Marxists Internet Archive: Македонски

 


Капитализмот, природата
и климатската правда

 


 

1909: Антон Панекук Уништувањето на природата

1993: Мари Букчин Што е социјалната екологија?

1993: Мари Букчин Општеството и екологијата (извадок)

1995: Ентони Смит Аргументи против слободно-пазарниот енвиронментализам

2008: Ево Моралес Десет заповеди да се спаси планетата

2008: Јан Ангус Митот за трагедијата на заедничките добра

2011: Наоми Клајн Борбата против климатските промени зависи од нас: 99-те проценти

2013: Вандана Шива Како економскиот раст се сврте против животот

2015: Нил Фолкнер Како војната и климатските промени се напојуваат
од истиот мотор што ја уништува планетата

2017: Наоми Клајн Како моќта профитира од катастрофа?

2018: Елизабет Терзакис Маркс и природата: зошто сега ни треба Маркс повеќе од кога и да било

2018: Мајкл Леви Зошто екосоцијализам: За црвено-зелена иднина

2018: Себастијан Ливингстон Консумеризмот и екосоцијализмот

2019: Наоми Клајн Под оган (извадок бр. 1), (извадок бр. 2)

2020: Шантал Муф Левo-популистичка стратегија за пост-КОВИД-19

___________

Дарвиновата теорија за еволуцијата

1875: Фридрих Енгелс Писмо до Петар Лавров

1902: Петар Кропоткин Меѓусебната помош: фактор на еволуцијата

 

Системски промени, не климатски промени