MIA : Archief : Guy Debord

Guy Debord

De arbeider produceert niet zichzelf, hij produceert een onafhankelijke macht. Het succes van deze productie, haar overvloed, keert naar de producent terug als overvloed van de onteigening. (Guy Debord, De spektakelmaatschapppij).

Guy Debord

1931-1994

Geboren te Parijs. Op zijn 18e bij de Lettristische Internationale, deze wil poëzie en muziek samenbrengen en het stedelijke landschap transformeren door ‘psycho-geografie’. Via tussenstappen beland men bij de Situationistische Internationale, waarvan Debord zichzelf ziet als de leider. De SI bestond van 1957 tot 1972 en kende in haar turbulente bestaan om precies te zijn 72 leden. Deze leden hadden verschillende nationaliteiten (Frans, Nederlands, Amerikaans, Engels, Algerijns, Duits, Zweeds, Deens, Belgisch, Roemeens, Italiaans, Tunesisch, Hongaars, Congolees, Israelisch en Venezolaans). Volgens de SI heeft het kapitalisme een nefaste invloed op de creativiteit en scheidt het sociale lichaam in actoren en toeschouwers.
In 1967 publiceert Debord zijn hoofdwerk, De spektakelmaatschappij. Hij stelde dat het ‘spektakel’ of de dominantie van beelden op het leven, alle andere vormen van dominantie overheerst, maar waar hij wel de verbinding tot de warenproductie van Marx maakt. Zijn boek had een grote invloed op de studentenopstand van mei ’68.
In 1994 pleegt Debord zelfmoord.


Werken:

1967: De spektakelmaatschappij    [als EPUB]

 


Zoek knop