Пабло Неруда

Проклетство


Првпат објавено: Pablo Neruda, España en el corazón. Himno a las glorias del pueblo en la guerra: (1936–1937). Santiago, Ediciones Ercilla, 1937.
Извор: Струшки вечери на поезијата
Техничка обработка: Здравко Савески
Онлајн верзија: јуни 2022Се колнам: од твојата пресушена уста ќе се вивнат
зрната леб, истурено
ново класје. Проклети да бидат,
проклети, проклети да бидат оние што со секири и змија
дојдоа во твојата земска арена, проклети да бидат
оние што го дочекаа овој ден, за да му ги отворат на маврот и
разбојникот портите на дворецот:
Што постигнавте? Донесете, донесете свеќа
и гледајте ја влажната земја, гледајте ја црната коска
пламења што ја лижат, кошулата на
стреланата Шпанија.Архива за Шпанската граѓанска војна и револуција

Тематска архива за поезија и проза

марксистичка интернет архива