Marxists Internet Archive: Македонски

 


Поезија и проза


 

Интернационалата


Поезија

1844: Хајнрих Хајне Шлеските ткајачи

1894: Коста Абрашевиќ Црвена

1918: Владимир Мајаковски Ода на револуцијата (други песни од Мајаковски)

1922: Христо Смирненски Јагленокопачите

1924: Сергеј Есенин Балада за 26-те

1932: Кочо Рацин Огномет

1935: Бертолт Брехт Прашања од еден работник кој чита (други песни од Брехт)

1936: Миѓени Слободни стихови

1936: Кочо Рацин До еден работник

1936: Ганчо Хаџи Панзов Ќе се вратам (други песни од Хаџи Панзов)

1936: Рафаел Алберти Малечок разговор на револуцијата и поетот

1936/1937: Волче Наумчески Шпанија

1937: Пабло Неруда Проклетство

1937-1938: Никола Јонков Вапцаров Песни за една земја

1939: Кочо Рацин Бели мугри
Ленка во изведба на Зафир Хаџиманов (mp3 формат)

1947-1962: Назим Хикмет Песни

2005: Махмуд Дарвиш Мисли на другите

2019: Панде Манојлов Песни за Палестина


Проза

1906: Максим Горки Мајка

1907: Џек Лондон Железната петица

1907: Иван Цанкар Слугата Јернеј и неговото право

1919: Иво Андриќ Приказна од Јапонија

1932: Кочо Рацин Во каменоломот (други раскази од Рацин)

1936: Џорџ Орвел Убивањето слон

1959: Ацо Шопов Сончева колона

1979: Димитар Солев Дрен 

Последен пат обновено: 17.11.2023