Themanummer Lenin


Bron: De Internationale, Nederlandstalig theoretisch orgaan van de IVe Internationale, 1998, herfst, (nr. 65), jg. 42
Bezorging: Frank Slegers
Transcriptie/HTML en contact: Adrien Verlee, voor het Marxists Internet Archive
| Hoe te citeren? — Graag bronvermelding !

Qr-MIA

       


Deel deze tekst met een kennis
Het e-mailadres:


In dit nummer

In januari 1999 is het vijfenzeventig jaar geleden dat Lenin is overleden. Reden voor De Internationale om een special uit te brengen die geheel gewijd is aan Lenin.

François Vercammen opent het nummer met een artikel over Wat te doen, waarin hij deze tekst plaatst in de ontwikkeling van Lenins denken. Daarna komt Lenin zelf aan het woord in een “utopische bui” (hoewel hij deze kwalificatie zelf zou afwijzen), namelijk uit Staat en Revolutie het hoofdstuk De economische grondslagen van het afsterven van de staat. De redactie heeft weer eens verschillende boekwerkjes van Lenin uit de kast gehaald en gelezen met als gevolg vijf boekbesprekingen: De filosofieschriftjes, De dreigende catastrofe en hoe die te bestrijden, Lenin over de volksopvoeding, De linkse stroming: een kinderziekte van het communisme en Wat te doen. Hierna volgt een Uitgelezen waarin het boek De onbekende Lenin. Uit het geheime archief van Richard Pipes aan de orde komt. Tot slot volgt nog een Wie was... met als hoofdpersoon dit keer uiteraard Lenin.

Met ingang van dit nummer zijn wij veranderd van drukker en opmaak. Vanaf deze plek willen we Richard Bastiaans zeer hartelijk bedanken voor zijn jarenlang inzet om De Internationale van een mooie vormgeving te voorzien.

En verder, veel leesplezier.