MIA : Archief : Celia Hart

Celia Hart

Celia Hart

1963 - 2008

Celia Hart was de dochter van twee historische leiders van de Cubaanse Revolutie: de betreurde Haydee Santamaria[1] en Armando Hart.[2] Zelf was ze fysicus, schrijver en lid van de Communistische Partij. Celia ontdekte Trotski’s geschriften toen ze in de jaren 1980 natuurkunde studeerde in Oost-Duitsland. Terug uit de DDR had ze het geluk in de bibliotheek van haar vader de teksten te vinden van Isaac Deutscher. Ze stierf samen met haar broer Abel in september 2008 toen een grote storm over Cuba raasde en een boom hun auto verpletterde.

 

 


Werken:

‘Welkom’ ... Trotski, 2005

 


Zoek knop

 

[1] Haydee Santamaria: nam op 26 juli 1953 deel aan de door Fidel Castro geleide aanval op de Moncada barakken. Buiten haar was er nog één enkele vrouw in de groep (Mila Hernandez). De bestorming mislukte en tientallen aanvallers werden opgepakt, onder wie haar broer die dood werd gemarteld. Haydee overleefde de gevangenschap en sloot zich aan bij de beweging van de 26ste Juli waar ze samen met Fidel Castro en Che Guevara streed voor de Cubaanse revolutie. Zij was één van de belangrijkste revolutionairen in Latijns Amerika en stond model voor de deelname van de vrouw aan de revolutie.
[2] Armando Hart: was onder het regime van Bastista studentenleider en zat in de gevangenis opgesloten toen de groep van Fidel Castro de Moncada bestormde. Terug op vrije voeten werd hij de belangrijkste organisator van de strijd in de steden die de guerrilla van de Serra Maestre ondersteunde. Werd na de overwinning lid van het Politbureau. Minister van Onderwijs toen op Cuba de grote alfabetiseringscampagne werd gevoerd, later minister van Cultuur.