Arnulf Øverland

Rådhus eller fontene?


Opprinnelig publisert i Arbeiderbladet i 1923-1924, her etter Forpostfektninger, Oslo 1939, s. 44-45.


Det ser ut som om der skal bygges et rådhus i Kristiania. Selvfølgelig kan Gustav Vigeland ikke finne sig i dette. Han skriver en klage til formannskapet.

Tankeløse som vi er, vil vi bygge rådhus. Må jeg spørre: Hvor skal så Vigelands fontene ligge - "fontenen med byen", som den er blitt kalt?

Skal den ligge på Tørtberg?

Nuvel, i sin barndom skulde den ligge på Eidsvolls plass. Siden vokste den til naturlig størrelse, og man måtte finne ny plass til den. Man fant da Slottsparken. Man måtte kunne hugge ned trærne der, og plante bronsetrær isteden. De er jo langt mere holdbare. Blandt annet faller ikke bladene av om høsten.

Vi kunde innføre republikken og rive slottet. Bare det vilde hjelpe!

Fontenen vokser nemlig med upåklagelig fart. Man får huske på at det er en gigant som arbeider på den. Det er da greit at fontenen blir gigantisk.

Og da to kunstnere - ifølge Vigelands klage til formannskapet - da to kunstnere ikke kan arbeide på samme verk, ansetter Vigeland fire eller åtte hjelpere, og de hugger løs på nye mesterrverker hver dag, så splintene spruter.

Fontenen skal nu ligge på Tørtberg, hvor der er gode utvidelsesmuligheter. Man har allerede innkjøpt Vettakollen, hvor der kan plantes bronsetrær, og man forhandler om Akers innlemmelse i fontenen.

Men nede i et hjørne av fontenen ligger fremdeles Kristiania.

Og ennu er der ingen som tenker på å rive byen. Tvertimot. Man tenker blandt annet på å bygge et rådhus. Et rådhus som skal koste 10-15 millioner. Og det er ennu ingen som begriper at Vigeland må ha de pengene til fontenen. Til "fontenen med byen".

Men nu kommer det verste:

Rådhusarkitektene hadde tenkt at fontenen kunde få plass i rådhusets gårdsrum, - "den vindskjeve mørkegård".

Vet disse nesevise små arkitekter ikke bedre, så er det vel best vi setter både dem og deres lille rådhus på plass: Rådhuset skal få plass i fontenen - under en av trappene!


Sist oppdatert 15. februar 2008
fastylegar@marxists.org