Mao Zedong

Toespraak op de viering van de verjaardag van Stalin


Geschreven: 21 december 1949
Bron: Engelstalig MIA – Mao Zedong-archief, zie: Address at Birthday Celebration Meeting Held for Stalin
Vertaling: Anoniem
| Hoe te citeren? — Graag bronvermelding !

Qr-MIA

       


Deel deze tekst met een kennis
Het e-mailadres:


Verwant
Over China
Maoïsme
Stalin

Beste kameraden en vrienden,

Ik ben oprecht blij dat ik de kans krijg om deel te nemen aan deze vooraanstaande bijeenkomst ter viering van de zeventigste verjaardag van kameraad Stalin.

Kameraad Stalin is een leraar en vriend van de mensen van de wereld, maar ook een leraar en vriend van het Chinese volk. Hij heeft de revolutionaire theorie van het marxisme-leninisme verder ontwikkeld en heeft buitengewoon uitmuntende en uitgebreide bijdragen geleverd aan de zaak van de wereldwijde communistische beweging. In de zware strijd om weerstand te bieden aan hun onderdrukkers is het Chinese volk het belang van de vriendschap van kameraad Stalin diep gaan beseffen.

Op deze vooraanstaande bijeenkomst feliciteer ik namens het Chinese volk en de Communistische Partij van China kameraad Stalin met zijn zeventigste verjaardag en wens hem gezondheid en een lang leven. Wij wensen welzijn, kracht en voorspoed toe aan onze grote vriend, de Sovjet-Unie onder leiding van kameraad Stalin. Wij juichen de grote, ongekende solidariteit toe van de arbeidersklasse in de wereld onder leiding van kameraad Stalin.

Lang leve de grote Stalin, leider van de arbeidersklasse van de wereld en van de internationale communistische beweging!

Lang leve de Sovjet-Unie, het bolwerk van wereldvrede en democratie!