Karl Marx

Marx Engelsille

1862


Kirjoitettu: 9. elokuuta 1862
Suomennos: © Timo Koste, Vesa Oittinen
Lähde: Marx–Engels. Kirjeitä, s. 135. Kustannusliike Edistys, Moskova (1976).
Skannaus, oikoluku, HTML: Joonas Laine


 

Macnhesteriin

[Lontoo], 9. lokakuuta 1862

...Mitä tulee maankorkoteoriaan, niin minun on tietysti ensin odotettava Sinun kirjettäsi. Yksinkertaistaakseni kuitenkin »väittelyä», kuten Heinrich Bürgers sanoisi, esitän seuraavaa:

I. Ainoa, mikä minulla on teoreettisesti todistettavana, on absoluuttisen maankoron mahdollisuus loukkaamatta arvolakia. Tämä on se asia, jonka ympärillä teoreettinen kiista pyörii fysiokraateista meidän päiviimme asti. Ricardo kieltää tämän mahdollisuuden; minä myönnän sen. Väitän samalla, että hänen kiistämisensä perustuu teoreettisesti väärään A. Smithiltä omaksuttuun dogmiin — tavaroiden kustannushintojen[1] ja arvojen oletettuun samuuteen. Edelleen väitän, että kun Ricardo esittää kuvaavan esimerkin, hän edellyttää aina tilannetta, jossa joko ei ole kapitalistista tuotantoa taikka (tosiasiallisesti tai juridisesti) sitten ei ole maanomistusta. Mutta kysymys on nimenomaan siitä, että tutkitaan lakia silloin, kun nämä seikat vallitsevat.

II. Mitä absoluuttisen maankoron olemassaoloon tulee, niin se olisi kysymys, joka pitäisi ratkaista kunkin maan osalta tilastollisesti. Kuitenkin pelkästään teoreettisen ratkaisun tärkeys ilmenee siitä, että 35 vuoden ajan ovat tilastontekijät ja yleensä käytännönmiehet pitäneet kiinni absoluuttisesta maankorosta, ja (ricardolaiset) teoreetikot yrittäneet todistaa sen olemattomaksi varsin väkinäisin ja teoreettisesti heiveröisin abstraktioin. Tähän mennessä olen aina havainnut, että kaikissa sellaisissa kiistoissa teoreetikot ovat alituiseen väärässä.

III. Osoitan, että, edellyttäen jopa absoluuttisen maankoron olemassaolon, ei siitä millään muotoa seuraa, että huonoin viljelty maa tai huonoin kaivos antaisi kaikissa olosuhteissa maankorkoa; vaan että on sangen mahdollista, että näiden on myytävä tuotteensa markkina-arvoon, mutta alle niiden yksilöllisen arvon. Todistaakseen päinvastaisen olettaa Ricardo aina — mikä on teoreettisesti väärin — että kaikissa markkinaolosuhteissa määrää epäsuotuisimmissa oloissa tuotettu tavara markkina-arvon. Sinä olet vastustanut tätä oikein jo »Deutsch-Französische Jahrbücher» -julkaisussa.[2]

Sen verran on näin jälkikäteen maankorosta...

 


Viitteet:

[1] Ks. Marxin kirje Engelsille 2. elokuuta 1862 (kohta). Toim.

[2] Friedrich Engels. »Umrisse zu einer Kritik der Nationalökonomie». Toim.