Redactie

In dit nummer


Bron: De Internationale, Nederlandstalig theoretisch orgaan van de IVe Internationale, 1996, winter, (nr. 56), jg. 40
Transcriptie/HTML en contact: Adrien Verlee, voor het Marxists Internet Archive
| Hoe te citeren? — Graag bronvermelding !

Qr-MIA

       


Deel deze tekst met een kennis
Het e-mailadres:


De productie van dit nieuwe nummer van De Internationale is helaas vertraagd. Waarvoor onze excuses. Inclusief dit nummer ontvangt u daarom in 1996 vijf nummers van De Internationale.

De Internationale biedt u hierbij drie stevige artikelen en een nieuwe serie foto’s van Filip Boël. We openen met een hoofdstuk uit het zojuist verschenen boek van Robert Went over de globalisering van de wereldeconomie. De term globalisering komen we tegenwoordig op bijna iedere krantenpagina tegen. Maar wat is er zo nieuw aan die globalisering? En wat is de betekenis ervan voor de internationale arbeidersbeweging? Lopen we het risico van nog meer instabiliteit, crisis en werkloosheid? Wat zijn de tegenstrijdigheden van dit complexe proces? En wat betekent de globalisering voor de strategie van revolutionairen die streven naar een socialisme dat de hele globe omvat?

In zijn boek analyseert Robert Went de realiteit en de mythen van de globalisering. Hij gaat in op de negatieve gevolgen van deze ontwikkeling en hij kritiseert de technologisch-deterministische verklaring van deze tendens. Daarbij bespreekt hij in een apart hoofdstuk de theorie van de lange golven. Hij gaat in op de mogelijke toekomstige ontwikkelingen van de wereldeconomie en tot slot bepleit Went een andere economische en sociale logica als fundamenteel alternatief voor het neoliberalisme.

De volgende twee artikelen gaan over het werk van Enzo Traverso. In ‘Joods prisma en marxistisch prisma’ bespreekt Pierre Vidal-Naquet het zeer interessante boek van Traverso over het joodse vraagstuk. Traverso analyseert daarin de marxistische discussie tussen 1843 en 1943. In 1843 verschijnt in de Deutsch-Französische Jahrbücher een artikel van de jonge Marx over Bruno Bauers artikel over de joodse kwestie. En in 1943 legt de jonge Belgische trotskist Abraham Léon, die in 1944 in Auschwitz zal worden vermoord, de laatste hand aan zijn boek ‘De materialistische opvatting van de joodse kwestie’ [Hoe het jodendom de geschiedenis kon overleven].

De discussie over het joodse vraagstuk en over het zionisme blijven voor ons van groot belang. Het opkomend racisme en fascisme, vele vormen van fundamentalisme en het permanente conflict in het Midden-Oosten zorgen ervoor dat de discussie actueel blijft. Traverso’s boek is dus verre van een overbodige luxe. Volgens Vidal-Naquet “heeft Traverso gelijk wanneer hij zegt dat de marxisten het joodse feit net zo slecht hebben begrepen als het karakter van de vrouwenonderdrukking en er net zo weinig over hebben nagedacht als over de problemen rond de seksuele minderheden”.

Het laatste artikel in dit nummer van De Internationale is van de hand van Traverso zelf. Naar aanleiding van de verjaardag van de bevrijding van Auschwitz stelt Traverso – na een korte geschiedenis van dit vernietigingskamp – de opvatting van de moderniteit in het marxistisch denken grondig ter discussie. Want de Endlösung was geen atavisme. “De organisatie van de moorddadige nazi-machine is een ware synthese van industriële, militaire en strafrechtelijke structuren van de moderne maatschappij, gericht op een project van raciale eliminatie.”

Tot slot kunnen we het niet laten om u te vragen om in uw omgeving mensen te interesseren voor een abonnement op De Internationale. U kunt voor hen ook eerst een gratis proefnummer aanvragen.