru a le cunoaşte era suficient să fie studiate obiceiurile germanicilor din epoca sa (Cartea IV). Atunci cīnd Cezar a debarcat īn Anglia, el a descoperit că Bretonii din regiunea Kent aveau şi ei aceleaşi obiceiuri ca şi Galicii: ei nu cultivau pămīntul, trăiau din lăptărie şi carne şi se acopereau cu piei de animale; ei īşi vopseau trupul cu albastru pentru a-i speria pe duşmani şi aveau femei comune īntre fraţi[4]. Punctul de plecare este identic īn Europa şi īn toate regiunile din lume.

 Printre aceşti barbari, luptători şi vīnători, domnea egalitatea cea mai aspră; obiceiurile şi cutumele lor aveau tendinţa de a conserva această egalitate eroică. Atunci cīnd deveneau sedentari şi īncepeau să practice o agricultură rudimentară, ei făceau permanente expediţii belicoase, pentru a nu pierde meseria armelor. Un şef cu renume nu trebuia decīt să anunţe că dorea să īnceapă o acţiune de război pentru a vedea cum vin la el şi se supun poruncilor sale trupe de războinici dornici de pradă şi glorie. Cīt timp dura expediţia, ei datorau şefului ascultare, precum războinicii greci lui Agamemnon; dar ei se aşezau la aceeaşi masă, făceau banchete īmpreună fără distincţie şi īşi īmpărţeau prada īn mod egal şi prin tragere la sorţi. La reīntoarcerea īn sat, ei īşi recīştigau independenţa şi egalitatea iar şeful de război īşi pierdea autoritatea. Scandinavii şi, de fapt, toţi barbarii şi-au organizat trupele de invadare īn acest mod liber şi egalitar. Aceste obiceiuri piratice s-au păstrat īn tot Evul Mediu; soldaţii erau recrutaţi făcīndu-se apel la iniţiativa individuală liberă. Pentru a ridica o armată īmpotriva Englezilor şi a Albigenzilor, William Cuceritorul şi Inocenţiu III nu au trebuit decīt să promită partajul bunurilor care au aparţinut celor īnvinşi. La Hastings, īn momentul īn care trupelor urmau să intre īn luptă, William, ridicīnd vocea, s-a adresat soldaţilor īn următorii termeni: "Gīndiţi-vă să luptaţi bine şi sacrificaţi totul pentru că īn cazul īn care cīştigăm, vom fi cu toţii bogaţi: ce voi cīştiga eu, veţi cīştiga voi; dacă iau pămīntul, voi īl veţi avea." Sfīntul Părinte a folosit acelaşi limbaj cu fiul lui Robert Diavolul pentru a incita fidelii să-i extermine pe ereticii albigeni: Aflaţi deci, soldaţii lui Hristos! Distrugeţi impietatea cu toate mijloacele pe care Dumnezeu le-a revelat (Dumnezeu nu le-a revelat decīt incendiul, omorul şi jaful); goniţi-l pe contele de Toulouse, pe el şi pe vasalii săi, din castele; luaţi-le pămīnturile īn aşa fel ca cei catolici ortodocşi să se stabilească īn domeniile ereticilor (10 Martie 1208). Cruciadele, care i-au aruncat pe luptătorii europeni asupra Orientului, au fost organizate īn mod asemănător; pretextul lor era salvarea pietrelor din sfīntul sepulcru iar scopul lor era jaful[5].

 Atunci cīnd barbarii, īn căutare de pămīnturi, cucereau o ţară, ei īi omorau locuitorii, aşa cum au făcut Israeliţii din porunca bunului lor Dumnezeu; dar, de obicei, ei se mulţumeau să jefuiască oraşele şi să pună stăpīnire pe pămīnturile de care aveau nevoie; ei se stabileau īn zonele rurale, pe care le cultivau īn felul lor, lăsīndu-i pe cei īnvinşi să trăiască alături de ei după legile şi obiceiurile lor. Orīnduirile lor nu erau lăsate la voia īntīmplării sau a capriciului ci erau făcute conform orīnduirii lor tribale, după cum constată īn mod expres Cezar şi după cum confirmă Elphinstone, care, la sfīrşitul secolului trecut [secolul al XVIII-lea], lupta īmpotriva barbarilor din Afghanistan[6]. Fiecare trib primea un teritoriu care era distribuit īntre gintele sau clanurile care trăiau īntr-unul sau mai multe sate. Mai multe sate unite prin legături de strămoşie formau o centurie (huntari īn germana veche; haradh īn vechea limbă scandinavă), mai multe centurii formau un comitat iar mai multe comitate formau un ducat. Pe fondul acestei organizări feudale, regii merovingieni au introdus un rudiment de organizare politică.

 Pămīntul pe care satul nu l-a luat īn posesia sa, rămīnea la dispoziţia centuriului; ceea ce nu era alocat centuriei aparţinea comitatului iar tot ceea ce rămīnea iar de obicei era o mare suprafaţă de pămīnt era la dispoziţia imediată a īntregii naţiuni. Engels spune că īn Suedia pot fi găsite una līngă alta toate aceste diverse grade de posesiune: fiecare sat posedă pămīnturile sale comunale; dincolo de ele sīnt pămīnturile comunale al centuriei sau ale harads-urilor şi ale comitatului şi īn cele din urmă cele ale naţiunii, pe care regele le invocă īn calitatea sa de reprezentant al naţiunii, dar care pentru moment mai poartă numele de pămīnturi comunale[7].  Īn toate monarhiile feudale, pămīnturile coroanei erau bunuri care aparţineau naţiunii: acestea nu trebuie confundate cu fermele pe care merovingienii le posedau la Braine, Attigny, Compičgne, la Verberie etc., care aparţineau gintei de Merovei.

 Devenind sedentari şi agricultori, iar mai tīrziu convertindu-se la creştinism, barbarii şi-au pierdut treptat obiceiurile războinice, cu toate că o parte dintre ei au rămas legaţi de tradiţiile primitive īn mod indestructibil. Germanii pe care i-a cunoscut Tacit erau deja despuiaţi de grosolănia barbară; ei erau sedentari şi cultivatori. Dar, tribul Catte rămīnea consacrat războiului īn exclusivitate: ei īncepeau toate luptele prin cele mai periculoase luări de poziţie Ei nu aveau nici case, nici pămīnturi, nici griji de vreun fel; ei primeau mīncare oriunde se arătau. Faimoşii războinici din alte triburi īntreţineau īn permanenţă īn jurul lor, prin ospăţuri şi daruri, oameni devotaţi, gata să-i urmeze īn expediţiile lor. Aceşti războinici din tribul Catte şi aceşti curajoşi īnrobiţi şefilor militari constituiau un fel de specie de armată permanentă īnsărcinată să-i apere pe cei din triburile care se dedicau mai bine muncilor agricole.

 Dar, de abia se dezbăraseră de război invadatorii barbari că alţi barbari s-au năpăstuit asupra lor ca pe o pradă. Timp de secole, mulţimi zorite de barbari s-au precipitat asupra Europei: la est, Goţii, Hunii, Germanii; la nord, Scandinavii; la sud, Arabii. Cu scopul de a-şi apăra graniţele de intruziunile lor, īmpăraţii romani au īnfiinţat colonii de veterani, le īmpărţeau pămīnturi, animale, seminţe şi o sumă de bani; barbarii īnsăşi erau folosiţi īmpotriva barbarilor ei primeau pămīnturi şi primeau poziţii forte ca să le apere; dar aceste bariere ale civilizaţiei au fost luate de apele inundaţiei barbare.

Atunci cīnd Orientul, Nordul şi Sudul au īncetat să inunde Europa cu flotele lor umane iar barbarii deveniţi sedentari şi-au reluat munca de civilizare pe care au īntrerupt-o şi au distrus-o, s-a dezlănţuit un nou flagel: bande de bărbaţi īnarmaţi străbăteau ţara, practicīnd jaful şi prăduiala; după fiecare război, soldaţii celor două armate se īnfrăţeau şi porneau īn expediţie īn interesul propriu[8]. Timp de secole s-a trăit īn Europa cu spaima de a nu fi jefuit, surghiunit īn sclavaj şi masacrat.

Invaziile care au ruinat şi au destrămat orīnduirea ţării nu au īmpiedicat triburile să se distrugă īntre ele. Aceste lupte interne permanente au condamnat popoarele barbare la neputinţă faţă de străin fiindcă ei nu ştiau să potolească ura dintre clanuri şi dintre sate pentru a face faţă duşmanului comun. Tacit, care nu se gīndea decīt la dominaţia romană, implora zeii să īntreţină aceste fenomene dezastroase de ură fiindcă, după cum afirma el, "soarta nu poate da Romei nimic mai folositor decīt disensiunile dintre duşmanii săi."

Pentru a se apăra faţă de atīt de multe pericole, locuitorii din mediul rural īşi fortificau satele, denumite castra, i.e castre īn cartele de Auvegne din secolele XI şi XII. Dat fiind că toţi locuitorii erau egali, datorită faptului că aparţineau de acelaşi clan, ei foloseau elecţiunea pentru a denumi şefii īnsărcinaţi cu apărarea care, īmpreună cu solii regelui, sīnt embrionii baronilor feudali[9]. La īnceput, aceştia au īndeplinit numai funcţia de colectare a impozitelor (freda) care proveneau din compensaţii pentru prezidarea adunărilor populare unde se făcea justiţie, supravegherea militară şi păstrarea ordinii. Ei erau supuşi autorităţii deţinute de consiliul de bătrīni şi de adunarea populară. Īn triburile de franci, contele (graful) (graffio) care neglija să alunge un străin a cărui expulzare fusese ordonată de adunare, era pedepsit cu o amendă de două sute de monede de aur (Lex salica): aceasta era exact suma care trebuia plătită drept compensaţie pentru o ucidere (wergeld). Puterile, care ulterior au devenit apanajul seniorilor feudali, erau īn posesia comunităţii, reunită īn adunări plenare (folke – mootes); toţi locuitorii cu armele lor erau obligaţi să participe fiind sancţionaţi cu amendă īn caz de absenţă. Comunităţile aveau coloni şi iobagi.

Legile din Ţara Galilor, compilate īn anul 940 prin ordinul regelui Hoél-Da şi publicate īn 1841 de A Owen, indicau modul de alegere, calităţile şi funcţiunile acestor şefi de sat care sīnt aproximativ aceleaşi īn toate triburile barbare.

Şeful de gintă sau de clan era ales de toţi capii de familie care aveau soţii şi copii legitimi; el īşi exercita autoritatea pe viaţă; la alte popoare, aceste funcţiuni erau temporare şi, īn orice caz, era posibil să fie revocat. Īntotdeauna el era obligat să fie dispus "să vorbească īn favoarea părinţilor săi şi să fie ascultat; să fie pregătit să se lupte pentru părinţii săi şi să fie temut; să fie chezaş pentru părinţii săi şi să fie acceptat". Cīnd făcea dreptate, el era ajutat de şapte dintre cei mai vīrstnici bătrīni. El avea īn porunca sa un răzbunător (avenger), care avea sarcina să execute răzbunările fiindcă atunci justiţia nu era decīt legea talionului, a răzbunării, lovitură pentru lovitură, rană pentru rană, pagubă pentru pagubă. La prima chemare, odată ce a fost proferată clamarea de haro-ul la Normanzi, biafor-ul la Basci, toţi locuitorii erau obligaţi să iasă din case cu arme şi să se pună la dispoziţia sa: el era şeful militar iar toţi īi datorau supunere şi fidelitate. Cel care nu dădea curs chemării era condamnat la amendă. Locuitorii erau organizaţi īn modalităţi militare; astfel, la Tarbes, ei erau puşi īn grupuri de duzine şi aveau īn fruntea lor un şef de duzină (dizainier), īnsărcinat să supravegheze ca toată lumea să fie īnarmată şi toate armele să fie īn bună stare[10].

La barbari, orice funcţie are tendinţa de a se imobiliza īn aceeaşi familie: se obişnuieşte ca un ţesător, fierar, vrăjitor sau popă să fie din tată īn fiu; īn acest fel se nasc castele. Şeful īnsărcinat cu menţinerea ordinii interioare şi cu apărarea externă este ales de toţi locuitorii dar, īncetul cu īncetul, se instaurează obiceiul ca alegerea să fie din aceeaşi familie, care ajunge să-l desemneze singură pe şeful de comunitate, fără să se mai treacă prin formalitatea de alegere. Ar fi o eroare să se creadă că funcţiile şefilor erau la īnceput un privilegiu de invidiat; din contra, acestea erau īndatoriri grele şi periculoase: şefii erau consideraţi drept responsabili de tot. La Scandinavi, o penurie era un semn sigur al furiei zeilor: ei dădeau vina pe regele lor care era destituit şi adeseori executat. Aceste funcţii erau atīt de puţin căutate īncīt cel ales de adunare nu se putea eschiva fără să atragă asupra sa surghiunul şi pedeapsa gravă de a vedea cum īi este dărīmată casa, bunul sfīnt şi inviolabil al familiei. Antica cutumă din Amiens prevede: "Dacă primarul ales al satului refuză să fie primar... iar nimeni nu acceptă funcţia de primar, casa lui este dărīmată". Gomme citează pedepse asemănătoare conform cutumelor din Folkestone şi Hastings pentru primarii şi juraţii care refuzau să intre īn funcţiune după ce fuseseră aleşi[11].

Comunităţile săteşti din India care au putut fi observate īn vremurile noastre au drept funcţionari publici ţesători, fierari, şefi de şcoală, brahmani, dansatoare la ceremoniile religioase, etc.; aceştia se află īn serviciul comunităţii care īi răsplăteşte cu locuri de adăpost şi alocaţii percepute de la recolte şi turme; uneori ei primesc loturi de pămīnt[12] care sīnt cultivate parţial sau īn totalitate de săteni. Şefii aleşi de satele din Europa au fost trataţi ca funcţionarii din satele hindu; drept recunoştinţă pentru serviciile lor, la īmpărţirea pămīnturilor, tovarăşii lor le dădeau mai multe pămīnturi faţă de restul locuitorilor. Prin această practică, īn burgul Malmesbury, alderman-ul care era şef, era plătit pentru serviciile sale cu o bucată de pămīnt īn plus, care era numită "bucătăria alderman-ului". Pentru a le permite să se dedice funcţiilor publice pe care le deţineau, tovarăşii şefilor le arau pămīnturile şi le dădeau primordiu recoltelor şi turmele pe care erau īndatoriţi să le apere[13]. Meseria de şef nu era o sinecură; īntotdeauna el trebuia să fie īn stare de alertă, fiind gata de luptă. Gomme reproduce desenul unui manuscris din secolul al XI-lea, care reprezintă secerătorii care taie grīul, fiind apăraţi de un războinic īnarmat cu o lancie.

La īnceput, şefii aleşi nu se deosebeau de restul locuitorilor; dar faptul că erau aleşi īntotdeauna din aceeaşi familie a dus la constituirea unui privilegiu care s-a transformat īn drept ereditar. Şeful din familia privilegiată devine prin drept de naştere şeful natural al comunităţii fără să mai fie nevoie să se facă uz de elecţiune. Autoritatea regală nu a avut alte origini īn triburile de franci: ginta Meroveilor furniza şefii militari, precum cea a Leviţilor dădea preoţii la Ebraici. Dar războinicii īl alegeau pe cel dintre Merovei pe care īl doreau ca şef. Pepin cel Scurt nu numai că a fost ales de adunarea războinicilor dar, pentru a atenua actul său de uzurpare, el a făcut să fie consacrat de către episcopul de Mainz şi de către Papa Ştefan al III-lea care l-a denumit "cel uns de Domn". Regii merovingieni nu dădeau nici un ordin specific, nici o diplomă, fără să īntrebuinţeze următoarele formule: Una cum nostris optimatibus (De acord cu nobilii noştri), De consensu fidelium nostrorum (Cu consinţămīntul celor care ne sīnt fideli), etc. Legea salică, legile francilor şi ordonanţele primilor regi franci nu sīnt promulgate īn numele nici unui prinţ[14].

Este posibil ca şeful satului să fie ales fiindcă avea casa cea mai spaţioasă, cea mai uşor de apărat, cu scopul de a da ţăranilor posibilitatea să se retragă acolo īn caz de atac. Acest avantaj strategic, care este posibil să fi fost īntīmplător la īnceput, a ajuns să fie una din condiţiile cerute de la oricare şef: īn satele indiene de la graniţă, burj-ul sau clopotniţa ţine īntotdeauna de casa şefului şi este īntotdeauna folosită ca punct de refugiu şi de observaţie. Īn epoca feudală, nu se putea fi senior decīt cu condiţia de a avea "un castel sau o casă fortificată cu şanţuri şi poduri mobile şi o moară cu braţ interior"[15] pentru ca ţăranii să poată pune la adăpost recoltele şi animalele precum şi pentru ca ei să-şi poată măcina grīnele şi să-şi organizeze apărarea. Casa şefului era considerată ca un fel de casă comună dar, īn realitate, folosea ca atare numai īn momentele de primejdie. Sătenii veneau să repare această casă, īi săpau şanţurile şi īi fortificau zidurile. Īn satele colectiviste se obişnuieşte ca toţi locuitorii să participe la repararea sau la construirea casei oricărui membru al comunităţii. Această cutumă este originea dreptului pe care īl avea seniorul feudal "de a-i obliga pe vasalii şi gospodarii săi să contribuie la construirea fortificaţiilor, dacă era bazat drept sau chiar fără drept, dacă era īn vreme de război". Următorul comentariu al scribului feudist indică bine originea acestui drept: "Dat fiind că aceste fortificaţii servesc pentru siguranţa satelor şi a urbelor iar conservarea persoanelor cīt şi a bunurilor, proprietarii avīnd bunuri la faţa locului, ei sīnt obligaţi să contribuie".

Fiind mai mult războinici decīt cultivatori, barbarii erau proprii apărători ai satului şi ai fortăreţei sale; la prima chemare, ei se īnarmau degrabă şi se puneau īn ordinele şefului, pentru a-i acorda ajutorul şi pentru a-l ajuta să respingă agresiunea. De asemenea, ei făceau de gardă īn cursul zilei şi păzeau īn cursul nopţii: īn multe locuri, seniorul şi-a păstrat pīnă la Revoluţie dreptul se a cere vasalilor acest serviciu de pază. Dar după ce obiceiurile agricole au devenit mai dominante, pentru a scăpa de aceste servicii militare care īi īmpiedicau să-şi ia odihnă de la muncile lor, ţăranii le-au convertit īn impozite date şefului, cu condiţia să īntreţină militari īnsărcinaţi īn exclusivitate cu acest serviciu de apărare şi pază. Īn toate amenzile aplicate unui delincvent, o parte era special rezervată pentru şef şi militari. Şeful primea astfel mijloacele de a īntreţine o forţă armată care urmă să-i permită impunerea voinţelor sale şi dominarea străvechilor săi tovarăşi.

Satul, care era situat īn cea mai bună poziţie strategică, devine un centru; īn caz de invazie, locuitorii satelor īnvecinate din īmprejurimi veneau să caute adăpost; pentru a găsi acest refugiu īn timp de pericol, ei au fost nevoiţi să contribuie la īntreţinerea fortificaţiilor şi a militarilor. Şeful acestei comunităţi de ţărani şi-a extins autoritatea asupra ţinuturilor īnconjurătoare.

Prin această modalitate au luat naştere primele elemente ale feudalismului īn satele colectiviste, īn care membrii masculi erau egali īn drepturi şi datorii; aceste elemente au rămas stabile timp de secole, la fel ca īn India, fără să fie zguduite de evenimente exterioare care să le insufle o nouă viaţă. Aceşti germeni embrionari au fost dezvoltaţi, aglomeraţi şi uniţi de războaie şi cuceriri, de datorii şi drepturi reciproce īntr-un vast sistem social care s-a extins īn toată Europa occidentală īn decursul Evului Mediu.

Ceea ce s-a petrecut īn India īn timpurile moderne ne permite să īnţelegem acţiunea de cucerire pentru transformarea şefilor de comunităţi săteşti īn baroni feudali. Atunci cīnd englezii stabiliţi pe malul mării şi-au extins dominaţia īn interiorul ţării, ei au venit īn contact cu sate care erau organizate īn modul descris mai sus: Maine afirmă că fiecare grupare agricolă era condusă de un ţăran, headman-ul său, care vorbea īn numele ei şi trata cu cuceritorii. Autorităţile engleze nu s-au sinchisit să se intereseze de originile şi natura puterii lui şi nici de adevărata sa situaţie īn cadrul comunităţii; eramai simplu să-l considere ca un stăpīn al satului, pe care englezii īl considerau ca reprezentant şi īl tratau ca atare. Ei i-au mărit şi afirmat autoritatea cu toată autoritatea pe care le-o acorda dreptul celui mai puternic; īn anumite circumstanţe, ei īi ajutau pe şefii de sat să-şi domine vechii lor tovarăşi şi să-i deposedeze de drepturile şi bunurile lor. Francezii şi englezii au īncercat īn zadar să acorde această autoritate sachem-ilor din populaţia de Irochezi.

Cuceritorii din Evul Mediu s-au comportat īntr-un mod asemănător: ei i-au lăsat pe poziţiile lor pe şefii locali īn satele fără importanţă ca să fie daţi ca beneficiu fidelilor lor, făcīndu-i responsabili de incasarea impozitelor şi de comportamentul subordonaţilor lor. Prin aceste modalităţi, şefii locali au primit o putere pe care nu o aveau īn comunităţile lor. Dar, la punctele strategice, īnvingătorii au numit un luptător de al lor īn locurile şi funcţiile şefilor de sat: un post militar īi era īncredinţat. Aceste posturi erau numite benefices şi depindea de circumstanţe cīt timp erau ocupate: conform redactorilor de cărţi de fief, beneficiarii erau revocabili la īnceput, apoi erau anuali, viageri şi, īn cele din urmă, ereditari şi īn perpetuitate. Se profita de orice toate evenimentele pentru a converti beneficele (benefices) īn bunuri ereditare şi franc-alleux1), adică eliberate de orice drept seniorial; īn Franţa, regii din cel de-al doilea neam au fost adeseori nevoiţi să ia măsuri executive īmpotriva uzurpărilor de acest gen. "Cine are un benefice de la īmpărat sau de la Biserică, nu duce nim īn patrimoniul său." Spune Carol cel Mare īntr-un capitular din anul 803 (Cap. VII, c. III). Dar ordonanţele nu au putut īmpiedica aceste transformări ale şefilor militari īn baroni feudali. Deci se poate spune că feudalitatea a avut o origine dublă: una indigenă şi una străină; feudalitatea s-a născut din cucerire şi din necesităţile īn care evoluau comunităţile săteşti.

Fie că au fost şefi de comunităţi transformaţi de mersul natural ala evenimentelor, fie că au fost comandanţi militari impuşi de īnvingători, baronii feudali erau obligaţi să aibă rezidenţa īn ţinutul pe care trebuiau să-l apere şi să-l administreze. Bunurile pe care aveau şi plăţile pe care le primeau sub formă de corvezi şi dijme erau răsplata pentru serviciile pe care le dădeau cultivatorilor aflaţi īn jurisdicţia lor. Baronii şi oamenii lor de arme formau o armată permanentă şi sedentară, hrănită şi īntreţinută de locuitorii din apropiere pe care īi apărau[16].

Baronul era dator să facă dreptate vasalilor săi, să-i ajute şi să-i protejeze. Vasalii īi datorau baronului "credinţă şi omagiu". Īn cazul oricărei mutaţii, īn cazul īn care seniorul sau vasalul au decedat, īn decurs de patruzeci de zile vasalul era obligat personal, nu prin īmputernicit, să ajungă la moşia principală şi nu īn altă parte, pentru a arăta că făcea acest lucru numai pentru a găsi un adăpost īn castelul baronului. Dacă seniorul era absent şi a lăsat pe nimeni să-l reprezinte, vasalul cerceta şi făcea actul de credinţă la uşa moşiei şi īntocmea un proces verbal. El trebuia să aibă o atitudine de implorare, cu capul gol, fără sabie şi epoleţi, el trebuia să īngenuncheze şi să-şi īmpreuneze mīinile. Pentru a primi jurămīntul de credinţă, seniorul lua mīnile vasalului īn mīinile sale īn semn de uniune şi apărare. Vasalul făcea atunci "jurămīntul şi numărătoarea", adică enumerarea pămīnturilor şi a dependenţelor pe care le punea īn apărarea baronului. Īn timpurile primitive, vasalul aducea iarbă de pe cīmpurile sale. Uneori seniorul era primul care īşi lua angajament faţă de vasali. Īn Fors (obiceiuri) din Bigorre se spune că contele de Bigorre "īnainte de a primi jurămīntul locuitorilor de pe pămīnturi trimişi īn acest scop, jura el īnşăşi că nu va schimba cu nimic obiceiurile (sale) străvechi şi nici pe cele care le va găsi la locuitori; jurămīntul său urma să fie confirmat de patru nobili de pe pămīntul său."

Vasalul datora seniorului serviciul militar" atunci cīnd o armată străină i-a invadat pămīntul, cīnd voia să-şi salveze castelul asediat sau cīnd pleca la un război declarat" adică la o acţiune īn interesul locuitorilor de pe pămīntul său. La īnceputul orīnduirii feudale, cu toate că era strīns legat de baronul său, vasalul putea să-l părăsească, īntr-un număr de cazuri specificate īn capitularele din anii 813 şi 816: "Atunci cīnd seniorul a vrut să-l ucidă, să-l īnrobească, să-l lovească cu un lemn sau cu o spadă, să-i pīngărească fata sau soţia şi să-i ia patrimoniul".

Odată cu stabilirea autorităţii sale, nobilitatea feudală a devenit la rīndul său o sursă de probleme īn ţară pe care avea datoria s-o apere. Pentru a-şi mări pămīturile şi a-şi extinde influenţa, baronii se războiau īntre ei īn continuu, cu pauze de scurtă durată pentru a permite muncile de cīmp. Războiul dintre baroni poate fi comparat cu concurenţa dintre industriaşi şi comercianţi, pe care nici o īncetare a focului nu o suspendă. Rezultatul este acelaşi: ambele ajung la centralizarea proprietăţii şi a puterii sociale implicată. Īnfrīntul feudal, dacă nu era complet deposedat şi executat, devenea vasalul celui care l-a īnvins, care īi lua o parte din pămīnturi şi din vasalii săi. Micii baroni au dispărut īn favoarea marilor baroni, care au devenit mari feudali şi care şi-au stabilit curţile lor ducale, unde seniorii ţinuţi īn vasalitate trebuiau să facă act de prezenţă.

Adeseori se īntīmpla ca baronii să se transforme īn hoţi de drumul mare care jefuiau satele, prădau călătorii şi oraşele şi meritau din plin epitetele de gens-pille-hommes [jefuitori], gens-tue-hommes [ucigaşi] pe care le primeau[17]. Oraşele au fost nevoite să se īnarmeze şi să se pună sub apărarea regelui sau a marilor feudali care concentrau pămīnturile şi puterea feudală şi care i-au transformat pe baroni īn curteni.

Dar pe măsură ce micii baroni dispăreau, se potoleau luptele de la un castel la altul, se stabilea liniştea īntre ţinuturile agricole şi se micşora necesitatea de protejare feudală. Seniorii au putut atunci să-şi părăsească pămīnturile şi să vină la curţile ducale şi regale pentru a fi curteni, fără să mai īndeplinească rolul de vasali şi arendaşi. Din momentul īn care agricultorul nu a mai avut nevoie să fie apărat din punct de vedere militar, feudalitatea şi-a pierdut raţiunea existenţei. Feudalitatea, care s-a născut din război, a pierit prin război: ea s-a distrus singură tocmai datorită calităţilor războinice a celui care i-a dat naştere.

Dar, atīta timp cīt a durat feudalitatea, au persistat urmele de egalitate primitivă īn sīnul căreia a fost creată, chiar şi atunci cīnd a dispărut orice egalitate īntre senior cu vasalii şi arendaşii săi. Seniorul feudal devenea din nou egal cu ei īn adunarea comunală, care reglementa la fel de bine interesele agricole ale sătenilor şi ale sale. Adunarea comunală se īntrunea fără permisiunea sa şi īn ciuda refuzului său de a o convoca, aşa cum era de datoria sa. Dreptul seniorului feudal de a īntrebuinţa bunurile comunale era la fel de limitat ca şi cel al celorlalţi locuitori; numărul de animale pe care trebuia să le trimită la păscut era limitat. Delisle, īn cadrul studiului său despre clasele agricole din Normandia, citează texte care dovedesc că dreptul nobililor era limitat: astfel, seniorul de Bricqville nu era autorizat să trimeată la păscut pe plaiurile comunităţii decīt doi boi şi un cal. El era atīt de puţin privilegiat īncīt Poix din Fréminville ne spune că "seniorul care nu are turme de vite care īi aparţin, nu poate băga turme străine, fie prin arendă, fie prin vīnzare, el avīnd dorinţa de a da fără bani dreptul său de īntrebuinţare"[18].

 

III

 Originea proprietăţii ecleziastice

Dacă originea proprietăţii bisericeşti nu este identică cu originea proprietăţii senioriale, ea īi este cel puţin analogă. Īn acele vremuri tulburi, oamenii căutau īn preajma Bisericii şi a baronilor apărarea bunurilor şi a vieţii sale. Preotul poseda o capacitate pe care baronul nu o poseda: el deschidea porţile cerului. Credinţa era naivă dar profundă şi īnflăcărată: epopeea şi cīntarea populară, această adevărată expresie a sentimentelor şi gīndurilor intime a maselor, acordau preotului puterea de a salva de flăcările infernului şi de a da locuri īn paradis. Pentru a-i readuce la luptă pe cavalerii care fugiseră, arhiepiscopul Turpin īn Cīntarea lui Roland le promite paradisul şi īn timp ce īi ameninţă cu temuta cīntare populară:

               Seignurs baruns, nen allez mespensant ;
               Pur Deu vus pri que ne seiez fuiant,
               Que nuls prozdum, malvaisement n'en cant!
               Asez est mielz que moerium cumbatant.
               Pramis nus est, fin prendum aïtant,
               Ultre cest jur ne serum plus vivant,
               Mais d'une chose vus sui jo bien guarant :
               Seinz Pareis vus iert abandunant ;
               As Innocenz vus en serez seant [19].

Clerul a inculcat falsa ideea că avariţia era primul şi cel mai important atribut al lui Dumnezeu, iar sfinţii săi fac negoţ cu bunăvoinţa şi protecţia lor; astfel i-a fost spus lui Clovis că "Sfīntul Martin nu-şi servea rău prietenii dar īi făcea să plătească prea scump pentru străduinţele sale". Muritori dădeau Bisericii bunurile lor, pentru a-şi asigura un loc īn paradis. La īnceput acest dar era la lăsat la libera decizie a individului dar a sfīrşit prin a fi impus: Montesquieu spune că "orice om care murea fără să lase Bisericii o parte din bunurile sale, ceea ce se numea déconfčs [neīmpărtăşit], era privat de comuniune şi de mormīnt. Īn cazul īn care cineva murea fără să fi lăsat testament, era nevoie ca părinţii să obţină de la episcopul pe care defunctul l-a numit īn paralel cu ei arbitrii care să fixeze ceea ce defunctul ar fi trebuit să dea, īn cazul īn care ar fi făcut testament." (Spiritul legilor, 1, XXVIII, cap.XLI). Preoţii luau măsurile lor de precauţiune făcīndu-i pe credincioşii lor să scape de bunurile lor īn decursul vieţii, cu condiţia să păstreze uzufructul pīnă īn ziua morţii lor. Spaima că sfīrşitul lumii va veni īn anul 1000 a īnmulţit considerabil donaţiile pentru preoţi şi mănăstiri. La ce ar fi fost bun să fie păstrate bunurile de pe această lume dacă oamenii şi animalele trebuiau să piară şi iar ceasul judecăţii de apoi era aproape? Dar cīnd anul 1000 a trecut fără cataclism, lumea şi-a revenit din spaimă şi a regretat amarnic bunurile care au fost sustrase de la cei vii sub un fals pretext. S-au făcut proteste: moştenitorii au atacat testamentele. Pentru a-i intimida pe oamenii cutezători care īşi pretindeau bunurile, Biserica a făcut uz de anateme şi blesteme. Cartularele din această epocă sīnt pline cu formule de blestem pentru a īngrozi spiritul donatorilor şi al părinţilor lor. Iată un exemplu adeseori īntīlnit īn registrele din Auvergne: "Dacă un străin, dacă vreunul din părinţii voştri, dacă fiul vostru, dacă fiica voastră, au fost destul de lipsiţi de minte pentru a ataca acest act, ca să atace bunurile dedicate lui Dumnezeu şi consacrate sfinţilor săi, să fie loviţi de o mare rană ca Herod; să fie torturaţi īn adīncurile infernului la fel ca Dathan, ca Abiron, ca Iuda, care l-a trădat pe Domnul, să fie torturaţi īn adīncurile infernului"[20].

Dar, bunurile Bisericii proveneau din alte surse. Evocīnd cauzele care au dus la creşterea simţitoare a numărului de iobagi īn regat, Beaumanoir afirmă că mulţi oameni liberi s-au vīndut pe ei īnsăşi şi pe moştenitorii lor, fie din cauza mizeriei fie pentru a se bucura de apărarea unui stăpīn īmpotriva duşmanilor lor; prin devotament, aceşti oameni şi posteritatea lor s-au angajat să acorde anumite servicii sau să plătească numite biruri unei biserici sau unei mănăstiri. Originea acestei servitudini a fost uitată şi era considerată ca dovada unei adevărate servitudini. (Coutumes du Beauvaisis, c. XLV)2). Oamenii se dădeau pe mīna Bisericii pentru a se bucura de apărarea sa lumească. Guerard afirmă că cea mai mare parte a actelor de īnrobire voluntară (obnoxatio) erau cauzate de spiritul de devotament şi de menajamentele pe care episcopii şi călugării aveau pentru şerbii lor precum şi de avantajele pe care legea le asigura acestora. Şerbii şi vasalii Bisericii şi ale mănăstirilor se bucurau de aceleaşi privilegii ca şi cei care aparţineau regelui. Ei aveau dreprul la o triplă recompensă īn caz de pagubă, de rănire şi de moarte. Regele şi Biserica īşi luau obligaţia de a urmări vinovatul īn timp ce altfel această sarcină cădea asupra familiei celui lezat.

Mănăstirile de maici erau fortăreţe care puteau face faţă asediilor iar călugării exersau mīnuitul armelor. La Hastings, clerici luptau īn ambele armate. Clericul de la Hida, o călugărie aflată īn apropiere de Winchester, i-a adus lui Harold doisprezece călugări, care au căzut toţi cu armele īn mīnă. Īnalţii demnitari ai bisericii erau şefi militari care depuneau sfita şi crucea pentru a prelua cuirasa şi pentru a strīnge lancia īn pumn. Atunci cīnd făceau slujba solemnă, episcopi ca cel din Cahors, īşi puneau pe altar casca, cuirasa, spada şi mănuşa de fier. La Roncevaux, Roland nu are un elogiu mai frumos pentru Turpin decīt de a-i spune lui Olivier:

               Li Areevesques est mult bons chevaliers :
               Nen ad meillur en terre, desuz ciel,
               Bien set ferir ede lance e d'espiet.
               ..........................................................
               Dient Franceis: « Ci ad grant vasselage ;
               En l'Arcevesque est bien la croce salve.
               Kar placet Deu qu'asez de tels ait Carles.
Aoi [21].

Īn timpurile feudale, clericii erau singurii care aveau o oarecare educaţie; aidoma spadei, ei o puneau īn serviciul parohiei care le dădea de mīncare. Adesori, ei se puneau īntre populaţiile rurale şi seniorii care le oprimau. Īn Irlanda modernă, īncă se mai poate vedea cum clerul inferior face cauză comună cu fermierii şi ţăranii care le asigură existenţa īmpotriva moşierilor.

Dacă exista o relaţie strīnsă īntre preot şi populaţia din oraşe şi sate, pe de altă parte clerul intra adeseori īn luptă cu noblilimea feudală. Īn crizele lor de teroare superstiţioasă şi pietate fervoasă, baronii se puteau dezbăra de o parte din pămīnturile şi bogăţiile lor īn favoarea mănăstirilor şi a bisericilor; dar īn momentele lor de calm, ei rīvneau la bunurile călugărilor şi ale preoţilor iar la prima ocazie puneau stăpīnire pe ele[22].

Regii popoarelor antice şi şefii militari dădeau biserici şi mănăstiri ca beneficiu fidelilor şi soldaţilor lor. Īn perioada dintre secolele VIII-XII, un mare număr de biserici erau posedate laici[23]. Pīnă la Revoluţie, regii Franţei au păstrat dreptul regal care le acorda toate fructele episcopatelor vacante. Regii feudali credeau că bunurile ecleziastice erau adunate de Providenţă pentru a satisface necesităţile lor urgente. Ei storceau bisericile şi mănăstirile cu aceeaşi neruşinare cu care dispuneau ca evreii să fie extorcaţi de aur. "Dar clerul primea atīt" spune Montesquieu, "īncīt fusese necesar ca cele trei popoare să-i dea de mai multe ori toate bunurile regatului". Atunci cīnd Henri al VIII-lea, acel Barbă Albastră al istoriei engleze şi pontiful supem al Angliei, a refomat Biserica Catolică, el a confiscat 645 de mănăstiri, 90 de colegii, 2,374 de biserici şi capele libere, 110 spitale cu veniturilor lor de peste 50 de milioane pe an: el a īnfăptuit pe scară largă ceea ce au practicat predecesorii săi. Īn definitiv, prin acapararea bunurilor care aparţineau clerului, burghezii revoluţionari din 1789 nu au făcut decīt să imite exemplul pe care l-au dat foarte catolicii regi ai Franţei.

 

IV

Caracterul servituţilor feudale

Redevenţele feudale au supravieţuit baronilor feudali care au dispărut fiindcă erau inutili; ele au devenit apanajul nobililor, adeseori de origine burgheză, care nu mai prestau nici unul din serviciile pentru care se făceau aceste plăţi īn vremurile străvechi. Aceste taxe au fost atacate cu violenţă de scriitori burghezi, au fost energic apărate de juriştii adepţi ai feudalismului şi au fost suprimate definitiv de revoluţia burgheză din 1789. Revoluţia burgheză engleză, desăvīrşită cu un secol şi jumătate īnainte, a stabilit burghezia la putere prin Camera Comunelor alături de Camera Lorzilor, dar a lăsat să supravieţuiască un mare număr de privilegii feudale care sīnt anacronisme īn ziua de astăzi cīnd, īn sensul literal al cuvīntului, clasa aristocratică nu mai este decīt o fracţiune a clasei capitaliste.

Īn loc să cerceteze originea servituţilor feudale şi raţiunea pentru care au existat īn trecut, īn loc să explice suprimarea acestora prin dispariţia cauzelor pentru care au fost necesare, economiştii şi istoricii liberali din secolul nostru [secolul XIX-lea] au crezut că trebuie să dea dovadă de ştiinţă şi liberalism prin condamnarea en bloc şi fără discernămīnt a tot ceea ce de aproape sau de departe ţinea de feudalism. Dar, dacă vrem să īnţelegem organizarea socială din Evul Mediu, trebuie să cunoaştem semnificaţia acestor servituţi, care sīnt forma mobiliară a proprietăţii feudale. Ar dura prea mult timp să trecem īn revistă toate servituţile feudale; eu voi alege numai cele care au cauzat cea mai puternică indignaţie la autorii burghezi. Voi arăta că dacă aceste servituţi au fost menţinute şi agravate cu forţa, la īnceput ele au fost consimţite de bună voie.

CORVADA Am văzut că atunci cīnd nu este un şef militar impus de un cuceritor, baronul feudal era īn mod uzual un simplu cetăţean al comunei care nu se distingea cu nici un privilegiu faţă de ceilalţi membri ai comunei, egali cu el. Baronul īşi primea bucata sa de pămīnt īn cadrul partajelor agrare dar, īn loc să-şi cultive cīmpurile, ceilalţi locuitori īşi lua angajamentul să facă acest lucru pentru el, cu scopul de a-i permite să-şi dedice tot timpul său pentru apărarea comunei. Haxthausen a văzut cum seniorul rus primeşte mai departe sfertul şi treimea din pămīnturile mir-ului, pe care le cultiva prin intermediul locuitorilor din sat.

Latruffe-Montmeylian susţine că īn Franţa "partea din bunurile comune atribuită seniorului varia īn funcţie de esenţa drepturilor deţinute de locuitori. Această parte era de două treimi atunci cīnd ţăranii se bucurau de dreptul de uz īn pădurea seniorială şi numai de o treime atunci cīnd dreptul de uz nu era practicat decīt īn pădurea comunală"[24]. Atunci cīnd s-au mărit bunurile mănăstirilor şi ale baronilor iar iobagii nu mai erau destul de mulţi pentru a le cultiva pămīnturile, seniorii le dădeau pentru cultivat unor comunităţi de ţărani liberi care trăiau "din aceaşi oală şi din aceaşi pīine", după cum menţiona expresia caracteristică a epocii. Liberi sau iobagi, arendaşii datorau seniorului feudal un număr de zile de muncă pentru a-i cultiva cīmpurile sau pentru a-i aduce recoltele sale.

Īn aceste timpuri, īn care nu existau producţia comercială şi comerţul, baronul şi ţăranul trebuiau să producă tot ceea ce necesităţile lor le cereau[25]. Īn casa feudală şi īn episcopie se aflau ateliere de toate sorturile pentru fabricarea de arme, instrumente de arat, ţesături, veşminte, etc. Ţăranii, īmpreună cu soţiile şi fiicele lor trebuiau să meargă să lucreze un număr de zile pe an. Atelierele de femei erau dirijate de īnsăşi dama castelană şi erau denumite gynecia (ginecee, locuri rezervate femeilor). Mănăstirile aveau de asemenea ateliere de femei[26]. Īn scurtă vreme, aceste ateliere au devenit haremuri pentru seniori şi valeţii lor şi chiar locuri de destrăbălare, unde baronii şi preoţii īşi prostituau servitoarele şi vasalele: termenul gyneciaria, lucrătoare din gineceu, a devenit sinonim cu prostituată. Scandalul a devenit atīt de mare īncīt episcopii au fost nevoiţi să īnterzică popilor să aibă asemenea ateliere. Vedem că, īn lumea modernă, bordelul este de origine religioasă şi aristocratică.

La īnceput, vasalii şi arendaşii datorau baronului un număr redus de zile de muncă; īn anumite locuri, era vorba numai de trei zile pe an[27]. Ordonanţe regale au stabilit douăsprezece zile pe an, īn cazul īn care nu exista contract sau cutumă. Corvezile şerbilor erau mai mari: īn mod obişnuit, ele nu depăşeau trei zile pe săptămīnă dar şerbul profita de micul cīmp pe care seniorul īl abandona īn favoarea lui şi din care nu putea fi alungat; īn plus, el mai avea o parte din recoltele baronului precum şi drepturi de păstorit īn păduri şi pe terenurile arabile. Īn lucrarea sa despre métayage4) publicată īn 1821, contele de Gasparin, care a fost ministrul agriculturii sub Ludovic al XVIII-lea, nu ezită deloc să recunoască superioritatea métayage- ului pentru proprietarul funciar faţă de regimul de corvezi[28]. Dar, odată cu declinul sistemului feudal, seniorii au abuzat de puterea lor pentru a face să crească corvezile; Jean Chenu, un scriitor de la īnceputul secolului al XVII-lea, spune că "ţăranii arau pămīnturile, culegeau viile şi īndeplineau o mie de alte corvezi fără nici o īndreptăţire īn afară de frica să nu fie bătuţi sau mīncaţi de cei cu arme." Atunci cīnd pacea a fost oarecum stabilită īn interirul ţărilor europeene, ţăranii nu au mai avut nevoie să fie protejaţi iar nobilimea de curte, care i-a succedat pe baronii feudali, a devenit parazitară şi opresivă.

INTERDICŢIA RECOLTĂRII S-a crezut că dreptul pe care īl avea seniorul să declare ziua īn care trebuiau să fie secerate plaiurile, culeşi strugurii şi recoltat grīul etc.,era un drept pur feudal, īn timp ce originea sa provine, din contra, din epoca īn care a īnflorit proprietatea colectivă. Am observat mai sus că pentru a lăsa cīmpurile pentru animale din comună, sfatul bătrīnilor stabilea ziua pentru diferitele recolte. Această cutumă, stabilită īn īnteresul sătenilor īn general, nu a putut fi deviată de la scopul său iniţial decīt atunci cīnd seniorul a traficat cu recoltele sale. El s-a pus īn locul consiliului de bătrīni sau īi influenţa deciziile şi ducea la īntīrzierea datei la care recoltările să fie interzise, cu scopul ca recolta de pe cīmpul său să fie făcută īnainte de cea de pe lanurile comunităţii şi cu scopul de a fi capabil, īn consecinţă, să vīndă primul şi īn cele mai bune condiţii.

BANALITATEA[29] Cu toate că acesta este un termen feudal, sensul la care se referă este comunist. Īn colectivităţile rurale, după cum a fost arătat mai sus, anumite funcţii sīnt īndeplinite de persoane īntreţinute din fondurile comune; satul avea ciobanul său comunal pentru a duce la păstorit animalele tuturor locuitorilor. Comunitatea sătească mai avea de asemenea īn serviciul īntregii comunităţi forjerii, măcelării, mori, animale de reproducţie. Īn loc să-şi īncălzească propriul său cuptor pentru a-şi coace pīinea, fiecare familie trimirea aluatul la cuptorul banal sau comunitar: acest obicei a fost stabilit din interes economic, cu scopul de a micşora consumul lemnelor de īncălzit. Paza şi īntreţinerea cuptorului erau īncredinţate consiliului de bătrīni iar apoi seniorului care a īnlocuit autoritatea mandatarilor comunităţii cu autoritatea sa oriunde a avut interesul să facă acest lucru. Impozitul īncasat pentru īntrebuinţarea lucrurilor banale era foarte mic: īntr-o ordonanţă din 1223 a lui Guillaume Blanches-Mains, arhiepiscop de Reims, se menţionează că prelatul "va avea cuptorul banal şi va percepe o pīine la fiecare treizeci şi două de pīini coapte." Boucher d'Argis citează ordonanţe din 1563 şi 1673 care stabilesc dreptul la măcinat la morile banale la partea a treisprezecea şi a şaisprezecea; īn ziua de azi, morarul incasează o zecime[30]. Acest tip de instituţii nu puteau exista decīt īn lipsa oricărei producţii mercantile; ele erau piedici pentru dezvoltarea comerţului şi exploatarea comunităţii de către particulari: burghezii revoluţionari din Franţa le-au declarat profanate de feudalism şi le-au abolit īn 1789.

BISERICA Preoţimea era legată de populaţiile rurale prin faptul că era aleasă şi hrănită de acestea; preoţimea instruia populaţia rurală, o distra cu legende religioase, o recrea cu ceremonii de cult şi alte reprezentaţii dramatice şi o ocrotea faţă de baron. Alianţa care exista atunci īntre preot şi popor se manifesta īn caracterul Bisericii. Pe vremea aceea, templul lui Dumnezeu era proprietatea comună a preoţimii, a baronului şi a ţăranilor dar, cu timpul, a ajuns să fie proprietatea exclusivă a clerului, fiind īnchis pentru public, cu excepţia orelor de slujbă. Galeria corului şi altarul aparţineau decimatorilor, adică seniorului şi preotului; ei erau "obligaţi să repare galeria corului, precum şi pereţii, boltele (voutes), lambris lambriurile, couvertures īnvelişurile zugrăvelile, pavajele, staurele, fotoliile, vitraliile, altarul şi tablourile... Locuitorii parohiei aveau obligaţia să īntreţină şi să facă reparaţiile naosului, fiindcă acesta le aparţinea" spune La poix de la Freminville. Ei făceau la biserică tīrgurile, adunările comunale, reuniunile de dans, iar īn caz de urgenţă, īşi depuneau acolo recoltele[31]. Thorold Rogers afirmă că īn toată Anglia biserica era sala de reuniune comună a parohiei şi fortăreaţă īn momentele de pericol. Biserica era construită īn locurile pe care primii locuitori le-au fortificat cu palisade[32]. Odinioară, templul lui Dumnezeu era considerat drept un loc sfīnt unde să fie depuse obiectele preţioase. Templul ebraicilor de la Ierusalim, templul Vesta al romanilor şi templul Delphes al grecilor erau bănci de depunere pentru bogăţiile lor.

Īn Evul Mediu, clopotele de biserică erau proprietatea ţăranilor. Trăgīnd clopotele, ţăranii anunţau adunările şi preveneau īn caz de incendiu sau de atac. Īn arhivele judiciare ale proviincilor din Franţa din secolele XVII şi XVIII sīnt adeseori menţionate verdicte judecătoreşti īmpotriva clopotarilor acuzaţi că au prevenit ţăranii de sosirea perceptorilor de gabelle5) şi a jandarmeriei regale6). Pedeapsa clopotarilor de biserică era să fie coborīţi şi biciuiţi de călău, "fără să fie luat īn consideraţie că clopotele au fost bunecuvīntate şi consacrate īn cadrul uneia dintre cele mai solemne ceremonii, fiindcă se face uz de ulei de mir, tămīie şi mirt şi sīnt recitate mai multe rugăciuni." Biserica era casa Domnului, ridicată īn faţa conacului feudal, iar ţăranii se adunau īn jurul ei.

DIJMA era salariul preoţimii, īn alte vremuri plătit enoriaşi, iar īn zilele noastre achitat de Stat, care īşi acoperă costurile prin impozite. Dijma era plătită īn natură, ca şi restul obligaţiilor feudale. Vauban recunoaşte că dijmele şi obligaţiile īn natură sīnt mai puţin oneroase pentru ţăran īn comparaţie cu impozitele īn speţă; de fapt, acestea erau proporţionale cu recolta, mai mult sau mai puţin calculate după abundenţă sau lipsa acesteia. Īn timp ce impozitul rămīne neschimbat, recolta poate fi bună sau rea; pentru a plăti impozitul, ţăranul trebuie să cumpere bani cu produsele sale; īn cadrul acestui schimb, micul cultivator, īntotdeauna īncolţit de nevoie, este silit să cedeze īn faţă exigenţelor celui care posedă numerarul (bancherul sau negustorul de grīne). Dacă toate guvernele moderne au adoptat plata impozitelor īn bani, ele au făcut acest lucru pentru a face impozitul invariabl şi pentru a pune pe seama cultivatorului pericolele implicate īn vīnzarea de recolte.

La īnceput, dijma īn favoarea Bisericii era facultativă, aşa cum mai este şi īn ziua de azi īn Irlanda. Mably pretinde că īn capitularele lui Carol cel Mare nu există nici o dispoziţie care să impună dijma īn mod explicit; dijma era plătită preotului la fel de bine ca şi vrăjitorului. Agobard, arhiepiscopul de Lyon din secolul al IX-lea, deploră amarnic faptul că dijma ecelziastică nu era plătită cu aceaşi exactitate ca şi cea dată pentru tempestaires (tempestarii), vrăjitori care aveau capacitatea să trimeată furtuna şi să alunge vijeliile. La sinodul din Frankfurt care a avut loc īn anul 794 īn decursul domniei lui Carol cel Mare, s-a făcut uz de diavol pentru a introduce dijma ecleziastică: a fost editat un capitular īn care se spunea că "īn decursul ultimei foamete, au fost găsite spice goale, devorate de demoni, care reproşau că nu a fost plătită dijma." Preoţi şi vrăjitori, Diavol şi Dumnezeu sīnt adeseori aceleaşi personaje cu nume diferite.

Dijma a īncetat să fie facultativă şi a devenit obligatorie īn virtutea maximei feudale: nu există pămīnt fără obligaţii şi dijme. Dijma a fost convertită īntr-un drept de domeniu şi a fost acordată seniorilor laici sau unor clerici care o revindeau seniorilor laici. Dijma dată īn mod voluntar pentru a obţine ajutoare spirituale de la oamenii de Biserică a devenit obligatorie şi a ajuns să fie un impozit opresiv care nu era permis de nici un serviciu: astfel, aurul fin s-a preschimbat īn plumb josnic.

 

V

 Modalităţile de mărire a proprietăţii feudale

Impozitele senioriale, care fuseseră acceptate voluntar, au devenit oneroase şi injuste cīnd baronii feudali au īncetat să-şi īndeplinească rolul de protectori ai vasalilor, arendaşilor şi iobagilor lor. Dar proprietatea funciară a nobilimii, care la īnceput a fost un post militar īncredinţat pentru un timp limitat unui războinic sau un drept īn patajele agricole, s-a mărit prin fraudă şi violenţă, īn primul rīnd pe socoteala bunurilor comune.

Īn admirabilul capitol XXVII din Capital, la care trimit cititorul, despre expropierea populaţiei din mediul rural, Marx a arătat modul brutal şi expeditiv prin care seniorii din Scoţia şi Anglia i-au despuiat pe ţărani de pămīnturile lor. Cu toate că nici o naţiune europeană nu se poate făli să fi hrănit o aristocraţie care să-şi fi īmplinit opera sa de monopolizare a pămīntului cu atīta rapacitate şi ferocitate, totuşi, īn toate ţările civilizate, ţăranii au fost deposedaţi de bunurile şi de drepturile lor seculare. Nobilii şi burghezii au īntrebuinţat toate mijloacele pentru a atinge acest scop valoros şi rentabil. Vom aduce cīteva exemple.

Impozitele şi corvezile deveniseră atīt de exagerate, mai ales după ce nobilimea īncetase să īndeplinească orice funcţie utilă īncīt, pentru a le răscumpăra, ţărănii acceptau să cedeze īn favoarea seniorului o parte din pămīnturile comunale ale satului. Aceste cedări de teritorii, căutate cu aviditate de seniori, păreau a fi īntotdeauna practicate cu ajutorul vicleniei: nobilii corupeau un anumit număr de săteni, care făceau īn aşa fel ca numai ei să facă parte din adunarea generală a satului care vota pentru abandonarea pămīnturilor. Astfel, găsim īn Franţă ordonanţe regale care anulează aceste decizii şi impun restituirea pămīnturilor īn favoarea comunei şi care specifică că nici un act de cedare a bunurilor comunitare nu va fi valabil dacă acest lucru nu este decis de toţi locuitorii adunaţi īn acest scop.

Hoţii bunurilor comunale nu recurgeau īntotdeauna la aceste proceduri parlamentare; adeseori ei puneau stăpīnire pe bunurile comunale prin brutalitate. Īn secolul al XVI-lea, atunci cīnd burghezia fabricantă şi comercială se dezvolta rapid, pămīnturile comunitare au fost jinduite de nobili şi de speculanţii care se īnmulţeau. Populaţia din oraşe creştea şi, pentru a răspunde noilor sale necesităţi, agricultura trebuia să-şi multiplice produsele. Dezvoltarea agriculturii era o preocupare generală. Cu pretextul de a mări suprafeţa pămīnturilor arabile, speculanţii au făcut īn aşa fel ca să fie emise de către regii Franţei ordine prin care să le fie alocat dreptul de a cultiva pămīnturile necultivate: ei s-au zorit să pună pămīnturile comunale īn categoria pămīnturilor necultivate şi să aibă posibilitatea să le scoată din posesia ţăranilor care le-ar fi apărat cu arma īn mīnă. Pentru a īnfrīnge rezistenţa ţăranilor, acaparatorii au chemat īn ajutorul lor forţă armată a Statului, pe care, printre alţi regi, Henri al IV-lea, regele mīncării "găina din oală" [poule au pot], le-a pus la dispoziţie.

Pentru a pune mīna pe pămīnturile posedate de sate, nobilii au folosit modalităţi care erau aproape de sīcăiala gratuită: ei pretindeau că lanurile posedate de ţărani nu corespundeau cu titlurile de proprietate ale acestora, ceea ce era absolut exact īn multe cazuri; ei revendicau verificarea drepturilor de proprietate şi confiscau orice surplus īn favoarea lor. Procedeele lor erau revoluţionare: ei anulau titlurile pe care şi le dăduseră īnapoi şi odată ce actul era ars, ţăranul nu mai putea stabili dreptul său de posesie pe cīmpul său, care rămīnea fără proprietar: īn virtutea regulii "nu există pămīnt fără stăpīn", nobilul acapara pămīnturile ţăranilor. Autodafeurile actelor de proprietate din 1789 erau răspunsul dat reprimării actelor de posesiune făcute de nobilii din secolul al XVI-lea.

Acapararea pădurilor a īnceput mai devreme: fără a fi deranjaţi de hīrţoage, seniorii īşi adjudecau proprietatea asupra pădurilor şi a dumbravelor. Ei le īngrădeau şi interziceau ţăranilor să vīneze acolo şi să facă uz de dreptul lor secular de a lua lemne pentru īncălzire şi construcţie. Aceste intruziuni ale nobililor īn pădurile care erau proprietatea comună au creat furii şi au creat revolte teribile īn Europa. Ţăranul din Roman du Rou7) din secolul al XI-lea spune că "seniorii ne fac numai rău. Ei au tot, sīnt capabili de orice şi ne fac să trăim īn sărăcie şi durere…Pentru ce să ne lăsăm să fim trataţi astfel? Noi sīnt em oameni la fel ca ei, avem aceleaşi emebre, aceiaşi īnălţime, aceiaşi putere de a suferi şi sīnt em o sută īmpotriva unui singur…Să ne apărăm de cavaleri, să ne ţinem īmpreună, nimeni nu va fi stăpīnul nostru şi vom putea să tăiem copacii, să luăm vīnatul īn păduri şi peştele īn iaz şi vom face ce vrem noi īn păduri, la prerie şi īn ape". Revoltele ţărăneşti populare8) care au izbucnit īn mijlocul secolului al XIV-lea īn provinciile din părţile de nord şi centru ale Franţei s-au produs din cauza pretenţiilor emise de nobili de a interzice ţăranilor folosirea pădurilor şi a apelor. Revolte asemănătoare s-au produs īn Germania, īncepīnd cu revoltele ţărăneşti ale Saxonilor īmpotriva īmpăratului Henri al IV-lea pīnă la cele ale ţăranilor din Şvabia care, pe timpul lui Luter, au pus mīna pe arme īmpotriva seniorilor care nu le permiteau să se folosească de ape şi păduri. Revolta din Şvabia a avut o contra-lovitură sīngeroasă īn Alsacia şi Lorena.

Aceste răscoale au obligat seniorii să respecte īn numeroase circumstanţe drepturile de folositor ale ţăranilor, care erau atīt de bine stabilite īncīt La Poix de Fréminville afirma īn 1760 că" chiar īn cazul īn care ţăranii făceau abuz de drepturile lor, acestea nu le puteau fi ridicate fiindcă dreptul de īntrebuinţare al pădurii era considerat drept etern iar fiind etern, acest drept este acordar atīt generaţiei actuale cīt şi succesorilor lor din viitor iar cei care nu sīnt īncă născuţi nu pot fi privaţi de un drept dobīndit ". Dar, burghezii revoluţionari din 1789 nu au avut respectul juristului feudal pentru drepturile ţăranilor; ei au abolit aceste drepturi pentru profitul marelui proprietar funciar.

Dacă seniorii erau obligaţi uneori să se īncline īn faţa drepturilor de īntrebuinţare ale ţăranilor, ei declarau aceste lucruri ca favoruri acordate din bunul lor plac; ei se considerau proprietarii pădurilor, după cum mai tīrziu ei au venit cu pretenţii chiar la la pămīnturile vasalilor lor. Īn Evul Mediu, cīnd un om liber, posesorul unui "allodium"9), căuta o "recomandare", adică apărarea unui om puternic, el īi dădea o bucată de pămīnt , īi jura credinţă şi īşi lua obligaţii pe care trebuia să le satisfacă īn servicii sau īn natură. Cu toate acestea, el rămīnea proprietarul cīmpului său. Dar, īn multe provincii, seniorul feudal se declara stăpīnul pămīntului, adică a ceea ce se află sub suprafaţă, totodată recunoscīnd că ţăranii sau lucrătorii de la moşii deţin proprietatea asupra suprafeţei, adică tot ceea ce acoperă pămīntul: clădiri, plantaţii, copaci, recolte, cu toate că dreptul feudal nu acorda seniorului posesiunea subsolului fiindcă, pentru a exploata o mină pe socoteala sa, seniorul era obligat să obţină autorizaţia regală, care nu era emisă decīt pentru un timp limitat şi pentru plata de procente din venituri. Totuşi, cu ajutorul unor asemenea ficţiuni legale, este posibil ca īn zilele noastre nobilii din Bretania să ceară exproprierea cultivatorilor, care sīnt descendenţi ai celor care au fost vasalii ancestorilor lor.

 

VI

 Servituţile proprietăţii feudale

Revoluţia burgheză din 1789 a creat proprietatea privată a pămīntului: pīnă atunci bunurile funciare din Franţa, cele ale nobililor cīt şi cele ale ţăranilor, erau supuse la drepturi de uzaj prin care erau anulate pentru un timp toate caracteristicile de proprietate particulară. Nu numai pădurile acaparate de către nobili ci şi pămīnturile arabile trebuiau să rămīnă deschise pentru animalele locuitorilor din sat. După terminarea recoltei, pămīnturile deveneau din nou proprietăţi comune iar ţăranii īşi trimiteau acolo animalele la păstorit. Nici viile nu erau scutite de această practică[33]. Nu numai că proprietarii erau obligaţi să-şi dea pămīnturile pentru păstoritul gratuit: ei nici nu aveau dreptul să le cultive după placul lor. Obligaţia lor era să respecte ordinele consilierilor comunali iar pentru a planta vii ei trebuiau să obţină un permis regal. Cu cīţiva ani īnainte de Revoluţie, acest permis nu i-a fost acordat lui Montesquieu, spre marea indignare a enciclopediştilor. Proprietarul avea obligaţii faţă de pămīnt; el nu avea dreptul să lase pămīntul necultivat. Pe data de 13 octombrie 1693, Louis al XIV-lea a emis un ordin regal prin care, īn cazul īn care proprietarii nu īşi cultivau singuri pămīnturile, permitea "oricărei persoane să le īnsămīnţeze şi să recolte roadele, cu obligaţia să se īmpartă cu proprietarul lanului". Această ordonanţă nu făcea decīt să repună īn vigoare un vechi obicei. Coquille spune că " Ţinīnd la binele public şi la ordine…, şefii oraşele noastre au introdusobiceiul prin care oricine are voie să prelucreze pămīntul care altfel nu este munc, fără concesia proprietarului, cu obligaţia să plătească proprietarului partea cuvenită [champart]. Acest impozit nu este de aceeaşi cantitate īn toate locurile, ci depinde de numărul lucrătorilor şi de fertilitatea pămīnturilor; această obligaţie poate fi o treime, un sfert, o cincime sau o şeptime; chestiunea este reglementată conform cutumelor de la faţa locului." (Questions et reponses sur les coutumes de France, § LXXVI)

Proprietatea funciară feudală nu era nimic altceva decīt liberă, după cum nu era individuală ci de familie; proprietarul titular nu avea dreptul să o comercializeze, el fiind numai un uzufructuar īnsărcinat să o transmită descendentului său. Bunurile ecleziastice aveau această calitate dar īn loc să aparţină unei familii, ele erau proprietatea săracilor şi a Bisericii, marea familie catolică: episcopii, călugării şi preoţii care ocupau aceste bunuri funciare nu erau decīt administratorii foarte infideli. Pentru a sustrage bunurile funciare ecleziastice de la impozabilitate, clerul francez a susţinut pīnă la Revoluţie că aceste bunuri nu trebuie considerate ca o proprietate obişnuită ci ca proprietatea nimănui, res nullius, fiindcă aceste bunuri erau proprietate sacră, religioasă, res sacrae, res religiosae. Burghezii revoluţionari au luat aceste cuvinte drept bune: ei au declarat că clerul nu este proprietarul bunurilor ecleziastice, care aparţineau Bisericii; ori termenul grecesc ecclesia, de unde vine termenul "Biserica" [īn franceză, Église], īnseamnă reuniune, adunare, societatea tuturor credincioşilor, care nu este altceva decīt naţiunea īnsăşi; bunurile Bisericii sīnt deci bunuri naţionale. Aceste bunuri au fost naţionalizate după cum au fost socializate de Carol cel Mare care le-a distribuit printre războinicii săi. Imitīndu-l pe Henri al VIII-lea al Angliei, burghezii revoluţionari au pus mīna pe bunurile Bisericii şi au īmpărţit īntre ei proprietăţi care aparţineau săracilor şi naţiunii.

Istoricii liberali şi economiştii burghezi au atacat cu furie aceste servituţi īn mod intenţionat, pe care Neufchāteau le denumea "pete de rugină feudală", dar care erau vestigii ale comunismului primitiv şi care aduceau o anumită bunăstare ţăranilor care nu mai trebuiau să cunoască ziua īn care proprietatea particulară burgheză va īnlocui proprietatea feudală.

 

VII

 Legenda revoluţiei din 1789 

Istoricii şi politicienii burghezi, aceşti neruşinaţi falsificatori ai istoriei, au fabricat din tot ce le-a venit īn cale o legendă despre revoluţia din 1789: ei pretind că această revoluţie a avut loc spre profitul ţăranilor şi le-a dat pămīnturi. Dacă ar fi să-i ascultăm, s-ar putea crede că proprietatea ţărănească nu ar fi existat īnainte iar pentru a apare, ar fi fost necesar să aştepte vīnzarea bunurilor naţionale şi partajul bunurilor comunitare. Această gigantescă lichidare de teritorii, care este o repetare pe o scară mai mare a celei efectuate īn secolul al XVI-lea de Henri al VIII-lea al Angliei, a adus cīştiguri mai ales speculanţilor şi burghezilor, care au profitat de ocazie pentru a se īmbogăţi pe socoteala nobilimii şi a clerului, de a-şi mări bunurile şi de procura domenii frumoase la preţ convenabil. Dar acest fenomen nu a mărit simţitor numărul micilor proprietari, aşa cum constată acest lucru Léonce de Lavergne īn lucrarea sa Économie rurale. Necker spune că, de fapt, īn Franţă vechiului regim "existau imens de multe mici proprietăţi rurale". Arthur Young scria că "numărul micilor proprietari este atīt de prodigios īncīt cred că include o treime din regat." F. de Neufchateau asigură că "īn departamentele care formează sénatorerie10) din Dijon, pămīnturile sīnt īmpărţite printre majoritatea locuitorilor: puţini sīnt acei care sīnt privaţi de proprietatea funciară." Aceste proprietăţi nu erau create de scurtă vreme fiindcă, după cum spune F. de Neufchateau, pămīnturile lor sīnt segmentate la infinit, īn urma partajelor de după deces, timp de mai multe generaţii"[34].

Revoluţia din 1789 nu a creat mica proprietate; dar dacă, īn urma acestui eveniment, Revoluţia nu a fost dat pămīnt ţăranilor, ei au fost despuiaţi de o parte din bunurile lor comunale şi deposedaţi de drepturile lor de uzaj pe pămīnturile nobililor şi ale burghezilor: dreptul de a spicui, de a păstori īn păduri, de a păşuna gratuit pe pămīnturile arabile după recoltă şi alte drepturi la fel de importante pentru bunăstarea lor. Revoluţia nu a fost făcută decīt pentru profitul proprietarilor mari şi mijlocii, aristocraţi şi burghezi.

Nobilii au dat dovadă de o rară lipsă de inteligenţă neīnţelegīnd că prin compensarea pentru sacrificiul unor privilegii īnvechite, mai mult fictive decīt reale, revoluţia burgheză urma să-i elibereze de obligaţii feudale a căror abolire a fost invocată chiar de ei şi care, conform expresiei curente din secolul al XVIII-lea, anulau după recoltă caracterul de proprietate privată pentru a le conferi caracterul de de proprietate comună. Cu toate că făcea critici severe şi juste īn legătură cu păşunatul gratuit, Duhamel de Monceau, un agronom dinainte Revoluţiei care se opunea introducerii oricăror noi cultivări, mai spunea: "Totuşi, aşa cum sīnt de părere că vechile obiceiuri trebuie respectate pīnă la un anumit punct, mi se pare că singurul mijloc de a repune īn vigoare agricultura ar fi cel de a declara că fiecare proprietar ar putea să sustragă de la păşunatul gratuit a treizecea parte din domeniul său"[35]. Legea din 28 septembrie 1791 despre Bunurile şi uzanţele rurale īi autoriza pe proprietari să sustragă de la păşunatul gratuit īntregul lor domeniu. Acest atentat īmpotriva drepturilor lor seculare a avut aceaşi puternică influenţă ca şi abolirea monarhiei şi constituirea civilă a clerului pentru a-i face pe ţăranii din regiunea de sud, din Auvergne, Anjou, Poitou, Vendée, Bretania şi Alsacia să se răzvrătească īmpotriva Revoluţiei [36].

Atunci cīnd au intrat īn "fourgoanele străinului", emigraţii au reluat posesia pămīnturilor lor nevīndute, eliberate de obligaţiile feudale care le blocau; ei au făcut īn aşa fel ca Statul să le plătească mai mult decīt valoare pămīnturilor pe care ei le-au vīndut[37]. Revoluţia nu a scos pămīntul Franţei din ghiarele aristocraţilor; acest lucru este īndeplinit īn fiecare zi de financiarii, industriaşi şi negustori, care sīnt pe cale de a acapara acest pămīnt. Proprietatea funciară, care se centralizează prin expropierea permanentă a micilor cultivatori, nu īntreţine īn luxul cel mai scandalos decīt paraziţi grosolani şi imbecili, care nu au nici virtuţile de războinici ale baronilor feudali şi nici eleganţa şi politeţea curtenilor de la Versailles.

Din cele 49,388,304 hectare supuse impozitului funciar, care reprezenta partea utilizabilă şi productivă a teritoriului Franţei, 2,574,589 hectare sīnt posedate de 5,091,097 de proprietari, sau, īn medie, o jumătate de hectar de fiecare cultivator; pe de altă parte 8,017,542 de hectare sīnt monopolizate de 10,482 de nobili īmburgheziţi şi de burghezi care au devenit milionari, sau 764 de hectare pentru fiecare parazit. Adunarea care īn 1871 a rupt din trupul Franţei provincia Alsacia şi Lorena, a īnmīnat (predat) prinţilor de Orléans 33,000 de hectare. Conform unui zvon demn de credibilitate, familia Rothschild deţine mai mult de 200,000 de hectare[38].

Petecele de pămīnt din teritoriul naţional lăsate ţăranilor nu sīnt suficiente pentru a le oferi mijloace de existenţă dar ei le lipesc de cīmpuri şi astfel permit proprietarilor capitalişti să aibă la dispoziţie īntotdeauna lucrători zilieri care să le cultive bunurile. Īnainte de Revoluţie, īntr-un mare număr de provincii, pentru a-şi procura lucrători īn sezoanele de recoltă şi īn decursul anului, proprietarii erau obligaţi să-i cazeze īn domeniile lor, īn căsuţe la care erau anexate la cīmpuri de unul sau două hectare. Aceste mici ferme, concesionate lucrătorilor īn schimbul unui anumit număr de zile de muncă, erau denumite manouvreries[39]. Fărīmiturile de pămīnt ale ţăranilor moderni au rolul manouvreries-lor din secolul trecut, cu diferenţa că ţăranii trebuie să le plătească din banii lor.

Pămīnturile centralizate sīnt date īn arendă sau sīnt cultivate pentru societăţi financiare de către agronomi care sīnt la curent cu progresele ştiinţei şi tehnicii agricole; dar o parte din pămīnturile monopolizate de paraziţi sīnt transformate pentru distracţia lor īn teritorii de vīnătoare, unde fazanii şi iepurii gonesc ţăranii.

Īn loc să pună proprietatea la dispoziţia ţăranului, Revoluţia o īndepărtează prin permanenta creştere a preţurilor pentru pămīnt şi prin sumele de rentă funciară ale paraziţilor.

  1789 1815 1859 1884
Preţul mediu de hectar .................... 400 fr. 600 fr. 1,000 fr. 1,800 fr.
Renta funciară pe hectar ...............   12 fr.   18 fr.      30 fr.      54 fr.

Cifrele pentru 1789 sīnt furnizate de Forbonnais şi Lavoisier; cele din 1815 şi 1859 de L. de Lavergne iar cele din 1884 sīnt stabilite după evaluarea fiscală care estimează preţul mediu al unui hectar la 1,800 fr.; rămīnem īn limitele adevărului dacă luăm īn consideraţie īn ziua de azi acest preţ mediu la 2,000 de franci şi renta funciară de 60 de franci de hectar. Lavergne calculează la 3% suma rentei funciare[40].

 Īn decursul unui secol, proprietatea rurală şi-a mărit valoarea financiară de mai mult de cinci ori. Această enormă exagerare a preţului pentru pămīnt este cauza principală, dacă nu singura cauză a crizei permanente a agriculturii. Ţăranul nu mai poate cumpăra pămīntul fără să īmprumute, fără ca să se dea pe mīinile cămătarului pe toată durata vieţii sale. El nu este proprietar decīt cu numele; nu el este cel care posedă cīmpul său ci bancherul său. Ţăranul munceşte numai pentru a plăti dobīnzile datoriei sale, care creşte pe măsură ce el o achită.

Profiturile proprietarului parazitar cresc numai datorită faptului că cīştigurile cultivatorului se micşorează. Chiria pe pămīnt pe care o plăteşte ţăranul, pentru care burghezii au făcut Revoluţia, este mai apăsătoare decīt cea pe care o plătea lucrătorul din Evul Mediu fiindcă seniorul feudal rămīnea asociat la riscurile lucrătorului iar arenda sa funciară nu era o sumă invariabilă şi fixată dinainte ci era o parte din recoltă, bună sau rea. Adeseori, īn anii de lipsuri, seniorul feudal era obligat să-i procure ţăranului seminţe, furaje şi animale īn loc să primească arendă de la el.

Olivier de Serres, care scria īntr-o perioadă īn care nobilimea curteană se străduia să īnrăutăţească condiţiile de arendare a pămīntului, recomanda partajul egal drept cel mai bun sistem de arendă: moşierul furniza jumătate din vite, instrumentele de arătură şi seminţele, lăsīnd īn spicuri o cantitate suficientă de grīu pentru ca arendaşul să-şi poată hrăni animalele de muncă fără plăţi separate. Dar, dacă mergem mai departe īn trecut, găsim condiţii mai bune pentru lucrător. Īn cadrul studiului său despre clasele agricole din Evul Mediu, L. Deslisle citează, printre alte contracte de īnchiriere, contractul arendaşilor cu religioşii de la Saint-Julien de Tours care cedau īn favoarea călugărilor a şasea parte a snopurilor şi, conform altor contracte a zecea şi chiar a douăsprezecea parte[41]. Aceste condiţii nu erau specifice unei provincii fiindcă le găsim de asemeni īn partea de sud a Franţei. Acte datate din 1212 şi 1214 arată că religioşii de la mănăstirea din Moissac īşi dau pămīnturile pentru cultivare ţăranilor liberi şi īşi păstrează numai o treime, un sfert sau chiar o zecime a recoltei. Lagrčze-Fossat, care a studiat aceste acte, observă că "ţaranii tratează de la egal la egal cu religioşii, iar preluarea produselor menţionate īn favoarea celor din urmă nu avea caracterul unui tribut impus ci era negociat dinainte şi era liber convenit" [42]. Īn regiunile viticole, viile erau date īn cultivarea arendaşului: proprietarul prelua jumătatea recoltei şi nu īl putea deposeda pe arendaş şi pe descendenţii săi de pămīntul pe care l-au plantat.

Cartea de conturi a mănăstirii de la Saint-Germain des Prés, publicată de Guérard īn 1844, ne face să pătrundem īn viaţa şerbilor şi a liberilor cultivatori din secolul IX-lea: cīmpurile erau date pentru cultivare nu unor indivizi ci unor comunităţi de ţărani care trăiau şi munceau īn comun, aşa cum a fost menţionat mai sus.

 Pămīnturile mănăstirii erau īmpărţite īn moşii libere care erau cele mai numeroase şi moşii īn servitudine; īn Evul Mediu, pămīntul avea calităţi morale şi putea fi seniorial, vasal sau cu servitute. Arendaşii erau obligaţi sa presteze servicii şi să facă plăţi sub formă de animale, păsări, ouă, legume, muştar şi alte produse de consum şi de folosinţă agricolă cum ar fi draniţe, trestii, lemne, răchită, etc. Guérard a calculat īn bani aproximativa valoare a serviciilor şi a arendelor; el a constatat că hectarul din moşiile libere plătea o rentă de 6f,13 īn corvezi şi 10f,62 īn produse; hectarul din moşiile cu servituţi achita o rentă de 15f,34 īn corvezi şi 6f,46 īn produse. Cultivatorii mănăstirii se ridicau la cifra considerabilă de 10,026, īn mare parte proveniţi din regiunea Germain, dacă trebuie să judecăm după numele lor. Avīnd īn vedere numărul cultivatorilor, condiţiile pe care le aveau ţăranii de la mănăstire trebuie să fi fost aproape regula generală. Care este fermierul din zilele noastre care nu ar fi de acord să-şi schimbe proprietarul capitalist cu călugării din secolul al IX-lea, să ocupe un pămīnt la preţul de 21f,80 hectarul, plătiţi nu īn bani ci īn zile de muncă şi īn produse?[43]

Revoluţia din 1789, care nu s-ar fi putut realiza fără concursul activ şi pasiv al ţăranilor, le-a trădat toate nădejdile: ea a finalizat opera de jefuire al aristocraţiei; ea a despuiat ţăranii fără răsplată de drepturile şi de bunurile lor comunitare, care au fost ţinta asalturilor făcute de nobilime, cler şi burghezie; ea a eliberat proprietatea funciară de servituţile care o legau de comunismul primitiv al gintei şi a īnscăunat proprietatea privată cu dreptul său absolut de a uza şi de a abuza.

Pentru a recupera drepturile lor anulate şi bunurile lor jefuite de nobili, ţăranii s-au implicat īn neliniştea revoluţionară la prima chemare a adunărilor generale: cu o bucurie frenetică, spre marea stupefacţie şi nemulţumire a revoluţionarilor burghezi, ei au incendiat cu bucurie castelele şi pergamentele feudale. Ghearele ghimpoase ale aristocraţilor i-au făcut să cadă īn mīinile īncīrligate ale capitaliştilor.

Ţăranii au fost escrocaţi de revoluţionarii burghezi, aşa cum speculanţii de pămīnturi au furat de la voluntarii Republicii un miliard de proprietăţi ale celor emigraţi după cum le-au promis, aşa cum oamenii simpli au fost trădaţi de Étienne Marcel, eroul burghez. Bătuţi dar niciodată īnvinşi, ţăranii se unesc astăzi sub drapelul roşu al socialismului pentru a īncepe din nou revoluţia socială care īi va expropria pe expropriatori şi care va repara crimele Revoluţiei din 1789.

 

 

 


 

[1]The vision of Piers the Plowman (Viziunea lui Piers plugarul), compusă cu cīţiva ani īnaintea de răscoala ţăranilor din Kent, care pun stăpīnire pe Londra īn 1380, le reaminteşte nobililor de datoriile lor faţă de iobagii şi vasalii care īi hrănesc. Piers īi spune cavalerului:

                                          Ye profre yow so faire
   That I shall swynke, and swete, and sow for us bothe,
   And otheer laboures do for thi love al my lyf-tyme,
   In convenant that thow kepe holik irke and myselve
   Fro wastoures and fro wikked men that this world struyeth.

Cea ce oferiţi voi este atīt de cinstit, Īncīt voi munci şi voi ara şi voi īnsămīnţa pentru amīndoi, Şi pentru dragostea ta voi face şi alte munci cīt voi trăi Cu condiţia ca tu să aperi sfīnta Biserică şi pe mine Īmpotriva pustiitorilor şi a oamenilor răi care mişună īn lume.  [Nota lui Lafargue]

[2]. "Nu spuneţi o asemenea insultă. Blestemat să fie cel care are o inimă laşă  Ne vom ţine tare pe loc  De la noi vor veni bătălia şi loviturile! … Pentru seniorul nostru trebuie să suferim multe dureri  Şi trebuie să īndurăm friguri aspre şi mari călduri  Mai trebuie să pierdem sīnge şi carne  Loveşte cu lancea ta iar cu Durandal,  Spada cea bună pe care Regele mi-a dat-o  Dacă mor, cine o va avea va putea spune  Că a fost a unui nobil vasal" AOI (Cīntarea lui Roland, ediţia Leon Gautier, XCIII şi XCIV).

Cīntarea lui Roland, epopeea populară din Evul Mediu, era adeseori cīntată la īnceputul bătăliilor. La Hastings, īn prezenţă celor două armate, Taillefer, un cavaler normand, a ieşit din rīnduri şi a intonat cīntarea lui Charlemagne şi a lui Roland, "pentru a īnflăcăra curajul soldaţilor", spune William of Malmsbury. El se juca cu spada sa īn timp ce cīnta, o arunca īn aer şi o prindea de vīrf: Normanzii repetau refrenul īn cor şi spuneau cu voce tare: "Doamne ajută!".

Intercalarea AOI!, care se află după fiecare strofă, a exercitat ingeniozitatea filologilor. Această exclamaţie corespunde cu ohé! de la noi, după cum remarcă d-l Gautier şi anunţă terminarea cupletului. Acest lucru provine de la faptul că, probabil, Cīntarea lui Roland era cīntată de doi jongleri, aşa cum īncă īn zilele noastre Kalevala este cīntată de doi runoiat. Unul īncepe să cīnte o strofă pe care altul o repetă, apoi o spune pe a sa, pe care primul o repetă la rīndul său. Această modalitate continuă atīta timp cīt durează poemul, adică adeseori zile şi nopţi īntregi.[Nota lui Lafargue]

[3]. H-S Maine, Village communities, p.84. [Village communities in the East and in the West, 1871]. Această părere a fost emisă īn faţa unei comisii din Camera Comunelor de un avocat, d-l Blamire care, conform afirmaţiilor lui Maine, "era unul jurisconsulţii care cunoaşte foarte īndeaproape proprietatea funciară engleză īn formele sale cele mai rare." [Nota lui Lafargue]

[4]. De Bello Gallico, V, § 14. [Nota lui Lafargue]

[5]. D-l de Molinari, un economist de mare renume, a comparat cu inocenţă īntreprinderile financiare din vremea noastră cu expediţiile piratice din Evul Mediu. Acest lucru īnseamnă a recunoaşte că investiţiile cinstite ale capilor de familie au ca scop numai jaful. Există totuşi o diferenţă: luptătorii feudali īşi riscau propriile lor persoane īn timp ce capitaliştii care aleargă īn masă la prospectele financiare de 10% şi 20% nu riscă decīt capitaluri pe care ei s-au ferit să le creeze. [Nota lui Lafargue]

[6]. "Pămīnturile Gunderhpoor-ilor sīnt īmpărţite īn şase loturi, ceea ce corespunde cu numărul de clanuri care compun tribul. Loturile sīnt trase la sorţi…Odată la trei sau cinci ani, partajele sīnt făcute din nou… Este surprinzător că, la un popor fără legi, aceste tranzacţii nu dau loc la nici o ceartă şi la nici o īncăierarea sīngeroasă. (Mountstuart Elphinstone, An Account of the kingdom of Caubul, 1895) [O descriere a regatului Kabul, 1895]. [Nota lui Lafargue]

[7]. F. Engels, Socialism, utopian and scientific [Socialism utopic şi ştiiţific]. Vezi remarcabilul apendice despre Marcă. [Nota lui Lafargue]

[8]. După bătălia de la Poitiers (1356), soldaţii celor două armate s-au găsit fără lucru, s-au asociat şi au făcut război pentru buzunarul lor. După tratatul de la Brétigny (1360), care l-a repus īn libertate pe regele Jean, prizonier al Englezilor, trupele ambelor părţi au fost eliberate; acestea s-au organizat īn bande şi au prădat ţinutul rural. O bandă funcţiona īn Nord; o altă bandă mai mare, comandată de Talleyrand-Périgord, a coborīt pe valea Rhon-ului şi a făcut ravagii īn Provence. Această bandă a trecut pe la Avignon, unde Papa i-a tratat regeşte pe şefi şi le-a dat absolvire mercenarilor, care nu erau deloc īngrijoraţi, precum şi un cadou de 500,000 de libre. Această bandă lua bani de răscumpărare de la oraşe şi făcea ravagii īn mediul rural. [Nota lui Lafargue]

[9]. Uneori era chemat un războinic străin. Fors-urile (obiceiurile) din Béarn īncep prin următoarea declaraţie de independenţă: A quelts son loe fors de Bearn: en los quo ans fé mentiou qué antiquement en Bearn no havé Senhor . (Iată cutumele din Béarn; ele menţionează că vremurile īndepărtate nu era senior la Béarn). Dar locuitorii din Pau l-au ales ca senior pe timp de un an fiindcă aveau nevoie de un şef militar, după ce au auzit cum se laudă singur un cavaler din Bigorre. Adunarea populară i-a cerut să respecte cutumele pe care el le īncălca şi a fost omorīt fiindcă a refuzat să asculte. [Nota lui Lafargue]

[10]. L. Deville, Études historiques sur Tarbes (Bulletin de la Société académique des Hautes Pyrénées, 6e année, 2e livraison, 1861). [Nota lui Lafargue]

[11]. Gomme, Village community [Comunitatea sătească, 1890]. [Nota lui Lafargue]

[12]. Aceste loturi de pămīnt primeau uneori numele meseriilor care au fost răsplătite pentru că au fost practicate spre beneficiul comunităţii. Maine spune că "īn mai multe parohii din Anglia există bucăţi de pămīnt din terenurile comunale care, din vremuri străvechi, poartă umele unei meserii; adeseori există această credinţă populară că dacă individul care nu practică meseria cu care este denumit pămntul său, el nu-l poate poseda īn mod legal". (Village communities) [H-S Maine, Village communities in the East and in the West (Comunităţile săteşti īn est şi vest), 1871] [Nota lui Lafargue]

[13]. "Cei din grupul Basutos se reunesc īn toţi anii pentru a ara şi īnsămīnţa cīmpurile şefului lor şi a primei sale soţii. Sute de bărbaţi aliniaţi īn linie dreaptă īşi īnclină simultan mattocq (tīrnăcoapele): tot satul participă la susţinerea şefului." (Casalis, Les Basutos) [Eugene Casalis, Les Basutos ou vingt trois années de séjour et d'observations au sud de l'Afrique (Populaţia Basoutos sau 23 de ani de şedere şi observaţii īn sudul Africii), 1859]. [Nota lui Lafargue]

[14]. Iată formula de īntronare a regilor antici ai Aragonului, care cu mici excepţii, trebuia să fie şi cea a regilor franci: "Noi, cei care īn mod individual sīnt em egali cu tine, te facem regele nostru, cu condiţia să respecţi obiceiurile noastre; dacă nu, nu." [Nota lui Lafargue]

[15]. Boucher D'Argis, Code rural ou Maximes et rčglement conēernant les biens de campagne [Cod rural sau Maxime şi regulamente despre bunurile de ţară]; 1774 ediţia a treia; cap. VI, § 2. [Nota lui Lafargue]

[16]. Īn limbile romane, cuvīntul baron, prima denumire a baronilor feudali, avea semnificaţia de om puternic, de războinic curajos, ceea ce arată bine caracterul esenţial militar al feudalităţii. Vasal a avut de asemenea sensul de brav, curajos. [Nota lui Lafargue]

[17]. Vitry, legatul lui [Papa] Inocenţiu al III-lea, care a predicat īn Belgia şi Germania cruciada īmpotriva Albigenilor, a scris: "Cu toate titlurile şi demnităţile, seniorii nu īncetează să meargă la prădat şi d practica meseria de hoţ şi vagabond, făcīnd ravagii īn ţinuturi īntregi prin incendii…". Obiceiurile clericale nu erau nici mai bune şi nici mai rele: arhiepiscopul din Narbonne de la sfīrşitul secolului al XII-lea alerga pe cīmpuri cu preoţii şi arhidiaconii, vīnătorind animalele, jefuind ţăranii şi violīnd femeile. El ţinea īn solda sa o bandă de mercenari din Aragon pe care īi īntrebuinţa pentru a face să i se plătească răscumpărarea ţării. Episcopii şi călugării ţin "mult la femei albe, vin roşu, haine bogate şi cai frumoşi, trăind īn belşug, īn timp ce Dumnezeu a dorit să trăiască īn sărăcie" spune un trubadur. [Nota lui Lafargue]

[18]. La Poix de Freminville, Traité général du gouvernement des biens des communautés d'habitants [Tratat general de guvernare a bunurilor din comunităţile de locuitori], Paris 1760. [Nota lui Lafargue]

[19]. "Seniori baroni, fără gīnduri rele;  Fiindcă Dumnezeu vă roagă, nu fugiţi,  De frică să nu se cīnte despre voi cu răutate  Este mai bine să murim īn luptă  Īntre noi, este sigur că vom muri  După această zi nu vom mai fi printre cei vii  Dar vă asigur de un lucru  Sfīntul paradis va fi deschis pentru voi Līngă cei sfinţi veţi sta." [Nota lui Lafargue]

[20]. Citat de către H-F Rivičre, Histoire des institutions de l'Auvergne, 1874. [Histoire des institutions de l'Auvergne contenant un essai sur le droit public et le droit privé dans cette provence, Paris, Leboyer 1874, 2v.] [Nota lui Lafargue]

[21]. Arhiepiscopul este un cavaler foarte bun:  Nu este cinva mai bun pe pămīnt, sub cer  Ştie să lovească bine cu lancia şi cu spada.  Francezii spun: iată marele curaj!  Cu arhiepiscopul crucea este īn siguranţă.  Să-i plăaă Domnului ca Charles [Carol cel Mare] să aibă mulţi ca el. AOI [Nota lui Lafargue]

[22]. Sweyn, fiul lui Godwin şi fratele lui Harold a răpit o femeie religioasă şi a comis o crimă īntr-un moment de pasiune; pentru a-şi potoli regretele, al s-a condamnat singur să plece desculţ la Ierusalim. William of Salisbury spune că el a īndeplinit cu rigoare acest pelerinaj penibil, dar a murit. [Nota lui Lafargue]

[23]. Pépin din Héristal, nepotul lui Pépin cel Scurt şi Carol cel Mare, care trebuiau să fie iertaţi pentru uciderea lui Dagobert şi pentru uzurparea lor, au fost protectori ai bisericii. Dar Charles Martel, tatăl lui Pépin cel Scurt, īl jefuieşte cu brutalitate de bunurile sale. Pentru a povesti acest fapt, cronicul se foloseşte de termenul a se socializa. Karolus, plurima juri ecclesiastica detrahens, paedis fiso sociavit, ac deinde militibus dispertivit (En chronico Centutensi, lib. II). [Nota lui Lafargue]

[24]. LATRUFFE-MONTMEYLIAN, Du droit des communes sur les biens communaux, Paris 1825. Montmeylian este unul din puţinii scriitori din Franţa care a avut curajul să apare bunurile comunale īmpotriva rapacităţii burgheze. [Nota lui Lafargue]

[25]. Olivier de Serres, īn lucrarea sa Théātre de l'agriculture et du mesnage des champs, īl sfătuia pe proprietarul funciar să producă tot ceea ce ei consumau şi să-şi fabrice hainele cu produsele exploataţiei lor īn loc să vīndă aceste produse şi să stabilească preţul de vīnzare al obiectelor fabricate īn altă parte: el recomanda ca īn fiecare exploataţie agricolă să existe o măcelărie, o brutărie, o filatură, etc. De fapt, economia feudală nu cunoaşte producţia mercantilă, nici circulaţia mărfurilor, fenomene care sīnt caracteristice economiei burgheze. [Nota lui Lafargue]

[26]. Īn actul de donaţie făcut īn anul 728 de către contele Éberhard īn favoarea mănăstirii de Morbach, sīnt menţionate patruzeci de femei care lucrează la gineceu. [Nota lui Lafargue]

[27]. Fors de Bigorre3) porunceşte ca oamenii liberi să aibă pace şi să meargă de trei ori pe an la cărăuşia contelui. [Nota lui Lafargue]

[28]. Motivele menţionate de contele de Gasparin sīnt interesante şi merită să fie citate, fiindcă ele pot fi aplicate la munca proletariatului:

"Sistemul de corvezi este obligaţia de a da iobagului pentru existenţa sa o anumită bucată de pămīnt ca s-o cultive pe contul său propriu, cu obligaţia sa de a rezerva īn favoarea proprietarului un anumit număr de zile de muncă drept plată pentru acest avantaj…Interesele stăpīnului şi ale iobagului se separă , fiecare din ei preia o individualitate; iobagul ştie că munca pe care o prestează pe pămīnturile care īi sīnt concesionate este siguranţa bunăstării sale, īl face mai activ pentru ca el să devină mai productiv…Este acest lucru valabil cu privire la zilele pe care consacră seniorului? Mīinile care erau libere trei zile pe săptămīnă redevin sclave īn celelalte trei zile. Şerbul īnvaţă să facă distincţia īntre lucrurile pe care le face pentru el sau pentru stăpīnul său şi această distincţie este fatală pentru cel din urmă…Apare sistemul de īnjumătăţiri. Dacă facem comparaţia īntre sistemul de īnjumătăţiri cu corvada, este uşor de văzut că métayage-ul [ īnjumătăţirea] este mult mai avantajos pentru proprietar. Īn sistemul de īnjumătăţiri, colonul nu poate distinge care va fi profitul său sau al stăpīnului său şi această imposibilitate īl forţează să aplice peste tot aceeaşi evaluare; īn cazul īn care terenul pe care īl cultivă este proporţional cu forţele sale, el trage [toate] profiturile la care se poate spera īntr-un stadiu dat al dezvoltării industriei agricole." (Le Métayage, publicat cu concursul ministerului agriculturii). [Nota lui Lafargue]

[29]. Īn dreptul feudal, prin acest termen se īnţelege īntrebuinţarea impusă a unui obiect care aparţine seniorului şi care cauzează plata unei taxe. De exemplu, folosirea unui cuptor sau a unui animal producător. [Nota lui Lafargue]

[30]. BOUCHER D'ARGIS, Code rural, cap XV, Despre banalităţi. [André-Jean Baptiste Boucher d'Argis, Code rural ou maximes et reglčments conēernant les biens de campagne, (Paris, Prault, 1774), v.1, p.94] [Nota lui Lafargue]

[31]. Un statut sinodal din 1529 interzice ca "īn biserici sau īn cimitirele ancestorilor să fie făcute vreun fel de sărbători, dansuri, jocuri, reprezentaţii şi alte adunări ilegale; fiindcă porunca Bisericii este să-l slujească pe Dumnezeu şi nu să facă asemenea prostii." Dar, se pare că acest statut a fost puţin respectat fiindcă publicaţia Mercure de France din septembrie 1742 menţionează că īn dioceza Besanēon, ziua de Paşti era sărbătorită o dansatoare cu numele de Bergerette, a cărei activitate era reglementată chiar de statuturile Bisericii: se dansa īn cinstea ei in medio navis ecclesiae; după dans, se benchetuia cum vino rubro et claro. Bonnet, īn lucrarea sa Istoria dansului, spune că īn ziua sfīntului Martial locuitorii din Périgord dansau īn biserică īn timp ce se cīntau cīntările. La sfīrşitul fiecărei strofe se cīnta:

                 San Marceou, pregas per nous,
                 E nous espingarem per vous.

(Sfinte Martial, roagă-te pentru noi iar noi vom dansa pentru domnia voastră) [Nota lui Lafargue]

[32]. Thorold Rogers, Economical interpretation of history [Sursa citată este James E.Thorold Rogers, Economical interpretation of history, Lectures delivered in Worcester College Hall, Oxford, 1887 – 1888, (NY, Putnam, 1888)]. [Nota lui Lafargue]

[33]. Īn lucrarea sa Voyage agronomique din 1806, Franēois de Neufchateau citează un memoriu publicat īn 1763 de Societatea de economie rurală din Berne unde se află plīngeri amare că după vīnzare, vpodgoriile trebuie să rămīnă deschise pentru oi, "pentru a le păstori ca īntr-o păşune comună". [Nota lui Lafargue]

[34]. F. de Neufchateau, Voyage agronomique dans la sénatorerie de Dijon; 1806. [Nota lui Lafargue]

[35]. Duhamel de Monceau, Éléments d'agriculture, 1762. [Nota lui Lafargue]

[36]. Importanţa păşunatului gratuit nu poate fi exagerată atunci cīnd citim ceea ce spune despre acest subiect un agronom din aceea epocă: "Aceasta este o resursă preţioasă pentru o infinitate de mici proprietari care, nefiind īn stare să-şi hrănească animalele cu produsul propriului lor pămīnt, le hrănesc īndeajuns prin faptul că le duc la păşunat timp de şase pīnă la şapte luni pe pămīnturile necultivate ale comunei. Nu există sate īn care fiecare locuitor, care chiar dacă nu are proprietate funciară să nu aibă una sau două vaci, cinci sau şase oi şi uneori un cal. Cu aceste animale, ei au lapte,unt şi brīnză cu care se hrănesc şi līnă din care să-şi facă ciorapi, căciuli [bonete] şi stofe obişnuite; balega nefolosită de ei din lipsă de pămīnturi este vīndută iar īn cursul iernii ei nu trebuie decīt să cumpere nutreţuri seci cu banii economisiţi din salariul de tot anul". (G. DESCHENES, Mémoire sur la vaine pāture et les jachčres (Memoriu despre păşunatul gratuit şi pămīntul necultivat), vol. V din Memoriile publicate de Societate de agricultură a departamentului Seine; anul XI). [Nota lui Lafargue]

[37]. Expunerea de motive a legii pentru indemnizarea de un miliard propusă pe 3 Ianuarie 1825 de d-l de Martignac estimează exact la 987,819,968 de franci valoarea totală a bunurilor nobile vīndute. [Nota lui Lafargue]

[38]. Următoarea tabelă arată distribuirea aproximativă a proprietăţii funciare; această tabelă a fost stabilită după clasificarea oficială a cotelor funciare din 1884.

DESEMNAREA CATEGORIILOR NUMĂRUL de COTE NUMĂRUL de proprietari SUPRAFAŢA supusă la impozit NUMĂRUL mediu de hectare posedat de către proprietar
PROPRIETATE FOARTE MICĂ
 Sub un hectar ......................
 De la 1 la 2 hectare ..............
 De la 2 la 5 hectare ..............
 
8.585.323
1.841.045
1.894.128
 
5.091.097
1.091.740
1.123.218
Hectare.
2.574.589
2.636.867
6.010.847
Hectare.
0.50
2.41
5.35
PROPRIETATE MICĂ
 De la 5 la 10 hectare ............
 
892.887
 
529.482
 
6.254.142
 
11.81
PROPRIETATE MEDIE
 De la 10 la 30 hectare ...........
 De la 30 la 50 hectare ...........
 
627.860
110.812
 
372.321
65.711
 
10.281.515
4.214.745
 
27.61
64.14
PROPRIETATE MARE
 De la 50 la 100 hectare ..........
 
73.503
 
43.587
 
5.059.217
 
116.08
PROPRIETATE FOARTE MARE
 De la 100 la 200 hectare .........
 Peste 200 hectare .................
 
31.567
17.676
 
18.719
10.482
 
4.338.240
8.017.542
 
231.75
764.88
 
Total ......
 
 
14.074.801
 
 
8.346.357
 
 
49.388.304
 
 
 
 
 

[39]. Pentru a fi siguri de zilieri sau de muncitorii manuali zilieri (manouvriers), după cum erau numiţi, proprietarii funciari erau obligaţi să-i stabilească pe pămīnturile lor. Obiceiul era atīt de generalizat, chiar şi după Revoluţie, īncīt Perthuis, īn lucrarea sa Memoriu despre arta perfecţionării construcţiilor rurale, oferă planul uneia din aceste locuinţe de ţărani, compusă dintr-o cameră care dă pe de o parte spre grajd şi pe de altă parte spre o mică lăptărie; această locuinţă mai avea şi un mic cabinet pentru a pune īn stare de vīnzare produsele micii culturi (līnă, cīnepă, etc.) sau pentru ca să-şi poată exercita profesiunea. "Īn mod obişnuit muncitorii manuali zilieri primesc o suprafaţă de aproximativ două pogoane (īn jur de un hectar şi un sfert arat) īn care plasamentul casei şi a dependenţelor ocupă o jumătate de pogon... Muncitorii manuali zilieri nu aveau stimă pentru muncile īn care nu li se dădeau pămīnturi... Două vaci şi uneori un cal sīnt toată turma muncitorului manual zilier, care īi este furnizată de proprietarul său drept şeptel mort." (Memoriu publicat īn volunul VII al Societăţii de agricultură al departamentului Seine; anul XIII). [Nota lui Lafargue]

[40]. L.de Lavergne, Économie rurale de France depuis 1789. [Nota lui Lafargue]

[41]. LÉOPOLD DELISLE, Étude sue la condition de la classe agricole au moyen āge, du dixičme au quinzičme sičcle, en Normandie, 1851. [Nota lui Lafargue]

[42]. A. Lagrčze-Fossat, Études historiques sur Moissac, 1872. [Nota lui Lafargue]

[43]. Polyptyque de l'abbé Irminon, ou dénombrememt des manses, des serfs et des revenus de l'abbaye de Saint-Germain des Prés, sous le regne de Charlemagne, publicat de GUERARD īn 1844. [Polipticul stareţului Irminon sau micşorarea proprietăţilor funciare, a şerbilor şi a veniturilor mănăstirii Saint-Germain des Prés sub domnia lui Carol cel Mare]. [Nota lui Lafargue]

 


 

 

1)Termenul francez "alleu" provine de la "allodium" īn latină - proprietate posedată fără obligaţii sau īndatoriri faţă de seniorul feudal.  [Nota trad.]

2) Coutumes du Beauvaisis - importantă antologie juridică a practicilor juridice din regiunea Beauvaisis, din centrul Franţei. [Nota trad.]

3) Fors de Bigorre - compilaţie de obiceiuri care reglementau viaţa īn domeniul conţilor de Bigorre din Gasconia. Compilaţia a fost realizată de Bernard Roger de Foix (962 -1034/38) şi fiul său Bernard II conte de Bigorre (1014-1077). Vezi J. Fourgous (ed.), Les Fors de Bigorre, (Bagneres-de-Bigorre, 1901).  [Nota trad.]

4) Métayage - modalitate de exploatare agricolă īn cadrul căreia proprietarul şi lucrătorul agricol īmpart īntre ei recolta sau profitul conform unui acord prealabil dintre ei. Metayage-ul este obiectul unui număr de lucrări academice şi politice īn secolele XIX-XX. [Adrien de Gasparin, Mémoire sur le métayage, (Lyon: Barret, 1832)].  [Nota trad.]

5) Gabelle - impozit pe sare pe timpul Vechiului Regim din Franţa  [Nota trad.]

6) Īn original, maréchaussée - forţă publică menită să menţină ordinea publică īn Vechiul Regim din Franţa; forma preliminară a jandarmeriei.  [Nota trad.]

7) Roman de Rou ("Romanul cavaleresc al lui Rollo") - naraţie care descrie istoria provinciei Normandia de la īnceputuri pīnă la lupta de la Tincheray din 1106 şi care menţionează multe amănunute despre viaţa eroilor săi.  [Nota trad.]

8) Īn original, "Jacquerie" - revolta populară a ţaranilor din regiunea de nord a Franţei din anul 1368, īn decursul războiului de o sută de ani (1337-1453). [Nota trad.]

9) Allodium - pămīnt liber de obligaţii juridice [Nota trad.]

10). Sénatorerie - īn perioada primului Imperiu al lui Napoleon, districte distribuite senatorilor īn care aceştia aveau anumite drepturi, inclusiv asupra uzufructului. [Nota trad.]