Ordets flugt

Det er ikke godt at vite nøiagtig om det var slik det foregik. For det er noksaa længe siden. Men en maanelys nat sat en ape oppe i et stort træ midt inde i svarte urskogen og gjorde nogen underlige tegn bort mot et andet træ, hvor der ogsaa sat en ape. Men denne lot ikke til at lægge videre merke til de underlige tegnene. Den sat og stirret melankolsk op mot maanen og de blinkende stjerner. Da begyndte den første apen at hyle. Og mens den hylte, kom den til at gli ned av den grenen den sat paa. Slik var det at den vrængte litt paa kjæften og smattet litt med tungen, saa hylet blev en smule avbrutt og nuancert. Om det var dette som gjorde det eller ikke, er umulig at vite. Men nu viste apen i det andre træ tydelig tegn paa forbauselse. Den lyttet!

Omtrent saan var det at ordet t blev født. For apen som hylte var nemlig forelsket i den anden, og altid siden naar den vilde paakalde den andres opmerksomhet, dukket der op i dens erindring noget om at den burdre vrænge kjæften og smatte med tungen. Jeg elsker dig, betød det.

Det er som sagt noksaa længe siden denne vor stamfar første gang uttalte dette siden saa berømte ord til den eneste i hele verden. Mange gode og onde ord har krydset hverandre siden, og det er endog mange mennesker som dypt beklager at det første ord overhodet blev sagt. Baade paa den ene og paa den anden maate.

Ordet blev kjød og boede iblandt os. Men bare for en tid. For nu er ordet blit elektrisk og færdes iblandt os.

Det er overordentlig interessant at følge en smule med i utviklingen av den traadløse telefon, selv for den som ikke har tekniske kundskaper at fare med. Tænk bare paa den utviling som er foregaat paa dette omraade i de sidste to aar! For kort tid siden blev det anset for umulig at tale traadløst over større distanser end nogen faa kilometer uten meget store forraad av elektrisk kraft. Men nu kan apparater paa 10 og 5 watt bli hørt over virkelig enorme avstande. Mange radio-amatører i London f.eks. taler nu med Paris ved hjælp av slike smaa apparater, ja endog med Rivieraen. Naar man tænker paa at Rivieraen er mere en 24 timers reise med det hurtigste tog fjernet fra London, skjønner man hvordan det enkleste traadløse ord æter avstandene.

Engelskmændene har konstatert at Eiffeltaarnets traadløse tidssignal mottages i Edinburgh mindre end en fire hundredel av et sekund efterat det er sendt ut. Det tar 18 timer at reise fra Edinburgh til Paris med tog eller baat, og et almindelig telegram tar to timer. Hvis en mand staar paa en avstand av tre fot fra dig og snakker, saa varer det ogsaa en firehundredel av et sekund før hans ord naar dine trommehinder. Endog Australien er nu bare en femtende del av et sekund fjernet fra England - den tid som det tar en utskutt geværkule at tilbakelægge femti meter! Det er derfor intet under at det er blit en modesak i Amerika, Frankrike og England at stelle med traadløs telefon. Alle mennesker skal ha mottagerapparater, og der bygges avvsendelsesstationer rundt omkring i landet av regjeringerne og private selskaper. Der avholdes koneerter, utsendes nyheter, holdes foredrag, politiske taler og gudstjenester, fortælles eventyr for barn - alt pr. radio. Snart kan man sitte i jernbanekupeen, i en bil eller i et aeroplan og korte reisetiden med at lytte til de forskjellige røster som taler i atmosfæren.

Det er bare rart at man ikke er kommet længer her i Norge paa dette omraade. Det kommer vel av at folk endnu ikke vet hvad radio-telefonen er, og at kravet derfor ikke er sterkt nok.

Vort kommunistiske parti, hvis største virksomhet er den politiske agitation og oplysningsarbeidet, vil kunne ha megen glæde av den traadløse telefon. Traadløse mottagerapparater kunde installeres i alle Folkets Hus hele landet over, og fra centralstedene kunder der holdes taler og foredrag om alt mulig. Og dette er ikke utopi, nei det er den skjære virkelighet. Det kunde være en opgave for partiet at starte et broadcasting-kompani, for at kunne konkurrere med de private forretningsmænd, som utvilsomt om kort tid vil søke om koncessioner, og som selvfølgelig vil sende ut borgerlig stof. Vi ser at andre organisationer, langt mindre betydelige end vort parti, starter foretagender, dels for at tjene penger og dels for at utvide rammen av sin virksomhet. Frelsesarmeen gir et godt eksempel paa det. Og nylig har avholdsorganisationen Blaa Kors oprettet en bensinstation for biler i Kristiania, et foretagende som har lite t med avhold at gjøre: Men det skaffer endel arbeidsløse beskjæftigelse samtidig som det bringer penger i kassen. Vi har endnu meget at lære av andre.

- Det er noget dypt eiendommelig i den ting at der efter krigen, hvor nation stod mot nation, er vokset frem en sterkere trang end nogensinde hos menneskene til at meddele sig til hverandre, til at kommunicere, samtidig som der gjøres de største opfindelser for at tilfredsstille denne trang. Det er kanske bare et tilfælde. Men det er atter et bevis paa at menneskeheten utvikler sig mot fællesskapet, mot internationalismen.

Vaarbrud nr. 1, 1923


02 / 19 / 2008
fastylegar@marxists.org