Marxistisk Internet Arkiv: Dansk afdeling

Hvad er fascisme – og hvordan kan den bekæmpes

Leon Trotskij (1930-34)


Oversat fra engelsk efter Fascism – What it is and how to fight it af Vagn Rasmussen, Jens Riis Bojsen og Åge Skovrind. Udgivet på dansk af Socialistisk Arbejderforlag 1993. ISBN 87-87602-86-5. Bogen indeholder desuden forord og efterskrift af Ernest Mandel.

Overført til Internet af Jørn Andersen for Marxisme Online, 1996.


Leon Trotskij, den russiske revolutionsleder, så fascismen vokse frem i 1930'erne. Med blændende klarhed forstod han den trussel, som bankede på døren i Europa. Hans advarsler og analyser, hans appel om en arbejderfront mod fascismen og hans bidende. kritik af de stalinistiske og socialdemokratiske lederes svigten indtager en fremtrædende plads i hans forfatterskab, hvoraf kun et lille uddrag af de vigtigste artikler er medtaget i denne bog. Trotskijs artikler om fascismen er igen blevet brændende aktuelle i dagens Europa, hvor racisme og fascisme vinder frem i skyggen af voksende arbejdsløshed og økonomisk krise.

 

De første fem artikler er skrevet ud fra kampen mod nazismen i Tyskland; de sidste to ud fra kampene i Frankrig 1934, hvor fascisterne bl.a. mobiliserede til en storm mod parlamentet – som imidlertid blev slået tilbage af parisiske arbejdere.

 

Indhold

Hvordan Mussolini sejrede (jan. 1932)

Den fascistiske fare truer i Tyskland (1930)

For en arbejderenhedsfront mod fascismen (dec. 1931)

En æsopisk fabel (jan. 1932)

Borgerskabet, småborgerskabet og proletariatet (sept. 1932)

Frygter småborgerskabet revolutionen? (1934)

Arbejdermilitsen og dens modstandere (1934)

Noter