Redactie

Redactioneel


Bron: Vlaams Marxistisch Tijdschrift, 1982, nr. 5, december, jg. 16
Deze versie: spelling
Transcriptie/HTML en contact: Adrien Verlee, voor het Marxists Internet Archive
| Hoe te citeren?

Qr-MIA

       
Leest u dit met een smartphone?
Met (enkele) smartphones moet u zelf uitmaken welke modus voor u geschikt is


Deel deze tekst met een kennis
Het e-mailadres:



Beste lezer,
Een gelukkig en voorspoedig 1983 toewensen wordt in deze barre tijd stilaan een cynische uitlating. Alhoewel er binnen links weinig reden tot feesten bestaat, wenst de redactie u toch maar het allerbeste toe.

Hopelijk hebben wij u in de voorbije jaargang niet teleurgesteld. De eerste jaargang van 5 nummers kende wel zijn zwakke schakel, maar fouten zijn er om goed te maken.

De VMT-redactie start het nieuwe jaar met goede voornemens. Zo wil ze een extra inspanning doen om de leesbaarheid van de bijdragen te verhogen. Andere suggesties zijn steeds welkom op ons redactieadres.


Wat heeft dit laatste nummer van de 16e jaargang u te bieden? In de tv-reeks van De Wilde over ‘De Nieuwe Orde’ werd o.a. een belangrijk aspect niet behandeld: welke ideeën propageert traditioneel en uiterst rechts in die periode t.a.v. gezin en seksualiteit. Tot nog toe werd zeer weinig voorbereidend onderzoek gedaan – aldus Bob Carlier – zodat dit artikel een oproep is tot verdere diepgaande studie.


Het propageren van een ideologie in de jaren dertig die moeder aan haard wil, en het cultiveren van een gezinsethos brengt ons bij thematiek van een tweede bijdrage.

De discussie tussen marxisten en feministen over de plaats van huishoudelijke arbeid in deze kapitalistisch-patriarchale maatschappij is nog volop actueel. Vooral wanneer we vaststellen dat de toenemende economische recessie de vrouwen weer tussen vier muren wil houden. Carl Bartier buigt zich over dit ‘debat’ dat vooral in de VS, Engeland Nederland heropend werd.


André Mommen analyseert de crisis van het Belgisch kapitalisme vanuit de tegenstellingen tussen de diverse fracties van de Belgische bourgeoisie.


In het aprilnummer van deze jaargang verscheen een artikel van Paula Burghgraeve over Agalev en de arbeidersstrijd. Geert De Clercq meent dat dit niet onbeantwoord mocht blijven, omdat het beeld dat P.B. Agalev schetst veel te onjuist is.


De voorbije gemeenteraadsverkiezingen hebben in de diverse steden voor de linkse eenheidslijsten niet het verhoopte resultaat opgebracht. Gent is daar een voorbeeld van. De onafhankelijken van de KPE menen dat er na de nederlaag meer dan ooit nood is aan reflectie op de strategie van progressief links.


Ten slotte bespreekt Hugo Van den Enden (Moraalwet. RUG) het boek De Overbodigdheid en de Noodzakelijkheid van de Moraal van Ronald Commers.


Het hoeft nauwelijks vermeld dat de redactie graag uw abonnementsgeld vernieuwd ziet. Wij zijn er volgend jaar weer met 5 nummers, en het abonnementsgeld blijft 500 fr.



Wij sluiten 1982 af met een stukje uit Mijn kleine oorlog van L.P. Boon.


LAK AAN EEN VADERLAND al is heel de wereld nu Belgisch gezind. Ik ben maar een mens die verlangt naar een beetje eten op tafel en wat kolen in de kachel, die verlangt naar de warmte van de vrouw in bed en de ogen van het kind, die zich niet de navel van de wereld voelt maar een mens onder de mensen, die de mensen liefheeft EN NIET DE VADERLANDEN.’

L. F.