Redactie

In dit nummer


Bron: De Internationale, Nederlandstalig theoretisch orgaan van de IVe Internationale, 1998, februari, (nr. 63), jg. 42
Transcriptie/HTML en contact: Adrien Verlee, voor het Marxists Internet Archive
| Hoe te citeren? — Graag bronvermelding !

Qr-MIA

       


Deel deze tekst met een kennis
Het e-mailadres:


Dit nummer van De Internationale opent met een lang artikel van Ernest Mandel over revoluties en contrarevoluties in de wereld. Het artikel verscheen eerder in 1989 in het jaarboek Socialist Register, kort voor de val van de Muur. Maar de algemene lessen van revolutie en contrarevolutie zijn zeker niet gedateerd en er zijn dan ook redenen te over om dit artikel van Mandel nu te publiceren en te lezen of te herlezen.

Mandel begint in zijn artikel met de vraag wat revoluties (en contrarevoluties) eigenlijk zijn en hij opent met de zin: “Revolutions are historical facts of life”. Hij bespreekt de klassieke opvattingen over revoluties en contrarevoluties en hij werkt deze opvattingen uit voor de drie ‘sectoren van de wereldrevolutie’.

Het tweede artikel gaat over de opkomst van uiterst rechts in Europa. Alain Bihr poogt in dit artikel een basis te leggen onder een analyse van dit levensbedreigende fenomeen. Hij onderzoekt wat de algemene voedingsbodem is voor de nieuwe groei van uiterst rechts de afgelopen twee decennia. Maar hij zoekt ook naar tal van factoren die een verklaringsgrond zouden kunnen vormen voor de grote verschillen tussen landen in Europa. Waarom krijgt uiterst rechts in sommige landen nauwelijks voet aan de grond en waarom manifesteert het zich in andere landen als een sterke georganiseerde beweging?

In de rubriek ‘Uitgelezen’ bespreekt Frank Slegers een recent verschenen boek over de ‘wereldsysteemanalyse’, die ondermeer door het werk van Wallerstein bekend is geworden. Door het negeren van het revolutionair marxisme kan deze stroming zich meer op de borst kloppen dan gerechtvaardigd is.

We sluiten dit nummer af met een bijzonder ‘Wie was...’.

Het gaat om een in memoriam dat Ernest Mandel in 1968 schreef voor de in 1967 overleden Oekraïnse marxist Roman Rosdolsky. Zoals veel revolutionairen van zijn generatie heeft Rosdolsky een veelbewogen leven geleid, zowel als actieve communist en als marxistisch wetenschapper. Hij paste de marxistische methode toe op het werk van Marx en Engels en hij kritiseerde hun houding in 1848 ten opzichte van enkele Slavische volkeren. Na de oorlog ontdekte hij een van de zeer weinige exemplaren van de Grundrisse en hij besteedde de laatste jaren van zijn leven aan een diepgaande analyse en aan een popularisatie van deze “schets” van het Kapitaal.

In een vorig nummer stuurden wij U een folder van De Internationale toe met het verzoek om mensen in uw omgeving abonnee te maken of een gratis proefnummer toe te sturen. We kunnen nog steeds nieuwe abonnees gebruiken. Dat is in ons en in uw belang!